O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.
Tema je zaključana

Re: što ćemo danas kuhati - u korak s obavezama

23 lis 2012, 11:33

pčelica_maja_23 je napisao/la:cure pa vi ste strašne, baš gleda, sve nešto ukorak s obvezama o ono uvijek je juha i prilog i salalta i meso i sveee.
baš ste prave vrijednice

Ovo nije kod mene slučaj :mrgreen

23 lis 2012, 12:01

I moji obroci su upola smanjeni kakvi su znali biti. :mrgreen

Danas gulaš.

23 lis 2012, 12:57

Mene muči, KADA vi to sve stignete?? Ja sam doma u 4 sata. Dvaput tjedno izgubim po sat i 20 min za spremanje, odlazak i vježbanje (editiram da bude jasnije, ovo se odnosi na sat pilatesa, odlazak na pilates - 10 minuta, i spremanje, raspremanje), neka stvar u tjednu uviejk uleti pride, dok samo RASKRČIM stvari, prođe već vremena i vremena, jednostavno ne stihgnem još i kuhat (bar ne konkretno kao ovo što vi pišete :nokti ), a nekad mi se jednostavno NE DA.
Znam da neke kuhaju ujutro (ovako ustajem u 545, valjda bih trebala u pol 5 da to pak stignem :roll ), neke kasno navečer (to pak ne mogu zbog umora, ali i zbog malog stana, pa bi lumpala u gluho doba...).
Zadnja izmjena: VIPmama; 26 lis 2012, 14:34; ukupno mijenjano 1 put/a.

23 lis 2012, 13:34

Vipice...to i mene zanima...i ja radim do 4 sata, dok pokupim malu i dok dođem, to je već 4.15, ako ne i 20. Obično dan prije, navečer, skuham neko jelo koje se da podgrijati i koje ne treba dovršavati, kojem se eventualno od priloga mogu pridružiti pašta, riža, njoki, nešto što se brzo skuha.
Ako ništa nisam skuhala dan prije onda radim nešto na brzinu, neku paštu s gotovim umakom ili nekim brzinskim, pržim na naglo meso, jaja, krumpire....

I to što kuham navečer za sutradan me ubija jer evo, pokušavam si naći vremena za otići u teretanu, i jednostavno ne stižem. Dva puta jtedno vodim malu na aktivnosti, tada moram voditi računa da mi je jelo gotovo, da ga treba samo podgrijati jer nemamo vremena za išta, doslovno od stola jurimo na to.

Da li mi se kuhati preko tjedna, apsolutno ne, pokušavam pojednostaviti stvari zbog ritma kojim živimo, naći barem sat vremena tri ili dva puta tjedno za sebe, otići vježbati, ali ne, ja još uvijek ne uspijevam.

23 lis 2012, 13:36

VIPmama je napisao/la:Mene muči, KADA vi to sve stignete?? Ja sam doma u 4 sata. Dvaput tjedno izgubim po sat i 20 min za spremanje, odlazak i vježbanje, neka stvar u tjednu uviejk uleti pride, dok samo RASKRČIM stvari, prođe već vremena i vremena, jednostavno ne stihgnem još i kuhat (bar ne konkretno kao ovo što vi pišete :nokti ), a nekad mi se jednostavno NE DA.
Znam da neke kuhaju ujutro (ovako ustajem u 545, valjda bih trebala u pol 5 da to pak stignem :roll ), neke kasno navečer (to pak ne mogu zbog umora, ali i zbog malog stana, pa bi lumpala u gluho doba...).

hi hi, vipka, ne uzrujavaj se, nisi jedina ;) ja sam to tvoje prvo pitanje vec x puta postavljala i zakljucila sam da imam problem organizacije :dunno a nedavno sam zakljucila da u osnovi ne volim kuhat :dunno zato sto ne znam i treba mi priprema, pa recept... pa to predugo traje i onda radije ni ne pocnem. nesto na brzaka znam spemit, ali to onda pak mm najcesce ni ne pogleda. tipa, jutros sam brzinski skuhala njoke i bijeli saft sa sunkom i vrhnjem, uz to ide zelena salata (to je jedino sto mm jede). ali, ovo jutros je izuzetak, inace ne kuham ujutro. ali, evo, ustala sam 6.20, izvadila ves iz masine, stavila oprat jos jednu masinu, izvadila kruh iz pekaca, napravila svima dorucak, popila kavu, otusirala se i oprala kosu i to je to. kad dodjem popodne uvijek imam nesto za obavit, uvijek, pa ne stignem kuhat, a navecer se iza 21h iskljucim i nisam vise ni za sto sposobna. Bog pozivio moju sveki koja bar 2-3x tjedno kuha, a kuha divno i hoce :yess

23 lis 2012, 13:39

Vipka ti gubiš sat vremena na put do posla i natrag? Meni je posao blizu pa tu ušparam sat i pol u odnosu na nekog tko 2 sata dnevno potroši na to.

Kuham ujutro, dižem se najčešće u 5.30-6.00 ovisno što kuham. Deserti ne dolaze u obzir.

23 lis 2012, 13:40

Ja počinjem kuhati za sutradan iza 21h :dunno al ja nikad ne odlazim na spavanje prije 23h :gace

23 lis 2012, 13:46

Kuham ujutro, dižem se najčešće u 5.30-6.00 ovisno što kuham

uf :nesvist uz sve godine i volju za ranim ustajanjem ovo je i meni rano :lebdi bez obzira sto u 22 vec spavam :lebdi

23 lis 2012, 13:47

Rimaithor je napisao/la:Ja počinjem kuhati za sutradan iza 21h :dunno al ja nikad ne odlazim na spavanje prije 23h :gace

tako nekako

no uglavnom vikendom skuham dvije-tri stvari za barem tri dana pa smrznem.

vrlo cesto kuham 'u glavi' na povratku kuci, pa usput kupim nesto na placu ako jos ima koga i dok moji decki dodju bude gotovo. to znaci nesto vrlo jednostavno, tipa piletina na naglo, neko povrce leso, i salata. dodjem kuci, spremim bicikl, operem ruke i prakticki jos u jakni stavim vodu za povrce, vadim potrebno sudje, stavljam meso peci. onda se presvucem, operem i narezem povrce, voda je vec uzavrela, pa laganini salatu.

decki nisu tako brzi s presvlacenjem i pranjem ruku, pa taman do 17 bude sve gotovo kad sjedaju za stol. ako nemaju trening, a to znaci da mogu skuhati i nesto kompliciranije jer imam vremena do poslije 18

23 lis 2012, 13:48

Mi kuhamo popodne, u pravilu jedno od nas kuha dok drugi jurca naokolo s klincima po aktivnostima raznim...
Važno nam je da ne pregrivamo hranu, nekako smo oboje na to navikli :dunno

Kolače radim subotom popodne, pa koliko potraju.

Danas imamo pljeskavice i grah - apšmalcani + s kiseli krastavci.

Ja razvodim klince po aktivnostima, MM kuha, jesti ćemo oko 15 do 8 navečer...

23 lis 2012, 13:48

Tmama, nije to od volje, nego od zuba. Bez obzira kad legla, ja čujem MM-ovu budilicu u 5.30, ne probudi me. :nesvist

23 lis 2012, 13:56

folne je napisao/la:Tmama, nije to od volje, nego od zuba. Bez obzira kad legla, ja čujem MM-ovu budilicu u 5.30, ne probudi me. :nesvist

:hahaha pa da, o tom ZUBU i ja pricam, ali valjda jos nisam dosla do TE faze. inace, mm ne bi ni u 9 ustao da ga ne zovem. a ne mogu se popodne osloniti na njega, on dolazi jos kasnije od mene, prije 18 nije doma. ah, kolace volim raditi, palacinke i takve stvari, ali kuhanje rucka mi je :gaah :nesvist

23 lis 2012, 14:02

Više ne volim niš. :nesvist :lol
Voljela sam nekad dok mi to nije postala svakodnevna obaveza, a kuham za dvoje djece koja izvoljevaju pa konstantno neki kompromisi. :roll

23 lis 2012, 14:02

Danas pravim picu
Posto su moji izjelice, pravom po 2-3 tepsije
Pica im je br.1, a ja bas i nisam nesto odusevljena
Da bih smirila savjest , dat cu Princezi prije pize tanjir domace supe

23 lis 2012, 14:11

i kod nas danas pizza.
i juha prije, radi savjesti :lol
i sad jedem (jer niko drugi neće, pa se, sirota, žrtvujem ;) ) pečene kruške :liza :liza

23 lis 2012, 14:30

i mi se dizemo ujutro oko 5.45-6.15 kako koji dan i mijenjamo se; mm je zaduzen za variva i klasicna mesna jela, a ja za juhe, oblizeke i egzotiku. Navecer jurcamo i nikad nemamo vremena a i ne da nam se. Medjutim obicno nedjeljom pripremim svo povrce meso itd pa onda eventualno zamrznem ili rasporedim po Tupperwareovim posudama. Npr u nedjelju operem svu salatu, centrifugiram izlijem vodu i ostavim u centrifugi za tjedan dana. Takva salata mi ne strune po dvatjedna. Ili npr operem i narezem mahune, mrkvicu, celer i persin i stavim u tupperware. Onda ujutro ne treba puno vremena sve to izvaditi i samo potrpati u rajnglu i skuhati.

Jucer rizoto od povrca i telece snicle
Danas eingemachtes s piletinom
Sutra nesto s porilukom i piletinom ali nisam jos odlucila sto :lol

23 lis 2012, 14:48

Npr u nedjelju operem svu salatu, centrifugiram izlijem vodu i ostavim u centrifugi za tjedan dana. Takva salata mi ne strune po dvatjedna. Ili npr operem i narezem mahune, mrkvicu, celer i persin i stavim u tupperware. Onda ujutro ne treba puno vremena sve to izvaditi i samo potrpati u rajnglu i skuhati.

da, da, to se zove dobra organizacija :yess znaci, ta je centrifuga tako dobra? a jel bilo koja ili bas mora bit neka ultraskupamarka, a da druge nisu tako dobre?

23 lis 2012, 14:56

evo, ja sam u subotu ispanirala bijelo pileće meso, zamrznula i danas ću to spohati.
uz to ide kaul i krumpir na lešo, plus zelena salata.

preko tjedna uglavnom nešto brzinski ili skuhano preko vikenda, pa samo izvadim iz leda i podgrijem.

23 lis 2012, 15:16

Ja imam točno toliko vremena da svaki dan uspijem skuhati samo taj ručak. Deserte više uopće ni ne spremam. Salatu ako imam svježu.
Nisam pobornik nakuhavanja i odmrzavanja jer nemam vremena za to nakuhavanje da bi zamrzavala.
Volim spremati slatko ali zadnjih 6mj ako izuzmemo jedan dječji rođendan nisam ništa ni spremala osim palačinki. I to biće dva puta.
Trebam pod hitno nabaviti toster koji ima dio za palačinke i vafle. I treba mi to za cijeđenje salate.

23 lis 2012, 15:33

ne znam da li je dobra organizacija jer nisam bas nesto organizirana. Vise mislim da je to stvar tzv prioriteta u zivotu jer mi se cini uzasno vazno da jedemo nesto svaki dan iako nije da ne omanem :lol
a jel bilo koja ili bas mora bit neka ultraskupamarka, a da druge nisu tako dobre?

pa ja vjerujem da je svaka super ali ja sam kupila upperware jos prije vise od 15 godina kada sam to prvi puta vidjela. Sada sam gledala u katalogu da kosta vise od 500 kuna :shock ali tada kad sam ja kupovala mi se ne cini da je bila tako skupa ili su se meni kriteriji promijenili.
Odnosno hocu reci sigurna sam da je svaka dobra samo da ima kosaricu, psoudu i poklopac na kojem je zupcanik s rucicom da zavrtis :lol

23 lis 2012, 16:40

Adorabla, kako radis ono sjajno pile?

23 lis 2012, 17:07

danas gulaš sa puno popvrća (luk, poriluk, mrkva, celer korijen, paprika debela, kukuruz, pelati) od svinjetine i palenta
sutra: juha od korjenastog povrća zapečena tjestenina s porilukom
četvrtak:lazanje i pileća juha
petak: knedle od sira
subota: pečeni bataci i zabatci , proso sa mrkvom i kiukuruzom, pileća juha
nedjelja: mm radi sebi i dečkima zapečeni grah, a ja ću... nemam pojma. juhu i salatu samo :ajme

23 lis 2012, 17:46

Dolazim doma između 16-16.15, MM dođe malo prije i on stavi juhu da provri, a ja je zakuham (ne volim kad stoje rezanci u juhi), stavi vodu za tjesteninu ili rižu ili stavi varivo da se grije. Sveki obično skuha krumpir na kockice (ako imamo varivo jer ne volim podgrijavati krumpir) i bude to gotovo kad ja dođem.

Ustajem nešto prije 6 sati, ali ne volim kuhati ujutro (tad surfam, pijem kavu i doručkujem i ne volim sebi otimati vrijeme za sebe :D).

Kuham predvečer kad se vratimo izvana; obično budemo od 17 (neki put i ranije) do 19 h, malac ima dvaput tjedno trening od 19-20 h i to odmah kraj zgrade pa ne trošim vrijeme na odvođenja-dovođenja.

Obično subotom obavimo plac pa nekak rasporedim i isplaniram klopu za barem 4 dana; nedjeljom skuham puno juhe i to bude gotovo do 9 h, meso obično pacam dan prije tako da smo od 10-12 vani, a onda stavim da se to nešto što kuham ispeče (ako imam kakve pretpripreme, obavim do 9 ujutro npr. paniranje) i ručamo oko 14 h. Često isplaniram da bude hrane za dva dana, a neki put skuham i ekstra jelo u nedjelju (npr. ako mi se nešto peče u rolu i ja nemam s time posla) pa imamo za utorak; juha nam zna potrajati 3 dana, a neki put je zamrznem pa odmrznem kad je frka. Neku hranu kuham veće količine pa zamrzavam; potrebno je samo skuhati prilog i očistiti salatu (salatu uglavnom čisti sveki).

Kolače radim najčešće samo nedjeljom i to u vrijeme kad se kuha ručak ili kad završi pečenje u pećnici (kad imam volje i inspiracije nije mi problem ništa). U tjednu znam brzinski zamijesiti dizano tijesto pa kad se vratimo izvana ispečem pletenice ili klipiće ili napravim tijesto za palačinke pa njih ispečem kad se vratimo doma (spasila sam se otkako sam počela raditi palačinke s više jaja i to malo deblje jer sam i po sat vremena znala stajati za šporetom :ajme ).

Moji najviše vole variva i saftove, a to je najbrže skuhati. Također, uz skoro svako jelo koje nije varivo moram imati neku salatu jer mi je tak najfinije :) (zimi može i neka kiselina).

Spas mi je što ne perem suđe, nego to rade sveki, svekar ili MM :nata i tu uštedim puno vremena, a također kruh, mlijeko i svakodnevne sitnice kupuje sveki, a veliki šoping mi obavljamo vikendom prema potrebi pa ne idem u dućan više od 2-3 puta tjedno, što je značajna ušteda vremena.

Kuham za 4 odrasle osobe i jedno dijete koje pojede otprilike isto kao i odrasli :ajme. Ne idem na nikakve vježbe, ali zato idem na posao biciklom i za to mi treba 25 minuta u jednom smjeru (imam 5,5 km).

23 lis 2012, 20:16

Na posao idem u 7 a vraćam se oko 16.30, ujutro ne kuham ništa osim kave :D a čak mi se želudac diže i kad susjeda počne u 6 kuhati pa mi miris njenog ručka uđe u sobu. :ajme Kuham navečer za sutra, tako da ručak mogu završiti do 17, a onda ručak za sutra kuham npr. sada. ;)
Nisam svako veće doma, pa da ne bi svaki drugi dan bio lovački ;), kuham planirano evo sad sam napravila saft od 1,5 kg svinjetine sa dosta luka i povrća, to ću podijeliti na tri ili četri ručak.
Za sutra sam uz saft izdinstala luk, papriku, grah i kuruzu pa ću u to uvaliti dio safta i skuhati rižu, to ću proglasiti meksičkim ručkom. :lol
Prekosutra će biti juha skuhana u nedjelju i smrznuta jedino ju moram zakuhati, taj saft sa tjesteninom i zelena salata.
Treći dio ću zamrznuti za drugi tjedan jer za petak planiram grašak sa noklicama.

Moji dečki ne priznaju za obrok ništa bez mesa tako da ja onda ovako štedim i vrijeme i novce, kombinacija je sva sila znam skuhati mahune pa dodati taj saft unutra, ili napravim rižoto sa graškom i mrkvicom i tim saftom ili sad kad krene kiselo zelje sekeli gulaš ... sve u svemu moj saftić je kod nas baza za svašta. ;)

Nekad sam kuhala puno finije i raznolikije :lol ali sad više nema ni vremena ni volje :/ izguštam se vikendom kad imam vremena i tad skuham nešto bolje, ostale dane samo vrtim jedno te isto. :/

24 lis 2012, 09:20

su se meni kriteriji promijenili

sigurno je ovo, tupperw. je oduvijek skup ;)

no dobro, cim ugledam prvu susilicu na nekoj akciji kupujem. cini mi se da je bas nedavno tu bilo govora o tome, ne na ovom topicu ali tu negdje na receptima. hvala.

24 lis 2012, 09:24

tri i pol eura je u Ikei :mrgreen
http://www.ikea.com/at/de/search/?query=+Salatschleuder

24 lis 2012, 09:52

adorabla, kolika ti je ta centrifuga? meni u najboljem slucaju u nju stane kolicina za dva dana, nikako za cijeli tjedan :ne

24 lis 2012, 10:02

ivana7997 je napisao/la:adorabla, kolika ti je ta centrifuga? meni u najboljem slucaju u nju stane kolicina za dva dana, nikako za cijeli tjedan :ne

i meni.

ima ih u interšparu za 29 kn.

24 lis 2012, 10:46

ja baš kupila tu u interpasu neki dan, nisam je još raspakirala :ajme
ja ću u raspravu dodat da mi se čini da je jako važan faktor i volja. jer ja sam jedno vrijeme svaki dan kuhala ujutro prije posla i svima spremala lunch pakete za posao, sto posudica, uključujući i salatu i dressing u maloj bočici, i još bi onda ručali kad dođemo doma. a zadnjih mjesec dana mi se ne da kad dođem doma ni ogulit i skuhat krumpir za prilog nego skuham palentu. takva mi je faza. trudna sam, jede mi se, ali mi se ne kuha :p

inače, ja kuham i popodne ili navečer za sutra ili nekad ujutro, a nekad tek kad dođem doma - ako je neko tijesto s umakom ili rižoto, uz to salata i gotovo. uglavnom unaprijed sve pripremim - večer prije nasjeckam povrće, ili narežem meso pa samo bacim u tavu. ako je nešto od junetine, a to volimo jako - saftovi ili dalmatinske šnicle, skuham ranije u ekspres loncu i samo podgrijemo. juhe uglavnom samo zakuhavam preko tjedna, a vikendom skuham veću količinu ili ako su krem juhe, pripremim povrće unaprijed. jako mi je bitno da si za tjedan iskombiniram šta ćemo jest preko vikenda da kupim sve na tržnici i tako ... deserte nikad ne pravim jer to ni ne jedemo, eventualno ako sinko i ja popodne pravimo neke makrobiotičke kekse i sl., ali to nam je onda za večeru i doručak!

mi danas recimo, odmrzavamo varivo od graha, leće, slanutka i ječma s povrćem. a salata je kisela paprika.

sutra ćemo rižoto s porilukom i piletinom!
petak kobasice od crvene leće i pire od brokule i batata!

24 lis 2012, 11:20

Evo ja sinoć pripremila polpete koje ću danas pržiti i skuhala zelje s krumpirom (jest ćemo ga onako hladno, kao na salatu, ne podgrijavam to)
Tema je zaključana