O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.
Odgovori

Re: MUSAKA

10 lis 2012, 14:44

Ja stavljam sirovi krompir i tako mi odgovara.

Od patlidžana pravim po grčkom receptu - red prženih patlidžana, pa meso na bolonjez, pa bešamel, pa sve opet dok ima sastojaka.

10 lis 2012, 19:25

super ideje pokupim.
Moram praviti uskoro.
Prije dva dana sam pravila bolonjez i imala sam viska mljevenog,neznam samo kako se nisam sjetila musake :kino
Ja volim krumpir,mogla bi ga jesti svaki dan.

10 lis 2012, 22:02

Upravo sam složila musaku s kuhanim krumpirom :lol sutra cu je ispeci.

Tinice, ne slažeš ko lazanje vec tri reda krumpira i dva reda mesa!
Vagnula sam krumpir zbog tebe (sveki mi je tu pa se oduševila, napokon ima dokaz da sam pukla :hahaha ) i stavila sam kilu i 20g krumpira i 45 dag mesa.
Zalit cu sa 2 dcl vrhnja (za kuhanje) i 2 jaja s malo mlijeka.

10 lis 2012, 22:30

Moja je isto sa sirovim krumpirom:) A u meso uvalim povrca koje mi padne pod ruku i sve izdinstam, pred kraj pecenja uvaljam nekoliko jaja s malo mlijeka, ne stavim vrhnje. Morat cu to probat!

11 lis 2012, 06:59

Moja musaka ide ovako: red krumpira (sirovih) - dinstano mljeveno meso sa začinima - kolutići kuhanih jaja - red krumpira - odozgo prelijem smjesom mlijeka, sirovih jaja i malo soli

11 lis 2012, 08:26

sad mi se baš jede musaka, mislim da ću je napraviti ovih dana :)

11 lis 2012, 08:32

kod nas se jede i sa tikvicama, može sirove, može i pohane :dada

11 lis 2012, 09:04

Rima :kiss super te cure hvala vam punooooo
Ja sam je radila jučer navečer i sve me sram reći koliko smo pojeli. Prvo sam otišla kod mojih po vatrostalnu zdjelu sa poklopcem :lol onda sam doma zdinstala dva luka i na to stavila 850 grama mješanog mljevenog mesa. Začinila sam ga samo sa vegetom i paprom. Prvo što sam stavila u rajnglu je 1,5 kg krumpira u ljusci i to se kuhalo nekih pola sata.
Dok se to sve kuhalo i dinstalo izmiješala sam vrhnje za sir ( do sada ga nikad nisam kupovala ali oduševilo me) podsjeća me na ono pravo domaće vrhnje od kumica s placa nije ni malo kiselo kao recimo crveno od dukata. http://85.10.48.253/sonda/Projects/Vind ... %20sir.jpg
Uzela sam te dvije posudice (600 grama) i u to umiješala 4 jaja, malo posolila i sve skupa dobro promiješala.
Onda sam malo pouljila zdjelu i prvi sloj stavila krumpir koji sam prethodno očistila od ljuske i narezala na tanke ploškice. Nakon toga sam stavila red mesa, pa opet red krumpira i opet red mesa. Zadnji sloj je bio krumpir i na kraju sam to sve prelila sa mješavinom vrhnja i jaja i stavila u pečnicu na vrući zrak na 180 stupnjeva nekih pola sata. Za to vrijeme sam napravila kristalku salatu i dekorirala stol sa svječama :lol (Ipak se poslije gledao Sulejman)
I da... jelo je bilo prepreprefino, sočno, ukusno...ma divota...
Morala sam obečati ekipi da ću jednom tjednom raditi ovu oblizeku. :lol Hvala svima još jednom :kiss

16 lis 2012, 11:19

Zeno,ti nista ne radis izgleda ako mu se ne mozes posvetit 150% barem,am I right? :nesvist

16 lis 2012, 16:17

Tinica je detaljna do jaja :lol
Ja opet sve nabrzinu samo da se rijesim :mrgreen

17 lis 2012, 19:16

ja je radim ovako. meso prodinstam na luku i zacinim, sol papar, crvena paprika. krumpir ogulim i sirov naribam al na onaj široki ribez kao za cips, ili ako su mi pretanke ploške onda ga izrezem sto tanje mogu. posolim ga i povegetim.pomijesam meso i krumpir i sve istresem u pleh. tako sirovo zalijem s 2 dl mlijeka (ili vise, ja to odokativno) 2 jaja i pola do cijelo vrhnje.pecem nekih sat vremena (al nisam ziher, i to odokativno). bude prefina, socna i vrlo brzo ju zmuckam, nema nikakvog slaganja!

17 lis 2012, 20:07

radila sam musaku neki dan po ovom prvom receptu sa sirovim krompirom i odlicna mi je musaka ;) svidjala se i mojim ukucanima jako ...pogotovo sinu hvala na receptu :mah

18 lis 2012, 08:47

Zeno,ti nista ne radis izgleda ako mu se ne mozes posvetit 150% barem,am I right?
:hahaha :hahaha
He he valjda sam zato tek sad nakon 10 godina ponovno trudna kad je jedno dijete već veliko i samostalno tak da se bebi mogu u potpunosti posvetiti :lol :lol
Joj sad mi se upravo sad jede musaka... aaaaaaaaaaaaaaa što rade hormoni :ajme ali baš mi je drago da smo imale ideje za fini ručak :kiss

18 lis 2012, 09:11

krumpir na ploške pa prokuham desetak minuta.
ostalo standardno, s time da ja napravim isto u duplo bolonjeza. prvi dan standardni spageti, a drugi ili lazanje ili musaka. :dada nekad ga nakuham vagon pa onda još i dio lazanja utrpam u duboko kad već prtljam s izradom tijesta.

18 lis 2012, 09:36

Lena ti si za moju kuću :yess :yess
Ček ček sad mi je nešto palo na pamet pa ja imam par dupkom punih posuda smrznutog bolonjeza pa to bi mogla staviti umjesto da svaki put nakuhavam i dinstam meso za musaku...ali u onom ima i paradajza ma to ne smeta jel da :liza a onda novi friški mogu zamrznuti bez paradajza ;)

18 lis 2012, 09:40

Nisam nikad jela ni radila musaku s paradajzom (samo meso kratko prodinstam na luku sa začinima), baš ću probati duplu količinu bolonjeza. :)

18 lis 2012, 10:25

Ja radim kao i moja mama od najnormalnijeg bolonjeza i odlično je.

18 lis 2012, 11:23

I ja radim musaku s klasičnim bolonjezom u kojeg stavljam pomidor.

Zato ne prokuhavam krumpir, slažem ga sirovog, na ploške i klasični bolonjez.

Bude prefino i sočno na kraju.

18 lis 2012, 11:28

Joj divne ste :kiss imam dakle jednostavan ručak za predstojeći vikend :kiss

18 lis 2012, 11:52

Pa da :mrgreen
Meni čak bude ukusnija musaka s "crvenim" bolonjezom....moja mama je radila taj "suhi", samo bi propržila mljeveno meso sa lukom i začinima i slagala. Samim time i musaka joj je uvijek bila suha.

A ja svoju, zbog svog tog šuga, pečem otklopljenu tako da mi se i fino zapeče, dio šuga ishlapi, a ostatak se zgusne, skupa s ostalim namirnicama, ma za prste polizati.

Da ne idem u subotu na svadbu i ja bi pekla musaku :mrgreen

18 lis 2012, 14:08

mislila sam raditi bolonjez, ali odluka je pala na musaku :lol
s friskim krumpirom :nata

18 lis 2012, 14:10

ja sam tako prosli vikend, manje posla s pripremom je sa friškim krumpirom. samo malo treba produžiti pečenje da se i srednji sloj dobro ispeče. tinica je zaslužna sto moja obitelj ima raznolik meni - prvo mi osigura detaljne recepte, a onda kaze da je uspjela :) pa se i ja ohrabrim - ako moze t., mogu i ja! :plavusa tako smo jedan vikend jeli punjene paprike, sljedeći musaku... čekam sto će ona sljedeće staviti na meni :nata

18 lis 2012, 14:17

Pa Nano, slijedeći je francuski krompir. Već je odlučeno. :lol

18 lis 2012, 15:55

Folne :up ali nikako da na vrijeme dođem doma i napravim večeru kak spada.
tako smo jedan vikend jeli punjene paprike, sljedeći musaku... čekam sto će ona sljedeće staviti na meni
:lol
Pa čekaj znaš da imaš i carbonaru na repertuaru :lol a da je hladnije nekako sam se baš guštala za sekeli zelje sa pire krumpirom...ali ove temperature su mi nekako previsoke za ovo zimsko jelo ;)
Ma čekaj smislit ću opet ja nešto jednostavno...hm...neki dan sam radila krumpir gulaš sa mesekom a planiram za sutra i mahune čušpajz ;)

18 lis 2012, 15:56

:lol

ovo je odlično!
sad fino možemo "obraditi" svaki tjedan jedno jelo :hahaha

18 lis 2012, 15:59

da da seciramo svako jelo do najsitnjih detalja :lol ali meni je to super jer ne mogu fulati ni sa količinom ni sa namirnicama :lol i kaj je najbolje svaki put ispadne savršeno i nikad ne bude kao "Bilo mi je prvi pu" a u biti je...samo kaj je pobrano sve najbolje i svi savjeti na jednom mjestu...nemre biti loše ni da hoću :lol

18 lis 2012, 16:59

ne, carbonara ne moze jer dijete ne jede vrhnjaste stvari, a ni francuski krumpir jer to ne jede njena mama zbog jaja :p

18 lis 2012, 19:49

pa carbonara je već bila na programu :lol za francuski ne znam, al pucaj šta može a ne šta ne može :mrgreen

18 lis 2012, 19:50

uh, ne pratim na satu, francuski je upravu u tijeku :hahaha

19 lis 2012, 10:23

Ček ček bez zezancije imala sam jedan super recpet za zapečenu tjesteninu sa brokulom i mesom ;) uff kak je to fino i sočno :liza
Na maslacu popržite 2 srednja luka i 2 češnja češnjaka pa kad omekšaju, dodajte 500 grama mljevene junetine. Kad je meso ravnomjerno posmeđilo, dodajte pelate (250 ml), žličicu šećera, sol i papar. Pustite da umak krčka dvadesetak minuta, povremeno miješajući. Za to vrijeme u velikoj posudi s puno vode kratko blanširajte brokulu usitnjenu na cvjetove, pet minuta. Izgrabite brokulu šupljom šlicom, pa u istoj vodi skuhajte 500 grama tagliatella. Ocijedite i pomiješajte s umakom od mljevenog mesa tak da izgleda ko bolonjez. Preba­cite tjesteninu u maslacem premazanu keramičku ili vatrostalnu posudu za pečenje. Tjestenini dodajte cvjetove brokule (onak da je oku lijepo i dekorativno) pa sve dobro začinite maslinovim uljem i pospite naribanim grana padanom ili nekim drugim sirom. Zapecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva dvedesetak minuta.
Moja frendica na kraju prelije po tome 500 ml vrhnja za kuhanja da dobije lijepu hrskavu koricu ali može biti i bez toga ako ne jede vrhnje. ;)
Odgovori