O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.
27 ožu 2009, 13:47
ivanaCH je napisao/la: ali bih htjela icu u Skolu prirodne kuhinje. to me strasno privlaci samo trebam skupit novce i ulovit pogodan termin. I htjela bih proci tecaje "prehrana po godisnjim dobima" jer sam se na svom tijelu uvjerila koliko je vazno voditi racuna o tome.
o, da. ja sam ove godine sva u stihiji. ne jedem što mi paše, ne jedem u skladu s ničim, kamoli s godišnjim dobima i stalno mi je loše, ali stalno

mene zanima i neka ayurvedska kuhinja ovdje, jučer sam uzela letak, ali nikako da nazovem jer sam sigurna da neću imat para

sad.
27 ožu 2009, 13:53
ja imam sreće pa sam do makrobiotike došla preko sveki pa sam od nje posudila, a i dobila dosta knjiga (ona presretna što mene to zanima)
iako, iskreno, je nisam svim srcem u makrobiotici, apsolutno nimalo ne vjerujem u energiju hrane i da je bitno jel režem mrkvu na kolutiće, štapiše ili kockice. prehrana po godišnjim dobima već ima smisla.
ja bih bila prihvatila bilo koji način zdrave/zdravije prehrane koji bi mi netko približio i dao mi podršku. vjerujem u kvalitetne namirnie, vjerujem da hrana itekako utječe na to tko smo i kako smo, ali baš da će mi celer dat drukčiju energiju ako ga narežem na kockice - hmmmm, pa ne baš. al ja sam racio žena skroz na skroz.
kuham makrobiotiku jer mi je to sve jako fino, ja obožavam povrće i žitarice pa mi je to najlogičnije da kuham.
iako, ja uvijek začinim malo više nego je u receptu. ne puno, malo više i to su već puno blaži okusi nego kakve sam prije jela, ali dosta stvari, variva osobito, mi je još bljutavo samo s prstohvatom soli na cijeli lonac.
iako, danas kuham neusporedivo makrobiotičkije nego prije samo godinu dana pa će valjda to nekako doći s vremenom. ne forsiram se, i MM i ja uživamo u toj hrani i ne opterećujemo se.
(jedino što njega svako malo čudno gledaju na poslu kad izvadi svoj ručak

)
27 ožu 2009, 13:56
frrr, ja imam isti problem s makrobiotikom (osim sveki

). mene najviše muči što nema svježeg voća u njoj, ali si uzimam isto tako neke recepte koji mi pašu.
čini mi se da mi ta ayurvedska hrana više odgovara, jer jednostavno obožavam okus masla, volim čapatije, volim panir i volim one sve razne boje na tanjuru

, ali sam jako nespretna u tomu i to bih rado da mi netko približi.
to više vjerujem, da je hrana prilagođena tipu čovjeka i godišnjem dobu. ali eto, u ayurvedi mi fali riba. ja ribe obožavam, bez njih stvarno ne mogu.
mislim da ću ja stalno skakati s jedne kuhinje na drugu
27 ožu 2009, 14:03
apsolutno nimalo ne vjerujem u energiju hrane
frrrr nije mi namjera polemizirati, ali hrana jest energija, tj. ona se sasvim izravno pretvara u energiju. Svaka namirnica ima svoju specificnu energiju, ja u skladu s tim vjerujem da jedan dio mrkve ima neznatno drugaciju energiju od drugog dijela ili da lisce cikle ima drukciju energiju od korijena. Namirnice se razlikuju po glikemijskom "loadu", glikemijskom indexu...pa sve je to prica o energiji, zar ne? Mislim, nije mi to nesto u sto je tesko povjerovati. Ja osobno vjerujem u energiju svega.

jako volim chapatije i pravim ih povremeno. Volim i zacine i umjereno ih koristim. Ayurvedsku prehranu nisam probala ali imam jednu ayurvedsku kuharicu doma. Indijska kuhinja opcenito mi je draga ali mora se uzeti u obzir da je prilagodjena podneblju. Ne mozes jesti basmati rizu u Norveskoj, a bogme ti nece pasati ni hrpa chilija.
Ne volim mlijecne proizvode pa mi zato, izmedju ostalog, pase makrobiotika. Sto se tice boja, ja nisam vidjela raznobojnijeg tanjura od makrobiotickog, a i taj vizualni efekt mi je vazan. Sto se tice voca, svjeze se jede ljeti. ali opet mislim, da svako sam najbolje zna sto mu odgovara i dok slusa svoje tijelo sve ce biti ok.
27 ožu 2009, 14:12
da, ja pak jako volim mliječne proizvode. ne toliko mlijeko kao jogurte, kefire, sir (svježi, kozji, ovčji) i maslo. možda griješim, možda nije to što mi paše, ali baš mi se čini da ih jako volim
mislim da meni fali temelja u makrobiotici, nisam nikad prošla nikakav tečaj, a i knjige nešto napreskokce čitam/kuham. tješim se da sam još mlada
27 ožu 2009, 14:14
ivana, ne kažem ja da to nije tako, samo da ja u to ne vjerujem/ne povodim se time/ne obraćam pažnju
moram priznat da hranu tj. namirnice uglavnom doživljavam kao objekte, nežive predmete
27 ožu 2009, 14:16
mislim da meni fali temelja u makrobiotici, nisam nikad prošla nikakav tečaj, a i knjige nešto napreskokce čitam/kuham. tješim se da sam još mlada
Mozda ces uci i puno dublje u to sve pa opet zakljuciti da ti ne pase, tko to zna. Ali mislim da svako onaj ko se bavio makrobiotikom je iz toga izasao (ako je izasao) bogatiji za nesto i da je unaprijedio svoje prehrambene navike jer jednostavno tu nista lose ne mozes pokupiti. Naprotiv.
frrrr kuzim sta hoces reci. ali meni je ipak drago sto te sveki malo pogurnula o ove vode.... Nije svaka sveki svekrva
27 ožu 2009, 18:31
i meni je beskrajno drago, meni je zapravo samo trebala podrška. a najveći poticaj je bio MM, koji obožava tu hranu, da moram kuhati samo za sebe ne bih nikad imala volje za tim.
30 ožu 2009, 16:22
ivanaCH je napisao/la:ut: krem juha od brokule
pire od crvene lece
quinoa salata sa arame algama
kuhana rastika sa kaparima i dulse algom
evo, iskopirala sam ovaj meni danas..krenulo je od nesretnog pirea od crvene leće koji opet nisam znala s čim bi kombinirala pa se sjetila tvoje kombinacije....
ova kvinoja salata je fenomenalna (upravo ju jedem, sjetila sam se da je sveki jednom to radila), a sad kad imam i to u glavi kao jelo mogu varirati povrće i žitarice
jedino ja nisam radila tu raštiku nego samo poparila lišće rotkvice, malo posolila i maslinovo, a i bez toga mi je to sve bilo dosta zahtjevno za kuhat uz bebu
30 ožu 2009, 16:54
auuu, nikad nisam jela lisce rotkvice, je li fino?
30 ožu 2009, 17:02
paaaa....zelenjava k'o zelenjava
to sam od sveki pokupila, niš se ne baca...lišće rotkvice, mrkve, korabe - uvijek možeš bacit na paru pa malo začinit...ili prodinstat na luku i mrkvi pa s rižom...
30 ožu 2009, 17:06
Hvala Bogu na ovom kutku
Pratit ću redovito...
Zna li tko što zanimljivo s amarnathom a da ne ide samo u varivo?
30 ožu 2009, 17:18
Amaranth cesto kuham navecer, u zobenom mlijeku, kao kasu. Bude fino.
Ili kao prilog umjesto rize npr. (volim ta sitna zrna).
30 ožu 2009, 20:19
tanjabb je napisao/la:Amaranth cesto kuham navecer, u zobenom mlijeku, kao kasu. Bude fino.
Ili kao prilog umjesto rize npr. (volim ta sitna zrna).
isto vako, samo mene nervira koliko treba čekat da se skuha, il ga ja jedem raskuhanog
??
Nekad ga kuham, pa kad bude pred kraj, dodam kuskus, da imam mješani prilog
31 ožu 2009, 21:22
danas:
miso juha od povrća sa shitake gljivama i tjesteninom
kus kus pirjan sa mladim lukom i dimljenim tofuom
parena blitva
zelena/potočarka/rotkvice salata
kak mi ide, ha?
malo mi je siromašnije gl. jelo, al juha je zato bogata.
01 tra 2009, 07:51
ja bih rekla da ti ide jako dobro....

Jedino sto se blitve tice: ako imas ti ili neko u obitelji sklonost kamencima onda nemojte jesti parenu blitvu nego kratko kuhanu radi oksalata.
01 tra 2009, 08:39
Nakon što sam apsolvirala mnoge recepte iz knjige Mahunarke, jučer sam se ponovila u Proljeće i Žitarice...
Bila sam baš uzbuđena navečer...Svi pozaspali a ja skupljam ideje
Fasciniralo me je u biti kombiniranje više žitarica odjedanput...to mi inače i nije neki običaj činiti...
Danas ću kus-kus s tikvicama (po jednom od tih recepata) i tofu-hrenovke. Jučer sam se nakuhala, danas laganini
01 tra 2009, 09:42
jel radite kakve namaze?
mi se od hummusa nismo makli. i ono sa sirom nešto i tako
01 tra 2009, 09:59
ja sam prije radila dosta namaza dok smo jeli vise kruha. Sad kruh gotovo uopce ne jedemo pa vise nema ni namaza. Bilo je nesto fino sa tofuom, suncokretom przenim, limunom i zacinima.
01 tra 2009, 10:19
Posljednji namaz sam radila s crvenom lećom, masl. uljem, češnjakom i svježim začinima...
01 tra 2009, 11:55
ivanaCH je napisao/la:ja bih rekla da ti ide jako dobro....

eh, al ne mogu tako kuhati svaki dan...jer dok je budna ne mogu (sad je u fazi da bi samo rondala po elementima i ladicama, nijedna igračka ju ne zanima pa kad njoj radim jelo ju odnesem na najudaljeniji sigurni kraj stana pa ja jurim otvorit frižider i elemente prije nego ona dopiči), a s ovakvim menijima cijelo njezino vrijeme spavanja provedem kuhajuć...a to mi i nije neka špica, ja bih se malo relaksirala...
to me zapravo najviše zanima, kad vi i kako kuhate? ivana? kad dođeš s posla, prije posla? znam da se sveki, dok je intenzivno kuhala makrobiotiku, znala ustajat u 5 i kuhati doručak i ručak za taj dan. sad ujutro radi juhu ili kašu i skuha žitaricu, a poslije posla ne kuha nego samo baci neko povrće ili tofu u tu žitaricu ili isprži tempeh
što se tiče namaza ja upravo jedems voj omiljeni od tofua - tofu, sjeckane masline, pržene sjemenke suncokreta, 1 žlica umeboshi octa, češnjak ili crveni luk, voda po potrebi
a odlična je i jednostavnija verzija - tofu, žlica umeboshi octa, prženi sezam, voda
količine postoje u receptima i mogu ih kasnije prepisati, al ja to sve ionako odokativno
01 tra 2009, 11:57
e, da...a onu salatu sam morala odnijet sveki malo da se pohvalim, a ona odmah 'pa to je salata angelica!', kaže da ju uvijek misli raditi, ali uvijek joj nešto fali
prefina, al bome ima pun kufer posla oko nje
01 tra 2009, 12:35
Pozdrav svima
Tanjabb, kako kuhaš amaranth u zobenom mlijeku-koliko dugo, koji omjer amarantha i mlijeka, jel ubaciš još što unutra (imam jednog skoro dvogodišnjaka pa može neka varijanta prilagođena njemu).
Hvala
01 tra 2009, 13:04
Joj samo me ne pitaj kad kuham.
Kuham kad dodjem s posla. Napravim veceru, onda pogledam svoju tekicu i vidim sto je na sutrasnjem dnevnom redu za lunch box i za dorucak. Ako se nesto moze unaprijed pripremiti, onda to i napravim, a ako ne, dizem se u pet i kuham. Imam osjecaj da stalno smrdim na luk, sezamovo ulje...
03 tra 2009, 21:51
kaj samo ja ovdje postam?
meni entuzijazam splasnuo i zadnja 3 dana neki osrednji ručkovi...u srijedu brzinska juha (domaća vegeta, temeljac, zobene) i ona tjestenina s mrkvom, jučer meso jer smo dobili neku domaću teletinu pa da ne propadne, danas pečeni krumpir i batat u pećnici, kelj na pari, prženi tofu

, zelena salata
sutra opet radim onu kvinoja salatu, poludili smo za njom, samo što sam sad pametnija pa sam si kvinoju i arame skuhala večeras i ispržila sjemenke
14 tra 2009, 13:02
evo me, trbuh prepun užasa od prežderavanja, u nedjelju sam se držala, al jučer...
no dobro, danas ću salatu od slanutka, prženu palentu i mislim napravit salsu uz to.
nego, koliko dugo mi smije dimljeni seitan stajati otvoren? nemam pojma, ja ako ga ne pojedem nakon dva, tri dana obično ide u smeće

, a ovaj nismo uspjeli pojesti i sad stoji otvoren tjedan dana.
14 tra 2009, 13:08
nemam pojma, nikad nisam ni jela ni kupila dimljeni seitan. Negdje sam procitala kako nije visokovrijedna namirnica. No nije to razlog, nego to sto ja uvijek pravim seitan sama, a dimit ga ne mogu.
16 tra 2009, 10:50
evo, ja ću malo prijedloga za doručak, napokon mi je došlo proljeće

znam da nisu makro, al su vege. i slani su, jer ni ja ne mogu pahuljice za doručak, brrrr.
uglavnom:
sendvič od kruha, feta rajčice, salate, krastavca i malo senfa i maslaca (jedno gore, jedno dolje) mljac.
ili se nariba mrkva, celer, krastavac, nareže rajčica, paprika, mladi luk, kukuruz i zelena salata i pomiješa s maslinovim i balsamicom i to se namaže na kruh ili ubaci u lepinju, mljljljaaaac.
ili se pomiješa s jogurtom i senfom i isto je

(naravno, ovo je u idealnim uvjetima, uvijek inače nešto fali)
onda hummus ili namaz od crvene leće s jogurtom. našla sam i jedan recept s lećom i tikvicama, to se spremam napraviti. ili namaz od balancana (baba ganuš? ganoush? gannousch?

)
ili paprike ili tikvice ili balancani na grill tavi pa preliveni maslinovim i češnjakom i s kruhom. joj, joj, jooooj
16 tra 2009, 11:36
Joj thalia ja bi sad ovo tvoje za gablec da mi netklo donese
16 tra 2009, 11:45
Kris2 je napisao/la:Joj thalia ja bi sad ovo tvoje za gablec da mi netklo donese

idem ribat pa polako put pod noge