O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.
Odgovori

Re: MasterChef HR

22 tra 2011, 13:25

i ja sam zapamtila jučerašnji recept od prve. to je više talijanska pinca ala panetone. onako prozračnija, više kao kolač. tako mi se bar činilo dok je mijesio, jer moglo se i mikserom miješati.

moja mama radi tu koja se diže sto puta i premiješava, a ja sam mislila napraviti ovu matinu možda.

22 tra 2011, 13:26

a koliko treba na kraju stajati? oni su rekli čini mi se oko 2 sata jel?
sutra krećem u borbu s pincom :mrgreen

22 tra 2011, 13:29

a što mislite jer mogu ja to umijesiti u pekaču ?

22 tra 2011, 13:34

Ma to ti je lasto dalmatisnki običaj, raditi famu oko svake spize.
Moja mama slavonka kad se udala u Dalmaciju naslušala se hvalospjeva o njokima i nije mogla dočekati da proba taj delirij od okusa, a onda se ispostavilo da je to nešto što oni zovu šufnudle i da je zapravo svakodnevna, obična, sirotinjska hrana. :mrgreen Koje li razočarenje. :hahaha

22 tra 2011, 13:45

Barbi je napisao/la: dalmatisnki običaj, raditi famu oko svake spize.

ma daj barbie, stvarno.....
:p

nego Mate kaze da to nikad nije spremao. Tko zna kako je ispalo?

22 tra 2011, 14:09

Barbi je napisao/la:a onda se ispostavilo da je to nešto što oni zovu šufnudle i da je zapravo svakodnevna, obična, sirotinjska hrana. :mrgreen Koje li razočarenje. :hahaha

zvali su ih još i flute. moj se odma bake sjeti kad vidi šufnudle. :dada

22 tra 2011, 14:24

Lena je napisao/la:
Barbi je napisao/la:a onda se ispostavilo da je to nešto što oni zovu šufnudle i da je zapravo svakodnevna, obična, sirotinjska hrana. :mrgreen Koje li razočarenje. :hahaha

zvali su ih još i flute.

aaaa barbi, ti si me sad slatko nasmijala, kao da ti vidim mamu :lol
lena :dada krompir flute. i još ih stariji ljudi tako zovu.

22 tra 2011, 16:13

Ne hvalimo mi šufnudle :hahaha nego pašticadu sa istim. :mrgreen

22 tra 2011, 16:38

nama nisu šufnudle i njoke isto

šufnudle su slatka verzija i jedu se sa vrhnjem i šećerom ili kompotom, pekmezom
njoke su slana verzija i idu uz meso i umake

on topic. stalno brojim kolika silna jaja mate trpa u tijesta. meni se to čini jako puno :dunno

22 tra 2011, 17:43

Meni je divna ona sunka u tijestu...

22 tra 2011, 23:55

Crazy Daisy je napisao/la:on topic. stalno brojim kolika silna jaja mate trpa u tijesta. meni se to čini jako puno :dunno

ja nemam iskustva, ali u životu nisam kupila ovoliko jaja u jednom šopingu koliko sam danas :cool

24 tra 2011, 01:27

Fama oko uskrsnje pogace, sirnice ili pince nije za bezveze. Svatko se moze dati na mijesenje ali rijetko kome i uspije :mrgreen
Dalmatinci stvarno rade famu oko svake spize ali po mom iskustvu i najfinije jedu od svih krajeva HR :dada

24 tra 2011, 11:52

ne radimo mi famu, mi smo svi odreda gastroseksualci.

25 tra 2011, 12:36

Crazy Daisy je napisao/la:nama nisu šufnudle i njoke isto

šufnudle su slatka verzija i jedu se sa vrhnjem i šećerom ili kompotom, pekmezom
njoke su slana verzija i idu uz meso i umake

on topic. stalno brojim kolika silna jaja mate trpa u tijesta. meni se to čini jako puno :dunno

šufnudle, njoke, flute, valjušci, luleki
ma sve je zapravo manje-više isti recept, samo im je oblik najčešće različit. A ovo sa šećerom ne znam da itko stavlja šećer u tijesto. Ovo prvi puta čujem.
A hoćeš li ih ti pojesti s pekmezom, gorgonzolom ili pašticadom, ma sve dođe na isto :mrgreen

25 tra 2011, 14:59

sad vidim da u petak nitko nije ispao.

malo bacila i oko na klopu, onaj retro hamburger mi je baš izgledao mljac. podsjeća me na one prve hambije davno prije mekderka :zivili

26 tra 2011, 10:16

Adorabla ,ne ide šećer u tijesto nego po gotovim šufnudlima ,tak ih npr i mi volimo i jedemo ,a njoke isto jedemo uz slano npr saft. :mrgreen

26 tra 2011, 10:35

Ja šufnudle/luleke radim s krumpirom, a za njoke samo zakuham brašno u vodi s uljem, pa u prohlađeno dodam jedno jaje. Znam da to nisu prave njoke ali ne znam kako bi ih nazvala :lol

Pincu ne volim, to mi paše samo uz čaj a ja sam ionako kavopija :lol

26 tra 2011, 10:59

ma vi niste jeli pravu sirnicu/pincu :mrgreen

26 tra 2011, 11:35

A zasto sirnica kad nema sira?

A sparoge jucer? Vi iskoristite stabljike???
Ja kad radim juhu prokuham drveni dio pa i toj vodi kuham dalje.
Nije da bacim...

26 tra 2011, 12:29

ja ispekla pincu i ispala mi je ukusno :shock
Bilo je tu raznih peripetija, od toga da sam ju strpala u pekač na mješanje i uključila program Jam :oops: , skužila nakon 10 minuta i prebacila na miješanje. No to je prevelika količina tijesta pa se nije ni pomaknuo. Onda sam imala problema s veličinama posuda. Na kraju gotovo da i nisam mijesila, ostavila da se diže, podijelila i ispekla. Drugi put radim pola smjese :)

26 tra 2011, 13:04

lastavica je napisao/la:ja ispekla pincu i ispala mi je ukusno :shock
Bilo je tu raznih peripetija, od toga da sam ju strpala u pekač na mješanje i uključila program Jam :oops: , skužila nakon 10 minuta i prebacila na miješanje. No to je prevelika količina tijesta pa se nije ni pomaknuo. Onda sam imala problema s veličinama posuda. Na kraju gotovo da i nisam mijesila, ostavila da se diže, podijelila i ispekla. Drugi put radim pola smjese :)

E sad ćeš nas morati zvati na pincu (ja se to nikad nisam usudila raditi zbog te fame :))

26 tra 2011, 14:41

mrs. eastwood je napisao/la:A zasto sirnica kad nema sira?

Smiješno zvuči da se nešto zove sirnica, a nema u sebi sira. Ali, nije sve u nadjevu. Sirnica je u Dalmaciji, barem u jednom njenom dijelu, hrana s kvascem.
Malo studioznije, kome se da čitati:
Iste riječi su kvasac i lat. caseus “sir“; kvasac je, kao i sir, kiseo ( s riječi sir može se usporediti njem. sauer “kiseo“), a sirnica da bi uspjela mora kisati, odnosno dizati se uz pomoć kvasca.
Meni je logično, ali ne znam jesam li previše zapetljala objašnjenje.

E da, gledam Masterchef, i učim.

26 tra 2011, 15:33

tnx pravi ladanovski odgovor! :1

26 tra 2011, 16:12

da, da :5
čarobni su putovi etimološki

26 tra 2011, 20:00

sad ću ja dati još jedno laičko objašnjenje imena :mrgreen
Nekad se nije stavljao kvasac , nego se radilo sa usirenim ( ukiseljenim ) tijestom koje je preuzimalo
ulogu kvasca , pa otuda naziv

26 tra 2011, 20:25

Krumpirić je napisao/la:ma vi niste jeli pravu sirnicu/pincu :mrgreen

u mom se kraju kaže sirnica ili posvećenica

26 tra 2011, 22:23

Veceras neeemaaa :place

27 tra 2011, 06:47

pinky je napisao/la:u mom se kraju kaže sirnica ili posvećenica

skoro sam napisala - i u mom, uz pokoji progutani samoglasnik :lol