O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.
02 ruj 2010, 08:56
Mi obožavamo pekmeze, posebice od jabuka kakav moja mama radi
Ove godine sam prvi put i ja radila, ovaj put od šljiva.
23 ruj 2010, 18:03
pitanjce
za kiselu kapulicu jel se kupuje neka posebna vrsta kapule ili su to obične kapule samo malene jer tih drugih imam domaćih?
23 ruj 2010, 19:36
Ja kupujem kapulicu "kozjak". To su male kapulice i njih kiselim u vinskom octu.
Evo tu sam nasla nesto vise o njemu:
http://www.povrce.com/?A=HOB&HOB=stribar&P=gen&TXT=208Jos nisam ajvar napravila i sve nesto dvoumim. Ne da mi se. To je toliko posla, a opet, mljac je....
23 ruj 2010, 19:55
ja napravila ajvar,kisele paprike,spekla "rogate", njih obozavam
pekmez sam radila pretprosle godine od sljiva ,bio je fenomenalan i brdo ga je bilo(djelila i forumasicama

)ali moji nece,MM ne voli pekmeze a vila samo od sipka i jagoda

tak da se ne mucim bezveze!
23 ruj 2010, 19:58
svake godine radim pecene paprike a ove godine sam se odlucila i za ajvar.radim i jos jednu salatu od graha,paprika i slicno.neki je zovu ciganska a ja je zovem grah salata..pekmeze, marmelade, sokove, i ostalo donese svekrva .a sto se tice kapulice moja mama izabere one sitnije i kiseli, mada sam neki dan na placu vidjela i da se prodaju bas kapulice za kiselit ali nisam vidjela cijenu.ostalu zimnicu mi salju moji slavonci jer u dalmaciji je prevruce i bojim se pravit velike kolicine jer nemam konobu a ni podrum
23 ruj 2010, 20:01
neki je zovu ciganska
recept molim,zvuci zanimljivo
23 ruj 2010, 20:11
Ja sam prvi puta ove godine pravila zimnicu i to pinđur po svekrvinom receptu i jako sam zadovoljna. Evo recept:
PINĐUR
Sastojci:
8 kg rog paprike
1-2glavice češnjaka
4-5 ljutih feferona (kiselih)
1 l rajčice iz tetrapaka
7,5 dl ulja
sol, esenc
Priprema:
Papriku očistiti i ispeći u pećnici. Ne treba guliti. Samljeti.
Staviti u dublju posudu i peći u pećnici na 250°C zajedno s rajčicom. Dok počne ključati, dodati ulje. Peći 10-ak minuta, premjestiti na štednjak, dodati mljevene feferone i mljeveni češnjak. Sve dalje peći na štednjaku. Dodati sol i esenc po ukusu uz probavanje.
Vruće uliti u staklenke. Pasterizirati 10 minuta na 100°C. Ostaviti u pećnici do sutra i sutradan ih zatvoriti.
23 ruj 2010, 21:34
evo i recept jedne prije za pinđur, ona se kune da je odličan i nije žestok
PINĐUR
5 kg crvenih roga
1,5 kg balancana
2 kg poma
125 g šečera
1 glavica bilog luka(češnjaka)
1 vezica peršina
3 dcl ulja
2 žl soli
3 dcl domaće kvasine
paprike i balancane ispeci i ogili,dobro iscidi.izreži na tanke trakice.pome oguli i nariži na sitno,te stavi da se kuha.kad se ukuha do pola dodaj paprike i balanc.,sol,cukar,ulje i kvasinu.nakon 2,5 do 3 sata kuhanja ugasi i u gotovo dodaj nasjeckani luk i peršin.upali pečnicu da se ugrije,a za to vrime ulivaj pinđur u vruče tegle.ugasi pečnicu i u nju stavi napunjene tegle i ostavi ih dok se pečnica ne ohladi.kad se ohladi - vadi tegle,dobro zatvori i čuvaj na hladnom mjestu.
23 ruj 2010, 23:02
I ja sam ove godine po prvi put napravila zimnicu - paprike u senfu

Oslo vec pola
24 ruj 2010, 07:27
ajvar - gotov
kupus u glavicama i punjena kisela paprika me tek čeka
i ne planiram ništa više
24 ruj 2010, 09:53
ma kad ste vi već stigle sve to napravit kad se već jede, koje su temperature u vas. Mi smo još u kratke rukave tako da mi je još pretoplo za zimnicu radit, ja sam tek u fazi informiranja
apropo toga: koji ocat ide u ciklu?
24 ruj 2010, 11:26
EVO RECEPT ZA CIGANSKU.
4 KGcrvenih paprika ocistiti i na kockice narezati,ne bas velike ali ne ni kao kad luk rezes,onako 1x2cmkockice
1kg graha iz konzerve ocijediti i oprati malo.najbolji je smedji ili crveni grah.
1.5dcl alkoholnog octa
4dcl ulja
1 velika glavica luka
6 reznjeva cesnjaka
1lit.sos rajcice one iz tetrapaka
3 zlicice papra
3 zlicice soli
4 zlicice secera
5-6 grancica persina ocistiti i nasjeckati
POSTUPAK
Dakle sve navedeno izrezati na kockice i osim graha staviti u jedan veci lonac jedno 45 min dinstati -kuhati cesto mjesajuci..nakon toga maknuti s vatre i dodati ocijedjeni grah i 1-2 vrecice male konzervansa i sobro sveizmjesati da se otopi konz.i gotovo.navecer kad se ohladi sloziti u teglice i u frizider ili smocnicu.P.S. ne poliva se po vrhu uljem kao inace neke zimnice.
salata bude odlicna, moze se po zelji mjesati vise boja paprika ali najbolje crvena jer je ona dosta mesnata.I jos nesto prije stavljanja u teglice probajte ali kad je vec hladna pa po zelji dodajte jos sto vam fali od zacina.ja ju jedem samu s kruhom ili skuham pastu pa prelijem
26 ruj 2010, 13:04
Evo, i ja cu se upustiti u avanturu zvana zimnica.
Obozavam ciklu i dok sam zivjela u Hrv, kupovala sam ju vec kiselu u staklenci. Ovdje nisam nasla ni jednu koja mi odgovara i zato sam je odlucila ukiseliti sama.
Moze mi netko napisati recept?
27 ruj 2010, 16:37
kaj se zimnice tiče, ove godina sam dobila na poklon teglicu ajvara, teglicu pekmeza od šljiva i bočicu ukuhanog paradajza
tolko od mene
al sam s mamom pričala da bi iduće godine napravile ajvar
baš me zanima kaj ću imat za napisati za godinu dana na ovom topicu