O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.
Odgovori

22 stu 2007, 23:12

Ja isto isto kao i Djeni samo sto ja skrtarim sa besamelom (a bome napravim i bez, pojacam paradajz ;-) ). Muskatni mmmmmmmm obavezan! Bas sam ga sinoc stavljala po komoracu na mlijeku.
Male vatrostalne posude su i meni super za lazanje :up

23 stu 2007, 09:53

Cure jel netko sačuvao topic sa Barbinim receptom za vegetarijanske lazanje? Prekopala sam sve živo i topica nigdje????

23 stu 2007, 10:34

da, i ja sam sve prekopala i nema ga :dunno

23 stu 2007, 13:49

je li ovo?

Lazanje s povrćem

Dakle, potrebno vam je tijesto za lazanje - ja kupujem Barilla ono koje se ne treba kuhati.

Za nadjev se nareže na kolutiće 2-3 struka poriluka, nasjecka se jedna mrkva, malo celera i to se poprži na malo ulja ili maslaca. Doda se oko 150 gr graška i 150 gr mahuna, sve zajedno se pirja dok ne omekša. Doda se 4 oguljena i nasjeckana paradajza i kuha dok tekućina ne ispari. Dodaju se sol i malo papra, doda se 2 dl slatkog vrhnja ili vrhnja za kuhanje i dosta suhog bosiljka.

Posebno se skuha bešamel umak od pola litre mlijeka - 4 dag maslaca, poprži se 4 dag oštrog brašna, zalije sa pola litre hladnog mlijeka te se kuha dok se ne zgusne - oko 5 min nakon što prokuha. Malo se ohladi i doda vrećica parmezana, sol, papar, malo muškatnog oraščića i eventualno jedno jaje.

Na dno posude se stavi sloj bešamela, pa lazanje, pola nadjeva od povrća, opet lazanje, nadjev, lazanje, i na vrh bešamel. Vrh treba biti dobro pokriven umakom da lazanje ne bi bile hrskave.

Eto, ovo je jelo svakako bolje raditi kad ima svježeg graška, mahuna i paradajza, ali meni su se baš jele lazanje pa sam ih danas napravila sa povrćem iz konzerve i pelatima.

23 stu 2007, 13:50

obično kad spremam recepte, napišem i autora. ovdje sam to propustila, ali vidim da je iz 2004-te recept

23 stu 2007, 16:16

Mislim da je barbi stavila drugi recept, tj. da ih je bilo tri u postu. Jedan sigurno sa sampinjonima... :dunno

23 stu 2007, 21:03

cekam adorablu

a sto nisi onda cekala?
Ja cim procitam lazanje odma mogu enciklopediju napisati :lol :lol :lol

Solea032 je napisao/la:ja nista ne namacem, kupujem barilino tijesto koje se ne kuha. volim i obicno i zeleno.

uvijek ih pravim u manjim posudicama, svakom posebna porcija. tako nemam brige oko estetskog dijela price.

u svaku posudicu prvo stavim par kapi ulja i malo mlijeka a onda slazem - tijesto, besamel, nadjev (najcesce bolonjez umak, al i spinat i dr.povrce), a zavrsavam tijestom koje lagano prekrijem besamelm i dooobrim slojem ribanog sira :mrgreen: (obicno kombiniram par vrsta sira, sta mi se vec nadje u frizideru).

besamel uvijek pravim u vecim kolicinama i ne zgusnem ga jako tako da mi lazanje ostanu socne.

pecem ih, u ranije zagrijanoj pecnici, prvo na nizoj temp. (150°C) a pred kraj pojacam (200°C).

ne volim ih iz zamrzivaca.
(jesam ih nekad davno smrzavala al svjeze su mi puno, puno bolje)

Najbolje tijesto je Barillino ono zuto sa jajima. To je najtanje. Nakon toga ide zeleno Barillino (koje bas ne pase uz lasagne bolognese) a na trecem mjestu je plavo Barillino.
Ja tijesto nikada ne mocim jer mislim da bih ispalila na zivce.
Sto se tice uspjeha obicnih lasagna najvaznije je da ima barem litra i pol besamela (malo rjedjeg) i pola kile mesa u dobrom paradajz sosu a to sam sigurna da Solea ima jednako dobrog ko sto je moj :lol :lol :lol i bitno je da dugo lagano, lagano, lagano krcka.
Ja na dno stavljam besamel (umjesto mlijeka i ulja) i to mi je jedini siguran nacin da mi se ne zaljepe na dno i da ih jednostavno izvadim.
A recept je naravno doveden do savrsenstva ali moram napomenuti do savrsenstva meni i mojima doma. Ja stvarno mislim da svatko mora sam skuziti kaj mu se najvise svidja kod lasagna jer recimo Solea radi sa sirom meni sir sve kvari. Drugi netko radi s uzasno malo besamela meni je to pak premesno. I tak mislim da se mora eksperimentirati dok ne nadjes najbolju mjeru kaj ti pase.

A sad recept iako nije neki nevjerovatan ali kazem meni je najbolji na svijetu :mrgreen:
pola kile ciste mljevene teletine od buta
dva i pol deci domaceg paradajz sosa ili dva deci Podravkine pasirane rajcice IZ STAKLENE BOCE i tri vrhom pune zlice Barilla umaka Napolitana
Jedna glavica luka (kapula)
cesnjak sitno nasjeckan (po zelji)
origano, biber, sol
Jedna zlica maslinovog i jedna zlica suncokretovog ulja

Na ulju lagano zagrijanom (na pola) izdinstati luk tako da se zastakli ali ne zagori. Pojacati vatru i na luku i ulju nabrzaka izdinstati meso. Smanjiti vatru i onda lagano setati meso dok ne pusti svu vodu pa da voda ponovno ispari. Kada voda ispari dodati paradajz, sol, biber, cesnjak i obilno origana (cca 2 jusne zlice) i na najmanjoj vatri ostaviti da se krcka lagano, lagano, lagano. Ispravno je meso kada je kao za bolognese dakle mora biti dovoljno mokro. Ukoliko nema safta treba obavezno dodati jos paradajz sosa.

Za to vrijeme pripremiti besamel.
12,5 dag maslaca
brasna
dvije litre mlijeka

Otopiti maslac ali ne smije zagoriti. Dodati brasno i tako da jednolicno se poveze s maslacem da se ne stvore grudice. Prosetati da se uhvati zaprska te onda jako mijesati i lagano dolijevati mlijeko. Bitno je da se polagano dolijeva da se ne stvore grudice (ovo moram naglasiti jer me radi ovoga Nincka proklinjala :mrgreen: ) ukoliko vam ne ide s kuhacom radite s pjenjacom. Kljuc uspjeha da vam se ne zgurda je u tome da ulijete prvo cca pola litre mlijeka i zamutite jednolicnu masu a onda tek razrijedite s ostatkom mlijeka. Bitna je uvijek ta jednolicna masa.
Ulijete svo mlijeko, mijesate i stojite kraj stednjaka cca 20 minuta dok sve ne zakuha. Kada je zakuhalo maknete s kola posolite (1 cajna zlica je meni dosta), izribate obilato muskatnog orascica (ali mijesajte da se jednolicno rasporedi) i popaprite.

I onda ide zavrsni dio.
Jedna do dvije seflje (kaciola) besamela na dno pa na to ide tijesto.
Onda meso (prvi red mora biti manje nego ostali kao i zavrsni sloj) i onda gore zalijete s besamelom. Pa novi red tijesta, meso pa besamel i tako do vrha.

Ja obicno lasagne radim u petak navecer da bih imala za subotu. Ostavim cijelu noc u frizideru i onda pecem drugi dan ujutro.
Inace to nije kluc uspjeha da se razumijemo meni su samo tako jos draze. Pecem na 180 cca 40 do 45 minuta i jako pazim da ne izgori nego samo da se stvori fina korica.

Dakle kao sto vidite ne radim sa sirom jer mi je sir pre jak, ne pase mi taj okus. Ako bas hocu sir onda malo na vrhu stavim naribanog grana padana. Ali kazem to je moj ukus, sigurna sam da je drugima finije sa sirom.

Sto se tice ostalih lasagna to su sada varijacije na bezbrojne teme.
Mi jedemo i sa spinatom i lososom ali to znam da se Solei nije svidjelo :mrgreen:
Ne volim s gljivama ali su mi fine sa sjeckani paradajzom, patlidzanom, tikvicama i svim ostalim povrcem (samo bez mrkve) i besamelom. Medjutim ovdje obavezno stavim sir.

I ja sam fakat sto posto uvjerena da nema tih lasagna koje ne mogu uspjeti ili da gazdarici mogu ispasti nefine :mrgreen:

23 stu 2007, 21:10

Mora biti dosta bešamela, mislim da je tu poanta.

ne. Poanta je da je saft jednolican; da se sa zlicom razmaze meso po tijestu. Dakle kad stavljas meso moras ga rasporediti po tijestu pa onda zaliti sa besamelom. Ja stavim po jednom redu cca 4 do 5 zlica mesa sa saftom i rasporedim i zalijem sa cca dvije seflje besamela.

23 stu 2007, 21:35

Bitno je da se polagano dolijeva da se ne stvore grudice (ovo moram naglasiti jer me radi ovoga Nincka proklinjala ) ukoliko vam ne ide s kuhacom radite s pjenjacom. Kljuc uspjeha da vam se ne zgurda je u tome da ulijete prvo cca pola litre mlijeka i zamutite jednolicnu masu a onda tek razrijedite s ostatkom mlijeka. Bitna je uvijek ta jednolicna masa.

:lol
sad sam se sjetila da smo se nas dvije svojedobno oko toga raspravljale kad si ti tvrdila da se mlijeko ulije svo odjednom.

edit, sto se kolicine besamela tice - ja uvijek tvrdim da treba biti puno, ALI mora biti dobar besamel, ne prerijedak, ne pregust i ne bas da pliva. vani (u restoranu, mislim) sam znala jesti lasagne koje su bile prekrivene besamelom i odvratne.

25 stu 2007, 00:00

Vidim da se debate vode oko tijesta, mislim da ako je umak socniji ne moze tijesto biti suho. Ja koristim Barilino, prije slaganja ga prelijem vrelom vodom iz kuhala, kad naletim na svijeze kupim i njih.Uvijek ih pecem u zemljanoj zdjeli i obozavam puno besamela.I cuvene su moje lazanje :cool

25 stu 2007, 00:35

Adorabla-koji izvjestaj! :shock: :dj

Ja isto bolonjez uvijek radim s teletinom. :mrgreen:

22 pro 2007, 21:05

Da ne otvaram novu temu mozda mi moze pomoc koja od vas.
Dobila sam ideju da bi mogla sama napravit tjesto za lazanje ko sto radim sama mlince. Zanima me dali bi bile ok ako ih prije ne skuham tj. da ih stavim sirove?

Inace radim sa Barilla ili Zara lazanjama i njih stavim sirove, ali napravim ful rijedak bolonjez i besamel pa onda pokrijem folijom dok se pece. Ne pustim da odstoje nego odmah u pec i budu socne i kuhane, al za domace tjesto neznam.

23 pro 2007, 12:10

domace tijesto nemoj niposto prvo skuhati jer ce biti gnjecavo. Domacem tijestu inace treba puno krace da se skuha.
Razvaljaj na normalnu debljinu Barillinih lasagna i ne bi smjelo biti nikakvih problema. Osim toga domace tijesto uvijek zadrzi i odredjenu vodu u sebi tako da ja nikako ne bih kuhala.

23 pro 2007, 18:09

Isprobano i mogu rec da su ispale super. Napravila sam tijesto od 6 jaja, besamel od 1l mlijeka i bolonjeza isto negdje litru. Tijesta je bilo dosta, ali ostalog mi je malo falilo jer tijesto nekako vise upije nego kupovno.

Uglavnom sve 5

Re: Lazanje

17 stu 2011, 09:41

Lara :kiss Adorabla :kiss na odličnom receptu.
Malac me već tjedan dana "pila" da hoće da mu napravim onakve lazanje kao što je jeo kod Lare za večeru. ;)
Lara mi je dala recept :klanja i sad je na meni "samo" da se primim kuhače :lol no nekak si mislim da meni to ne može ispasti baš tako fino :ajme
Ali onaj miris u Larinoj kuhinji dok smo čekale da se lazanjice iskrčkaju - neprocijenjivo :luv kao da čekaš premijeru Praskozorja :rolf

17 stu 2011, 09:57

Ja na dno stavljam besamel (umjesto mlijeka i ulja) i to mi je jedini siguran nacin da mi se ne zaljepe na dno i da ih jednostavno izvadim.

kad je već izronio ovaj topic, samo da napišem da je također dobro i na dno staviti prvo sloj bolonjeza pa tijesto

17 stu 2011, 10:56

lazanje :liza

tinice, pa koja sad lara? b? 72?
gdje je taj recept?

e, to s bešamelom na maslacu, ma općenito sve na maslacu - budite pažljivi jer maslac brzo gori. znači, ne možete pržiti brašno na maslacu kao što ga pržite na ulju ;)
meni to dugo nije polazilo za rukom, maslac mi je gorio (ne bukvalno :mrgreen ) pa mi je bešamel bio težak (ok, gadan).

a sto nisi onda cekala?
Ja cim procitam lazanje odma mogu enciklopediju napisati

ma nisam pisala mjere, tu sam čekala tebe, samo sam opisala kako ih radim :lol

17 stu 2011, 11:00

ukoliko vam ne ide s kuhacom radite s pjenjacom

da bi izbjegli grudice, za one manje vješte ili manje iskusne ;) svakako preporučam miješanje pjenjačom.

17 stu 2011, 11:25

Solea Lara je radila po ovom receptu i ispao je savršen :luv

pola kile ciste mljevene teletine od buta
dva i pol deci domaceg paradajz sosa ili dva deci Podravkine pasirane rajcice IZ STAKLENE BOCE i tri vrhom pune zlice Barilla umaka Napolitana
Jedna glavica luka (kapula)
cesnjak sitno nasjeckan (po zelji)
origano, biber, sol
Jedna zlica maslinovog i jedna zlica suncokretovog ulja

Na ulju lagano zagrijanom (na pola) izdinstati luk tako da se zastakli ali ne zagori. Pojacati vatru i na luku i ulju nabrzaka izdinstati meso. Smanjiti vatru i onda lagano setati meso dok ne pusti svu vodu pa da voda ponovno ispari. Kada voda ispari dodati paradajz, sol, biber, cesnjak i obilno origana (cca 2 jusne zlice) i na najmanjoj vatri ostaviti da se krcka lagano, lagano, lagano. Ispravno je meso kada je kao za bolognese dakle mora biti dovoljno mokro. Ukoliko nema safta treba obavezno dodati jos paradajz sosa.

Za to vrijeme pripremiti besamel.
12,5 dag maslaca
brasna
dvije litre mlijeka

Otopiti maslac ali ne smije zagoriti. Dodati brasno i tako da jednolicno se poveze s maslacem da se ne stvore grudice. Prosetati da se uhvati zaprska te onda jako mijesati i lagano dolijevati mlijeko. Bitno je da se polagano dolijeva da se ne stvore grudice (ovo moram naglasiti jer me radi ovoga Nincka proklinjala ) ukoliko vam ne ide s kuhacom radite s pjenjacom. Kljuc uspjeha da vam se ne zgurda je u tome da ulijete prvo cca pola litre mlijeka i zamutite jednolicnu masu a onda tek razrijedite s ostatkom mlijeka. Bitna je uvijek ta jednolicna masa.
Ulijete svo mlijeko, mijesate i stojite kraj stednjaka cca 20 minuta dok sve ne zakuha. Kada je zakuhalo maknete s kola posolite (1 cajna zlica je meni dosta), izribate obilato muskatnog orascica (ali mijesajte da se jednolicno rasporedi) i popaprite.

I onda ide zavrsni dio.
Jedna do dvije seflje (kaciola) besamela na dno pa na to ide tijesto.
Onda meso (prvi red mora biti manje nego ostali kao i zavrsni sloj) i onda gore zalijete s besamelom. Pa novi red tijesta, meso pa besamel i tako do vrha.

17 stu 2011, 12:02

joj nisam skužila.
ok, znači lara (b? 72? neka treća :lol) je raila po adorablinom receptu i sin oduševljen, a i ti i lara :zivili

17 stu 2011, 12:13

Da da radila je po njezinom receptu i ispale su joj savršene. :luv
Da me nije bilo sram pojela bi cijeli protvan :ajme ali sam sa takvim guštom pojela ostatke od klinaca i uopće se nisam bunila što su malo ostavili na tanjuru :lol

21 stu 2011, 15:07

da i ja gledam zasto se to zove Larin recept kad je to moj recept :lol
drago mi je da vam se svidjelo. Obzirom da je recesija i da je teletina definitivno postala preskupa :mrgreen već dulje vrijeme radim s goveđim, dvaput samljevenim butom i ispada jednako dobro :mrgreen

21 stu 2011, 15:09

Imaju li lazanje sa cekinovom kokoši? :lol

21 stu 2011, 15:13

eh da i tijesto za lasagne ne koristim više žuto Barillino nego DeSparovo koje je jednako dobro, jedino je po dimenznijama za cca 2mm manje od Barillinog (ovo napominjem za one kojima je kao meni, Barillin format odlično pasao u protvan).

Ne znam da li ima s cekinovom kokoši ali sam radila sa smrznutim purećim mesom i s ostacima goveđeg i telećeg kuhanog mesa iz juhe. I jedno i drugo je skroz ok, jestivo, ali nije baš za goste :mrgreen

21 stu 2011, 15:22

Goste ne primam dok ne izađem iz banane. :lol

22 stu 2011, 12:18

skoro sve ko adorabla jedino u bešamel dodam žlicu meda (uz sol i muškatni) jer mi paše da bude malo slatkast jer ide preko svega slanog.
od sira stavljam otopljenu gorgonzolu. svaki sloj osim tog posipavam parmezanom, po vrhu obilato.
bešamela tonu, gustog, tako da mi je sve dobro nasaftano, ne odmaram nego pečem odmah, barilla, ne močim ih, ne ispadnu suhe ni pregnjecave.
a u bolonjez stavim i chilija, taj dio da bude malo sharf.

moram probat ovo tijesto od spara :dada

23 stu 2011, 14:15

radim vrlo slično ovom adorablinom receptu. izostavljam luk i češnjak (moram zbog ukućana) i koristim obavezno Mutti pasiranu rajčicu iz boce. ostali sastojci i postupak su isti.
ne koristim kupovno tijesto jer se dam u izradu domaćeg i napravim hrpu lazanja koje zamrznem ili u keramičkim pekačima ili u onim alu posudama koje idu u pećnicu.

24 stu 2011, 19:32

ja radim domaće tijesto i razlika je velika. traje malo duže ali isplati se. Ja stavljam 100 g brašna na 1 jaje, a obično radim s 500 g brašna. Imam onaj strojček koji valja tijesto tako da se ne gnjavim s razvlačenjem i kad zamijesim tijesto gotovo je za 10-ak minuta. I skuham ga, kratko, u slanoj vodi. Radila sam i varijantu bez kuhanja ali nije mi fino. Samo treba paziti da se tijesto ne prekuha, nego da bude al dente.
Uvijek radim bolonjeze, s dosta sira, i to plane za ručak. Moji svi obožavaju lazanje.

24 stu 2011, 21:45

i za lazanje kuhaš domaće tijesto prije slaganja lazanja?

25 stu 2011, 09:12

ne znam jel tko pisao već, čula sam za recept s palačinkama :mrgreen
Umjesto tijesta, pečeš palačinke slane i slažeš
Odgovori