Sada je: 03 kol 2026, 00:12.

kako promijeniti prehrambene navike obitelji?

O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.

Moderatori/ce: Hope77, mrava

Re: kako promijeniti prehrambene navike obitelji?

PostPostao/la Matilda » 10 sij 2009, 22:22

Čega nema u kući, ne može se ni pojesti.;)
Mi smo dosta toga izbacili iz prehrane, tj. ne kupujemo.
Preko tjedna samo povrće (čušpajzi). Svinjetina ništa (osim odojka za NG i u faširanom). Npr. danas smo imali grah (bez kobase) i zelena salata.
Pečenje na ulju totalno out, dinstamo, kuhamo, ako treba nešto peći to je na grill tavi. Jede se puno salata, začini vrlo malo (sol).
Pije se samo voda, eventualno imamo kakav sok od jabuke ili ribizla (M druge ne voli).
Slatkiše ne kupujemo, tj. ako kupimo čoksu ili kekse, to odmah ode, ne stavramo zalihe. I onda do sljedećeg kupovanja prođe ooohooohooo.
I uvijek ću te voljeti i gorjeti, od prvog trena za tobom žeđam.
slika
slika
Matilda
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Megan » 11 sij 2009, 10:42

MM je bas neki dan rekao da si nije mogao zamisliti cvjetacu i brokulu jesti, pogotovo u obliku juhe.
A sada nam je varivo od cvjetace, varivo od brokule, povrtna juha i pileca juha cesta na jelovniku.
Mi nismo izbacili nista iz jelovnika, pogotovo ne spekice koje volimo papati, inace kobase jede najvise MM ja bas i ne volim, ali prsut zato ja volim.
S L. nemamo problema takve vrste jer je jako izbirljiv i gadljiv prema hrani pa od mesa jede samo piletinu jer ju imamo domacu (sveki) i ponekad junetinu/svinjetinu kad bas kupim. Juhe obozava i ribice, iako ih ne jede u bas najboljem obliku (voli panirane).
Palenta je gotovo svako jutro na meniju, nju obozava, i jogurte isto voli. Rizu i tjesteninu obozava, ali tezak je na umacima uz njih... Problem je sto gotovo nista drugo ne voli...
Megan
ježim se par puta dnevno

PostPostao/la Imge » 11 sij 2009, 13:09

sve sto znam o zdravoj i pravilnoj prehrani - naucila sam na pdf-u Dohrana :) . Na taj se pdf covjek moze prikljuciti uvijek. nije vazno jel imas ili nemas malo dijete i jel uvodis dohranu.
Uz to - imala sam tu srecu pa sam udajom dosla u dalmatinsku obitelj gdje se neke prehrambene navike (izrazito nezdrave!) na koje sam od djetinjstva navikla - jednostavno ne podrzavaju :dunno
Jedino sto mi je zao je cinjenica da pdf Dohrana nije postojao u ovakvom obliku kad sam rodila drugo, a kamoli prvo dijete (iako, nisam ni ja bas nesto posebno grijesila, no svakako nisam tako puno znala o prehrani djeteta kao sto znam sada).

Majoneze kod nas nema (odnosno, uvijek imam samo jednu vrecicu koju trosim jednom u 3 mjeseca kad radim pastetu od tune, no cesto i tu vrecicu bacim jer je istekao rok).
Vegetu - ne koristim. U juhu je u zivotu nisam stavila :dunno
Jogurta, kiselog mlijeka i svjezeg sira - uvijek ima u frizideru.
Zitarice moji obozavaju.
Doruckujemo UVIJEK!!!!
S mm-om je iznimno lako jer on uopce ne voli svinjetinu. Dapace, on je bas dokaz da velikom muskarcu (on je sportas, visok i jak) za normalno funkcioniranje ne treba toliko mesa kako smo zapravo u zivotu navikli misliti. Osim toga, sve sto se kuha djeci - voli i on, dapace, puno stvari je bas on inicirao da se uvede (inace, nama preko tjedna rucak kuha svekrva, a samo za vikend ja, i tome se uvijek veselim).

Dakle, sto se tice prehrane -imam srecu pa mm voli zdravu hranu, kao i moj mladji sin. Sa starijim je tesko, ali ne damo se :) . On ne voli voce - ali voli frape. Ne voli kuhano povrce - ali voli svjeze (mrkvu posebice, ili narezani paradajz ili krastavac). Pa mu onda tako i nudim. Kad zapnem ili kad smo s njim satjerani u kut - odem na pdf dohrana i malo se potkozim znanjem... :dunno

Za kraj. Naravno da i grijesimo. A tko to ne cini? No, moj je uspjeh u tome sto tad TOCNO znam da sam progrijesila. A toga prije nisam bila toliko svjesna.
Kako raditi manje, a zaraditi više? Kako?!
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la thalia » 11 sij 2009, 15:01

kod nas je kao i kod Imge. ako nećeg nema, neće se jesti. iako, nama ne kuha svekrva. preko tjedna obično kuha MM jer ja malo duže radim, a vikendom ja i isto se jako veselim.
istina, kod nas to nije funkcioniralo dok se oboje nismo dogovorili sami sa sobom da ćemo prestati s nekim stvarima.
polako smo počeli izbacivati razne gadosti (oprostite, ne mislim nikoga vrijeđati nego samo ono kako ja to smatram) kako je S. došao k nama.
još dok sam ga dojila sam jela raznorazne nareske i tome slično :oops: i baš mi je sad silno žao zbog toga, ali kako je počela njegova dohrana, tako smo se počeli obrazovati.
onda je MM ustanovio da ima visok tlak, a ja da imam previše kila i da sam stalno bolesna i nezadovoljna zbog toga. potom se još nešto dogodilo i tu mi je puk'o film.
uglavnom MM je počeo jesti sve nemasno ili jako malo masno pa i mi s njim. sol smo smanjili na najmanju moguću mjeru i kamo god dođemo sad i što god probamo jesti, sve nam je slano.
ako mi treba masnoća za dinstanje luka ili za povrće za maneštru, koristimo ghee. ako ne, na kraju dodam maslinovo. nama litra ulja traje šest mjeseci. maslinovog tri. bučinog isto šest, sedam, a mala kutijica gheeja valjda tri mjeseca.
S. (srećom) jako, jako voli variva pa mi uglavnom dvaput tjedno jedemo maneštre (mahune, grah, leću, kelj), dvaput tjedno jedemo (malo) mesa (recimo kalju, sarmu, šatro gulaš s više povrća nego mesa) i triput tjedno tučemo po ribi.
jedemo puno juha od povrća, kad uspijemo ubacimo i klice u njih, jedemo često salatu, ali ako nema, nema. trudim se kupiti rigu ili radič za koje se nadam da nisu toliko silno tretirani, ali ne znam jesam li u pravu.

što se tiče junk fooda, S. voli pizzu i to obično pojede u Mercatoru u šopingu. voli i sokiće na slamčicu pa nekad dobije obične, a nekad one iz dm-a.
voli i čokoladu. kad pita, dobije je (pod uvjetom da je jeo kuhani obrok normalno), ali ne pojede previše. njemu je jedno ŽC ili čokoladno jaje dosta. voli čips, ali ga doma nemamo. voli i danonino/dukatino, ali to doma nemamo. ako mu se jede puding, napravimo domaći ili isto onaj dm-ov bez E-ova. ako ode kod tete ili bake koje obje obožava i one imaju te stvari, pojest će ih bez ikakve zabrane jer bi to bilo glupo i mislim da mu od toga ništa neće biti. kao što mislim da mu ni od jednog hamburgera ili pomfrija u tri, četiri ili šest mjeseci bilo išta (ili čak hrenovke). nije nikad probao hrenovke ni paštete, ali sam sigurna da bi mu se svidjele. kad vidi paštetu na TV-u raspameti se. onda ja napravim tuna namaz od Bračkih tuna pa to pojede sav sretan. ili ako nam ostane riba, od njih napravim namaz.
problem je što jako voli kekse i mlijeko i kekse i kakao. kakao mu radim onaj crni, bez dodataka s demerara ili muscovado/cassonade šećerom. ja šećer ne jedem, MM u kavi pa nam tih pola kile traje i nije nam strašan trošak. a kekse kupujem piškote, jer nemaju onih hidrogeniziranih masnoća pa se nadam da smo time napravili što manju štetu, pod stakleno zvono ga ne mogu staviti, ali barem pazimo koliko ide. isto tako, ako imaš doma nešto i ti to jedeš, sumnjam da ćeš klince nagovoriti da ne jedu.
e, da, mi smo izbacili uglavnom bijele žitarice i jedemo integralne. iako, ja jedina jedem integralni griz, dečki jedu bijeli. bijeli kruh nitko ne voli od nas pa pečemo integralni.

eto, sad sam se malo nahvalila :oops: :mrgreen: , ali mislim da ako je nama uspjelo, mogu i svi :1
Doorbells and sleigh bells and schnitzel with noodles
thalia
Von Trapp

PostPostao/la Daphne » 11 sij 2009, 16:30

od kad sam otvorila topic napravila sam slijedece:

uvela sam smedju rizu umjesto bijele, malo su se mrstili ali su jeli8 rizoto s lignjama, iako su lignje svi ostavili osim mm i mene)
kupila sam proso i cous cous i zobene pahuljice, al one pakirane ko brasno, koje su skoro mljevene.
i krenuli smo: varivo od povrca bez vegete, sa dvije sake prosa.. klinci su se malo bunili, ali su pojeli.
drugi dan, duga vrsta povca s malo piletine i opet malo posa unutra...pojelo se..

bebama sam skuhala jabuku i dodala zobene pahuljice unutra i natjerala svako dijete ( i mm) da proba bar zlicu: fino slatkasto pa im se svidjelo...kuhala repete za veliku djecu

jucer skuhala tikvicu, dodla malo cous cousa unutra, kratko prokuhala i u gotovo ubacila dvije zlice vrhnja. probali svi, jele samo bebe...
mislim da je za pocetak dovoljno. danas kuha mm i njemu sam pustila na volju, pece krumpir ,pozelio covjek ;)
Daphne

PostPostao/la Qwerty030 » 11 sij 2009, 17:09

Slatkiše ne kupujemo, tj. ako kupimo čoksu ili kekse, to odmah ode, ne stavramo zalihe. I onda do sljedećeg kupovanja prođe ooohooohooo

Meni je ovo bas problematicno,jer kad kupujem vodim djecu koja trpaju u korpe sve zivo(pola sakrijem,vratim),u biti na kraju da ne bi oni, u gluho doba noci zvrljam ja :oops:
Bravo Daphne!
Qwerty030
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Krumpirić » 11 sij 2009, 21:10

i kod nas je kao kod imge.
Samo šta kuhamo ili ja ili mm-trećeg, na žalost, nema. Uglavnom ja.
Živimo-uglavnom na varivima od svih mogućih kombinacija mahunarki i žitarica, lešo blitvi, brokuli, kupusu, prokulici...svježem siru, salatama, od mesa kokošetini, ribi i ponekoj teletini u juhi...
Slatkiša, sokova, keksa....doma ima samo kad netko stiže, a meni se neda nešto spremit,ili nemam vremena,.
Pijemo čaj, vodu, ponekad vino :klanja
Doručkujemo-UVIJEK.Imam osjećaj da bi bez doručka pocrkali.Inače brownflakese, žitarice, trenutno peciva, kombinacije tipa marmelada od smokava ili sirko.. jer moj trudni trbuh preekspresno probavi žitarice.
Naše su pošasti peciva i kolačići-home made!
Rijetka naručena pizza-u kombinaciji s bavarijom, kad M spava i meni i mm-u se baš truje :faca
Svinjče sam jela za Božić.I ostalo nam malo domaće kobasice šta su donijeli starci. I to je to...nikad nisam išla u mesaru i kupila svinjetinu :dunno

Btw.I mm ima 2 metra, i barem 95kg, i 26 godina. I zdrav ko dren :joy
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Imge » 12 sij 2009, 10:20

pisem na refule, nisam stigla jucer dovrsiti misao.

ono osnovno u cemu grijesim u svojim prehrambenim navikama je moja nesposobnost shvacanja cinjenice da i zdrava hrana moze biti nezdrava :mrgreen: . u trenutku kad se ne znas zaustavit i kad nisi svjestan mjere :oops: . pa, onda, jelte, nakon Bozicnih blagdana izgledam kako izgledam :oops: .
dakle, da, hranim se zdravo. ne jedem bijeli kruh i margarin, nego nekakav fini kruh sa sjemenkama i maslacom. ali, Imge :baba - nije normalno pojesti 4 snite toga...
ili varivo. je, jedem ja varivo. i u ne jedem s time hrenovke, nego nekakve fine popecke od mljevenog mesa. ma, obrok zdrav samo tako. ali, ne brate mili pojest 2 tanjura i 4 snite kruha uz to...
ili desert - strudla od jabuka bez secera, kore od integralnog brasna - ma, i Mavrovic :rolf bi se postidio kak si ja lijepo izbalansiram sastojke. ali, nije normalno pojest pol protvana toga...

eto, to je ono kaj mene hebe. MJERA.
hocu reci, nije dovoljno samo poraditi na kvalitetnom izboru namirnica. bitno je i znati stati.
i zato za Imge jod jedan ovakav smajlic - :baba
Kako raditi manje, a zaraditi više? Kako?!
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Daphne » 12 sij 2009, 10:23

imge :hug ima nas jos...
Daphne

PostPostao/la olja » 12 sij 2009, 11:13

nije dovoljno samo poraditi na kvalitetnom izboru namirnica. bitno je i znati stati

:5
olja
Od sad me zovite Šime!!!!

Prethodna

Natrag na Recepti

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: Google [Bot] i 1 gost.