O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.
Odgovori

Re: Nespojive kombinacije..

23 ožu 2010, 12:04

dinstam tanko rezani crveni kupus s jabukom i cimetom,
volim tjesteninu s orasima, mrvicama i sladom
slicno kao i tanja: basmati riza s grozdjicama, bademima, povrcem i zacinima

23 ožu 2010, 12:21

Mm i njegove obje seke vole namazati kruh s margom i preko toga eurokremom.

23 ožu 2010, 12:27

mrava, jel ti muž živio u njemačkoj?
Neke kombinacije koje ste navele su mi sasvim obicne npr. salata s češnjakom, ali favorit nospojivosti mi je kobasica s medom :klanja Kak je slavonac došao do te kombinacije? Okladom? :lol

23 ožu 2010, 12:33

Na ove mesno-slatke (voće i slično) kažem mljac :) , one kombinacije tipa kikiriki putar i pekmez su mi oduvijek čudne, kobasicu s medom nism probala ali jesam svojedobno sendvič od govedine s umakom od meda i mislim gorčice (Subway je imao nešto takvo) bio je skroz ok. Sir s grožđem, pršut s dinjom, kineske, indijske i meksičke (ali ne preljute) kombinacije slatko-kiselo-slano (curry umak, piletina, jabuke npr.)...I salate s raznim nečim što vuče na slatkasto mi mogu proći...

23 ožu 2010, 12:42

Slatko - slano mi je super u stilu cips - cokolada, ali ne i slano jelo s vocem. To mi ne ide.
Mi smo kao djeca jeli kruh, putar i onaj kakao u granulama. :dada

Mm obozava banana sendvice i cips sendvice. Nijesam probala.

Rezanci s orasima i secerom, to je stari zg recept.
Zelena salata s cesnjakom mi je normalna kombinacija. :dunno

23 ožu 2010, 12:47

kikiriki putar sa sirupom od agave je odlican namaz za palacinke

23 ožu 2010, 12:48

peperoni in agrodolce. recept ne znam, pravi mi mama.
peperoni = paprika.

23 ožu 2010, 12:59

prevela si ono što znam, a ono što ne znam nisi :lol

23 ožu 2010, 13:01

to bi bio kiselo slatki umak?

23 ožu 2010, 13:05

Rima, nije, cijeli život živi u Slavoniji

23 ožu 2010, 13:06

da, mislila sam da je drugi dio razumljiviji. uglavnom, ide šećer, ocat, sol, češnjak i bude gusti prozirni umak, jako fino. proguglala sam i vidjela da ima sto varijacija na temu.

23 ožu 2010, 13:15

Adorabla je napisao/la:E sad sam se sjetila jedne kombinacije na koju se nikada nisam navikla i bila mi je grozna a to je za dorucak svjezi sir ili sirni namaz i gore pekmez.

Kad sam tek dosla u Njemacku i meni je ovo bilo :shock i ne samo to,gotovo sva hrana mi je bila bljak,jos sam bila trudnica pa je mm ludio jer sam jela samo suh hljeb,ma nisam htjela ni probati nista novo..

Sta sad reci,uzivam gotovo svako jutro:kriska hljeba,svjezi sir pa marmelada od maline :mrgreen

Bilo mi je neobicno ali i to sam zavolila,ide nekako ovako:
kriska tosta
sunka
ananas
sir u listu
to se sve zapece u peci dok se sir ne otopi i zatim se doda jaje(ispeceno na oko)

eh jos jabuka u zelenoj salati.mmmmmmm

23 ožu 2010, 13:17

Ak me se dojmi onda mi nije nespojiva kombinacija

meni je na prvu kombinacija sladoleda i bućinog ulja bila totalno ne spojiva ali kad sam probala bas me se dojmila :dunno

ali nema veze,vidim da ima zgodnih kombinacija,ova riza sa safranom i grozdjicama je :1

i kod nas se jedu knedle sa vrhnjem i cimetom ili mlijekom umjesto vrhnja :dada to me MM naucio

23 ožu 2010, 13:21

je li nekto spomenuo dinju i pršut?

23 ožu 2010, 13:24

Meni ovaj sir sa pekmezom zvuči čisto dobro.
Nekako ko voćni jogurt samo sirna varijanta. :dunno

23 ožu 2010, 13:35

Dinja i pršut mi idu po obično.

Ananas narezan uz mesni fondue chinoise. :dada

Jabuka i lubenica narezane u ljetnoj salati od paradajza, krastavaca i paprike (malteški recept).

Fina junetina u saftu posluzena s polovicama bresaka ili marelica iz konzerve punjene slatkim tučenim vrhnjem.

Svinjski file pečen u pećnici punjen sušenim mangom, đumbirom.

Aromatizirane varijante aceta balsamica onog gustog preko sladoleda i vanilija kreme.

Odresci bifteka u umaku od suhih šljiva.

Dopišem još čega se sjetim. :zivili

23 ožu 2010, 13:43

preletila sam samo, nisam primijetila da je netko napisao - cokoladni mousse s paprom :dada
odlican okus.

i obozavam kiselkasto-slatkastu varijantu kineske hrane.
i svako meso koje se sljubljuje s ananasom mi je odlicno :dada

edit, edit :roll : mousse
Zadnja izmjena: Imge; 23 ožu 2010, 13:47; ukupno mijenjano 2 put/a.

23 ožu 2010, 13:43

Ovo sam jela na američkom jugu :gladan

Složenac od svinjetine, batata i ananasa

Sastojci:

4 svinjska odreska
1 limenka ananasa
1 žlica kukuruznog škroba
1 žličica soli
1 žlica limunovog soka
300 gr. batata, narezanog na tanke ploške
ulje
1 glavica luka
1 zelena paprika narezana na rezance
½ šalice celera narezanog na rezance
0,5 dl melase (ako ne nađete melasu, može se zamijeniti i medom)
2 dl jušnog temeljca

Postupak:

Na tavi ispržiti luk, te dodati svinjske odreske, prethodno posoljene i marinirane u limunovom soku.
Ananas izvaditi iz limenke, sok ostaviti sa strane.
Kratko prokuhati sok od ananasa, škrob, jušni temeljac i melasu, stalno miješajući.
U vatrostalnu posudu staviti ulje, rasporediti odreske, batate, papriku, celer, i jedan manji dio ananasa, koje smo narezali na komadiće, te preliti umakom.
Preostali dio (ploški) ananasa rasporediti na smjesu, peći na temperaturi 220 stupnjeva 40-45 minuta i poslužiti.

23 ožu 2010, 13:51

Ja isto volim dinju ili ananas s pršutom, salatu s češnjakom volim ali rjeđe pravim zbog drugih, ali obavezno u zelenu salatu (uz ulje, ocat i sol) stavim i malo šećera. Grožđe i sir, što jači sir to bolje, čokolada s chillijem i li paprom probala, ali mi nije leglo, kobasicu s medom nisam probala nikada.
Na otoku odakle je mm, u vrijeme kad se svinje kolju jedu pečene slatke krvavice (nešto najgore što sam u životu probala, meni je to neobično, ne znam da li postoji u drugim krajevima). Osim toga, on voli pržene krumpire, posoljene pa onda umočene u šećer. Pohani kruh i ja sam naučila jesti sa šećerom.

23 ožu 2010, 13:54

u istri se rade slatke krvavice sa grožđicama i spadaju u delikatesu koju čak ni ja ne volim. :mrgreen

23 ožu 2010, 14:11

E točno to Eli, nešto najodvratnije što sam ikad probala

23 ožu 2010, 16:57

Čitanje ovog topica navelo me da danas za desert napravim špagete s orasima, šećerom i čokoladom u prahu :mrgreen .

Neobično mi je kako je salata s češnjakom neobična kombinacija :)

Ananas u ljutkastom umaku mi je ok, kikiriki maslac nije namirnica koju bih jela u slatkoj kombinacij (bljak!), ali mi se izvrsno slaže s npr. pohanim šniclima i uz to kiseli krastavci ili pak u sendviču sa salamom, sirom, ljutim kečapom i uz to voćni jogurt od borovnica (njam, kak to već dugo nisam jela :( ).

To je, zasada, to od mene o neobičnim kombinacijama (ajd, mogu suhe šljive npr. u pašticadi ili u pečenom piceku, također i jabuka), većina gore navedenog ne zvuči mi apetitlih i vrlo vjerojatno ne bih probala.

Nedavno sam se jedino okuražila napraviti pileći file u umaku od meda, naranče i limuna s đumbirom i nije mi bilo nešto (također, ne volim med), ali možda bi to i moglo proći samo da sam imala ljutih papričica...vjerujem da bi one drastično popravile dojam.

23 ožu 2010, 17:12

ovo sve što pišete, manje - više sve isprobano i dobro (osim kobasice s medom :lol) . ovo sa paštom i orasima i zelenom salatom i češnjakom je najnormalnije jelo.

s tim da sam u zadnje vrijeme u paštu s gorgonzolom također stavljala orah i fenomenalno je.

eli - ovo štopišeš za papriku jel to slično onom pinđuru što se prodaje (tegla je kao kod ajvara)?

23 ožu 2010, 17:14

mene je tajlandska kuhinja oborila s nogu a naaaaaaaaajdraze jelo mi je pilece meso preliveno tonom spicy kikiriki umaka

nesto slicno je ovdje:
http://www.meninaprons.net/archives/200 ... t_sau.html

jela na koja sam ostala paf (nisu cudne kombinacije, ali su sulude ideje)- pizza koju sam vidila u pragu - sa svinjecim snicelima i nekim sivim umakom, ili omiljena svedska pizza sa cuftama...
btw, ako niste znali, nama omiljeni kečap po pizzi izaziva zgrazanje ostatka kugle zemaljske (barem svih amera, svedjana, australaca i svicaraca koje sam srela). nepojmljivo im je staviti kečap NA pizzu.
isto tako im je suludo jesti zabe. a ja bi ih svaki dan...

23 ožu 2010, 17:36

pinky je napisao/la:mene je tajlandska kuhinja oborila s nogu a naaaaaaaaajdraze jelo mi je pilece meso preliveno tonom spicy kikiriki umaka

nesto slicno je ovdje:
http://www.meninaprons.net/archives/200 ... t_sau.html

jela na koja sam ostala paf (nisu cudne kombinacije, ali su sulude ideje)- pizza koju sam vidila u pragu - sa svinjecim snicelima i nekim sivim umakom, ili omiljena svedska pizza sa cuftama...
btw, ako niste znali, nama omiljeni kečap po pizzi izaziva zgrazanje ostatka kugle zemaljske (barem svih amera, svedjana, australaca i svicaraca koje sam srela). nepojmljivo im je staviti kečap NA pizzu.
isto tako im je suludo jesti zabe. a ja bi ih svaki dan...

Meni je isto nepojmljivo staviti KEČAP na pizzu... nije mi fino... bolja mi je obična pasirana rajčica s malo soli. :D

23 ožu 2010, 17:38

joj, ja se sad sjetila zezancije tate moje skolske kolegica. on bi rekao. "ja s rostiljem mogu i paradajz pojesti!" :lol

23 ožu 2010, 17:43

Uh, ja ne volim te kombinacije, ili barem nisam naviknuta na njih. Najdalje sto idem mi je snickres :mrgreen
Pod normalno mi je cesnjak u salati, rezanci s orasima, knedle jedem na slatko tj vrhnje i secer, na pohani kruh obozavam namazati pekmez, a curke nutelu.

23 ožu 2010, 17:53

ja sam svojevremeno imala prijatelja nijemca, ja sam za dorucak jela klasicnu "djecju radost" (ko zna sta je to ? :mrgreen ), on sirni namaz sa marmeladom. kad sam upitala kako mozes, rekao mi je "open your mind" :lol

23 ožu 2010, 17:53

Mene uvijek u ducanu s polica gleda kruh od maslina punjenih bademima i kruh od krumpira. Nekako mi je to nezamisliva kombinacija za kruh koju ne zelim niti probati... :lol

A probala sam masu neobicnih umaka koje svicarci jedu uz Fondue. :1 bilo chinoise bilo bourgignnone, najneobicniji
su mi umak od banana te jabuka-ananas umak.

Umak od banana

4 velike zlice majoneze sa limunom
1 velika zlica vrhnja za kavu
2 banane, sitno zgnjecene
malo soli
malo cayenne papra
sve fino zajedno smijesati

Umak od jabuke i ananase

5 velikih zlica majoneze sa limunom

1 manja jabuka, sitno zgnjecena

1 velika zlica soka od ananasa

1 kolut ananasa, sitno izgnjecen

malo tabasca

sve sastojke fino izmijesati i garnirati komadicima voca

23 ožu 2010, 18:03

rachi, paprike ovdje nisu mljevene nego u feticama.
Odgovori