O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.
11 ožu 2014, 11:03
Ne izbacim, ali dodam malo, to je na ukupnu količinu zanemariv udio UH.
11 ožu 2014, 15:25
danas je trešnjevački jako loš

ali je zato bilo srdele i inćuna...uzela pol kile i friških kozica ....uz to blitva balkonuša i domaće maslinovo ulje. njami.
11 ožu 2014, 15:27
Masha je napisao/la:Adorabla, ovaj slatko kiseli umak praviš sama ili kupiš gotovi?
kako kada. Ovaj konkretno sam sama radila jer sam imala ananas, celer, mrkvicu, papriku...
Kad sam lijena onda uzmem onaj Sparov.
11 ožu 2014, 20:51
Burek s mesom i sirom- sve iz pekare
12 ožu 2014, 00:00
chilli con carne, ali manje ljut ...zapravo, jako slabo ljut

homemade panna cotta s bobičastim voćem
12 ožu 2014, 07:51
Jučer je bio pizza dan - pizzu sam radila od mješavine bijelog, raženog i graham brašna, a radila sam četiri male - jedna s pršutom, mozzarelom i rikulom, druga sa šunkom i sirom, treća s kulenom, masnim od pršuta i lukom, a četvrta sa šunkom, sirom, kulenom i šampinjonima.
Danas će biti gusta juha od bundeve i quiche od poriluka.
12 ožu 2014, 08:18
Grah sa suhim mesom, savijača s jabukama
12 ožu 2014, 10:46
teleci paprikas s njokima i zelje salata
12 ožu 2014, 10:47
I kod nas danas grah sa suhim mesom i kupus salata
12 ožu 2014, 10:59
Pržene lignje i pomfri, naručeno, to nikad ne radim doma, a zaželjeli se.
Ja ću bez krumpira, samo s tartarom.
12 ožu 2014, 12:54
mi smo jutros fino počeli dan s fritajom sa šparogama i šunkom, sad se kuhaju grahorice s povrćem i ječmom, to ćemo barem dva dana. prošla dva dana smo jeli juhicu i onda ječam/riža/pčenica s porilukom i mileramom, plus zelena salatica. stavila sam ovaj put u taj rižoto i malo krukrume da zažuti i bilo jebaš fino!
za petak planiram ribu i to je to!
ja bi isto homemade pizzu, ali nikako da se odvažim pravit - imate neki fini recept za tijesto? Mala sirena ovo tvoje mi zvuči dobro?
12 ožu 2014, 13:58
Latice bome bi i ja na tvoj doručak
Tijesto za pizzu ne mogu vjerovati da nisi još isprobala.
Mi ovisno o situaciji koristimo 3 recepta:
1. najstariji je onaj s jogurtom i mlijekom i germom (ovaj je meni osobno najlosiji)
2 osnovni za kruh (3dcl vode, 1/2 germe, jusna šećera, čajna soli, 550 brašna koje god mješavine hoćeš ali obavezno mora biti dio glatkog pšeničnog)
3 bezkvasni (trenutno naš omiljeni 1,5dcl mlijeka, 4 jušne maslinovog ulja, sol, pola praška za pecivo i ubi me ne znam koliko brašna. Mislim 300. Također mješavine i to može bilo koje).
Sirena bome svaka čast. Kod nas je pizza nedjeljni ili subotnji ručak pa zapravo svatko sam slaže svoju.
Danas sam isprobala novi recpt. Pečeni komorač, rajčice, masline i piletina s maslinovim, bijelim vinom i timijanom. Odlično je bilo.
12 ožu 2014, 15:13
imaš tu negdje Mašino, ili ne... Ninanjino tijesto za pizzu

a imaš i Chicago pizzu koju sam ja neki dan tu kačila

kod nas danas lovački. ja si ulovila kefir
12 ožu 2014, 17:43
Ja pravim tijesto za pizzu ovako:
0,5 kg glatkog brašna, 1 žlica ulja, vrećica suhog kvasca, 1 žličica soli, malo toplog mlijeka, malo tople vode
12 ožu 2014, 22:28
hvala cure
adorabla ja ti imam traume od homemade pizze - kad sam bila cura, mama nikad nije dala da naručimo pizzu nego je uvijek ona pravila, a meni se jela ona iz kutije

tak da od kad ja kuham, ako mi se jede pizza, ja uzmem telefon u ruke i gotovo
ali u zadnje vrijeme su mi sve te pizze grozno dosadne, čak i s obzirom na to da jako rijetko naručimo. nadjevi su koma, em dosadni, em nikakvi pa ću baš probat neku svoju zamijesit jedan dan!
a doručak je bio malo bolji jer su mi svekiji donjeli šparoge neki dan iz Istre, pa sam ih zvala na doručak. donjeli su mi i tartufa pa u petak pravim tjesteninu!
13 ožu 2014, 07:29
latica je napisao/la:mi smo jutros fino počeli dan s fritajom sa šparogama i šunkom, sad se kuhaju grahorice s povrćem i ječmom, to ćemo barem dva dana. prošla dva dana smo jeli juhicu i onda ječam/riža/pčenica s porilukom i mileramom, plus zelena salatica. stavila sam ovaj put u taj rižoto i malo krukrume da zažuti i bilo jebaš fino!
za petak planiram ribu i to je to!
ja bi isto homemade pizzu, ali nikako da se odvažim pravit - imate neki fini recept za tijesto? Mala sirena ovo tvoje mi zvuči dobro?
Radim uvijek sa svježim kvascem (cca 1/4 kockice na pola kg brašna), a sada sam stavila otprilike po 1/3 svakog brašna, pola žličice soli, žličicu šećera, odokativno maslinovog ulja i oko 3.5 dl mlake vode i miksam dok se tijesto ne pretvori u kuglu (ovaj put je bilo teže tijesto zbog raženog brašna, ali ja ga ostavim da se dulje diže).
Također, u zadnje vrijeme isključivo pečem pizzu tako da zagrijem pećnicu za najjače (kod mene je to 275 stupnjeva), a također i pleh u kojem će se peći. Tijesto razvučem na pobrašnjenom papiru za pečenje da bude tanko, rubove namažem maslinovim uljem i onda ostatak file (pršut i rikula se ne peku, nego stave na pečenu pizzu ), a onda uz muževu asistenciju prebacim pizzu na pleh i ubacim u pećnicu - cca 10-12 min se peče i kora bude fina hrskava. U normalnim okolnostima bih pekla dvije velike pizze (volimo si drugi dan nositi ostatke za ručak), ali sad mi se baš dalo prčkati s malima po želji (doduše, skoro sam zapalila kuću - s protvanom sam u pećnicu ubacila i slamnati podmetač pa se sve zdimilo...

).
Adorabla, moji bi me se odrekli da im za nedjeljni ručak napravim pizzu, koliko god je voljeli, mora biti komadno meso
13 ožu 2014, 09:33
ja radim slično, ali obično sa suhim kvascem...i dodam maslinovo ulje. napravim glatko tijesto i gore...kaj ima

obično radim dvije, jer je moja varijanta s inćunima i lukom

a juniorka jede klasiku....
danas ćemo torteline i matovilac.
sutra imamo goste pa je hobotnica s krumpirima...kolač je još u brainstormingu
13 ožu 2014, 10:08
Ima graha a ispeći ću lignje i pomfrit za večeru
13 ožu 2014, 11:19
Ćufte od prekjučer, samo skuhala krumpir.
13 ožu 2014, 12:32
kod pizze je bitnije pečenje nego samo tijesto. tijesto prilagodite koje vam paše, nama je najbolja verzija ludog tijesta, ali bez jaja. bude prefino hrskavo.
ja kad mijesim uvijek stavim dzkić više tekućine da je tijesto mekanije. (nakon pečenja je bolje, nije nabito i tvrdo, nego ima balončića u rubovima)
mijesim mikserom dok se ne stvori kugla koja se ne lijepi za rubove zdjele.
razvlačim ga rukama nauljenim maslinovim uljem, puno je bolje i lakše nego brašniti dodatno.
pečem na kamenu u pećnici zagrijanoj na 275 C, prvih par minuta prekrijem komadom folije izrezanom u krug tako da samo prekriva sadržaj (da ne izgori sir i šunka), ne i rubove tijesta.
nakon par minuta skinem foliju. ukupno niti 10 min pečenja.
na taj način sadržaj ne izgori,bude fino sočno, a rubovi su hrskavi.
13 ožu 2014, 13:21
Adorabla, moji bi me se odrekli da im za nedjeljni ručak napravim pizzu, koliko god je voljeli, mora biti komadno meso
kod nas ti je najveca guzva subotom i nedjeljom tako da jednostavno nemamo vremena za standardne obilate ruckove. To je rezervirano za radni tjedan

Danas grah s ričetom made by sveki

Što je danas lijep i sunčan dan
13 ožu 2014, 15:43
Adorabla je napisao/la:Što je danas lijep i sunčan dan

I kod nas

Mama poslala podvarka za mm i djecu, a ja sam ručala gustu juhu s dosta povrća i mesa
15 ožu 2014, 11:52
grah

kupus salata
15 ožu 2014, 14:42
lazanje s puno puno maršmelova

(tako juniorka zove bešamel) salata od divljeg radiča, matovilca i rukole i mladog češnjaka
sutra...ćevapi na viksi

ili na gril tavi, ovisno o vremenskoj prognozi
15 ožu 2014, 14:56
Jucer rizoto s povrcem i piletinom. Danas pohano, pire krumpir, spinat i zelena salata i rotkvice. Sutra sniceli u saftu i grasak sa pancetom. Za desert pita od jabuka.
15 ožu 2014, 22:27
juha od brokule, pire, špinat i ćevapi
16 ožu 2014, 15:25
Juha, janjetina, luk, zelena salata, kolač s višnjama
17 ožu 2014, 13:46
Subota, kuhana brokula pa zapečena s vrhnjem, lungić na naglo i domaći matovilač i regmet na salatu.
Nedjelja- kuhana šunka i francuska.
Danas- ostaci šunke, grah čušpajz i ričet s mrkvicom.