O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.
Odgovori

Re: Pečenje mesa u pećnici

21 lis 2010, 11:37

Vipi, nisu nam postovi takvi jer je peći meso komplicirano, nego smo mi napravile nauku oko toga :lol

Vidjet ćeš, kad kreneš s pečenjima, i ti ćeš ubrzo pisat magisterije o tome :dada

21 lis 2010, 12:26

iju, čisto sumnjam :kima

21 lis 2010, 21:06

ja meso uvjek pecem u onoj "kikiriki" posudi...ona sa poklopcem
evo nasla na netu nesto...http://www.promometal.hr/images/default ... pekaci.png

dakle...meso posolim, zacinim po zeli i stavim peci....pred kraj stavim krumpira okolo i super!
sad u novije vrijeme mi je najljepse kad ga pecem u zepterovom pekacu (kupolasti)....genijalno!
Zadnja izmjena: Solea; 21 lis 2010, 21:40; ukupno mijenjano 1 put/a.
Razlog: sliku sam (jer je ogromna) ostavila kao link

21 lis 2010, 21:38

Kako ga pečeš u tom kupolastom?

21 lis 2010, 22:05

isti princip, posolim, stavim ulja i stavim peci. samo sto podlijevam vodom po malo...ne puno jer ne zelim ga kuhati. istina, gotovo uvjek pecem teletinu! ;)

21 lis 2010, 22:51

Manje komade mesa i ja pećem u Zepteru (svinjetinu, teletinu) isto samo posolim, na svinjetinu iscjedim i sok limuna.

22 lis 2010, 06:01

Teletinu sam probala. Mama mi je peče tako s podlijevanjem. Ispadne mi dobro, ali ni blizu maminom. Druge vrste mesa nisam probala, makar se kunu da je pile ispečeno u tome savršeno.

22 lis 2010, 08:15

Many je napisao/la:ja meso uvjek pecem u onoj "kikiriki" posudi...ona sa poklopcem
evo nasla na netu nesto...http://www.promometal.hr/images/default ... pekaci.png

dakle...meso posolim, zacinim po zeli i stavim peci....pred kraj stavim krumpira okolo i super!

Tako i ja :dada smo zadnjih 15 min. ostavim otvoreno da mi se malo zapeče.

22 lis 2010, 08:32

Potice, i ja otklopim da se zapece pred kraj :dada
Folne, u toj posudi mi je sve super, al stvarno!

22 lis 2010, 08:44

Many srećo pa di si ti? :kiss

22 lis 2010, 10:46

Evo me, evo me. Zimski dani kad dodju ja se odmah nakacim. :mah

22 lis 2010, 11:45

vratit cu se jos dopisati kako koje meso pecem

i ja cekam ;) nego, vidim da pricate o teletini, a koji dio pecete? :oops:

shvatila sam da pecete piceke, cijele ili raskomadane, pajceke, vratinu, krmenadle (u komadu), evo ja sam se odvazila ispeci dva pureca batka (od oko ca 750g) u vrecici, ali vjerojatno moze i s folijom. jel ima jos nesto sto se pece??

22 lis 2010, 19:14

topic za mene :dada
s uzitkom upijam informacije :zivili

23 lis 2010, 22:30

tajna mog dobrog pecenja je u kikiriju. svi koji su probali odusevljeni su. rijetko pecem meso ali tad je gotovo uvijek svinjska vratina. komad od nekih kilu ipo do dvije prosijecem na dva mjesta da se bolje primi sol. posolim gai ponekad naspikam slaninom netom pred pecenje ali ga najprije na plinu zapecem sa svih strana da mu se pore zatvore.kazu da se pece onoliko sati koliko komad ima kila. na nekih 220. poklopim posudu i pecem do pred kraj. onda otvorim i zapecem ga odozgo da jos porumeni. nikad ne podlijevam niti ulijevam vodu, samo malo pouljim. sat vremena prije kraja dodam krumpire i luk, mrkvu, papriku,gljive, stagod... to bude fantazija...
osim toga pecem jos i onaj file zabatka, pileci, s mrkvom i lukom,dodam mu rizu zalijem vodom i pecem dok riza ne bude gotova. jaaako fino a ne moze jednostavnije.

23 lis 2010, 22:55

Vipmama suosjećam se s tobom. Ja jedino u pećnici znam ispeći piletinu i puretinu.
Idem sad čitati dal da se još koji put odvažim na upropaštavanje ručka :oops:

23 lis 2010, 23:26

joj, ja bih tak rado pekla i jela meso pečeno u pećnici
no, obzirom da mm ne jede meso, a nas tri pojedemo maksimalno 400-500 g mesa po obroku, ne isplati mi se peći
a za dva dana, e to gospođice ne žele jesti
( ne znam tko ih je razmazio :roll )

24 lis 2010, 00:23

Lu, zašto ne, ne kužim? Vjerojatno sam propustila neki važan element, ali ja svojima pečem dva komada pilećih prsa primjerice. :dunno

24 lis 2010, 00:31

osim piletine, sve druge vece komade mesa nasolim ranije. ako je moguce i dan ranije, ako ne onda bar pol sata.

svinjski vrat i sv. kare (s kostima) ranije nasolim, zalijem s maslinovim uljem i premazem senfom.
pecem u vecoj posudi, komad od kilogram i pol barem 1,5 - 2 sata na 200°C. dijelove uz kost malo zarezem da se bolje ispeku.
najcesce te komade pecem s dosta povrca (krumpir, luk, cesnjak, paprika, komorac, patlidzan, tikvice... ma sta vec imam) podlijem s malo tople vode ili bijelim vinom, pokrijem alu folijom i u vrucu pecnicu. zadnjih desetak min bez folije.
(ako se tijekom pecenja pod folijom zadrzalo puno tekucine, dio izlijem prije nego meso vratim da se zapece bez folije)

telecu koljenicu uvijek i malo zarezem tijekom pecenja, da se meso malo odvoji od kosti, brze se ispece.

ako pecem meso bez povrca i/ili folije povremeno ga zalijem onom tekucinom (masnoca+sok iz mesa) u kojoj se pece.

dobro je nakon pecenja meso izvaditi iz posude u kojoj se peklo i zamotati u alu foliju da tako "odmori" 15ak min. prije rezanja i posluzivanja.

janjetinu isto solim ranije, ponekad drzim u marinadi (ulje, zacinske trave...), pecem pod folijom ili u kikirikiju :lol, podlijevam pivom, pred kraj pecenja maknem poklopac/foliju i dodam ranije tek mrvu prokuhane krumpire pa ostavim da se zapece i dobije finu boju.
janjetina je odlicna i kad se pece s dosta razlicitog povrca, bude ekstra socna pa podlijevanje nije ni potrebno.

prasetinu uglavnom ne pokrivam, pecem dugo i ne dodajem povrce al povremeno podlijem pivom ili toplom vodom.

pile od 1,5 kg pecem oko sat i 10-15 min.
posolim, stavim u vrucu pecnicu, na pol pecenja pile okrenem i dodam ranije kratko prokuhane slane krumpire.
nekada dodam i glavicu crvenog luka i svjezu papriku.
ako imam domace pile pecem ga malo duze, domaci su uglavnom i veci i misicaviji ;)

24 lis 2010, 08:47

Ja ne pečem prečesto - u zadnje vrijeme najčešće manje komade koji su brže gotovi - nasolim, stavim malo začina, dodam koji češanj češnjaka, podlijem s mrvicom vode i poklopim alu.folijom - pečem dok nije mekano i onda otkrijem da se zapeče. Ponekad dodam i cijelu jabuku, luk, mrkvu ... (sad rjeđe jer pečem u manjem plehu pa mi ne stane :mrgreen ).
Meni je problem mali jedino količina soli - da ne bude ni preslano ni neslano.

24 lis 2010, 13:30

O sole moja :)
Ja ne volim povrće uz meso, radje povrće posebno radim. Uz meso stavljam krumpire uglavnom ( ne kuham ih prije :dunno )
Janjetinu samo posolim i stavljam peći.
Samo mladu junetinu prije nasolim i premazem senfom, ostale vrste mesa ne.

24 lis 2010, 15:37

Meni je najdraže svinjsko pečenje (but) plus krumpiri i kiseli kupus koji se zajedno s time peče.
Imam posudu sličnu tom vašem kikirikiju :mrgreen (pojma nisam imala da se tako zove).
Prvo stavim nasoljeno meso da se samo peče, na malo ulja, a onda nekih 45 minuta pred kraj stavim s jedne strane krumpire dobro posoljene i natrljane s malo mljevene crvene paprike, a s druge kiseli kupus začinjen sa crvenom paprikom, paprom u zrnu i listom lovora.
Sve zajedno pečem, ništa ne podlijevam, a pred kraj otvorim poklopac da se još malo zapeče... Za prste polizati :liza

24 lis 2010, 15:56

koliko soli ide na kg mesa? :kiss

24 lis 2010, 23:14

LiKmama je napisao/la:Lu, zašto ne, ne kužim? Vjerojatno sam propustila neki važan element, ali ja svojima pečem dva komada pilećih prsa primjerice. :dunno

pa nekak mi se čini da se tak malo mesa brže ispeče u tavi nego u pećnici :dunno
a meni se nikad ne da čekati

24 lis 2010, 23:44

Brže se ispeče u tavi, to da, ali ima drukčiji okus, a ako već nešto pečeš u pećnici (kao što ja obično tada radim i krumpir s povrćem), onda tutneš i to pa ispadne lakše. :mrgreen Jednostavnost na prvom mjestu. :mrgreen

25 lis 2010, 08:28

Vipmama suosjećam se s tobom. Ja jedino u pećnici znam ispeći piletinu i puretinu

A ne, ne, ja nisam ni piletinu ni puretinu pekla, ti si majstor za me :1

Koliko dobrih savjeta :klanja, odvažit ću se vjerojatno za vikend, ali nisam sigurna da ću ovdje prijaviti (ne)uspjeh :kima

25 lis 2010, 08:46

sto se tice duljine pecenja i temperature, to sve uzmite s rezervom, nemojte se drzati necijeg komentara ko pijan plota jer svaka pecnica je prica za sebe pa pratite situaciju u vlastitoj pecnici ;)

vipka, ja sam u svoj gornji post dodala jos par sitnica, da bude sve na jednom mjestu ;)

25 lis 2010, 10:53

ja sam se ovaj vikend oboruzala mesom ;)
pazi vamo: dodjem ja i kazem striceku mesaru da bih ja neki komad mesa za pecenje :plavusa pita on: a od cega? ja kazem (obzirom da stojim ispred govedine/junetine): paaa, govedinu, ovaj junetinu :plavusa on me gleda i smjeska se :ne pa kaze: khm, ovaj, obicno se pece meso neke mladje zivotinje, tipa svinjetina, teletina...ali, ako vi bas hocete ja cu vam dati i govedinu :oops: uf, vipka, znas kako mi je bilo :rolf na kraju sam mu rekla da ja nemam pojma, ali nema veze, naucit cu ja, jos sam mlada :rolf onda smo se dogovorili da uzmem, svinjski but i telece kotlete, jos sam uzela i pilece batak+zabatak i ovaj vikend sam upalila pecnicu - radila musaku :rolf
imali smo drugih obaveza pa se nisam mogla psihicki pripremiti za pecenje mesa u pecnici. no, nadam se drugi vikend. vipka, ti, jesi kaj ispekla?

25 lis 2010, 11:06

Cure, ma zbilja, ako JA mogu (a ja cca 20 godina ne jedem meso znači ne mogu ga ni probati, a moje okomesno znanje je vrlo ograničeno), onda stvarno nije teško, vjerujte.

25 lis 2010, 11:10

Tmama, baš si me nasmijala jer sam i ja u subotu stajala u mesnici pred vitrinom, doduše ja sam znala da želim teletinu pa sam rekla stričeku da mi da neki komad teletine za pečenje cca 2kg.
nasolila sam u subotu navečer i u nedjelju stavljam ja to peči, baš mi je sveki bila na kavi (koja je btw kuharica) i pitam ja nju koliko se to dugo i na koliko peče i opčenito kak ona peče meso. uglavnom savjeti na stranu, poslušala sam vas, nego me pita koji ti je to komad teletine, a ja onak važno " pa but" i skine ona foliju kad ono teleći vrat :lol i kažem ja ma sve jedno vrat-but, glavno da se ispeče :mrgreen

25 lis 2010, 11:28

nego me pita koji ti je to komad teletine, a ja onak važno " pa but" i skine ona foliju kad ono teleći vrat i kažem ja ma sve jedno vrat-but, glavno da se ispeče
:lol :lol dobro, nisam jedina.
ovo moje neznanje je ponajprije iz toga sto me prvo nije uopce zanimalo, onda je mm kupovao meso, a sveki nam kuhala, trece ne volim to sto brzo dodjes na red i ne stignem si proucit sta je sta i koliko cega zelim... (isto vrijedi i za voce/povrce na placu). najdraze mi je kad je vec zamotano i fino pise sta je i ne moram nikom nista objasnjavat sta cu ja s time raditi :plavusa a kaj je najbolje, nisam ja bas vise djevojcica kao LiK-ica :ne kao, vec bih i mogla/trebala znati takve stvari :/
Odgovori