O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.
Odgovori

Re: Kaj ne znate ...

02 ožu 2010, 19:11

Adorabla je napisao/la:ti si odrasla na ribljoj juhi, Mi smo odrasle na cobancu :p

šta jest-jest :mrgreen

02 ožu 2010, 19:13

na cobancu i fisu.
a ne znam ni jedno skuvat. :/

02 ožu 2010, 19:36

Ja nisam kuhala čobanac do udaje nikada a onda mm jedan dan samo došao s kupljenim mesom, i, uspio je, čak sam recept objavila na internetu koliko je dobar. :p

02 ožu 2010, 20:17

Operirana sam od pravljenja kolača. Nešto sitno bi i znala, ali niti ih volim raditi, niti jesti. Dizano tijesto i vučeno tijesto=nema šanse niti da se probam upustiti u to.

Riječnu ribu isto ne znam spremati, valjda zato što ju niti MM nit ja ne volimo. :dunno
Zadnja izmjena: skorpionka; 02 ožu 2010, 20:32; ukupno mijenjano 1 put/a.

02 ožu 2010, 20:32

evo sad jedna pametna koja ce napisati da zna sve skuhati... :mrgreen :mrgreen ...ali ali...moja mama npr.je odlicna u varivima i slicnim kuhanim stvarima tipa grah kupus i sl. a ja sam bolja u ribi i ostalim novotarijama....tj.ja skoro svaki tjedan iskusavam neke nove recepte i najcesce radim iz glave...tati i muz prepustam gradela mada bi se mogla okusati a corbanac sam jela prvi put ljetos kad su nam bili prijatelji koji to znaju spremiti.kolaci e tu sam faca jer do prije jedno pet god.sam sve torte za rodjendane narucivala a od tad ih pravim sama.nije sve uvjek ispalo bajno i sjajno bilo je tu dosta i bacemih biskvita ali sam se ispraksala...od svega toga mozda mi jedino pita iliti savijaca iliti burek ne bi ispalo onako kako treba...ali zivjela moja mama...p.s.zasto kuhate krumpir za musaku i zasto ga pokrivate folijom... :conf

02 ožu 2010, 20:48

I ja sam savršena :mrgreen
Kuham jako, jako dugo tako da sam naučila da sve mogu skuhati ako baš jako želim :D
Kad sam počela ozbiljno kuhati najlošije su mi išla variva jer to je doma uvijek mama kuhala, trebalo mi je dugo da budem zadovoljna sa skuhanim.
Kolače sam dovela do savršenstva i sad mi se više ne da peći :/ , i vučeno tijesto sam naučila raditi ali radim ga samo za štrukle za ostalo kupujem gotovo.

02 ožu 2010, 20:54

ja nikako da skuham dobru "empren-juhu" iliti prežganu juhu ili kak se već to zove :dunno
jedino mi uspiju one prepržene kockice kruha koje koje idu uz to... :p

ostalo skuham kolko-tolko jestivo ;)

02 ožu 2010, 21:28

i ja sam s kolačima koma, pogotovo s kuhanim (pa još na pari) kremama :roll
nema šansi.
samo jednostavni, po principu da se smješaju u jednoj padeli - to mi je kriterij.
ali dizano tijesto za krhu ili pizzu znam.
do nedavno mi nikako nisu uspijevali njoki od krompira, sad kao da mi je malo krenulo.

isto ne znam ništa s riječnom ribom (osim ev. speći pastrvu).

02 ožu 2010, 22:10

ne znam napraviti knedle i njoke. da se ubijem.
Ostalo mi ide, nešto bolje, nešto lošije. Čak ni ne ovisi o kompliciranosti, nego valjda o Marsu u Jupiteru taj dan.

02 ožu 2010, 22:17

mene ribe prate u životu
prvo su mi mama i tata radili u Ribnjačarstvu Zagreb(doduše financijski dio,ali ipak,vječito su mi somovi i amuri plivali u kadi,brrr)

mama je riječnu ribu spremala pečenu u pećnici,s krumpirom i zalivenu vrhnjem..tako spremljena riječna je riba jako jako ukusna

onda sam se doselila na more i zavoljela morsku ribu i plodove mora,rakove,školjke, ribu na gradele,frigane srdele,riblju juhu(btw mojim klincima je najdraža),hobotnicu na salatu,hobotnicu u šugu s tijestom.,komišku pogaču...stalno nešto riblje jedemo

02 ožu 2010, 22:20

upravo jedem ono sto ne znam skuhati, skuhala mi mama ;)
a to je riza na tradicionalni nacin. znam sve kuhati, vucem testo, pravim torte, kolace i ostalo, mogu reci da mogu sve skuhati (sem nesto sto ne zelim, kao na primjer divljac), ali ovu maminu rizu nikad ne umijem. i zatp koristim priliku sto mi je mama u gostima ;)

02 ožu 2010, 22:27

a to kao mama ja nisam nikada naučila skuhati špinat kao moja mama. Taj njen špinat je uvijek bio nešto posebno. NIje moj loš, ali nije definitivno tako kremast i tako fin kao njen.

ne znam napraviti knedle i njoke. da se ubijem.

tajna je da miješaš glatko i oštro brašno. Prvo dodaješ glatko brašno a onda pred kraj oštro ili odmah pola pola smiksaj.
I bolje je da ti je tijesto gnjecavije jer onda se manje knedle ili njoke raspadnu.

02 ožu 2010, 22:28

sad si me sjetila i na to. da, špinat. :/ mamin je uvijek bolji.
ajd, probat ću ovo za njoke.

02 ožu 2010, 23:09

e krumpi - moja juha=splačina. bez okusa, mirisa i inog a nije da ne stavim zacine i sve sta ide.
al ne ide i gotovo.

02 ožu 2010, 23:26

ja ne znam napravit dalmatinsku pašticadu (ne znan ja puno toga) al zbog ovog najviše žalim.
pokušala dva puta,žali bože mesa i novca i vremena i truda i svega.

02 ožu 2010, 23:30

ni ja nisam u stanju ispeci komad mesa u pecnici kak treba :dunno

02 ožu 2010, 23:35

ispeći meso!!! :oops: :oops: :oops: ne mislim na ono staviti šnicle na ulje i peći...nego ono u pečnici-nikad nisam!!! :dunno ali zato znam zamijesiti dizano tijesto,razvlačiti ga i napraviti super kiflice!!!! i naravno ispeći kolače i napraviti varivo!!! no meso je druga priča :ne

Re: Kaj neznate

03 ožu 2010, 09:12

ronin je napisao/la:
IINA je napisao/la:Krumpir za musaku obavezno prvo skuhaj inače
nema teorije da se speče.

koliko da ga kuham?

ma probala sam i to,al po receptu koji ja imam se ne kuha,jer onda je mekan,ali nije hrskav...

ne znam,možda da dulje držim pod folijom,pa onda da zapečem? :dunno

Pa ni ne može bit hrskav, barem ne oni unutarnji slojevi :dunno
Ja ga skuham u kori, ko za salatu. Inače mi je obavezno onaj srednji sloj polusirov :dunno
A evo, Krumpi veli da ga peče, pa ak hoćeš hrskaviji, probaj tako.
Al i taj sprženi će ti se omekanit, jer on se u biti dinsta u pečnici između ostalih
slojeva :dunno

03 ožu 2010, 09:17

da,ovo je jedini način da bude hrskav..mislim, ja musaku ne pečem, nego pofrigam deblji čips, prodinstam i dovršim skroz mljeveno meso (sve, kapula, meso, začini, pelati..) i kad složim, samo zalijem (jaje i vrhnje) i zapečem kolko treba, sa sirom na vrhu.. :dunno

junk,junk :mrgreen

03 ožu 2010, 09:30

a meni je najlakši ručak kad bacim meso u pećnicu i peće se samo, nemam posla s njim nimalo :lol
sad ste me sjetile da ni pašticadu nisam radila nikad
za njoke i knedle imam dobar receptić i ispadnu ok
vučeno tijesto nisam radila nikad, to je radila moja baka, imam njen recept, možda se jednom i odvažim
dizana tijesta volim raditi, nemam problem s tim
ali moji kolaći nikad nisu onako lijepi ko u slastičarni, ako radim kroasane recimo - svaki je svoje veličine, nejvjerojatno
mađaricu isto imam dobar recept od frendice - ispadne super
e da, burek - nikad mi ne ispadne baš onak kao kad se kupi, nemam pojma kak da to postignem

03 ožu 2010, 11:16

dunja je napisao/la:za njoke i knedle imam dobar receptić i ispadnu ok
vučeno tijesto nisam radila nikad, to je radila moja baka, imam njen recept, možda se jednom i odvažim

pjuni recept za knedle :kima
A vučeno je meni ispalo savršeno kad sam ga radila o receptu Supermame za štrukle. Zamijesila tijesto, ostavila u zdjeli i premazala uljem, stavila na policu iznad radijatora i za tri sata ga razvukla preko cijelog stola (a da u životu to prije nisam radila).

03 ožu 2010, 11:19

Ja sve znam! A kad ne uspije onda ne znam ja nego štednjak ne valja.

03 ožu 2010, 11:23

Lena recept je jednostavan, dobila ga od kolegice, meni ispadnu zbilja ok:

KNEDLE. NJOKE, KROKETI

Kg krumpira
Pola kg brašna oštrog
Kockica putrića
1 žlica soli
1 JAJE

vidi ako ti pofali još malo putra ili brašna dok mijesiš - slobodno dodaj mrvu
ne smije biti pretvrdo ni premekano, onako, taman ;)

03 ožu 2010, 15:11

dunja je napisao/la:Lena recept je jednostavan, dobila ga od kolegice, meni ispadnu zbilja ok:

KNEDLE. NJOKE, KROKETI

Kg krumpira
Pola kg brašna oštrog
Kockica putrića
1 žlica soli
1 JAJE

vidi ako ti pofali još malo putra ili brašna dok mijesiš - slobodno dodaj mrvu
ne smije biti pretvrdo ni premekano, onako, taman ;)

:kiss
Adorabla kaže pola oštro, pola glat. A niš, budem probala ovak pa ću vidjeti kaj je ispalo.

03 ožu 2010, 15:48

Ja sam se ispraksirala u juhi njikama toćevima.A u knedlama sam zakon čak ih radim sa čokoladom.Ja stavim brašna koliko imam i to od oka a onda mi ispadne najmanje 30 knedla.
Stavim jedno po kila kumpira jer na kraju puno brašna popiju.Tako da ti dođe kao da si stavila cilo kilo brašna.

03 ožu 2010, 15:50

Lena, da ti bude jednostavnije :mrgreen evo još jednog recepta za njoke, ali bez krumpira.

U 1/2 l mlijeka stav-iti žlicu maslaca i pustiti da zavrije. Maknuti s vatre i u to dodati 25 dag oštrog brašna, malo soli i promiješati. Kad se ohladi dodati dva jaja i uz dodavanje brašna zamijesiti do kraja.

Kraj je kad se tijesto više ne lijepi za prste.

Oblikovati njoke, kuhati kao i sve druge.
Odlični su i kad se smrznuti šibnu u vodu i skuhaju (najčešći oblik u kojem ih ja dobijem )

opaska -maslac je u originalnoj verziji mast

03 ožu 2010, 15:53

domaca pizza (bar ova sto je pravim u sarajevu :mrgreen ) nije cemu. zasto kazem ova sto je pravim u bh, valja zato sto su dok smo zivjeli u ksa prijatelji voljeli moje pizze (ili, jadni nisu imali izbora :lol )

nisam stracnjak za tijesto, osim naravno za ustipke (i palcninci su mi odlicni, ali njih ne racunam kao tijesto)

03 ožu 2010, 16:17

Evo jos jedne sto zna sve :mrgreen sala naravno
ova bosanska jela mi super idu,razne pite,sama radim tijesto,corbe,sarma,soganj dolma,kolaci,torte ali ribu nikako da spremim da mi se svida :dunno pokusala najjednostavnije i bas ono obicno a ja bi da je za prste polizat
i jos nesto govedina u komadu,znam samo ako stavim po1.5h u pecnicu.Jucer sam recimo pekla kotlete,fino ih marinirala,przila po receptu na kraju sam mogla covjeka ubiti njima,sto bi rekla moja mama ko` opanak. :loce

03 ožu 2010, 16:21

hvala, folne :klanja

03 ožu 2010, 16:49

restani krumpir mi nikad ne ispadne ko mamin :mrgreen svaki put il' je prijesan ili popije previše ulja ili nije dovoljno začinjen. :(
Odgovori