O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.
Tema je zaključana

Re: FOTKE - "slane" i "slatke" 4.

23 lis 2011, 22:59

arki :le

i ja bih rado recept za sirup od limuna.

24 lis 2011, 11:22

Torta od vrhnja sa višnjama
slika

Može li i meni recept za sirup od limuna? :mrgreen

24 lis 2011, 11:53

Solea je napisao/la:tko želi može me pratiti na http://blog.vecernji.hr/tanja-klaic/

Sorry ali kako? :oops: Ne vidim nigdje opciju.

24 lis 2011, 12:13

ma krivo sam se izrazila.
nema, kao na onom blogu na bloggeru, baš opcija da se možeš pridružiti sljedbenicima, već sam mislila onako, kog zanima može povremeno baciti oko tamo :lol
petkom ću tamo stavljati nove recepte ;)

24 lis 2011, 12:15

e, i super ti je torta. jako volim te osvježavajuće kombinacije :1

24 lis 2011, 12:25

torta od muškatne dunje, s bloga me sad mami za poludit. :gladan

liv- torta izgleda prefino

24 lis 2011, 12:34

solea meni su tvoji recepti odlicni,evo bas sam otisla i na ovaj tvoj drugi blog i vidim da si ti iz mog malenog gradica.
liv torta je odlicna,i molim lijepo ako moze recept?obozavam takve vocne kombinacije

24 lis 2011, 13:10

solea, danas sam već bila na oba bloga, i znam da će se uskoro zavrtiti vigorova čoko :mrgreen
prekokrasni blogovi, prelijepo uređeni, prelijepo servirano jelo...i bar na prvi mah :mrgreen ne prekomplicirani recepti za mmmm jela koja mi mirišu još dok čitam recepte :klanja

također ću reći da mi je mrak tema mjeseca i žao mi je što mi ostali ne možemo glasati :proljece

sorry na offt.

24 lis 2011, 14:08

tnx cure

žao mi je što mi ostali ne možemo glasati

damdam, ništa lakše ;) skuhaš, prijaviš, glasaš :lol
a ponekad, kada nas jako malo igra, glasanje bude otvoreno pa svi mogu glasati, kuhali ili ne.

24 lis 2011, 14:28

meni je jako zao sto nikako uhvatit vremena da nesto skuham na temu pa da se i ja prijavim.morat cu prvom prilikom cim mm bude na godisnjem.

24 lis 2011, 14:43

tnx cure

žao mi je što mi ostali ne možemo glasati

damdam, ništa lakše ;) skuhaš, prijaviš, glasaš :lol

solea, možda za neku slijedeću rundu, ne stignem više na kukuruz :)
o ovome ništa lakše :mrgreen čuj, kako kome :mrgreen

24 lis 2011, 14:58

Liv, super ti izgleda torta od višanja, ja jako volim voćne torte i po mogućnosti još malo kisele... mljaaaac

Sole, super su ti blogovi, i ja koji put maalo virnem, ali nisam dosad baš imala vremena sve proučiti, iako sve izgleda jako fino i ukusno, baš miriše iz slike (kako je već netko rekao)... a da si majstorica fotografija, to stvarno :klanja

24 lis 2011, 15:05

Tnx cure.

Solea pa naravno da ću poškicati koji recept. Pratim dalje. :dada
Na onom tvom blogu te redovno pratim.

Ova "torta" se može poslužiti kao torta ali i kao kolač jer stvarno je jednostavna za praviti. A i da, okus joj je baš kiselkasto slatki - za ljeto pravo osvježenje, a zimi se može i koja feta više. :mrgreen

gaga0305 stiže pp ili da ovdje ostavim recept?

E i da i ja ću Vigorovu uskoro praviti? :le :gladan

24 lis 2011, 15:15

liv svejedno,bas imam u zamrzivacu visanja pa bi mogla isprobat. hvala

24 lis 2011, 15:36

super su vam fotke. :)

nego, namazala bih tortu s nutellom, tj jedan sloj bi bio od nutelle. kako malo razmekšati mutellu za mazanje, jel se može nešto još ubaciti u nutellu za neki 'kick'

24 lis 2011, 15:47

A malko je rastopiti na pari? Nekako mi najlakše.
Ili je ugrijati samo paziti da ne zagori.

24 lis 2011, 15:56

Liv stavi ovdje recept, i mene zanima ;)

24 lis 2011, 16:10

probat ću tako, možda ubacit još mljevenih lješnjaka.

liv, stavi recept tu :)

24 lis 2011, 16:16

Torta od vrhnja sa višnjama

biskvit:
1 jaje
8 dag margarina
7 dag šećera
20 dag brašna
1 van. šećer
1 praš. za pecivo

Namastiti kalup.
Zamjesiti tijesto, razvaljati ga rukama odmah u tepsiji tako da se obloži cijeli kalup i stranice. Ostaviti tako dok fil ne bude gotov pa sve skupa staviti peći.

fil:
2 pudinga od vanilije
1/2L mlijeka
15 - 20 dag šećera
4 kisela vrhnja

Skuhati puding i u vruće, znači odmah, dodavati jedno po jedno kiselo vrhnje i dobro ih umiješati da se dobije jednolična smjesa bez grudica. Izliti na tijesto i peći 60min/175°C.
Izvaditi, skinuti gornju zapečenu koricu na pudingu i pustiti da se ohladi.

voće:
Višnje prokuhati u 3dl vode, procijediti i poslagati ih ravnomjerno po kolaču. U vodi skuhati jednu kesicu svijetlog preljeva za torta kako piše na uputama za preljev. Preliti po višnjama. Pustiti da se malko ohladi na sobnoj temperaturi i staviti na hlađenje u frižider.

*Tortu pravim dan prije da odstoji noć u frižiderujer je sočnija.
**Nemojte da vas prepadne zapečena korica na pudingu, nije zagorjelo, ona se skine nožem, a puding je i dalje odličnog ukusa. Samo je skinuti odmah dok se izvadi iz pečnice, lakše je na vruće.
***I da, ovdje se može za kombinaciju koristiti bilo koje voće po želji, meni su eto višnje nekako najdraže.

Dobar tek!!! :zivili

24 lis 2011, 17:20

liv, ja imam drukciji recept za tu tortu. pece se zajedno i puding i voce pa kopiram ovdje recept, davno sam ga stavljala.

Fantasticna torta s vrhnjem i visnjama

Postby antonia on 01 Aug 2009 12:59
tijesto:
200 g brasna
80 g margarina
65 g secera
1 jaje
1 vanilin secer
1/2 praska za pecivo

u brasno staviti omeksali margarin pa ga dobro umijesiti. dodati ostale sastojke pa zamijesiti tijesto. tijestom obloziti kalup za torte (dno i sa strane) te na to uliti kremu.

krema:
na 1/2 L mlijeka skuhati 2 pudinga od vanilije (ne dodavati secer vec samo zakuhati mlijeko i dodati prasak za puding otopljen u malo mijeka)
izraditi 4 crvena vrhnja (ona s vise masnoce) sa 200 g secera te to dodati u skuhani, vruci puding. sve skupa istresti na tijesto. gore poslagati visnje te peci 75 minuta na 160 C. nakon 75 minuta iskljuciti pecnicu i tortu ostaviti u njoj da se lagano susi dok se pecnica ne ohladi (ja pecnicu obavezno otvorim nakon sto je iskljucim)
nakon toga na tortu preliti dva prozirna preljeva za torte (skuhati po receptu na vrecici)

dooooooooooooooobro ohladiti, najbolje preko noci. onda je izvaditi iz kalupa

tips and tricks:
-nemojte se zivcirati ako se tijesto ne bude dalo lijepo razvaljati. to je takav recept :pusac
-obavezno umijesajte vrhnje u vruc puding da ne nastanu grudice
-preljev lagano sipati preko torte da se ne digne krema (onda preljev bude mutan i ne izgleda lijepo iako je i dalje mljac ;))
-umjesto visanja mozete staviti bilo koje voce, ja sam radila i s ribizlom i s kupinama i s ledo sumskim vocem. sogi je radila i s jagodama, kaze da je isto super.

24 lis 2011, 17:27

Anlan, mozes dodati malo maslaca sobne temp i/ili tucenog sl vrhnja

24 lis 2011, 17:40

antonia je napisao/la:ja imam drukciji recept za tu tortu. pece se zajedno i puding i voce

Vidim. Čini mi se malo razlika ali to je taj kolač. :mrgreen

24 lis 2011, 20:17

Sorry, vidim da vas je dosta zainteresirano za sirup od limuna pa evo, malo kasnim:

SIRUP OD LIMUNA

1 kg limuna, 240 g limunske kiseline, 8 kg šećera, 8 l vode

Dobro operite limune i narežite ih na tanke kolutiće. Prelijte vodom i dodajte limunsku kiselinu. Tako treba stajati 48h. Nakon toga cijedilom iscijedite sav sok i rukama izgnječite kolutiće limuna da sav sok izađe. U sok dodajte šećer i miješajte dok se sve ne otopi. Ulijte u staklene boce i spremite na hladno mjesto (ja držim u špajzi). Izađe oko 12 l sirupa. Ništa se ne kuha, jednostavan je turbo.

25 lis 2011, 12:15

Solea ja sam napravila juce muffine i ispala je prava katastrofa. Nisu se hteli odlepiti od silikonskog kalupa (i to su prvi takvi od kad ga imam), ni pod razno.

Dakle upozorenje obavezno u papirne kalupice, pa tek onda u kalup za muffine.

Na ukus se nismo zalili, sve smo ih smazali. :mrgreen

25 lis 2011, 12:34

ma da?
ja imam isto silikonski kalup za muffine i pečem ih u njemu ali s košaricama. a košarice stavljam više iz navike, jer su mi nekako muffini i cupcakesi standardni baš u košaricama.
inače, druge stvari koje pravim u njemu uvijek sipam direktno, bez košarica, podmazivanja, brašnjenja...
baš si me iznenadila, hvala što si javila ali žao mi je što ti se to dogodilo.

25 lis 2011, 14:29

Nista, moracemo praviti ponovo :dada

26 lis 2011, 08:28

evo, provjerila i na svom i dodala tamo.
jučer sam ostavila 3 kalupića bez košarica i fakat , sa strane su bili skroz ok al su se na dnu zalijepili.

31 lis 2011, 10:40

ja mrzim silikonske kalupe. :gigl

31 lis 2011, 12:10

Zasto Lena? Ja sam ih prihvatila sa skepsom, ali rade posao.

31 lis 2011, 12:13

Meni se isto u silikonskim bez ičega lijepilo, ali mislim da je caka u tome da se potpuno ohladi prije nego se vade.
Tema je zaključana