O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.
06 pro 2014, 00:12
sad bi ti ja posudila lonac za mlijeko da si mi susjeda
06 pro 2014, 00:14
stalno miješaj ali nemoj opet preslabo zagrijati vodu jer ne bude bilo pare. i sve bude jaaaako dugo trajalo da više nikad ne buš htjlea raditi to.
ja sam baš za vikend jednu upropastila. ma samo sam se okrenula na pol minute i počelo mi kuhat jaje ali sam mislila da ću spasiti, namučila se miksala, cijedila i kao nešto izvukla ali nije to bilo to. bolje da sam bacila i radila novo.
06 pro 2014, 00:24
Vec dugo te kreme kuham u loncu sa debelim dnom drito na vatri. Jednom sam probala u običnom i zagorjelo mi je. Treba biti na laganoj vatri i neprestano miješati. Isto je i ako to radite na pari, samo tada vatra mora biti jaka. Za na paru je dobro koristiti porculansku zdjelu koja ide na posudu sa kipućom vodom.
Ono sto je najvaznije je pogoditi kad je gotovo jer ako je predugo počne se grudati i odvajati, ako je prekratko bude prerijetko. Trik je da umocite kuhacu i prstom povučete crtu po stražnjoj strani kuhače. Ako je trag jasan, krema je kuhana.
06 pro 2014, 11:12
postoji za kupiti ovako nešto
http://www.amazon.com/SIMMER-Aluminum-Diffuser-DISTRIBUTER-stovetop/dp/B00012K5P2. to se stavlja na ploče koje rade na plin i omogućuje da temperatura ispod zdjele nije prevelika, tj. da plinski jezičci ne dolaze direktno na zdjelu (koliko god on smanjen bio) i time je manja temperatura u zdjeli pa ne dolazi do zagorijevanja na dnu zdjele. ima ih u različitim izvedbama. čak sam ih viđala i po našim dućanima.
kuhane kreme u kojima se kuhaju jaja (a pogotovo ako se radi o samim žumanjcima) kuhaju se na pari, kao što je već rečeno prije. na pari podrazumijeva da nikad gornja zdjela ne bude uronjena u tu vruću vodu koja je u većoj zdjeli. postoje neke kreme koje bi čak i podnjele da zdjela dotiče vodu i time bude izložena većoj temperaturi, no ako želite biti sigurne savjetujem da izbjegavate jer će doći do koagulacije jajeta i dobit ćete zaslađenu kajganu.
moj prvi izlet u spravljanju bernaise umaka (većinom žumanjci u sastavu koji trebaju biti zgusnuti na pari) je završio dvaput u smeću upravo iz razloga umočene zdjele u vodu. moja mama je vječito zdjelu umakala da otopi čokoladu pa sam ja mislila da to tako mora biti.
06 pro 2014, 12:30
Lena je napisao/la:postoji za kupiti ovako nešto
http://www.amazon.com/SIMMER-Aluminum-Diffuser-DISTRIBUTER-stovetop/dp/B00012K5P2. to se stavlja na ploče koje rade na plin i omogućuje da temperatura ispod zdjele nije prevelika, tj. da plinski jezičci ne dolaze direktno na zdjelu (koliko god on smanjen bio) i time je manja temperatura u zdjeli pa ne dolazi do zagorijevanja na dnu zdjele. ima ih u različitim izvedbama. čak sam ih viđala i po našim dućanima.
ja imam plinski štednjak i ovaj đevrek mi je odličan. kupila prije par godina u nekom od ovih većih dućana, vjerojatno u šparu ili u konzumu.
nekome tko nikada nije kuhao kreme s jajima ili samo žumanjcima bih svakako rekla da radi školski, na pari... traje duže ali je sigurnije

inače se može i u kupki kuhati i ovako kako mirči piše ali za to treba odgovarajuće posuđe.
06 pro 2014, 22:41
Ja moju kremu na pari za spanski vetar kuvam i po sat vremena, na pocetku, prvih pola sata, ga promesam svako malo u prolazu, kad primetim da pocne da se zgusnjava onda mesam neprestano. Na kraju bude konzistencije kao puding, dok se hladi zgusne se jos malo.
07 pro 2014, 10:07
Ja svoje kreme kuham u posudi s dubokim dnom, i zbilja je do tog debelog dna. Uvijek mi ispadne dobro
07 pro 2014, 13:31
ja imam zdjelu koju stavim na lonac s vodom. i kuha se na pari. laganini. uvijek ispadne dobro.
08 pro 2014, 10:04
eh, zato sam ja odustala od svoje omiljene torte (dobosice) jer se 11 zumanjaka treba kuhati na pari

nikad mi nije uspjelo. kako imam fobiju od salmonele (i da je jos k tome pokupe svi gosti koji ce jesti tortu, ne daj Boze), kuhala sam direktno na plinu u zdjeli s debelim dnom, kuhala sam duho na pari ... i svaki puta se zgusnulo.
da, kasnije miksanje i dodavanje maslaca je malo pomoglo ali te kreme nikad nikad nisu uspjele kao kod moje mame. koja kuha direktno na pari, ali valjda krace od mene ... sve je dakle u glavi
17 pro 2014, 09:59
mijesam s mikserom na najmanjoj brzini. Bas zato da mi se ne zgruda ne pokajgani itd...
A zasto za macje oci radite kremu od zutanjaka? Kaj ne stavljate banane?
17 pro 2014, 13:51
imam dva recepta za MO, u jednom je krema od jaja i čokse, kuhana na pari a po drugom se kuha krema na mlijeku, bez jaja, sa zgnječenim bananama.
u obadva idu i cijele banane, naravno.