O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.
Tema je zaključana

Re: KUHARSKI ISTRAŽIVAČI - talijanska brbljaonica

04 kol 2011, 14:33

zaprčeni patlidzani
:cool :lol

04 kol 2011, 14:42

:hahaha

ali mene zanima, no hard feelings - kad je umak (toč, sos) od rajčica (pomadora, pomidora, pa i paradajza) postao šalša? Pa čak ne ni šalsa ili salša... nego li salsa di pomodoro -nego šalša sa dva š?

04 kol 2011, 15:45

babalu je napisao/la:
zaprčeni patlidzani
:cool :lol

:hahaha :hahaha

mrs. eastwood je napisao/la::hahaha

ali mene zanima, no hard feelings - kad je umak (toč, sos) od rajčica (pomadora, pomidora, pa i paradajza) postao šalša? Pa čak ne ni šalsa ili salša... nego li salsa di pomodoro -nego šalša sa dva š?

aaaa :maslim :lol
ma već po paradajzu moglo bi se naslutit da je to neka kontinentalka pisala.
a opet, šta ti znaš, možda u taj zaprčeni ide baš šalša ;) :hahaha

04 kol 2011, 17:21

I ja govorim salsa sa kvacicama ( s moba pisem pa nemam nase znakove) a dalmatinka sam. U mojoj kuci se uvijek govorilo tako. Ne vidim razloga za cudjenje jer je opce poznato da svako selo u Dalmaciji ima svoj neki nacin izgovora. Recimo za balancane, u Dubrovniku se kvacicom, a u Zadru bez. A da ne govorim za pomadore koliko ima raznih naziva po Dalmaciji. Mozda da se trazilo da budu knjizevne rijeci u receptima, ali vjerujem da bi doslo u pitanje i kojim knjizevim.......

04 kol 2011, 17:37

offtopic...

ja isto po svom nativnom dijalektu (ZD) govorim šalša (sa dva š) za šug od pomidora (čitaj: umak od rajčice :lol ), a isto tako za sataraš kažem peperonata, za patliđane da su balancane (ili čak melancane) i sl.

baš kako n&n kaže, svako selo ima svoj dijalekt i ponekad se ni dva susjedna sela ne razumiju, a koliko sam shvatila, nije to samo u dalmaciji slučaj, ima toga i među zagorcima, međimurcima, itd.

on topic...

parmigianu sam i ja nekidan radila i čak sam ju i uslikala, ali cure su bile brže :ajme

04 kol 2011, 19:21

pardon za oftopik, samo mi se učinilo da sam to tek u zadnje vrijeme čula... pa sam to sebi objasnila da su to ljubitelji salse (onog kubanskog plesnjaka) uspjeli ulobirati sebi prvenstvo na "salsu". :/

pa i nije mi neki offtopic, pričamo o talijanskoj kuhinji - pa i nomenklatura je bitna, ne?

04 kol 2011, 19:30

boysmama je napisao/la:offtopic...

ja isto po svom nativnom dijalektu (ZD) govorim šalša (sa dva š) za šug od pomidora (čitaj: umak od rajčice :lol ), a isto tako za sataraš kažem peperonata, za patliđane da su balancane (ili čak melancane) i sl.

:dada
ja sam vlajina u splitu i oduvijek se u mom vlajlandu toč od pomidora zvao šalša, balancane su tamo melancane, a sataraš je sataraš (u mome je više poma nego paprika pa ga ne mogu zvati peperonatom :D )

04 kol 2011, 20:07

super :) sad eto svi znamo i što je paradajz i balančane i toč, salsa, malancane, šalša, pome, patlidžani i ostali đevreci.

nina i nika je napisao/la:Ne vidim razloga za cudjenje jer je opce poznato da svako selo u Dalmaciji ima svoj neki nacin izgovora

točno u sridu :)

parmigianu sam i ja nekidan radila i čak sam ju i uslikala, ali cure su bile brže

ali to nema veze, ti si mogla staviti svoj recept i svoje fotke. eto, znaš za ubuduće :)

04 kol 2011, 21:18

Tebi Sole, pa odmah iza tebe sam pisala :kiss

04 kol 2011, 22:22

evo mi vecerali toč od pomadora kojeg evo i moja sveki (isto vlajina :mrgreen ) to zove šalša :ajme

nejte kaj zamerit

btw - nije ništa ostalo, pa ništa od slike.

05 kol 2011, 22:59

nova prijava :yess

07 kol 2011, 11:28

o, pa, krenulo je :up :bravo

08 kol 2011, 09:55

je, krenulo je :dada
a evo nam i nove :yess

08 kol 2011, 11:51

A kakav je to okvir? Ha? Prvi recept je dobio bas ce ce okvir, a ostali? Sramota i diskriminacija!! :p
:mrgreen

08 kol 2011, 11:52

nina i nika je napisao/la:A kakav je to okvir? Ha? Prvi recept je dobio bas ce ce okvir, a ostali? Sramota i diskriminacija!! :p
:mrgreen

i ja sam to jucer primijetila.
ocemo okvire! ocemo okvire!! :protest

08 kol 2011, 13:08

A ja gledam recepte i mislim si "Pa kak to samo sole kuha i prijavljuje se" :oops: Onda sam se sjetila da se šalje preko pp-a. Luda baba :lol :ajme

08 kol 2011, 13:18

ova prva je sama sebi stavila okvir i takvu, uokvirenu, sliku je i nama poslala :mrgreen

beam :lol :lol

12 kol 2011, 11:08

evo nam i nove prijave.

nekako pristižu na kapaljku, bez obzira što smo ovaj put imali puno više vremena.

16 kol 2011, 18:14

o, ima novih, ima :yess

16 kol 2011, 22:52

još dvije nove prijave ;)

16 kol 2011, 22:56

ooo, koliko novih! :yess

19 kol 2011, 09:45

evo nam još novih :zivili

19 kol 2011, 10:48

stiglo je stvarno prekrasnih recepata za isprobavanje, svaka čast.

19 kol 2011, 12:50

jel mogu dobiti odgovor gdje se prodaju amareto keksići ili da pričekam (da se slucajno autorice ne otkriju :lol ) :mrgreen

19 kol 2011, 13:00

amareto keksiće vidjela sam za kupiti u dućanu s delikatesama na britancu (gledano od ilice na lijevoj strani), ali su mi bili preskupi (ne sjećam se koliko su koštali) meni su trebali za tricolore tortu pa sam odustala od njih
možda netko zna bolju varijantu

20 kol 2011, 12:14

meni baš krivo što se ne komentiraju recepti... mozda kad bi svaki bio tema za sebe, ali to bi onda bio kupus - 19 tema :p ?

ja imam sto pitanja, zašto u puttanesci masline, zašto u noninom kolacu nema vise limuna u kremi, je li bolja salata od pomadora s ovim malim pomama ili sa vecim roma pomadorama, je li treba ona torta caprese biti popucana i grbava, bi focaccia bila bolja da je u pogaci... ijuuu

pa da čovjek nešto i nauči ;)

20 kol 2011, 14:16

Pa brblja ostaje otvorena i sve mozes pitati i kasnije. A komentiranje nije zabranjeno ;)
meni isto bude zao sto nam s proglasenjem pobjednickog rec krenu samo cestitanja a onda vec odemo na novu temu

20 kol 2011, 16:51

i ja bih rado komentirala, a i odgovarala na pitanja :gigl al ne mogu dok traje igra jer onda svi znamo da ono za sto pitas nije tvoje :lol, a da je tvoje ono za sto dajes odgovor :lol

zato predlazem da se nakon zavrsetka ciklusa ne zakljucavaju brbljaonice koje idu uz odredjenu temu. Novi mjesec, nova tema i brbljaonica vezana za tu temu, al da stare ne budu zakljucane tako da mozemo postavljati pitanja i traziti upute za starije recepte :)

20 kol 2011, 21:45

Koji finale!! :)
koliko fenomenalnih recepata :5

ALI, ali odkostiti cijelo pile :shock :klanja :klanja :klanja
nikad mi nije ni palo na pamet da se tako nešto radi. Još jednom :klanja

21 kol 2011, 10:54

mirci, slažem se. a čak nam možda ni ne trebaju posebne brblje za svaku temu.

Solea je napisao/la:Pa brblja ostaje otvorena i sve mozes pitati i kasnije.

malo sam otišla na kvasinu :mrgreen ne ostaju otvorene, ključale smo stare čim bi se zadala nova tema pa uz nju i nova brbljaonica.
Tema je zaključana