O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.
Odgovori

Re: Zaprška - zašto ne?

17 ožu 2011, 10:20

klasičnu zapršku radim puno rjeđe neko nekada.
a uglavnom zamijenim tako da u manjoj posudici promiješam vodu ili tekućinu od variva s malo brašna i tako ugustim.
grah kako kada, nekad lagano zapržim a nekad samo dio graha izradim štapnim mikserom ili u blenderu.
kupus na paradajzu radim kao dunja, nakon što ga prodinstam zaspem malo brašna, promiješam pa sipam sok paradajza.....
a ajnpren juhu, npr., radim i dalje s klasičnom zaprškom.

17 ožu 2011, 10:24

meni nema smisla da neko ne stavlja zapršku u jelo a s druge strane jede na tonu bijelog kruha, tjesta, prženu hranu itd :dunno
ima puno gorih stvari od zaprške
bolja mi je maneštra sa zaprškom nego masa drugih jela

iako ja zapršku ne radim :mrgreen

17 ožu 2011, 10:28

Ja mislim da je zdrava za želudac. I to baš
prepečeno brašno. Zašto preporučaju juhu od prepečenog brašna
kod želučanih viroza inače? :conf
I nezamisliv mi je grah bez toga. :dunno

17 ožu 2011, 10:31

zapršku u varivima stavljam vrlo rijetko
ja obično dodam malo krušnih mrvica ako mi je prerijetko, ali većinom zgnječim krumpir i ono što se kuha

zaprška mi mora ići u sarme, ćufte, punjenu papriku i špinat, sve ostalo je bez zaprške

edit
zapravo sam htjela reći da mi je zaprška preteška u jelu i zato je niti ne stavljam
Zadnja izmjena: mamainana; 17 ožu 2011, 10:32; ukupno mijenjano 1 put/a.

17 ožu 2011, 10:31

Da, i mene baš zanima zašto nije zdrava i hoće li za 10 godina tvrditi suprotno.

17 ožu 2011, 10:36

e
Zadnja izmjena: jopic2; 29 stu 2011, 16:26; ukupno mijenjano 1 put/a.

17 ožu 2011, 10:53

da, cufte u paradajz sosu takodjer radim sa zaprskom. ali onda cijeli taj dan i naredni dan ne mogu doci sebi :dunno stvarno, jako mi tesko padne.
i priznajem, vazan razlog zbog kojeg ne radim zaprsku je sto sam lijena - jednostavnije mi je umutiti malo brasna u vodu ili tekućinu od variva :)

17 ožu 2011, 11:31

IINA je napisao/la:Ja mislim da je zdrava za želudac. I to baš
prepečeno brašno. Zašto preporučaju juhu od prepečenog brašna
kod želučanih viroza inače? :conf
I nezamisliv mi je grah bez toga. :dunno

:yess Hajde da bude jedan glas i za.
Ja neka variva radim sa zaprškom, a neka bez (sa smiksanim povrćem ili malo brašna, crvene paprike i vode ukuham). Smanjila sam korištenje zaprške baš zbog priča na sve strane da nije zdrava. MM koji u zadnje vrijeme najčešće preko tjedna kuha (tad i jedemo varima) koristi samo varijantu brašno+voda+crvena paprika.
Meni je ukusna, a i volim juhu od prepečenog brašna, mada ju rijetko kuham jer je osim mene nitko doma ne jede.

17 ožu 2011, 11:50

Uvijek miksam dio povrća jer meni nikada variva ne ispadnu dovoljno gusta bez tog miksanog dijela. Ivana :mah

17 ožu 2011, 14:04

ne radim zapršku, gustim s krušnim mrvicama ili razmućenim brašnom.
Ali, uglavnom kuham na gusto ili dodajem ječam ili nešto slično, kako je netko spomenuo već
zaboravih i zobeno brašno (meljem zobene pahuljice)
Zadnja izmjena: VIPmama; 17 ožu 2011, 16:01; ukupno mijenjano 1 put/a.

17 ožu 2011, 14:18

I ja varivo zgustim sa brasnom, malo vode i crvenom paprikom. Nekad umjesto brasna stavim gustin.
E sad da vas pitam, kad kazete grah, mislite na pasulj ili na grasak?

17 ožu 2011, 14:19

pasulj

17 ožu 2011, 14:24

Hvala.
Ja sam za pasulj-grah, nasla foru da se skoro pa uvije zgusne ako ga prije dolijevanja vode malo prodinstam sa lukom, mozda nekih 5-10min, i tek onda nalijem vodu. Prije svega, jednom ga prokuvam da malo omekne i nabubri ili ga ostavim da ostoji preko noci.

17 ožu 2011, 14:57

Nikad se ne bih mogla odreći paradajz sosa + kuhano meso. A taj sos nije pravi ako nije uprženo brašno :kima .
Jela (i pravila) grah tako da ga zagustim miksanim grahom, ali odustala.

17 ožu 2011, 15:22

Duga je napisao/la:Nikad se ne bih mogla odreći paradajz sosa + kuhano meso. A taj sos nije pravi ako nije uprženo brašno :kima .
Jela (i pravila) grah tako da ga zagustim miksanim grahom, ali odustala.

x :mrgreen

17 ožu 2011, 17:31

Ja variva obično zagustim tako da skuham malo krumpira, i onda dio zgnječim u pire i vratim u varivo.
Grah obično samo skuham i ocjedim, a onda u tanjuru dodam malo domaće šalše i maslinovog ulja, luka i sl.
Odgovori