O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.
Odgovori

Re: Iftari/sehuri 2013

26 srp 2013, 23:16

Stefaniva mama, tikvice sa jogrutim prave se jednostavno, i moram priznati da su kod mene pojedene odmah.

Izrezes tikvice na krugove, posolis i nakon izvjesnog vremena operes pod mlaazom tople vode.
Svaki kolutic pohujes u kukuruznom brasnu u koje si dodala malo zacina. Przis na vrelom ulju. Stavljas na papri da se ocijede.
Pet minuta prije nego sto zavrsis sa przenjem, iskljucis kolo i sacekas da se malo ohladi, a onda dodas iscjeckani bijeli luk koji ne treba da pozuti, vec da zadrzi svoju boju ali postane hrskav i izgubi miris.
Tako przene tikvice budu pout cipsa, oblikom i bojom.
U posebnoj posudi pomijesas jednu pavlaku, jogurta, dodas soli i onda u sve to prebacis tikvice i bijeli luk.

27 srp 2013, 07:09

Znaci luk ide dok su tikvice u tavici? Tikvice budu pet minuta u ulju i cekaju?

27 srp 2013, 09:10

Zvuci odlicno i jednostavno, moji obozavaju tikvice, pravicu, hvala.

27 srp 2013, 10:52

mrs. eastwood je napisao/la:Znaci luk ide dok su tikvice u tavici? Tikvice budu pet minuta u ulju i cekaju?

Ne, ne cekaju, vec se jos uvijek prze. Kad okrenes na drugu stranu da se isprze zadnje tikvice, iskljucis kolo i nakon minut/dva dodas isjeckani bijeli luk Ljepse je da se luk doda svjez, ali zbog kasnijeg odlaska u bogomolju bolje je malo ga isprziti, ili tek toliko da mu 'ubije' jak miris.

27 srp 2013, 17:07

Jako lijepo sve izgleda, md

27 srp 2013, 17:12

tnx probam!

03 kol 2013, 01:05

Vecerasnji iftar:
Topa i somuni
Pileca supica sa dzinderom i komadima bijelog pileceg mesa
Ladjice od patlidzana
Ladjice od tikvica
Fasirane snicle
Arapska riza
Zapeceno domace pile
Krompir sa persunom
Turska patlidzan salata
Modifikacija iranske salate od jogurat, pavlake, nane i krastavica (plus sitno sjecakna crvena paprika i jedno cehne bijelog luka)
Punjene paprike
Teleci cevap sa karfilom
Zeljanica
Sirnica
Teleci kotleti

Voda sa limnunom, nanom i dzindzerim,
Druga kombinacija je limun, nana i ruzina voda
I treci bokal limun, nana i cijedjeni limun

Slatko:
Pavlova torta
Krempite
Krem kolac od limuna
Paluza od sumskog voca

Kafa... hurme i to je to za veceras.....hocu reci, prvi dio veceri.
Za sat vremena na sehur stizu novi gosti.

:mrgreen

03 kol 2013, 11:22

Dakle interesuje me kako se pravi:

Ladjice od patlidzana
Ladjice od tikvica
Arapska riza
Turska patlidzan salata
Teleci cevap sa karfilom

Ako nemas vremena, moze kad stignes i kad se setis. Hvala unapred i uzivajte sa gostima :mah

03 kol 2013, 13:09

slika

slika

slika

03 kol 2013, 13:35

slika

prije ukrasavanja tanjira alevom paprikom (crvena slatka paprika u prahu)

slika

slika

03 kol 2013, 14:39

Arapska riza (tek zavrsila kuhanje)

slika

Pavlova torta prije zavrsnog ukrasavanja (kasnije nisam stigla da je slikam):

slika

krempite:

slika

krem kolac od limuna:

slika

paluza od sumskog voca:

slika

03 kol 2013, 15:22

Stefanova mama, na prvoj slici je turska salata od patlidzana ili ankarska ( tamo sam je prvi put jela)

patlidzani se ne peru vec takvi neoprani stave u pecnicu (to je sva mudrost zasto su tako lijepog okusa, rekose mi tada u Ankari :mrgreen )
kada je patlidzan pecen, nakon hladjenja izreze se na kockice,
isto tako paradajz i luk izreses na male kockice,
isjeckas dosta persuna, dodas maslinovo ulje, limnovo sok, sol i alevu paprika.
salata se prije serviranja drzi u frizideru.

03 kol 2013, 15:35

u arapsku rizu stavljaju se grozdjice, przeni bademi, karnfilici itd, ova koju ja pravim je modificirana za nase porducje ili prilagodjena nama.
vrlo jednostavno se sprema, ali stvarno je odlicna.

isprzis na ulju fideline sto stavljas u supu, kada dobiju zlatnu boju dodas opranu rizu, malo propzis i prelijes vrelom vodom i to je sve.
zacine dodas po zelji (moze samo sol)
ako umjesno obicne vode dodas pilecu, jos bolje.

03 kol 2013, 15:36

ostale recepte pisem drugi put :mah

05 kol 2013, 16:12

Ja ovu temu otvaram ISKLJUČIVO poslije ručka. :)

05 kol 2013, 18:05

MD ubih me ovim zadnjim sličicama... :o gladna sam dok ih vidim :p Sigurna sam da je prefino ;)

06 kol 2013, 01:53

Prema procijeni degustatira sve je bilo jako ukusno i bolje nego sto izgleda, osim sto prve dvije salate nisu bile dovoljno slane, ali kako sam sve 'napamet' pravila (bez probanja) cudo je sto nije bilo vise 'promasaja'

Nakon iftara oko 2,30 dosli su gosti i na sehur (s obzirom da je bio vikend, lijepo smo se proveli)

Veceras smo isli na iftar kod mm brata. Bilo je svega i svasta, a meni su najbolje bile crvene (roga) paprike sa vrhnjem i parmezanom.
Tek sada smo se vratili sa vecere.

Ostala su jos dva dana posta, i oba iftara vec su 'rasprodata' ili rezervisana. Provescemo ih u drustvu dragih prijatelja.
Za dva dana slijedi bajram....i veliki upitnik sta skuhati, s obzirom da mi pecnica (donji grijac) ne radi?
Pokusacu sutra da nadjem majstora. :ajme

07 kol 2013, 10:05

Jucer sam morala da odbijem poziv za iftar u jednoj od rezidencija jer sam obecala desetak dana prije prijateljici da cemo iftariti zajedno u hotelu Evropa. Obecanje je dug iako mi je zao zbog druge prijateljice, drage zene koju neizmjerno volim a koju sam morala odbiti, ali i to se desava.
Nakon vecere uzivali smo u setnji gradom do 01,00 iza pola noci.
Veceras je iftar u basti kod mog rodjaka. Birthday party, iftar i ispracanje Ramazana.....svasta nesto.
Sutra je prvi dan bajrama.
Nakon 30. dana odricanja u ime Boga, vjernici su u isto vrijeme tuzni ali i radosni. Tuzni jer ispracaju mjesec srece, sto Ramazan i jeste ali i radosni sto su ispostili, ibadetili i odgovorili na izazove 30. dnevnog posta.

08 kol 2013, 08:16

mogla bih sad sve redom probati, odlične slike i recepti :dada

kad stigneš napiši nam kako se radi krem kolač od limuna :)

08 kol 2013, 08:21

Bajram Serif Mubarek Olsun! :kiss

08 kol 2013, 22:06

Hvala draga :kiss :kiss :kiss

10 kol 2013, 20:13

Sretan Bajram i od nas sa zakasnjenjem (na moru smo) :mah

12 kol 2013, 12:05

Hvala :kiss :kiss

Da zaokruzimo temu.....Za bajram smo uglavnom 'hodali' tj. posjecivali rodbinu i prijatelje, a i nas su obilazili (nije da nisu :nata )
Prvi dan usli smo u osam kuca, plus jedan prijem. Drugi dan pet ili sest kuca, i jedan open house u organizaciji Malezijske ambasade. Od posjetilaca mojoj kuci taj dan bila su samo tri gosta.
Treceg dana posjetili smo pet kuca, a kod nas je navece bilo 'sijelo' ili posjetilo nas je sedemero ljudi.
Jucer, cetvrti dan isli smo na bajramski rucak kod prijatelja, a predvece do kasno u noc ugostili smo 12. prijatelja / malih i velikiih.

Na jucerasnjem rucku bilo je pripremljeno: sogan dolme, punjene paprike, punjene tikvice, piletina iz vrecica, krompir pire, sjeckana salata sa persunom, domace pizze, domace punjene kiflice, baklava i sladoled kolac.

Ali vratimo se prvom danu blagdana koji je ove godine bio u cetvrtak 08.08.
S obzirom da prvi dan ramazanskog bajrama na dorucak idemo kod moje mame, a na rucak kod mm a i na svim drugim mjestima servira se hrana (slano plus nezaobilazno slatko), logicno bi bilo da nisam nista kuhala, ipak nisam mogla docekati bajram prazne kuce.
Reda radi pripremila sam i slanih jela, tek toliko da se 'ne bih obrukala'. Moj skromni doprinos : pohovana pileca prsa, arapska riza, pomfrit i hamburger (za djecaka), kompot od domacih ribizli i limuna, bijela sladoled torta sa domacim kupinama i cokoladna torta.
Amidzinca je dan prije bajrama prenijela, jos kiflica sa sirom i mesom, dvije vrste mesa (snicle), rizu sa povrcem i njene cuvene kokos lokume, tako da je bilo svega i svacega.
Navece smo jos donijeli hrane od mm mame.....
Sta reci nego da smo svi u plusu 2/3 kg :zub

Jucer ujutro iz 'komsiluka' ili od familije :buket dobili smo za dorucka sendvice/ustipke, tri vrste.
Nakon rucka kod prijatelja i s obzirom da smo se kuci vratili neposredno prije najvaljenog dolaska prijatelja u posjetu, morali smo se 'pomoci' tj. kupiti jos kolaca (tulumbe), pizze i mantije, jer nije bilo dovoljno hrane za serivrati gostima. :ajme
Torte su pojedene do posljednjeg zalogaja.
Zadnja izmjena: moj(a) djeca(k); 12 kol 2013, 12:10; ukupno mijenjano 1 put/a.

12 kol 2013, 12:09

Ah, ja gladna otvorila topic... :ajme

12 kol 2013, 12:13

Miribi, a ja i danas postim. Trebam 'napostit' propustene dane, plus neobaveznih sest dana mjeseca sevvala (ali to ako stignem, s obzirom na obzire :mrgreen )

12 kol 2013, 12:15

E, da si mi bliže... :lol Pustila bi ja tebe da postiš, a ja bi ti pomogla da spiza ne propadne. :mrgreen

12 kol 2013, 12:19

Kombinacija snova. :yess

12 kol 2013, 13:16

bujrum ;)

slika

slika

15 kol 2013, 10:26

Dunja, krem kolac od limuna pravis sa istim sastavom kao i krempite, s tim da u 'zutu' kremu dodas vec kolicinu slaga, i dva/tri sitno izrendana limuna.
Limun izrendas na vrh i pospes cokoladnim mrvicama. Kolac mora biti u frizideru prije serviranja.

15 kol 2013, 10:34

Stefanova mama, ladjice od patlidzana pravim sa fasiranim mesom kojeg prvo izdinstam sa povrcem, a najcesce sam ovu kombinaciju pravila sa sojinim ljuspicama, pa bi nekada bile same sojine ljuspice sa povrcem a nekada bih dodala malo mesa. Najinteresantnije je to da niko ne bi primjetio ni skontao da su punjene sojom. Uvijek su svi mislili da je meso.
Ovaj put punjenje je bilo mesno.
Nakon sto pripremim meso /soju, punim ladjice i stavim u rernu da se zapeku.
Jednostavno i jako ukusno.

:mah
Odgovori