O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.
08 tra 2010, 10:38
ja povrce uglavnom "svercam", sve gdje se vidi u izvornom obliku - to djeca ne jedu
krem juhu radim cesto, od svih vrsta povrca, to je 20min.
korjenasto povrce ribam u gotovo sve, od mesnog safta do lece. te stvari radim uvijek za 2 dana, ostatak smrznem.
ali ja sam smrzavajuci tip, bez toga ne bih mogla funkcionirati.
08 tra 2010, 10:39
To sve ovisi i o radnom vremenu. Princip tvoje frendice kod mene ne igra.

Meni ručak mora biti gotov u 4 kad dečki dođu kući, jer su najčešće skroz gladni, a ja prije 5-5.30, a često i kasnje nema šanse da sam doma.
08 tra 2010, 10:40
ivana,
Adorabla je napisao/la:Kako da povecam kolicinu povrca u jelima? Ovo sve kaj ja radim manje vise zahtjeva salatu.
pirjaj povrce u woku. Ovisno o tome koje koristis, treba ti 10, 15 min max. Ako dio imas zaledjen, onda ti je i priprema brzinska.
Nemoj raditi cuspajze od jedne vrste povrca, tipa grasak cuspajz. Radi mjesavine.
Recimo, za jednu gustu juhu s lecom ti treba cca pola sata, od pocetka do kraja, sto ukljucuje i kuhanje i pripremu. Samo se trebas dobro izorganizirati PRIJE ulaska u kuhinju.
Znaci trebas tocno znati kojim redom ces vaditi povrce iz frizidera, kojim redom rezati i stavljati u rajnglu da ne gubis vrijeme vrteci se naokolo (sto se meni prije dogadjalo), i ne gubis na kvaliteti povrca predugim kuhanjem.
Ja ako ne udjem u kuhinju s tocnim planom, izgubim i po pola sata vrteci se naokolo ko posran golub.
Za odredjena jela tipa juha, cuspajza, povrca u woku i sl. znam tocno kako, sta i kada i to radim uzasno brzo. ALI moram sve smisliti prije nego udjem unutra, moram znati kojim redom sta vadim, kojim redom sta stavljam, inace se spetljam i ko luda vrtim.
08 tra 2010, 11:11
Ad, meni se čini iz prvog posta da si ti super organizirana.
Jedino što ti ja mogu predložiti je zamrzavanje hrane a to su već i ostale cure navele, teško da ćeš drugačije biti brže gotova.
Ja dosta toga zamrzavam i na taj način si štedim vrijeme u kuhinji, čak i kad zamjesim peciva, ispečem ih do pola i smrznem, kad poželimo domaća peciva gotova su mi za 10 minuta a ista su ko da sam ih taj dan zamjesila

Ameri imaju neku foru kuhanja jednom mjesečno, to mi je malo SF ali recimo da si zaposlena žena može priuštiti kuhanje 1xtjedno vjerujem da bi bilo puno lakše. Samo opet ne znam gdje tu ugurati ribu jer to stvarno ne vjerujem da može u frizer
evo link na kuhanje 1xmjesečno, možda nekome pomogne
http://www.once-a-month-cookingworld.com/index.php?option=com_content&task=view&id=12&Itemid=28
08 tra 2010, 14:14
svo pirjanje obavim u njemu
folne - a KAKO to pirjas u expres loncu??

ja sam jednom stavila neke snicle u onu express tavu i sve mi je zagorilo. uvijek me strah da nema dovoljno tekucine, a ako stavim vise onda to nije saft, vec juha
de malo detaljnije pliiiiiiz
i jos je palunkica pitala jel bi netko htio napisati svoje tjedne jelovnike (vi koje ih radite). ja sam ih prvo uslikavala u vrticu

pa onda mi se pola toga nije radilo ili moji to (doma) ne jedu pa odustala...
ja se ne mogu uopce pohvaliti ikakvom organizacijom, prvo sam uuuzasno neorganizirana, pomalo lijena (jer mi se ne da vikendom si prirediti sve i svasta), oslanjam se jos uvijek na sveki koja nam 2x tjedno dodje i skuha rucak, onda ja malo ukradem i zamrznem

i najgore je sto nikad ne krenem s ciljem, vec prvo krenem listat neku kuharicu i onda dok ju prolistam gubim volju ili niti ne znam s cime raspolazem, onda naidjem na neki zgodan recpet pa zakljucim da mi naravno nesto fali... i tako u nedogled
08 tra 2010, 14:18
moraš prvo propirjati luk, povrće i meso bez da zatvoriš, inače zaista imaš meso vodu i povrće. e sad, ja već kužim kad meso pusti onaj "šug" i mogu poklopiti. vodom zaliješ da ogrezne. nikad mi nije zagorilo. ako radiš šnicle u komadu još je jednostavnije, jer možeš poklopiti odmah, a kad otvoriš možeš povrće usitniti štapnim.
08 tra 2010, 14:27
moraš prvo propirjati luk, povrće i meso bez da zatvoriš, inače zaista imaš meso vodu i povrće. e sad, ja već kužim kad meso pusti onaj "šug" i mogu poklopiti. vodom zaliješ da ogrezne.
ovo sve napravim upravo ovako. u stvari znas u cemu je sigurno bila "kvaka"? stavila sam mrrrrrrvu brasna

a na kojoj temperaturi to dinstas kad zatvoris? mozda imam i prejaku vatru
08 tra 2010, 14:44
u espres loncu nikad ne kuham na najjačoj vatri, smanjim na 4 (od ukupno 9).
08 tra 2010, 15:13
kao i sve drugo -na najjačoj dok se ne digne pipac, a onda na najslabijoj dalje. brašno ne stavljam uopće.
08 tra 2010, 15:17
TanjaMT je napisao/la:ja ti anazalost ne mogu pomoci, vec ovo sto si u prvom postu napisala je meni visa sfera

Ja bih potpisala.
08 tra 2010, 15:21
[quotena najjačoj dok se ne digne pipac, a onda na najslabijoj dalje. brašno ne stavljam uopće.][/quote]
ja na najjacoj dok se ne podigne, ali kasnije ne na najslabijoj, zar ti se ne spusti onda taj pipac? jooooj, muke po ekspres loncu. da, brasno ne bi trebalo stavljati
08 tra 2010, 15:23
možda se mrvicu spusti, ali ne do kraja sigurno.
08 tra 2010, 15:42
Za dinstanje snicli u ekspres loncu ne treba vise od 20 do 30 min.
Ako nisi sigurna da li je gotovo, polijes ekspres lonac sa puno hladne vode dok se ne spusti pipica i pogledas gde stojis, ako treba jos vratis nazad na vatru.
Brasnom mozes zgustiti sos na kraju, dakle snicle zdinstane, otvoris, stavis brasna i otklopljeno jos malo prokuvas.
08 tra 2010, 15:44
Ivana, ja se tebi divim. Ja ujutro samo miso juhu iz vrecice stignem napraviti
Cure, meni je glavni problem sto meni jelo mora biti skuhano ujutro i onda se mora podgrijavati jer imam dvije skolarke u suprotnim turnusima a bez rucka u skoli. Tako da puno jela odmah otpada jer to mladja sama ne zna napraviti. Kad je mladja ujutro u skoli onda starija moze zgotoviti ali kad je obrnuto mora biti nesto ful simple plus jednostavno za podgrijati (juhe i variva su super), snita pizze ili tako nesto. Snicle u express loncu su izvrsne, samo ima bed da cure ne znaju otvoriti lonac same.
Ivana makrobioticka kuhinja isto ne smije stajati, jel da?
08 tra 2010, 16:39
Ahaaa, kuzim.
E sad, oprosti ako bubam jer mi je zbilja tesko zamisliti sto bi djeca u njihovim godinama mogla, a sto ne, ali imam par prijedloga:
1. sto sam rekla gore - radi juhe, guste juhe, cuspajze s hrpom razlicitog povrca. Ako starija moze nesto zakuhati, narezi krumpir na kockice, ostavi u vodi s kapi ulja, ona nek ispere i ukuha.
2. Ako to moze, onda ti ujutro mozes u woku (imas wok? ako nemas, on bi ti bio odlicna investicija) nabrzaka preprziti povrce, komadice mesa itd., starija skuha rizu/cous-cous i pomijesa. Ili tijesto. Tu vec imas bezbrojno puno kombinacija jer mijenjas meso, mijenjas vrste povrca...
3. kad je mladja prva doma, ne moze li joj starija, prije nego ode u skolu, skuhati malo tijesta, rize i sl.?
4. sad kad se blizi ljeto, radi hladne salate s tijestom i povrcem, cous-cous itd.
5. kad bas nista ne mozes, mozes napraviti ujutro salatu pa da imaju bar nesto povrca
08 tra 2010, 17:34
Adorabla je napisao/la:Ivana makrobioticka kuhinja isto ne smije stajati, jel da?
Alge mogu kuhane stajati u frizideru i do 7 dana. Integralne zitarice zadrzavaju vitalnu energiju do 24 sata, a mahunarke i do 48 sati. povrce naravno, osobito zeleno, treba jesti sto prije. Meni je malo "problem" sto se zamrzavanje protivi toj filozofiji a to bi mi dosta olaksalo. Ponekad zamrznem jedino tempeh. Nista vise.
edit:
Slanutak često kuham za dva dana pa je jedan dan saft a drugi dan varivo, ili je jedan dan salata a drugi dan namaz ili juha. Uz kuhanu mahunarku (slanutak, leću, grah) lako se doda kuhano povrce (ili svježe u proljeće i ljeto), začini, i uz fin integralni kruh ili tjesteninu dobiješ super obrok za posao ili čak i glavni obrok.
08 tra 2010, 18:03
nisam ovo znala za zamrzavanje. Da, to je dosta lose, jer fakat taj zamrzivac spasava stvar.
3. kad je mladja prva doma, ne moze li joj starija, prije nego ode u skolu, skuhati malo tijesta, rize i sl.?
kad je mladja ujutro doma onda je starija u skoli. Njih dvije se u principu niti ne vide preko dana. Mladja je jos zaigrana i bebasta tak da njoj ne mogu nis povjeriti, zasada. Ucimo kuhati tijesto ali ona stavi kuhati pa se ode igrati i tak
Wok nemam jer ne kuham na plin nego na struju i to na plocu. Jel moze wok na plocu? Meni je wok sinonim za plin. Ja doduse sada koristim jako debel lonac za to fol na wok ali nije to bas isto.
08 tra 2010, 18:47
Nemam pojma, ja ti na struji uopce ne znam kuhati.

Vjerojatno moze, mozda je zeznutije jer u woku sve pirjas na brzo i jako, a na plinu brzo dobijes jak plamen, ali velim, ja struju uopce ne znam upotrebljavati pa...
09 tra 2010, 11:54
Mi koristimo wok na keramickoj ploci (dakle struja).
09 tra 2010, 12:15
i ja koristim wok na staklokeramičkoj ploči.
12 tra 2010, 14:31
Evo mene opet "ko u zoni sumraka"

imam 50% tvoje situacije,onaj drugi je u boravku(ali tamo samo namaz najcesce jede,ostalo mu bas ne prija).Enivej,kad je moja jutarnja u skoli,nekad se i mogu prosvercati bez rucka(citaj.ceka mene-pa jedemo oko 16-16.30),ali ako je popodne onda rucak mora biti,sreca u svemu tome je sto ona obozava juhu,ali ne krem vec one bistre s puno mesa pride,i corbe(gulas,biza i sl.),pa onda ja prakticiram dinstanje navecer,a ujutro dodajem povrce i ostavim da se krcka na timeru (imam pametan stednjak) bez da ona mora ista raditi kasnije.
No,moram ti reci da kad sam vidjela tvoj jelovnik blago receno pala bih u depresiju

,ali kako su ovi moji za sada(kuc-kuc) jako dobro uhranjeni i zdravi nadam se kako je prehrana po PS-jedini kriterij mi je sezonske namirnice maksimalno koristiti,ali moram priznati kad ovo vidim(i prisjetim se perioda dohrane) ipak su mi na Vi sa dosta povrca i voca

,i rezime:Ti si meni super i meni ti je super!
12 tra 2010, 14:55
Ovaj tjedan su na redu bila cak dva variva. Jedno varivo je danas neslavno propalo - nisu ga htjele jesti (leca, orzo i povrce) a drugo je tikvice s koprom, to ce jesti. Ja sam sebe i svoju djecu razmazila i sada placam danak tome
15 tra 2010, 19:38
ja sam danas odlučila u svakodnevnu prehranu uvesti zelene sokove, od sirovog voća i povrća (insiprirao me mahimin muž). Probat ću umjesto doručka, ako mi bude pasalo. Eto načina da pojednostavim...ne moram kuhati doručak. Samo mi treba dobar blender.
20 tra 2010, 19:19
ja to vec dobra dva tjedna radim od svega sto dohvatim pod ruku pa ubacim jos malo onog praha mladog jecma (kako se to zove

). Danas naranca i jabuka, jucer cikla, jabuka i mrkva itd Dodavala sam i klice jedno vrijeme i to alfu. Ne koristim blender nego obican stapni mikser. Ista stvar. I cure vole, zovu to bebi kasica.
Inace pocela sam se truditi da ne gubim vrijeme u smislu kompliciranih jela ali meni se cini da su mi najkompliciranija jela variva
21 tra 2010, 08:19
Jutros sam popila hrpu mišancije, lišća mlade mrkvice, jednu bananu, jabuku i limun. Mljac, odlicno je bilo, samo moj štapni mikser to nikako ne može usitniti kako treba. Klice kresa rastu pa ću i njih stavljati. Kako sam uživam u tome i toliko mi se sviđa da si poželim smiksati sokić i kad dođem s posla.
Za sutra imam kombinaciju raštike, peršuna i lišća mrkvice, stavit ću još limun i namočene grožđice. Jedva čekam jagode.

prah mladog ječma: zelena magma?
21 tra 2010, 19:43
je zelena magma

ja danas opet mrkvu, ciklu i jabuku. Nemam nista zelenog doma osim persina.