O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.
Odgovori

Re: molim recept za nešto s jagodama

25 svi 2010, 12:27

Solea je napisao/la:
http://www.youtube.com/watch?v=qcQF12AlJts

ajmeee, ajmeeeee :pusac

vidim se kako spretno mrvim :lol

25 svi 2010, 12:39

Svako malo spominjem u nadi da će se netko sjetiti recepta za tortu sličnu kao što je ovaj eton mess, imala sam recepti i jednom sam napravila tortu koja je bila prefina i izgubila sam ga :(

Znam da je krema bila kao ova a torta se radila sa bobičastim voćem, znam da sam ja napravila sa jagodama i borovnica i da je bila fantastična. :dada
Nije išao nikakav sok unutra ali uopće se ne sjećam kakav je bio biskvit i jesam li još što dodavala u kremu. :/

25 svi 2010, 13:01

Eton Mess :liza
(jel tko skužio da teta ima pun frižider pive? :lol )

25 svi 2010, 13:03

Nego jel ima tih beze kora za kupit u nekom normalnom dućanu tipa Konzum ,Mercator ? :mrgreen
Ak nema onda nema ni kod nas , :/ meni su prefini kolači s tim korama ,al mi se ne da peći ih, prilično mi izgleda komplicirano :p

Isto pitanje i za puslice. :mrgreen

Taj EM izgleda njami i jednostavno je ak se ima gotovih puslica :cool

25 svi 2010, 13:28

ima u slastičarnji kod šimeta, petrinjska
to je isti vlasnik ko u gajevoj

to mi se uopće ne isplati doma peći, njihove su zbilja fine
znaju imati i gornju ukrasnu koru

25 svi 2010, 13:31

Beze kore su vam turbo jednostavne. I ja sam mislila da je to sf, ali zbilja nije. Zaste n eprobate, par bjelanjaka i nesto secera je sve sto mozete izgubiti.
Moji favoriti su ledni vjetar, onaj supermenkin kolac sto gore idu bjelanjci, jagode sa sladoledom, jogurtica sa jagodama i ofkors djem.

25 svi 2010, 13:32

Koliko mi beze mogu stajati? Nenafilane naravno?

25 svi 2010, 13:33

nekoliko dana sigurno - pa stoje i kod njih u frižideru
uostalom, nazovi ih i pitaj

25 svi 2010, 13:35

folne, ma moze ti dugo stajati. to je posuseni bjelanjak sa secerom.

25 svi 2010, 14:15

Folne,moze ,moze dugo stajati :dada
zamotaj u prozirnu foliju i spremi :mrgreen
evo prilazem receptic za beze kore,jako je jednostavno :zivili

Beze kore, puslice...
Osnovni sastojak za beze kore je čvrsto umućen snijeg od bjelanjaka sa puno šećera. Kora se ne peče nego suši u pećnici na niskoj temperaturi.

Omjer je: na jedan bjelanjak ide 50-70 g šećera. Ako su jaja mala, stavljamo 50 g šećera; na veliko jaje ide 70 g secera.

Umutimo čvrsti snijeg sa šećerom i naspemo smjesu u špricu - vrećicu za ukrašavanje torti. Pleh iz pećnice pokrijemo pek papirom i uz pomoć vrećice za dekoriranje ili žlicom pravimo željeni oblik: beze kore odredjenog prečnika ili puslice (poljupci). Vodi računa da beze raste dok se suši pa zato ostavi dovoljno mjesta izmedju kora ili puslica koje se suše na istom plehu. Prije nego ih stavimo u pećnicu, pospemo ih s malo prosijanog šećera u prahu da ne požute.

Pećnicu zagrijemo na 150 C stupnjeva i beze stavimo na sredinu pećnice. Temperaturu odmah smanjimo na 100 C i sušimo beze 3 sata (što niža temperatura, to dulje vrijeme sušenja, a time i bolje kore). Nakon toga pećnicu ugasimo, a beze kore ili poljupce ostavimo unutra dok se sasvim ne ohlade. Ako imaš pećnicu sa cirkulirajućim vrućim zrakom, zagrij je na 125 C, smanji na 80 C i suši beze, a zadnjih 15 minuta isključi termostat i neka se suše hladnim zrakom.

Malo zahtjevno, ali vrijedno truda.

Temeljni recept za tri beze kore promjera 18 cm:
3 bjelanjka, 150 g šećera, 2 žličice vanilin šećera. Izradi prema gornjem uputstvu i suši 1 sat na 150 C.
Od dvostruke količine možeš napraviti 4 kore promjera 26 cm (za veliku tortu).

Beze kore su prhke, lomljive i jako jako slatke. Zato ih nadjevamo laganim kremama, najčešće onim od mladog sira, voća, šlaga ili sladoledom.

Beze kore možeš peći i kao biskvite, kraće vrijeme i na višoj temperaturi, npr. 20 minuta na 180 C. Razlika je ta što ovako pečene kore ne budu skroz suhe i hrskave, već su mekane i pomalo ljepljive u sredini, a suhe samo malo i to izvana. Naravno da i ovakve možeš koristiti, to je jednostavno stvar ukusa.

Ja više volim one prve što se suše tako dugo da i zaboraviš na njih. Amerikanci ih tako i zovu: "Zaboravljeni kolač - ubaci i zaboravi!"

25 svi 2010, 14:24

najukusija poslastica nakon ljetnog rucka je krema od jagoda koju je pravila moja nana (mamina mama).
recept je obican, ili nije uopce zahtjevan, ali zato krema bude preukusnaaaaa.
uglavnom sto vise jagoda to bolje.
izmiksa se bjelanca i jagode zajedno sa secerom i malo limuna.
miksa se dugo dok se ne sjedine ili dok se jagode ne pretvore u kremu.
serivara se u posebnim zdjelicama, koje se bar sat vremena drze u frizideru.
prije serivranja ukrase se jagodama, ili jos bolje prije nego sto ih stavite u zdjelice pomijesate par krupno rezanih jagdoda u kremu.
meni je ovo posebno draga poslastica, jer me vraca u djetinjstvo. :luv

i da pazite da ne pretjerate sa secerom jer onda to nije to.

umjesto bjelanca mozete jagode umutiti sa slag kremom. bitno je da krema bude rozo-crvene boje, i ukusna bas onako kako treba. :mrgreen

25 svi 2010, 14:26

aaa, md, znam to, mi to radimo na moru s kupinama, to je skroz skroz skroz mmmmmmmmmmmmm
Zadnja izmjena: ivana7997; 25 svi 2010, 14:30; ukupno mijenjano 1 put/a.

25 svi 2010, 14:28

Znam i ja, kao mala sam to jela, fiiino :dada
Ja ne radim, bojim se sirovih bjelanjaka (Mirci me isprepadala :lol )

25 svi 2010, 14:31

folne, ako se odlucis sama peci beze kore, mozes baciti oko i ovdje. viewtopic.php?f=63&t=50626
mozda ti bude od koristi :)

MD, dada, i meni je to jako fino :)

25 svi 2010, 14:43

javljam da sam kupila beze kore tu u zaprešiću i napravila tortu... sad se hladi
:joy

25 svi 2010, 14:48

Rimaithor je napisao/la:(jel tko skužio da teta ima pun frižider pive? :lol )

ja :lol

25 svi 2010, 14:49

Buhtlica je napisao/la:javljam da sam kupila beze kore tu u zaprešiću i napravila tortu... sad se hladi

u Zaprešiću ima kora.
u Rijeci nema :loce

oprostite, to me jako boli. to što nema kora :/

ja kad se ufatim kuhanja/pečenja, to baš nikad nije jednostavno kao kupit nešto u dućanu/slastičarnici.

25 svi 2010, 14:58

Thalia, zavirila si u baš svaku slastičarnicu?

25 svi 2010, 14:59

thalia - bombonjera na zametu nema?

inače.. sline mi cure.. svratim svako toliko vidjeti što ima novo.
ovo s bjelanjkom i moja mama radi i meni je to super, samo ne znam zbog tih jaja. iako brijem da je salmonela u žutanjku :p

25 svi 2010, 15:00

ma salmonela je u kori. pofuris koru i nema je vise :p

25 svi 2010, 15:28

thalia je napisao/la:
Buhtlica je napisao/la:javljam da sam kupila beze kore tu u zaprešiću i napravila tortu... sad se hladi

u Zaprešiću ima kora.
u Rijeci nema :loce

oprostite, to me jako boli. to što nema kora :/

ja kad se ufatim kuhanja/pečenja, to baš nikad nije jednostavno kao kupit nešto u dućanu/slastičarnici.

ja bih ti ih rado poslala... :hug

25 svi 2010, 15:49

Thal, pa tvoja potraga traje godinama :shock Coolinarka :jadnimi

25 svi 2010, 15:54

ivana7997 je napisao/la:ma salmonela je u kori. pofuris koru i nema je vise :p

Ne. Salmonela MOZE biti na ljuski ako je ona bila u dodiru sa zarazenim fekalijama, toga je nekad davno bilo puuuuno, pa su pojacali higijenske mjere i manje-vise istrijebili taj nacin zaraze.
Sad je salmonela cesce u jajima - prenosi je kokos sa zarazenim jajnicima u trenutku formiranja jaja, znaci prije nego se ljuska uopce napravila.

Nego, nije vrag da kod vas jos uvijek ne cijepe kokosi? :loce

25 svi 2010, 15:57

Lik, kod nas je sad IN ni djecu ne cijepit, kamoli kokoši :cool

25 svi 2010, 16:00

:lol

ima takvih i tu, zato svako malo i dodje do epidemija raznih "iskorjenjenih" bolesti.

25 svi 2010, 16:41

Novamama je napisao/la:thalia - bombonjera na zametu nema?

ne znam, ja sam na krimeji pa mi nije usput. prošla sam gradske, al pogledat ću prvom prilikom :dada

25 svi 2010, 16:42

Rimaithor je napisao/la:Thal, pa tvoja potraga traje godinama :shock Coolinarka :jadnimi

da.
otkrila si moju tajnu :loce
moju tugu.
moj jad.

eh...

nema foruma di nisam probala saznat.
i nema foruma na kojem sam dobila odgovora...

edit: a totalno sam tajnovita. na svim forumima imam isti nick :lol

25 svi 2010, 20:10

ili najednostavniji biskvit s jogurtom u koji stavis jagode ,posliuzis sa slagom,meni je to prefino a jednostavnije ne moze biti :mrgreen

http://www.coolinarika.com/recept/725867

ili ovo
http://www.coolinarika.com/recept/739935

Radila danas prema receptu sa zadnjeg linka.
Sutra javim kakva je ;)

16 lip 2010, 21:29

Iako je prošlo dosta vremena od zadnjeg posta ovdje, ja sam novo pridružena (ooo moj bože kako to smješno zvuči :rolf ) pa se eto javljam sa svojim prijedlogom za kolač od jagoda koji sam radila nedavno To je kolač koji se ne peče i ne kuha i brzo je gotov ;)

LAGANA JOGURT TORTA S JAGODAMA
Potrebno:

1/2 l vrhnja za šlag (Hulala, Hole, Halta…)
4 voćna jogurta
3 želatine u prahu
50 dag jagoda
Priprema:

Najprije izmiksati vrhnje za šlag da bude potpuno čvrsto. Ako koristite šlag na mliječnoj bazi bit će potrebno dodati 2 kremfixa.
Jagode oprati i nasjeckati na manje komadiće.
U posebnoj posudici pomiješati želatinu sa 8 žlica vode i jednim jogurtom. Pustiti da odstoji 5 min pa zagrijavati uz miješanje dok se želatina ne otopi. Nikako ne smije prokuhati.
U izmiksani šlag dodati preostale jogurte i jagode, dobro promiješati pa polako uliti otopljenu želatinu.
U pripremljeni lim složiti red piškota, ili pettit keksa, pa na to izliti kremu. Poravnati i ostaviti u hladnjaku preko noći da se dobro rashladi.
Sa ohlađenog kolača skinuti obruč (ukoliko ste radili u kalupu za tortu. Ukoliko niste kolač možete rezati iz lima) i ukrasiti po želji.

16 lip 2010, 21:59

Ovaj ja radim, i vooooooolim.
Odličan je, a meni najbitnije brz.
Znam i kore ispec, pa bude ''prava torta'' :lol
Odgovori