O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.
Odgovori

Re: Domaća svinjska mast

28 stu 2013, 14:37

Kaya071 je napisao/la:Uzmi vise. Slobodno. Ako ti se ne svidi, uvijek mozes dati mami.

Mi smo drzali u frizideru.

malamaja je napisao/la:moja baka kaže samo rakija i mast

+ bijeli luk i slanina :lol .

:dada aaaaa dobro da si me nadopunila. bijeli luk....tjera sve, pa čak i vampire :mrgreen

da, slažem se....kaj ti je kila ?! :lol

za mazanje po prsima sam ja znala u mast nakapati par kapi eteričnih ulja...menta, čajevac ..eukaliptus, ružmarin a ima i mješavina za inhaliranje i to u kutijicu i kad treba mazati po prsima. mast se grije i ulja isparavaju i olakšavaju disanje, odštopavaju nosić....a i za namazati ruke, mast je zakon. ugrije se mast, na to se stavi žlica, dvije sušenog cvijeta nevena i lagano preprži dok ne pusti boju. ohladiti i u kutijicu ii mazati ruke i pete kad zatreba. to vam je gotovi balein, melkfett ringelblume samo u homemade izvedbi ;)
Zadnja izmjena: malamaja; 28 stu 2013, 14:41; ukupno mijenjano 1 put/a.

28 stu 2013, 14:37

:hahaha :hahaha
oprostite, biće su moji malo blaže metode koristili :lol
joj, i češnjak, dadadaa

28 stu 2013, 14:43

mmar je napisao/la:Kayo ne nekim papirom, nego novinskim, joj mora da je bilo zdravo to imat na prsima

Ma garant, ja samo znam da me grebao i nervirao :hahaha .

28 stu 2013, 14:43

mmar je napisao/la:Solea očito su tvoji neki fini seljaci :lol

Kayo ne nekim papirom, nego novinskim, joj mora da je bilo zdravo to imat na prsima :zub

:zub tako moja baka zamota u novinski papir da paradajzi dozore :roll :ajme rekoh, nemoj više novine, ima onog običnog kuhinjskog papira. kaže, šta će s onim kauflandovim papirima :lol rekoh u špaher, za potpalu :mrgreen

28 stu 2013, 14:44

Solea očito su tvoji neki fini seljaci :lol

baš :lol :nokti

dunja, ijaooo, sad sam se sjetila pa možeš i sapun praviti :hahaha

28 stu 2013, 14:47

aaaaaaaaaaa :hahaha :hahaha

28 stu 2013, 14:53

:hahaha sam se vi smijte. ja imam homemade sapun, u kojem ima svinjske masti :mrgreen

28 stu 2013, 14:54

moli`ću fino
i moja baka ih je pravila.
ovo su tek mrvicu ušminkaniji :lol

http://www.gazdarica.com/stranice/sapun ... mski-sapun

http://gorila.jutarnji.hr/profile/irena ... jske-masti

a evo i ako bude kakve slanine pride ;)

http://www.volim-meso.hr/sapun-od-slani ... m-dumbira/

28 stu 2013, 14:59

pa ja sam pravila po gazdaricinom receptu, eno suše se. kokosovo ulje, ulje sjemenki grožđa, svinjska mast i maslinovo ulje... :mrgreen uz dodatak cimeta i kakaa. to mi je dio božićnih poklona :dada

28 stu 2013, 15:56

ajme Majo odlicno :up
Dunja ako ju nikad nisi koristila onda uzmi samo kilu da vidiš kako će vam pasati.

Griz knedli recimo s ničim ne ispadnu tako dobro kao s masti, krumpir je najfiniji pečen na masti u pečnici, pohano na masti se super.

xxx Mi trosimo isto dosta masti. Sva sreca da ju svekrva nabavi

28 stu 2013, 16:01

djeci daš da pomirišu rakije i namažeš ih mašću

:hahaha

28 stu 2013, 16:28

Ja volim na masti kuhati gulaš, peći krumpir, pohati, stavljam ga u prhko tijesto za pitu s jabukama, jaja pečena, zapršku za grah...

28 stu 2013, 16:38

a gdje se može kupiti dobra svinjska mast? domaća?
ja volim to dodati, ali rijetko imam prilike kupiti ili dobiti da je baš domaće.

28 stu 2013, 16:41

Potpis na Vipku. Meni je kila dosta za cijelu godinu :)

28 stu 2013, 16:50

Dunja, nabavi si i kosane masti, to ti je super za peći jaja, za preliti preko žganaca ili preko žličnjaka (na to može, ali i ne mora vrhnje, odn. svježi sir).

Ja nekak ne volim svinjsku mast, skroz sam se odvikla i teško mi pada na želudac i nikad je doma niti nemam, zato me nemalo iznenadilo kad je na moru klinac skoro svaki drugi dan za doručak ili večeru jeo kosanu mast namazanu na kruh (donio frend Međimurec, oni to zovu ''slanine'' i u tome se čuvalo pečeno meso).

28 stu 2013, 17:21

Mirci je napisao/la:Potpis na Vipku. Meni je kila dosta za cijelu godinu :)

kad uđem u štimung potrošim piksu od kile u mjesec dana.
obavezno u pite, za prevrte, za mazanje na prsa, griz knedle...

28 stu 2013, 17:23

moja baka je čuvala u tome meso, kad nije bilo frižidera. sjećam se tog okusa...i masti s ocvirkima (sitnim čvarcima)....
ja kombiniram sve vrste masnoća (osim sintetičkih)... maslac (kojeg jako puno koristim), mast, maslinovo ulje, bučino ulje i suncokretovo. Osim pohanja, ne koristim ih u velikim količinama. Za čudo, imala sam žučne kamence i od masnoća samo mi je smetalo slatko i kiselo vrhnje...sad mi ništ ne smeta :lol

28 stu 2013, 18:23

medo14 je napisao/la:a gdje se može kupiti dobra svinjska mast? domaća?
ja volim to dodati, ali rijetko imam prilike kupiti ili dobiti da je baš domaće.

Kupujem ju tu mesnici u kvartu.
Najbolja mi je kad ju sama napravim a onda imam i čvaraka :liza ali već dugo ne uspjevam kupiti mast za topiti, jer su prasci bezmasni a mesari tope za čvarke koji koštaju kao da su od zlata. :/

28 stu 2013, 18:53

Nedavno sam ustanovila da u Kauflandovoj mesnici ima za kupiti salo, mislila sam da se to može nabaviti samo po kolinjama :) .

28 stu 2013, 23:11

Meni prvo što pada na pamet kad se pomene svinjska mast su bugarske ružice :liza

29 stu 2013, 00:12

Sad nam moraš pojasniti sto je to :)

29 stu 2013, 00:31

TmamaKiN2 je napisao/la:
folne je napisao/la:mi smo to zvali zaseka i baš nam je bilo fino. moji klinci bi garant frknuli nosom.

mm kaze da su oni kao mali jeli zaseku u sloveniji (ali to je neka druga, sa spekom ..) i zao mu je sto nikako ne moze pronaci tu kod nas :dunno

Toga ti ima u Međimurju :)
Ne znam ima li za kupiti negdje, ali znam da sigurno ima u lokalnim restoranima :)

29 stu 2013, 02:03

Mi tu "vašu" zaselku (kosanu slaninu i češnjak) zovemo pešt i stavljamo u maneštru (sa i bez graha) da je zgusne (luk=nula bodova).

Nedavno sam počela stavljati mast u kruh (imam pekač) umjesto maslaca i nama je fino (u stvari, ne primjećujemo razliku) :lol

29 stu 2013, 09:41

Koristim, ne previše, ali za neka jela obavezno. Uvijek imam u frižideru, domaću.
Npr jaja, prhka tijesta, pečeni krumpir, bilo kakvo pečenje.
Inače koristim najviše maslinovo ulje pa maslac, pa mast.

Suncokretovo ulje jako rijetko npr za palačinke. I za prženje bi da neš pržim. :lol

kruh, mast, sol paprike i češnjak, jeli ko klinci, mmmmmmmmm :liza Sad se više ne usudim, mada više zbog kruha manje zbog masti. :lol

29 stu 2013, 10:19

Bugarske ružice:

http://www.coolinarika.com/recept/bugarske-ruzice/
http://www.recepti.com/kuvar/kolaci/11655-bugarske-ruze

Ima raznih recepata, ali ne bih znala preporučiti neki određeni jer ja ih ne pravim, ali ih vrlo rado jedem. :mrgreen

29 stu 2013, 17:38

Sjećam se i ja djetinjstva dok mi je baka bila živa kako je svinjske masti uvijek bilo u kući. A ona me i naučila mazati je na kruh pa posuti crvenom paprikom.
Ali već odavno je nitko ne koristi. Jedino ja kad se malci zviznu u glavu pa namažem ako nemam maslaca. :mrgreen

29 stu 2013, 19:06

teutonija je napisao/la: Suncokretovo ulje jako rijetko npr za palačinke. I za prženje bi da neš pržim. :lol

Probaj staviti rastopljeni maslac u smjesu za palačinke. Ako imaš dobru tavu, nikakvo ulje ti ne treba. Ja uopće ne pečem palačinke s uljem....a bez ulja su mi prefine.

29 stu 2013, 20:47

mmar je napisao/la:Pa sala ima i po mesnicama za kupit, kupiš si dvadesetak kila, otopiš i imaš i mast i čvarke, to mi radimo ako ponestane masti od kolinja. Ili se zaželimo čvaraka :lol

Ma nema tj. ima ali uvijek će doći sljedeći tjedan i na kraju odustaneš :roll mene su prošlu zimu baš iznervirali tu lokalni mesari jer su me vozali tjednima ali oni prodaju čvarke po 100 kn a mast po 18 ne isplati se njima prodavati salo. :dunno
Kupila sam na kraju na Dolcu ali nije baš bio prvoklasni špek kakav ja volim topiti i malo mi je čvaraka ispalo.

29 stu 2013, 21:15

e sad, moram uklizati :)

stvar je i terminologije ;) "sala" za čvarke možda i ima, ali to zapravo nije salo već slanina koja se reže na komadiće i topi pa se od toga dobiju čvarci i mast.
salo za salenjake, kiflice i sl. je ona masnoća kod rebara koja se melje i koristi za kolače (npr. i za tijesta koja se listaju (kao što za npr. kroasane koristimo maslac)).

29 stu 2013, 21:19

mrs. eastwood je napisao/la:neki dan je Špićek na televiziji rekao da "neće valjda teletinu i svinjetinu raditi na maslinovom ulju" :dada

naravno da ocemo :lol sve radim na maslinovom ulju, sve (osim ako mi nestane, a nisam nabavila na vrijeme)
ali znam ih dosta koji koriste i svinjsku mast, recimo za princes krafne, kazu da nikako ne mogu biti dobre bez domace svinjske masti
Odgovori