O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.
Odgovori

Re: Lazanje

25 stu 2011, 09:21

Ja radim lazanje malo drugačije.

Isto sama radim tijesto. To je ogromna razlika, a tijesto mi je gotovo za 20 min, samo ga provučem kroz onaj stroj za rezance i lazanje. Ne mogu reći recept za tijesto jer ga radim odoka.

Ali kod umaka posebno napravim meso, kao za bolonjez, samo s vinom i muškatnim oraščićem,
posebno napravim šalšu, a u bešamel isto uvijek dodam muškatni oraščić.

Puno mi je bolji okus kad su odvojeni šalša i meso.

25 stu 2011, 11:04

Evo da i ja dodam svoj recept za lasagne:

kapula (crveni luk) i mrkvica se malo izdinstaju, onda dodam 500g mljevenog purećeg mesa i kad se to izdinsta dodam narezane pelate i sokić koji je bio u konzervi (dvije konzerve) - nekad znam narezati svježu rajčicu - i onda se to još malo dinsta i gotovo. Koristim barilino tijesto za lasagne bijelo i zeleno i uzmem neko integralno. Ne koristim bešamel već sojin umak. Kad slažem prvo na dno stavim umaka, pa tijestiće koje zalijem sa umakom, pa meseko, naribani sir, svježu crvenu papriku, pa sve ispočetka. Ups, zaboravila sam napisati gore da začine stavljam dok se meso dinsta, svega i svačega.
Počela sam ih raditi sa puretinom i sojinim umakom, jer su nam sa drugim mljevenim mesom i bešamelom teško padale na želudac i ovo se pokazalo kao jaaaaaako dobra kombinacija.
Nekad ubacim i povrće, svježe ili smrznuto, zavisi što se nađe u friđu.

Jeli ove ili neke druge svima dobar tek (sad sam gladna :( )
Zadnja izmjena: robin; 26 stu 2011, 15:13; ukupno mijenjano 1 put/a.

25 stu 2011, 11:31

VIPmama je napisao/la:ne znam jel tko pisao već, čula sam za recept s palačinkama :mrgreen
Umjesto tijesta, pečeš palačinke slane i slažeš

ovako radi moja mama zadnjih 20 godina :gladan :klopa
njammmmmm

26 stu 2011, 19:59

Lena, da, skuham domaće tijesto pa tek onda slažem lazanje. Bude super.

26 stu 2011, 21:23

Radim ih cesto jer ih svi volimo. Kupujem one sto se ne kuvaju, napravim besamel i izdinstam na luku mljeveno meso ui ubacim u to paradajz, sve to poredjam po propisu i eto. za cas gotovo :D . Omiljeno nam jelo. A volimo i kanelone. Obozavamo, zapravo

26 stu 2011, 21:26

i ja ih radim vrlo slicno samo sto volim dodati jos sloj povrca izmedju - spinat ili bundevu :), ponekad naribanu tikvicu. Ne volim kad jedemo samo meso i tijesto ;)

28 stu 2011, 09:01

jučer bile lazanje s rajčica umakom, i s povrćem :)

14 stu 2012, 11:28

Evo prvi put u životu ću raditi lazanje :moli gledam ih već godinu dana i u konstantnim sam pripremama i zadnji put kad sam ih jela kod frendice sa foruma :luv bile su božanstvene :liza ma za prste polizati :yess i sad sam se konačno odlučila da ih napravim i to ni manje ni više nego Adorabline :luv
Ne moram vam ni govoriti da imam "fus nota" na svakoj rečenici...ali zbilja sam odlučna u svom naumu ;)
Dakle sad prvo idem na Dolac u šoping jer naravno da apsolutno ničeg nemam doma :lol
Ajme evo što sam našla... pa jel mi sad vjerujete da mi je trebalo točno 369 dana da ih se usudim napraviti :hahaha ovo je pisano 17.11. 2011. :hahaha
Lara Adorabla na odličnom receptu.
Malac me već tjedan dana "pila" da hoće da mu napravim onakve lazanje kao što je jeo kod Lare za večeru.
Lara mi je dala recept i sad je na meni "samo" da se primim kuhače no nekak si mislim da meni to ne može ispasti baš tako fino
Ali onaj miris u Larinoj kuhinji dok smo čekale da se lazanjice iskrčkaju - neprocijenjivo kao da čekaš premijeru Praskozorja

14 stu 2012, 16:28

Adorabla samo mi reci koliko brašna stavljam na onaj maslac??? Oštro ili? :moli

14 stu 2012, 16:41

Tinice, vidi ovaj recept:
http://mamajacooks.blogspot.com/2010/10/lazanja.html
Bas je detaljan :)

Sto se besamela tiče (nisam Adorabla, ali volim da se pacam :mrgreen ), nikad ne znam koliko cega ide i uvijek ga radim odokativnom metodom (jer ga, na kraju, nikad ne bude previse ;) ), ali znam da ga radim s onim brasnom kojeg trenutno imam u kuci (ne kukuruznim, ofkors :lol ).

15 stu 2012, 12:20

aaaa :lol nisam ni vidjela da me prozivate. Eno sam upravo napisala nekome post za besamel, cekaj sad cu ti linkat

15 stu 2012, 12:21

evo link na one lasagne sa spinatom :kiss
http://www.mameibebe.biz.hr/phpBB2/viewtopic.php?f=63&t=72558&start=30

15 stu 2012, 12:49

ja radim velike kolicine (a ti sad dijeli s 4 ili koliko hoces )
ja uzmem vise od pola putra cca 150-200 grama, otopim ga i dodam brasna tako da bude gusto ali da se jos uvijek spaja smjesa kad ju mijesam. Kad se prestane spajati onda ne dodajem vise brasna (glatko). Na tu smjesu polagano uz koristenje pjenjace dodajem mlijeko i to litru i po do cca 2 litre. Za pocetak dodam litru i po.
Mijesam dok ne zakuha te ako mi je pregusto dodajem jos pola litre mlijeka (da bude do 2 litre)
Kada je besamel gotov, dodam cajnu zlicu soli, mljevenog bibera (cca kafenu zlicu) i izribam cijeli muskatni orascic.

Po zelji onda mozes raditi kombinacije tako da pred kraj dodajes npr naribani parmezan ili da dio mlijeka zamijenis npr s ribljom juhom ili ako radis lasagne s lososom onda zamijenis dio mlijeka s vodom u kojoj si kuhala losos itd. Kombiniras po zelji.
Bitno je samo da ti se kada dodajes mlijeko, smjesa ne zgruda (znaci ili stavi malo manje brasna da ulijevas mlijeko u tekuci putar s brasnom ili ugrij mlijeko pa onda lagano dodaj) i pripremi se da mijesas s pjenjacom da se ne zgurda. Poslije mozes s kuhacom da se ne primi za dno, ali u pocetku obavezno pjenjacom.

Joj divna si :srca Jučer nisam imala mjere pa se nisam usudila prčakti po tom specijalitetu :lol

Znači mogu dodati 200 grama putra to otopim i onda u to glatko brašno jel to treba izgledati onak ko zaprška? Tamnije ili svjetlije? I tu litru i pol odmah sipam unutra ili postepeno??? E da znala sam da mi nešto fali...muškatni oraščić :liza cijeli???? Pa ima i onaj mljeveni kaj ne? :hahaha Jel to onda jedna čajna, kavena žličica? Ne bi sad baš da pretjeram... nego ovak ko ti...aman taman :luv

15 stu 2012, 15:03

ma mozes i 250 :) nece besamelu nista biti, samo ce biti malo vise putra :lol
klasicna zaprska ali ti ne smije zagoriti, malo samo malo prosetas brasno s tim putrom i pazi da ti se ne zgruda brasno u putru jer ako ti se brasno zgruda s putrom onda ces teze napraviti besamel bez grudica. Kad dodajes mlijeko u zgrudanu smjesu onda moras jako mlatiti pjenjacom i jako jako jako polako mlijeko dolijevati da cijelo vrijeme jednolicnu smjesu imas. Ako dodas previse brasna, slobodno mozes maknuti zaprsku s kola pa onda polagano ulijevati mlijeko (ako zdjela nije vruca onda se nece ni toliko grudati).

Mlijeko obavezno postepeno, vrlo polako. Mozes cak angazirati i drugu polovicu da ti polakosipa a ti mijesas da se ne zgruda.
Jedan oraščić je cca kafena žlicica muškata. Vjerojatno i vise jer ne vjerujem da taj mljeveni ima istu jacinu okusa kao svjeze naribani :dunno Uglavnom ti stavi koliko i bibera (znaci najmanju zlicicu koju doma imas pa povecavaj ako ti se okus svidja). Mi stavimo i dva orascica jer jako volimo taj okus, ali vjerujem da ne pase svima jednako.

Ova mjera od 2 litre meni odgovara za cca 500 grama mesa. Ja puno besamela stavljam.

Ne znam da li sam u tom receptu kaj sam pisala rekla da prvo stavis u protvan besamel (da ti se tijesto ne zalijepi za protvan) i prvi red stavljas manje mesa i besamela da se sve ne raspadne kad rezes i vadis iz protvana, lasagne van.

10 pro 2012, 16:11

Adorabla :klanja evo odlučila se konačnoooo danas napraviti ih pa makar sjekire padale :lebdi

10 pro 2012, 16:29

Uvijek ih pravim po Adorablinom receptu, i ne može da omane :dada Već sam i goste zvala na lazanje i svi su bili oduševljeni.

Sa spanaćem sam jednom pravila, ali mi nisu ništa posebno.

10 pro 2012, 16:41

Slažem se, Adorablin recept je provjereno najbolji od svih! :1

10 pro 2012, 16:46

Sad sam još išla gruntati kakvo brašno se stavlja u bešamel, glatko jel tak? I da kupila sam od podravke u boci passatu ali kako ću raditi sa 850 grama mesa podebljat ću na 4 dcl passate ;)

10 pro 2012, 20:10

Ja radim skroz drugacije lazanje.
Najcesce kupim svjeze, ali ako koristim bariline ili bilo koje druge, uvijek ih kratko prokuham prije slaganja. Dakle- namastim vatrostalnu sa putrom, poslozim svjeze lazanje, prekrijem ih sa dinstanim mesom koje ima safta (meso dinstam cca pola do sat vremena od zacina stavim samo sol i papar i ponekad lovorov list- ali cure ne vole, pa ga ne koristim uvijek) onda opet slozim red lazanja, prelijem ih paradajzom (ovdje mislim na paradajz onaj iz tetrapaka) naribam sir (podravec ili sl) slozim jos jedan red lazanja, opet prelijem paradajzom, na to slozim sir u listicima, zadnji red lazanja prekrijem besamelom kojeg posipam sa parmezanom.
Lazanje sa brdom besamela nam nikad nisu bas "sjele" a kad smo probali ovu varijantu, vise nikada nismo niti jednu drugu. Svi koji kod mene probaju lazanje, dolaze po jos :)
Tinice, ja u besamel stavim koje stignem, ali nekako mi ljepse s ostrim ispadne :dunno

11 pro 2012, 09:32

Tinice to ti je puno premalo paradajza. Ja evo jučer radila, na kilu mesa stavila litru i niš nije previše, lazanje puno upiju. Mi svi volimo saftno. :kino
No sad vidjeh da ćeš raditi s puno bešamala, onda će i 4 dl pasate biti dosta. Mi volimo više paradajza manje bešamela, ali opet ne premalo. :lol

Inače radim tak da prvo podinstam luk, dodam meso i dinstam cc 45 min, dodam pasatu, sol, papar, malo bosiljka i muškatni orašćić. Zakipim.
Posebno napravim bešamel, na malo maslaca popržim brašno, oštro i na to nalijem mlijeka, posolim, popaprim i miješam dok se ne zgusne.

Onda slažem- na dno protvana stavim malo pasate pa slažem lazanje ( nekad kupim Bariline nekad napravim doma, ali ih nikad ne kuham prije, bolje je s domaćima, al eto jučer nisam stigla), meso s umakom, bešamel pa ribani sir i tako 3 x.
Na vrhu je ribani sir. Pred kraj pečenja posipam parmezanom i još kratko zapečem. :liza
Uz to zelena salata ili nešto slično, danas ćemo rikulu i matovilac.

11 pro 2012, 15:36

Uvijek ih pravim po Adorablinom receptu, i ne može da omane
:hahaha ma kod mene uvijek omane kad ne treba :ajme
Dakle jučer navečer sam dušu ispustila koliko sam plakala dok sam ih bacala u smeće, upropastila sam sve a bila sam pripremljena ko njemački viojnik 41. :hahaha
Dakle, kupila sam skoro kilu mesa, 250 grama putra, one bariline lasagne, 2 litre mlijeka, glatko brašno, čak sam ribala muškatni oraščić :hahaha
I onda napravila sam bolonjez da bi ga anđeli jeli, stavila sve unutra kaj treba i papr, i sol, i origano, i pola litre podravkinog soka u boci i onda je na red došao bešamel, otopila sam maslac, stavila glatko brašno, napravila tako finu zapršlu, sve je mirišalo i upućivalo da će ovo biti san snova, i dodavala mlijeko, polako, sa pjenjačom to sve mješala, i još si pritom mislim da kaj dramite oko toh grudica kad nema šanse da se naprave ako se sve to fino brzo mješa, i tako polako dodala dvbije litre mlijeka, ništa zgrudano, baš fina smjesa i mirišljava, i onda sam otišla vaditi tepsiju i uključila pečnicu a ovo se fino kuhalo i ja sam čekala dok ne počne kipiti i najednom osjetim neki fujkasti miris, i nije mi jasno kaj je to, i ajde maknem ja to sve sa ploče i još dobro promiješam i stavim bešamel na dno, pa 4 lazanje, pa meso, pa bešamelom, pa tijesto o tako do kraja... ali sve mi više i više smrdi i stavim ja to peći i nakon 20 minuta pita mene dragi kakav je to miris zgorenog mlijeka :conf I meni tek onda padne na pamet da se to valjda mlijeko skurilo dok sam ga ostavila da počne kipiti i za 40 minuta izvadila to sve skupa van a kad tamo miris za povračati... i sve sam prvo stavila van da ohladim a onda sam bacila u smeće :lebdi
Tako da su moje prve lazanje neslavno završile :gaah
Ali vi ste krive :gaah nitko nije napisao da ja to moram stalno mješati...ja sam skužila da moram samo paziti da se ne zgruda dok stavljam brašno i mlijeko a poslije sve laganini...
slika

11 pro 2012, 15:36

Uvijek ih pravim po Adorablinom receptu, i ne može da omane
:hahaha ma kod mene uvijek omane kad ne treba :ajme
Dakle jučer navečer sam dušu ispustila koliko sam plakala dok sam ih bacala u smeće, upropastila sam sve a bila sam pripremljena ko njemački viojnik 41. :hahaha
Dakle, kupila sam skoro kilu mesa, 250 grama putra, one bariline lasagne, 2 litre mlijeka, glatko brašno, čak sam ribala muškatni oraščić :hahaha
I onda napravila sam bolonjez da bi ga anđeli jeli, stavila sve unutra kaj treba i papar, i sol, i origano, i pola litre podravkinog soka u boci i onda je na red došao bešamel, otopila sam maslac, stavila glatko brašno, napravila tako finu zapršlu, sve je mirišalo i upućivalo da će ovo biti san snova, i dodavala mlijeko, polako, sa pjenjačom to sve mješala, i još si pritom mislim da kaj dramite oko toh grudica kad nema šanse da se naprave ako se sve to fino brzo mješa, i tako polako dodala dvbije litre mlijeka, ništa zgrudano, baš fina smjesa i mirišljava, i onda sam otišla vaditi tepsiju i uključila pečnicu a ovo se fino kuhalo i ja sam čekala dok ne počne kipiti i najednom osjetim neki fujkasti miris, i nije mi jasno kaj je to, i ajde maknem ja to sve sa ploče i još dobro promiješam i stavim bešamel na dno, pa 4 lazanje, pa meso, pa bešamelom, pa tijesto o tako do kraja... ali sve mi više i više smrdi i stavim ja to peći i nakon 20 minuta pita mene dragi kakav je to miris zgorenog mlijeka :conf I meni tek onda padne na pamet da se to valjda mlijeko skurilo dok sam ga ostavila da počne kipiti i za 40 minuta izvadila to sve skupa van a kad tamo miris za povračati... i sve sam prvo stavila van da ohladim a onda sam bacila u smeće :lebdi
Tako da su moje prve lazanje neslavno završile :gaah
Ali vi ste krive :gaah nitko nije napisao da ja to moram stalno mješati...ja sam skužila da moram samo paziti da se ne zgruda dok stavljam brašno i mlijeko a poslije sve laganini...
slika

12 pro 2012, 11:47

Eh draga nisi dobro čitala ,ili nisi moj post čitala :basnecu
Evo
Posebno napravim bešamel, na malo maslaca popržim brašno, oštro i na to nalijem mlijeka, posolim, popaprim i miješam dok se ne zgusne.

I kaj je stvarno miris bio tak grozan? Mislim niste ih ni probali? Mislim da mi bi. :lol

Baš mi je žao no slijedeće će biti bez greške. :zivili

12 pro 2012, 11:49

ne kužim zapravo, nisi maknula bešamel s vatre dok si slagala lazanje?

12 pro 2012, 11:58

onda sam otišla vaditi tepsiju i uključila pečnicu

ma ooootisla ona :nokti mozda u ducan po tepsiju :xmaspresents1 steta je sto nisi odmah skuzila za besamel, mogla si i bez toga, ovako.... iako, ja bih kao i teutonija, prvo probala :mrgreen

12 pro 2012, 12:02

ni meni bas nije jasno kak ti je taj besamel bas tak sve upropastio. pa kaj nije smrdio dok se kurio? dok je jos u rajngli/tavici bio?
nije ti smrdio dok si slagala?
ak se i zakurio, zakurio se pri dnu , a ne vjerujem da si to zagoreno strugala i stavljala na lazanje.

12 pro 2012, 12:09

ajd lakše mi je, vidim da nisam jedina kojoj nije jasno što je Tinica uspjela izvesti. :lol :lol

12 pro 2012, 12:16

To i ja mislim ,malo je zagorilo po dnu i to je smrdilo u kuhinji ,ne vjerujem da bi se miris osjetio kad bi jeli te lazanje. :dunno
Nije se moglo ne znam kak skuriti ak to nisi vidjela u rajngli kad si stavljala taj bešamel i miješala ga na kraju.
Zagoreno mlijeko ima jak miris, ali mu to ne mijenja okus(onom dijelu koje nije zagoreno jelte) tak da uz ostale arome i začine u lazanjama mislim da nisu bile za baciti. :kima

12 pro 2012, 12:19

vidim da niste nikad baš jako zagorile mlijeko. Ja ne mogu već 20 godina zaboraviti okus jedne kave u gostima (nisam je mogla odbiti) dakle, preodvratno, nemoguće je da se to jede :puke

12 pro 2012, 12:21

meni stvarno nije jasno kak je moglo tak jako zagoriti. bila je u kuci. nije na plac otisla.
i meni se primi po dnu gotovo svaki puta, jer bas ne mijesam, prelijena sam ja za to picajzlanje (poslije oribam i sve pet) ali bas nikakav miris nema.
Odgovori