O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.
Odgovori

Re: Hrana u teglicama

05 lip 2013, 23:21

I ja volim izabelu :up

Sandra, nisam izmisljala toplu vodu, net je prepun recepata za taj dzem npr http://cookbookhooked.blogspot.com/2012 ... m.html?m=1
A okus je mrak. Bazga daje super notu, al i dalje su jagode jače :)

Re: Hrana u teglicama - sezona 2012

06 lip 2013, 14:44

Lorena82 je napisao/la:Solea ja radila džem od trešanja po tvom receptu :le mrak mi je. cijeli stan mi je mirišao

o, da! moje trešnjice još nisu zrele, ali obavezno ću ga praviti :liza
drago mi je da je i tebi mrak ;)

06 lip 2013, 17:05

Aj! Moram i ja probat taj famozni dzem od tresanja.

06 lip 2013, 17:11

Upravo skuhala prvu rundu ružine vodice :)

http://www.delightdulce.com/2013/05/le- ... r.html?m=1

07 lip 2013, 15:06

Upravo skuhala džem od trešanja po Soeinom receptu, napunila staklenke i sad se hlade.
Gdje to trebam ostavit na hlađenju? u ovoj zagrijanoj i ugašenoj pećnici?

07 lip 2013, 16:31

Liv Tyler je napisao/la:Gdje to trebam ostavit na hlađenju? u ovoj zagrijanoj i ugašenoj pećnici?

ja ti tako ostavim svaki pekmez, tako sam i ovaj.

07 lip 2013, 18:08

Dobro ti.
Meni je ovo prvi samostalni uradak ovakvog karaktera. Bolje pitat nego da mi propadne. I bas mi je ispalo finoo. Iznad mojih ocekivanja.

07 lip 2013, 19:42

Liv Tyler je napisao/la:Meni je ovo prvi samostalni uradak ovakvog karaktera. Bolje pitat nego da mi propadne. I bas mi je ispalo finoo. Iznad mojih ocekivanja.

:zivili
ne može ti propast. dok se ohladi u sobnu temperaturu, teklicu koju ćete tamanit u frižider ostalo u smočnicu ili šta već imaš.
ja nema smočnicu nego ormarić :oops: :hahaha i podrum
jel' da je baš mmmmm?

15 lip 2013, 14:32

što ću s limunskom kiselinom? koliko na 1kg voća? :shock

15 lip 2013, 21:57

Mislim da ti toga ide jako malo ali zavisi i po ukusu.
Popodne smo radili drugu turu marmelade s tresnjama jer se mojima svidila. Stavili smo jednu kesicu na deset kila voca i osjetila se limunska.
Dzem smo stapnim mikserom pretvorili u marmeladu al recept je solein.

16 lip 2013, 16:11

I zaboravih naposat da smo dan prije sv. Ante umutili orahovac. :mrgreen
Višnjevac ovu godinu mislimo preskočiti. Možda napravimo pekmez jer se mojoj svekrvi jako svidilo od trešanja pa bi ona sad od svega marmeladu pravila. :lol

16 lip 2013, 20:07

tnx, Liv. ipak sam pričekala jutro i otišla po limune :mrgreen

dakle, prijavljujem džem od trešanja s cimetom po Solinom, ali malo sam nešto drmala, prvo sam sok pustila da vrije, onda ubacila trešnje.
i sirup od jagoda,
a sad se krčka i pekmez. :kima

20 lip 2013, 21:20

došle su na red višnjice....radim pekmez za vikend
našla recept od mazilice

PEKMEZ OD TREŠANJA/VIŠANJA
1 kg trešanja/višanja
60 dkg šećera za trešnje, 75 dkg za višnje

voće oćistite i sameljite, pa pomješajte sa šećerom i ostavite preko noći . sutra dan dodati naribanu jabuku i kuhati dok ne bude gusto da ostaje trag kada povučete kuhačom po dnu šerpe. sipati u vruće staklenke. vrijeme kuhanja je neikuh sat - sat i pol.

ne sviđa mi se baš ideja kuhanja 1-1,5h po ovim vrućinama :nesvist vjerojatno ću opet kuhat kojih 1h 2kg voća i ako se ne zgusne dodat želin na kraju.
mama mi maznula još jednu staklenku džema od trešanja :basnecu

20 lip 2013, 21:25

Uh meni se ovo cini puno secera.
Meni je po Soleinom receptu za dzem od tresanja bilo puno i onih 40dag. :nesvist

20 lip 2013, 21:46

Prijavljujem 11 l soka od višanja :yess

20 lip 2013, 22:35

ajme mrava - svaka čast! 11 litara :nesvist

20 lip 2013, 22:45

najniža cijena kile jagoda na Zg tržnicama koje sam vidjela bila je 9 kn/kg. Po 12 kn/kg ima stalno (Dolac)

pazi ovo je bilo prije dosta dana, ovdje u puli cijena jagoda ne pada, 28 kuna kila :whew i to neke jadne, puna ih je tržnica ali ne spuštaju
ja obožavam marmeladu od jagoda i mislila sam se okušati ali ovo mi se fakat ne isplati
i trešnje su po istoj cijeni

20 lip 2013, 22:49

corazon je napisao/la:ovdje u puli cijena jagoda ne pada, 28 kuna kila :whew i to neke jadne, puna ih je tržnica ali ne spuštaju

:shock :shock
užas, to se nikako ne isplati ma niti za jesti a kamoli za pekmez raditi
mrava svaka čast na soku :zivili
ja ove godine neću imat nikakav sok :( taman kad je prestala kiša za nabrat bazgu mi se svi razbolili. više sreće drugi puta.

20 lip 2013, 22:51

Kod nas trešnje sada po pet kuna kila.

21 lip 2013, 08:38

Mrava odlicno!

Mi smo pravili sok od bazge nekih skoro 20l popili pet i ostalo mi se pokvarilo. :gaah
Imate kakav savjet kako mi se to ne bi vise dogadjalo? Kako vi zastite sokove?
Sad nemam volje za druge sokove dok ne skuzim di sam falila.:/

21 lip 2013, 12:10

ajoj Liv :(
po kojem receptu si radila?
jesi ga kuhala?

21 lip 2013, 12:48

Više se ne mogu sjetiti jel odavde s topica o bazginom soku ili od negdje drugdje s neta.
Al ide određen broj bazginih cvjetova+šećer+limun. Onda to odstoji 24h, procijedi i ulijeva u boce. Kako se ne kuha onda sam vjerovatno išla logikom da se ne smije lijevati u vruće boce i eto belaja.
A tako mi je žao. Tom sirupu se radujem ko malo dijete iveć par godina uvijek neke dežgracije s njim. :/

Kako vi ravite sirupe inače? Da li ih kuhate ili? I u kakve boce stavljate, koja obrada ide?

21 lip 2013, 13:06

možeš slagati i na taj način kako si slagala, ali onda staviš boce u veliki lonac (na dno krpu) i staviš u lonac s vodom pasterizirati isto kao i zimnicu.
ja nikad nisam tako radila, ali za velike količine je potrebna pasterizacija.
ja cvijetove namočim u vodi, nakon 24h ocjedim, dodam šećer 1:1 i kuham kojih 1h. na kraju kuhanja dodam limunsku kiselinu i procjedim u tople boce.
a i da ga ne kuham ne bi se stigao pokvarit jer ga popijemo za cc 2mjeseca.

21 lip 2013, 13:12

možeš boce ugrijati u poecnici na nekih 100+koji stupanj. ja upalim na ventilator. pazi da su ti staklene boce suhe kad ih stavljaš u pecnicu. tako ih drži nekij 10-15 minuta. onda sirup u te tople boce i zatvorit.

ja bih tako. ja tako sve staklenke rjesavam. osim kad pasteriziram da ih kuham u loncu.

21 lip 2013, 23:25

Hvala cure. Drugi put cu bit pametnija.

22 lip 2013, 18:36

Nema niti teoretske sanse da bez kemije - bilo uvVidu dodataka ili u vidu postupka ista istane sacuvano. Znaci ili konzervans ili pasterizacija i vakumiranje. A sterilozacija je obavezna i za boce i za tegle.

Ne bi da ispadne da pametujem, ali nakon 20 godina iskustva kuhanja i spremanja zimnica raznih znam sto pricam. Osim sto mi je ovo struka.

I vezano za ovaj recept za visnje- uzmite u obzir da su visnje kisele a tresnje ne. Pa im treba vise secera.

01 srp 2013, 12:41

do sada napravila
- dvije tegle džema od trešanja po Soleinom receptu :liza
- tri tegle džema od bresaka i trešanja s đumbirom :liza
- kuha se dva kila višanja/trešanja uz dodatak kore cimeta

01 srp 2013, 12:44

Lorena82 je napisao/la:
corazon je napisao/la:ovdje u puli cijena jagoda ne pada, 28 kuna kila :whew i to neke jadne, puna ih je tržnica ali ne spuštaju

:shock :shock
užas, to se nikako ne isplati ma niti za jesti a kamoli za pekmez raditi
mrava svaka čast na soku :zivili
ja ove godine neću imat nikakav sok :( taman kad je prestala kiša za nabrat bazgu mi se svi razbolili. više sreće drugi puta.

i u Rijeci isto :/
a trešnje su i dalje 30 kn kila.

ne bi da u goetteburgu živimo :roll

01 srp 2013, 12:58

zbog cijene ovaj put nisam radila ništa od jagoda (zapravo, jesam jednom od nekih 80-ak deka skuhala džem jer nismo imali s čim mazati palačinke :lol)

01 srp 2013, 14:56

moj tata sok od bazge lijeva u plasticne boce i sprema ih u zamrzivac.
Odgovori