O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.
Odgovori

Re: pekač kruha

04 vel 2010, 18:17

i koji onda uzeti :conf

i koliko kostaju :conf

04 vel 2010, 19:56

hvala cure, nagovorile ste me :zivili
a sad sam se sjetila i da u kući imam vrijednicu pa ako se on toga primi imat ću ga svako jutro :nata

04 vel 2010, 19:57

veky, Alaska je u Metro-u oko 300kn. Ja ću vjerojatno nju uzeti.

05 vel 2010, 11:18

I mene ste nagovorile samo ne znam još koji uzeti. Nas je uvijek strah da će nam biti malo kruha pa kupimo cijelu štrucu(samo je nas troje ali muž radi kilometarske sendviće). Kolika nam onda količina treba dnevno? Bili nam bio dovoljan taj od 1 kg? I još nešto very important, kako se čiste ti pekači, :mrgreen je li komplicirano (kaol npr sokovnik s kojim ispalim na živce ćisteči ga)?

05 vel 2010, 11:37

moj u suđerici. ne cijeli, naravno, nego ta kantica u kojoj se peče kruh.
da nije tako niš od našeg prijateljstva.

05 vel 2010, 11:44

moram se ovjde izjadati a i da upozorim buduće korisnike. ;)
Imam moulinexov pekač i sve je krasno i lijepo ali....jednom sam išla nešto eksperimentirati s količinama i vrstom brašna (a lijepo piše držati se uputa). Uglavnom bio je ko cigla kruh i ja to lijepo u smeće. Drugi dan sam skužila da sam zajedno s ciglicom bacila i onaj dio koji rotira tijesto. To mi je jedino mana tog pekača što taj metalni dio za rotiranje ostane u kruhu i onda jedna nepažnja je dovoljna da ostanem bez njega.
Sad moram u potragu tog dijela :mrgreen

05 vel 2010, 11:48

Moliiim? Šta miješalica ostane u kruhu??? Pa nije valjda to normalno tako :conf Pa kako ga onda režeš??

05 vel 2010, 11:49

taj metalni dio (nije to nešto veliko) ostane u kruhu i onda ga odmah izvadiš pa ustvari ostane jedna rupa u kruhu ili kad odrežeš do pola kruha lagano ga izvadiš (pa je manja rupa na kruhu).
Jesam dobro objasnila? :lol

05 vel 2010, 11:57

Nazovi Pušić servis, tamo su imali dodatnu opermu i za moj Moulinex multipraktik.

Metlice izvadim odmah nakon što kruh istresem van.

05 vel 2010, 12:01

vidjela sam da su oni ovlašteni serviseri. Planiram ih nazvati. I ja sam uvijek vadila odmah baš da ih ne zaboravim ali jednom je dovoljna nepažnja. Samo jednom da ode u smeće :lol

05 vel 2010, 17:30

rusulica je napisao/la:Moliiim? Šta miješalica ostane u kruhu??? Pa nije valjda to normalno tako :conf Pa kako ga onda režeš??

Imas jednu kvackicu s kojim to mozes izvaditi. I je to je normalno jer pekac i mijesi i pece odmah.

05 vel 2010, 17:39

hvala :mah

05 vel 2010, 17:41

meni je ta miješalica zapekla pa se više i ne da odvojiti.
kad završi pečenje, malo pričekam, okrenem posudu naopako i kruh sam ispadne vani.

10 vel 2010, 11:44

i ja ispekla prvi kruh u pekaču, malo sam ga navečer probala, nije mi baš nešto no jestiv je.
sličan je recept kao Istin, a pokušala sam ga raditi po uputama no na kraju sam skužila da tamo negdje piše da se ne preporuča smeđi šećer, a ja ga stavila.
dajte mi recite koji kvasac stavljate, u uputama piše da imaju tri vrste, svježi, suhi i instant. i da treba stavljati suhi, a ja ne kužim koja je razlika između suhog i instant :conf . ja sam stavila onaj Alnaturin iz vrećice.

edit: nisam očekivala da je taj pekač tako ogroman :shock

10 vel 2010, 13:03

lasto, pa ne znam kako ti nije uspjelo?! Nama je taj kruh fantazija. Obavezno stavljaj suhi kvasac. I, da - moraš se gotovo strogo držati uputa inače bude da kruh ispadne sasvim drukčiji. Iako ja voim odoka i uvijek ispadne dobro. Ja stavljam Di-Go kvasac, suhi.

10 vel 2010, 14:18

I-STA, ma i ovo je za mene uspjeh, ja sam ti antitalent za kuhanje :mrgreen
ja bi isto rekla da je moj kvasac suhi, samo u uputama spominju svježi, suhi i instant a ja znam samo za svježi i suhi :conf

10 vel 2010, 17:14

Nema veze da li stavljas suhi ili obicni kvasac. Suhi se kupuje na odjelu "za torte", a obicni (svjezi) na mlijecnim proizvodima, u frizideru. Ovaj "instant" pretpostavljam da je neka kvaka u prijevodu. Odnosno pretpostavljam da oni tu misle na instant u smislu da se odmah dize.
ja sam stavila onaj Alnaturin iz vrećice

moja iskustva su da ovaj kvasac daje dosta specifican okus kruhu pa ja zato radje koristim obican kvasac, svjezi.
Ako stavljam preko noci da se dize, onda svjezi kvasac ne stavljam u vodu, nego na brasno i malo s brasnom prekrijem, tako da se kvasac ne pocne odmah dizati.
Uvijek radim iskljucivo sa smedjim secerom. Moja iskustva su recimo isto da smedji secer manje "zaseceri" kruh. Dapace ja uvijek stavim manje secera nego sto pise. Mislim da je osnovna mjera secera jusna zlica a ja stavim pola toga. (Odnosno stavim mjericu i pol po Baumanovom pekacu, ili kako se vec zove, Boman ili nesto takvo :mrgreen )

Kad radis po receptu onda se uvijek drzi tocno recepta za prvi puta, pa onda ispravljaj polagano dok ne dodjes do okusa koji se tebi svidja.

10 vel 2010, 17:18

dajte mi recite koji kvasac stavljate, u uputama piše da imaju tri vrste, svježi, suhi i instant. i da treba stavljati suhi,

to je ovo sto sam gore objasnila. Oni preporucuju suhi, da kvasac ne bi odmah poceo "raditi". Ako krene odmah "raditi" odnosno, ako se odmah spoji s vodom i secerom, onda ne bude fin ujutro. Zato je najbolje da stavis vodu, u vodu secer, na to brasno, a na vrh sol i germu i malo po povrsini promijesas prstom da germa i sol ne ostanu na jednoj hrpici.

10 vel 2010, 18:10

stavljam suhi instant kvasac (iliti obični Digo)

kruh radim po receptu za komišku pogaču

400 ml vode, 600 g brašna (dio zamjenim zobenim), 2 žličice razinom pune soli (morska, krupna), kvasac, žlica meda i žlica maslinovog ulja (to obično podebljam)
pečem na rapid

11 vel 2010, 09:33

hvala cure, probat ću slijedeći put s digo kvascom. jučer sam malo više izanalizirala ispečeni kruh, kvasac se osjeti, a kruh mi je ispao previše gust. naravno sve sam radila po receptu :cool

11 vel 2010, 09:58

zbavila i ja pekač, pa da pitam:
imam recepte za kruh od krusnog brasna, bijelog, kukuruznog i integralnog.
Mogu li ja npr. umjesto krusnog, bijelog i integralnog stavljati 850 ili 1100?

11 vel 2010, 10:16

ivana, ma ja stavljam obično meko. Jedino ako želiš neki poseban okus, onda stavi i posebn brašno. Jednom sam stavila integralno pa mi je kruh došao kao namočen, težak, gnjecav... Ružno!

11 vel 2010, 11:07

ma gle, stvar je u tome da ja ne jedem bijelo brasno, a i pekac bih uzela (sad mi ga je frendica posudila jer ga uopce ne koristi pa da vidim jel to za mene) bas zato da mogu praviti a da ga ja ne mijesim :mrgreen

11 vel 2010, 11:12

evo i mene pekačice kruha :dada (doduše povremeno, ali ga jako volimo), imam AFK aparat i jako sam zadovoljna s njim.

ovo je moj recept do kojeg sam došla eksperimentiranjem i super nam je:

330ml vode
45ml mlijeka
sol, šećer (od oka)
malo maslaca
475g brašna
100g griza
suhi kvasac

uključim na brzo pečenje... mmmm bude njami njami, maslac mi je puno bolji od ulja a griz mu isto da poseban šmek.

11 vel 2010, 11:17

koje brašno staviš giami ?

mene u svemu tome zbunjuju i brašna :conf
imam u ormaru neka na kojem ništa ne piše (to su ova od mlinara, na njima na žalost ne piše da li je glatko ili oštro :conf ), zatim imam ono što piše glatko, pa ono što piše oštro, imam integralno pa sam još kupila crno :lol

11 vel 2010, 11:44

Lasto, vidim bacila si se u pekarstvo, mogu zamisliti tebe i seficu :kima bijele od brasna nepoznate kakvoce :lol Ako nis ne pise, najvjerojatnije je bijelo glatko brasno u pitanju. Moralo bi pisati tip 500 na njemu barem.
Meni je riknula osovina u posudi od kruhopekaca i ne moze se okretati vise, a posuda se ne moze ekstra kupiti.
Dok sam nasla ovaj topic, promakla mi je i ta ponuda u Metrou a rado bih opet imala taj strojcek. Jel mozda nekoj skuplja prasinu pa bi ga prodala?
Koristila sam ga i za umijesiti i dignuti tijesto za kiflice, za pizzu, uskrsnju pogacu pekla u njem i fini kruh sa sjemenkama. I bas me bilo briga jel vani mecava zamela sve ducane i pekarne :dj

11 vel 2010, 11:49

stavim obično glatko brašno.
Za mlinar nisam sigurna, kupovala sam i njihov ali sad na pamet ne znam, ak se ne varam moglo bi biti tip 550 :dunno

Najbolje ti je kupiti ono na kojem piše glatko, ili nek je nacrtan kruh.

Jednom sam eksperimentirala sa kukuruznim i sve mi se zamuljalo u aparatu, sad sam našla na netu jedan recept koji cure dosta hvale pa ću ga isprobati a u međuvremenu mogu podijeliti recept s vama pa ako netko prije mene ispeće nek kaže dojmove, kopiram s neta:

Kukuruzni kruh
SASTOJCI:
120 ml mlijeka
3 jaja
1/3 šalice margarina ili maslaca (to bi bilo nekih 75 ml)
1/4 šalice šećera (50 ml)
1 žličicu soli
350 g bijelog brašna
140 g kukuruznog brašna
5 žličica praška za pecivo

PRIPREMA:

Sve sastojke ubaciš u pekač i uključiš na program za brzi integralni ili slično. I čekaš da se ispeče.

11 vel 2010, 11:59

Helena71 je napisao/la:Jel mozda nekoj skuplja prasinu pa bi ga prodala?

tek sam ga oprala pa još nema prašine no ne bi se iznenadila da uskoro osvane na KPD :mrgreen

11 vel 2010, 15:39

Uvijek je kruh to bolji je sto je manje bijelo brasno odnosno meni je najbolji kad smisksam neki tip 900.
Obicno ta druga brasna tipa 1000 i tamnija traze vise vode, ali nemoj unaprijed dodavati nego se drzi recepta da vidis pocetnu mjeru pa da mozes prilagodjavati.

11 vel 2010, 15:47

veceras probam pa javim rezultate eksperimenta...
tenks Adorablita :zivili
Odgovori