O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.
17 ožu 2011, 10:20
klasičnu zapršku radim puno rjeđe neko nekada.
a uglavnom zamijenim tako da u manjoj posudici promiješam vodu ili tekućinu od variva s malo brašna i tako ugustim.
grah kako kada, nekad lagano zapržim a nekad samo dio graha izradim štapnim mikserom ili u blenderu.
kupus na paradajzu radim kao dunja, nakon što ga prodinstam zaspem malo brašna, promiješam pa sipam sok paradajza.....
a ajnpren juhu, npr., radim i dalje s klasičnom zaprškom.
17 ožu 2011, 10:24
meni nema smisla da neko ne stavlja zapršku u jelo a s druge strane jede na tonu bijelog kruha, tjesta, prženu hranu itd
ima puno gorih stvari od zaprške
bolja mi je maneštra sa zaprškom nego masa drugih jela
iako ja zapršku ne radim
17 ožu 2011, 10:28
Ja mislim da je zdrava za želudac. I to baš
prepečeno brašno. Zašto preporučaju juhu od prepečenog brašna
kod želučanih viroza inače?
I nezamisliv mi je grah bez toga.
17 ožu 2011, 10:31
zapršku u varivima stavljam vrlo rijetko
ja obično dodam malo krušnih mrvica ako mi je prerijetko, ali većinom zgnječim krumpir i ono što se kuha
zaprška mi mora ići u sarme, ćufte, punjenu papriku i špinat, sve ostalo je bez zaprške
edit
zapravo sam htjela reći da mi je zaprška preteška u jelu i zato je niti ne stavljam
Zadnja izmjena:
mamainana; 17 ožu 2011, 10:32; ukupno mijenjano 1 put/a.
17 ožu 2011, 10:31
Da, i mene baš zanima zašto nije zdrava i hoće li za 10 godina tvrditi suprotno.
17 ožu 2011, 10:36
e
Zadnja izmjena:
jopic2; 29 stu 2011, 16:26; ukupno mijenjano 1 put/a.
17 ožu 2011, 10:53
da, cufte u paradajz sosu takodjer radim sa zaprskom. ali onda cijeli taj dan i naredni dan ne mogu doci sebi

stvarno, jako mi tesko padne.
i priznajem, vazan razlog zbog kojeg ne radim zaprsku je sto sam lijena - jednostavnije mi je umutiti malo brasna u vodu ili tekućinu od variva
17 ožu 2011, 11:31
IINA je napisao/la:Ja mislim da je zdrava za želudac. I to baš
prepečeno brašno. Zašto preporučaju juhu od prepečenog brašna
kod želučanih viroza inače?
I nezamisliv mi je grah bez toga.

Hajde da bude jedan glas i za.
Ja neka variva radim sa zaprškom, a neka bez (sa smiksanim povrćem ili malo brašna, crvene paprike i vode ukuham). Smanjila sam korištenje zaprške baš zbog priča na sve strane da nije zdrava. MM koji u zadnje vrijeme najčešće preko tjedna kuha (tad i jedemo varima) koristi samo varijantu brašno+voda+crvena paprika.
Meni je ukusna, a i volim juhu od prepečenog brašna, mada ju rijetko kuham jer je osim mene nitko doma ne jede.
17 ožu 2011, 11:50
Uvijek miksam dio povrća jer meni nikada variva ne ispadnu dovoljno gusta bez tog miksanog dijela. Ivana
17 ožu 2011, 14:04
ne radim zapršku, gustim s krušnim mrvicama ili razmućenim brašnom.
Ali, uglavnom kuham na gusto ili dodajem ječam ili nešto slično, kako je netko spomenuo već
zaboravih i zobeno brašno (meljem zobene pahuljice)
Zadnja izmjena:
VIPmama; 17 ožu 2011, 16:01; ukupno mijenjano 1 put/a.
17 ožu 2011, 14:18
I ja varivo zgustim sa brasnom, malo vode i crvenom paprikom. Nekad umjesto brasna stavim gustin.
E sad da vas pitam, kad kazete grah, mislite na pasulj ili na grasak?
17 ožu 2011, 14:19
pasulj
17 ožu 2011, 14:24
Hvala.
Ja sam za pasulj-grah, nasla foru da se skoro pa uvije zgusne ako ga prije dolijevanja vode malo prodinstam sa lukom, mozda nekih 5-10min, i tek onda nalijem vodu. Prije svega, jednom ga prokuvam da malo omekne i nabubri ili ga ostavim da ostoji preko noci.
17 ožu 2011, 14:57
Nikad se ne bih mogla odreći
paradajz sosa + kuhano meso. A taj sos nije pravi ako nije uprženo brašno

.
Jela (i pravila) grah tako da ga zagustim miksanim grahom, ali odustala.
17 ožu 2011, 15:22
Duga je napisao/la:Nikad se ne bih mogla odreći
paradajz sosa + kuhano meso. A taj sos nije pravi ako nije uprženo brašno

.
Jela (i pravila) grah tako da ga zagustim miksanim grahom, ali odustala.
x
17 ožu 2011, 17:31
Ja variva obično zagustim tako da skuham malo krumpira, i onda dio zgnječim u pire i vratim u varivo.
Grah obično samo skuham i ocjedim, a onda u tanjuru dodam malo domaće šalše i maslinovog ulja, luka i sl.