O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.
Odgovori

Re: Rostilj!

14 tra 2010, 15:49

mirbi je napisao/la:Kod nas gradele nemaju veze sa godišnjim dobom, radimo ih stalno. :mrgreen MM je stručnjak. Nedavno sam nabavila sa sela čokota od loze, kažu da je vatra od te vrste drva najbolja za gradele.

da jer tinja a ne izgori u subu ko recimo bor. Mi lozimo na boru jer ga imamo, ali da mogu najradje bih lozila na maslini. Osim toga netko mi je rekao da se i ne bi smjelo bor koristiti za rostilj radi smola. Pa ni siske.

14 tra 2010, 18:38

ajme kako su mi sline procurile na ovom topicu. mi smo za uskršnje ferje otvorili sezonu. užasno nam fali roštiljanje kroz zimu ali živimo u stanu tako da smo prisiljenji čekati ljepše vrijeme da nas pozove netko tko ima dvorište :mrgreen
ljeti često roštoljamo na bundeku ili jarunu.
kod nas je mm specijalac za roštiljanje. meso obavezno napaca dan prije. u pac ide sol, papar, crveni i bijeli luk, te kadulja obavezno.
što se mesa tiče nismo izbirljivi ali ako mogu birati nek' to bude biftek, srednje pečen.
u slučaju da je biftek na repertoaru to se ne paca kao ostatak već mora odstajati dva, tri dana namazan u senfu i prekriven uljem.

ne mogu vjerovati da nitko nije napisao ništa o najidealnijijem prilogu za svaki mesni roštilj.
uz ćevape i roštilj kobase ide najbolje.
sirilur. što je siriluk? samo ime kaže, sir i mladi luk :mrgreen
recept: izmješati sir i vrhnje, posoliti, popapriti i narezati mladog luka unutra. mljac :liza

14 tra 2010, 19:02

sirilur. što je siriluk?

satrica ;)

dadada, obavezna dok ima mladog luka!

15 tra 2010, 12:16

Kapulu ne jedem, pa uglavnom ono čime 'zalijevamo' plodove gradela je maslinovo ulje, peršin i luk. Uz to serviram blitvu ili pomfrit.

15 tra 2010, 12:38

Uz meso sa - žaropeka ;) izvrstan umak - grčki tzatziki

15 tra 2010, 12:56

grčki tzatziki
a recept :mrgreen

15 tra 2010, 12:58

To su u biti krastavci s vrhnjem, jedino sto su naribani/usitnjeni, s dodatkom cesnjaka i origana

15 tra 2010, 13:05

pa to mi je zvonilo ali nisam bila ziher :lol a lijeno mi bilo uguglat :cool
bum drugi put :dada

15 tra 2010, 13:07

Lil, može malo detaljnije za mene antitalenta? :lol

15 tra 2010, 13:10

Mirbi,dok ne dodje Lilly
:mrgreen
Sastojci:

- 1 čvrsti jogurt
- 1 krastavac
- 1 češanj češnjaka
- 1 žlica maslinovog ulja
- sol
- papar
- 1 prstohvat svježeg kopra
- nekoliko crnih maslina za ukras
- grančica mente za ukras

Priprema:

Preko posude staviti čistu krpu i u nju naribati svježi krastavac. Ostaviti da se cijedi oko 20-ak minuta. Nakon toga u krpu još iscijediti među rukama da što više tekućine izađe iz svježeg krastavca. Iz čvrstog jogurta izliti tekućinu koja bude okolo u čašici ( umjesto jogurta može se koristiti i vrhnje, ali po originalnom receptu ide baš čvrsti jogurt). U mikser pomješati sve sastojke dok ne dobijemo homogenu masu. Ukrasiti sa nekoliko maslina i grančicom mente. Odlične su u kombinaciji sa mesom i grčkim krumpir kuglama.

15 tra 2010, 13:14

:znoj Ogladnila sam momentalno.

Hvala. :kiss

Svježi kopar? Baš mora biti svježi?

15 tra 2010, 13:17

a ne mora,ja imam smrznutog u skrinji pa stavim njega !

15 tra 2010, 13:18

Super, hvala. Možda probam već za vikend. :)

15 tra 2010, 13:27

nasla jos jedan umak,cini mi se fin :mrgreen

jel tko probao,pravio?

Umak od luka

1 veća glavica luka
1 vrećica majoneze
2 žlice kiselog vrhnja
sol
malo slatke mljevene crvene paprike

Luk se treba nasjeckati što sitnije i pomješati s majonezom, vrhnjem, paprikom i solju. Umak treba stajati bar sat vremena prije posluživanja kako bi se svi okusi proželi.
Poslužuje se uz meso, povrće i gljive s roštilja.

15 tra 2010, 13:29

uuuu, ovo mi se cini jako zanimljivo,moze i kao pac , marinada ili kao umak :dada

Grčki tzatziki

glavica luka
režanj češnjaka
komad hrena
sušeni čili ili ljuta papričica
2 žličice smedeg (nerafiniranog) šećera
žličica crnog papra u zrnu
4 klinčića
1/4 l suhog crvenog vina
6 žlica vode
2 žlice ulja
1—2 rajčice, po potrebi
sol

Luk i češnjak očistite i fino nasjeckajte. Stavite ih u staklenku široka otvora zajedno s očišćenim hrenom i čilijem, ili ljutom papričicom, šećerom, zdrobljenim zrncima papra i cijelim klinčićima. Vino zakuhajte s vodom i prelijte preko začina. Dodajte ulje i staklenku zatvorite. Ostavite 2—3 dana da začini puste mirise. Procijedite umak i ulijte ga u pripremljenu bocu. Ovim umakom možete premazivati meso kad ga pečete na roštilju. Napomena: Ako umak želite poslužiti uz jelo, kuhajte ga sa 1—2 oguljene i usitnjene rajčice. Procijedite i začinite po želji.

15 tra 2010, 13:30

babalu je napisao/la:
grčki tzatziki
a recept :mrgreen

http://www.gastronaut.hr/recept.asp?id=645 + stavim još malo limunovog soka :D

15 tra 2010, 13:32

Babalu, prekomplicirano. :lol

15 tra 2010, 14:47

A tartar umak, on bi isto išao uz roštilj?
Mi kad roštiljamo ne radimo umake. Samo kapulica i dobra stara vulgaris salata al otvorena sam za nove recepte

15 tra 2010, 14:49

Jedan od razloga zašto jedemo spizu sa gradela je to što nema puno masnoće. Ali, ako napravim umak od majoneze i koječega, ode moja linija k vragu. :lol

Maslinovo ulje i luk. I gastal, za kasnije. :lol

15 tra 2010, 14:51

mirbi je napisao/la:Jedan od razloga zašto jedemo spizu sa gradela je to što nema puno masnoće.

... i zato što je doooobrooo mmmm

15 tra 2010, 15:33

Meni je najgore pretproslo ljeto, taman sam u 7 mj. isla na operaciju žuči, i 2 mj. prije i 6 mj poslije na dijeti :znoj
Uf, izbjegavala sam sva obiteljska druzenja, jer je rostilj valjda jedino cemu nikak nemrem odoljeti :ne

19 tra 2010, 09:27

http://www.youtube.com/watch?v=tzWd3cVNSC4

otvorili sezonu u subotu.
puhalo je za poludit al nismo se dali zbunit :lol
ono, klasika - cevapi, kobase, vratina, patlidzani, slaninica, kruh.
i zapeceni grah
i mladi luk
i krastavci u vrhnju
i hladno pivo

20 tra 2010, 01:45

Solea je napisao/la:otvorili sezonu u subotu.
puhalo je za poludit al nismo se dali zbunit :lol

i mi... u nedjelju... ali je nas potjerala kiša sa bundeka :/ taman se speklo svo meso i krenuli jesti, kad eto ti pljuska... ajde ti strpaj 30 ljudi doma u 50 kvadrata...

meso: vratina u pacu, ćepavi, kobasice pečenice...
povrće na naglo: bukovače, šampinjoni, tikvice...
prilozi: krumpir salata (sa i bez luka, po želji), pečene paprike sa češnjakom i peršinom
salate: mladi luk, rotkvice, kiselice (paprike, masline, ajvar)

Solea je napisao/la:i hladno pivo
naravno, bez toga ne ide!

12 kol 2010, 15:59

evo malo melema za dušu. Za one osjetljive na primamljivu spizu upozoravam: rasti će vam zazubice

http://rostiljanje.blog.hr/ uđite lijevo dolje u arhivu pa krenite od početka mmm

12 kol 2010, 18:01

rusulica je napisao/la:evo malo melema za dušu. Za one osjetljive na primamljivu spizu upozoravam: rasti će vam zazubice

http://rostiljanje.blog.hr/ uđite lijevo dolje u arhivu pa krenite od početka mmm

ajme :gigl

03 svi 2011, 15:55

počela sezona pa podižem topic :gladan

02 kol 2013, 11:19

Koja riba je dobra za roštilj? Na moru smo pa bi sutra ujutro kupili kad dođe brod.
Pucajte prijedloge.
Odgovori