O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.
Odgovori

Re: bioaktiv

08 vel 2010, 16:40

ima neki fini voćni u zelenoj bočici, novo nešto, od borovnice mi je baš dobar, kao doručak na primjer

obične jogurte vrlo rijetko jedem, eventualno ako imam slanac ili nešto

08 vel 2010, 21:35

Taj mail s mrtvacima koji spominjete sam dobila bas prosli tjedan i nema sansi da pogledam u b-aktiv (kojeg nam je pun frizider i pijemo ga svi gotovo redovno, a mala pije onaj od 1 dc - nekad obican nekad vocni) a da mi ne padne glupi mail i mrtvaci na pamet :mrgreen

Eh, sto je psiha!

08 vel 2010, 23:22

:lol
pih, ak je iz crijeva mrtvaca to je bas bezveze. zabavnija je ova adorablina verzija - s dupeta ili bar izmedju noznih prstiju :mrgreen

ja volim najobicniji jogurt. nekad ga radim i sama, a ne zrtvujem pri tom nikog iz svoje okoline vec samo neki jogurt kojeg vec imam ;)

09 vel 2010, 00:33

Solea je napisao/la:ja volim najobicniji jogurt. nekad ga radim i sama, a ne zrtvujem pri tom nikog iz svoje okoline vec samo neki jogurt kojeg vec imam ;)

ovako i ja :D
zapravo, ne volim kisele jogurte već kremaste, guste, blagog okusa - i takav si onda napravim. jutros smo moje dvije ćeri (7 i 1g.) i ja popile cijelu litru. i još bi da ga je bilo
od kupovnih volim Mu

09 vel 2010, 11:58

aj daj onda recept da nesto korisno iz ovog topica ispadne :mrgreen
Znam da ide litra (medjutim meni svekrva kaze da mora biti domace) mlijeka i unutra se stavi jedan jogurt i onda se drzi tri dana na sobnoj temperaturi? Jel to to? Kako onda ispadne kremast jer se meni cini da svekrvi ispada sa dosta sirutke.

09 vel 2010, 12:10

tri dana?
kad sam to nekad davno radila, stavljala sam jogurt u toplo mlijeko. preko posude bih jos stavila najlon vrecicu da duze zadrzava toplotu i cesto je vec nakon 12 sati bilo gotovo...

09 vel 2010, 13:05

a cuj ja to po sjecanju :mrgreen nije da sam ikada radila :mrgreen
A koje mlijeko? Jel moze ono iz boce ili je to kao trajno?

09 vel 2010, 13:22

ja ga pravim od punomasnog mlijeka (ono 3,8% mm)

prokuham mlijeko pa kad se malo rashladi (postane mlako) dodam mu jogurt, poklopim i ostavim 7-8 sati na sobnoj temp.
nakon toga u frizider i jedem/pijem sljedeci dan.
na 1 l mlijeka stavim 2-3 dl gotovog jogurta.

i onda od tog mog jogurta pravim novi... i tako dok mi ne postane gadan. pa ispocetka ;)

to je malo modificiran recept j. olivera, on stavi 1/2 l jogurta na 1 l mlijeka
a ja kako kad :lol
Zadnja izmjena: Solea; 09 vel 2010, 17:30; ukupno mijenjano 1 put/a.
Razlog: * ispravak kolicine jogurta, ne 2-3 casice vec 2-3 dl

09 vel 2010, 14:27

znaci fora bi bila u tome da sto vise jogurta stavis to je kremastiji?
Jel stavljas mlijeko iz boce ili ono kraceg trajanja?

09 vel 2010, 14:52

opet potpis na Soleu, osim količine jogurta
dakle, ja na litru mlijeka stavim jedan jogurt od 200gr (obično acidofil), promiješam, poklopim tanjurićem i prekrijem kuhinjskom krpom (tako me majka naučila)
ono što sam iskustveno naučila je da što je mlijeko toplije, to je jogurt kiseliji pa čekam da se ohladi na cca 35-40 stupnjeva

09 vel 2010, 15:04

:shock :shock :shock

sad mi je zao sto sam otvorila ovaj topic...

09 vel 2010, 17:28

ma zeznula sam se gore pa sam sad ispravila. ne stavim 2-3 casice (tako bi bilo po originalnom receptu) vec 2-3 dl jogurta.

znaci, ina, skoro isto pravimo :)

10 vel 2010, 00:51

Olja, nakon ovog sigurno neces :lol
Mlijeko za jogurte zgrusavaju ili kulturom bakterija koje nikako nisu s mrtvaca ili sirilom a to je pak enzim iz zeluca teleta. Nisam vam trebala reci za ovo drugo, jel da? :mrgreen
Prijatelj vegetarijanac mi je to davno otkrio, jede sireve i jogurte samo kad je siguran da su napravljeni s kulturom a ne sa sirilom. Citajte deklaracije.
Sad sam uguglala sirilo pa mi je izbacilo ovaj blog, ima tu u srednjem stupcu o proizvodnji sira http://raffaello007.bloger.hr/default.aspx?tag=sir

10 vel 2010, 01:13

ne volim kisele jogurte već kremaste, guste, blagog okusa - i takav si onda napravim

potpis, osim sto ga ne radim nego kupim u ducanu. Greek style yoghurt, nekakvih 10% masnoce, ima od Dr Oetkera i to je jedini jogurt koji ja mogu jesti, a djeca ga obozavaju.

10 vel 2010, 10:54

jogurt u kućnoj radinosti radite od svježeg mlijeka, važno je da nije trajno. sadržaj masti nije važan za samu fermentaciju, već za okus - što masnije, to kremastije :mrgreen

temp. fermentacije kod obične jogurtne kulture je 42°C. vrijeme fermentacije ovisi o temp. i o količini inokuliranih bakterija.
u pravilu 2dl jogurta na 1l mlijeka je dovoljno. s obzirom da nemate kod kuće termostate možete: ili otprilike zagrijati mlijeko, umiješati jogurt i odložiti pokriveno preko noći na/uz radijator, a možete i zagrijati mlijeko, umiješati jogurt i staviti ga u pećnicu na 50°C par sati.

fermentaciju prekinite tako što ćete ga staviti u hladnjak. što duže traje fermentacija, to je sadržaj mliječne kiseline veći.
postoje i one gotove kupelji za pravljenje jogurta, no to nije ništa drugo nego mini termostati.

p.s. probiotici se zaista komercijalno uzgajaju invitro

edit. još jedan mali trik; ako volite tekući jogurt, neka fermentira u jednoj velikoj posudi i nakon fermentacije samo ga dobro izmiješate
ako volite čvrsti jogurt jesti žlicom, nakon što ste umiješali jogurt u zagrijano mlijeko, ispite ga u staklene čašice (manje doze), posložite ih u lonac sa malo vode (kao kad pravite zimnicu) i u pećnicu na 50°C 4-6h (ovisno koliko želite kiselo). na kraju ga prebacite u hladnjak. :wink

10 vel 2010, 11:03

crazy daisy :kiss

10 vel 2010, 16:50

Crazy evo ti i od mene :kiss
Sutra ce moji ukucani jesti pravi domaci jogurt, a ne neki napravljen od mrtvaca :mrgreen

10 vel 2010, 19:04

daisy, :5
samo dva pitanja:
1. kak bi ispalo da ja u mlijeko stavim taj grcki jogurt koji vec ima 10% masnoce?
2. koliko dugo onda taj novi jogurt moze stajati?

e nije dva nego tri :mrgreen
3. ide ravno iz pecnice u frizider, tako u staklenim posudicama ili se presipa u nesto?

10 vel 2010, 19:33

Adorabla je napisao/la:Crazy evo ti i od mene :kiss
Sutra ce moji ukucani jesti pravi domaci jogurt, a ne neki napravljen od mrtvaca :mrgreen

10 vel 2010, 20:16

pod jogurt obični smatramo onaj sa streptoccocus thermophilus + lactobacillus delbrueckii bilgaricus, to su tzv. jogurtne kulture i one vrlo lako i brzo previru mlijeko. (pročitati na ambalaži).

Lb. acidophilus, lb. casei, Bifidobact. bifidum i sl. su probiotici i oni puno teže previru mlijeko i teško da bi s njima u kućnoj radinosti išta postigli. dobili bi ljigavu i balavu masu, slatkastog okusa - bljak. oni traže "stimulanse" i pomoć drugih sistema da zakiseli jogurt, a fermentacija duže traje.

ovo za hladnjak sam napomenula jer se netko izjasnio da ne voli kiseli jogurt, a fermetacija će teći i dalje na sobnoj temp. samo sporije. meni jogurt ne može biti prekisel :mrgreen
nemoj stavljati u hladnjak baš ful toplo jer će ti se kondenzirati vlaga u hladnjaku ;)
meni su za to super bile bočice od hippa. a što se tiče čuvanja, opet zlatno pravilo - napuniti do vrha, da što manje zraka ostane u posudi. termostatiraš otvoreno, zatim zatvoriš, ostaviš na sobnoj temp da se malo prohladi i u hladnjak.
jogurt može na hladnom dosta dugo trajati. min. mjesec dana.

10 vel 2010, 21:45

Dakle, ne znam što mi je bilo da otvorim ovaj topic :shock :shock

Odmah bacam sve jogurte s probioticima :shock

A da li su acidofil i kefir OK?

I kako da skužim koji se sir radi sa sirilom? A ne s mrtvacima?

10 vel 2010, 22:01

genijalan topik, genijalan!

10 vel 2010, 22:11

Ajme, nemoj bacati probiotike daj ih meni. Probiotici su super, ali su tehnoloski nesto zahtjevniji. I ne dobijaju se sa leseva, vec invitro, isto kao sto se inzulin vise ne dobija izsvinja. Zapravo tehnologija je vrlo slicna : lol

10 vel 2010, 22:14

Aj ti meni fino objasni kako se to dobiva in vitro, vidim da se razumiješ. Dakle, od čega i na koji način i da li je gadljivo.

Još nisam bacila, upravo sam Tinu dala Chocapic u jogurtu. Probiotskom, Meggle, tog sad voli, od jagode. :cool Da se ne baci :mrgreen

10 vel 2010, 22:40

In vitro znaci 'u staklu' odn. laboratorijski, zamisli si samo kolika je svjetska potrosnja probiotckih kultura, pa tko bi nasmagao tolike leseve.
Stos je u tome da su one prve prije xx godina pronasli u probavnom traktu, pa se valjda iz toga razvio mit.

10 vel 2010, 22:43

svi ti probiotici su dio crijevne flore.

10 vel 2010, 22:43

Crazy Daisy je napisao/la:zamisli si samo kolika je svjetska potrosnja probiotckih kultura, pa tko bi nasmagao tolike leseve.

10 vel 2010, 22:44

ako me logika dobro služi, nakon smrti dolazi do promjene naših podstanara na način da bakterije truljenja napreduju, a ove dobre odumiru.

10 vel 2010, 22:48

eli je napisao/la:svi ti probiotici su dio crijevne flore.

Ja bi rekla: isti takvi probiotici su dio crijevne flore ;-)

10 vel 2010, 22:48

CD, OK, laboratorijski, ali od čega??
Odgovori