O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.
Odgovori

Re: vege, bio, makro... (a moze i mikro) kutak

16 tra 2009, 11:48

:mrgreen:

16 tra 2009, 11:50

a inače MM to nosi u plastičnoj posudici i onda mljacka na poslu :mrgreen:

16 tra 2009, 11:52

Samo pišite, ja čitam, pa ću si pripremit isto posudicu :mrgreen: - jedino nemam frižider na poslu

17 tra 2009, 10:19

ljeti su super salate s tjesteninom/zitaricama+klice, povrce+preljevi. Osim toga cesto skuham neku zitaricu, pospem sjemenkama, dodam kratko kuhanu brokulu/prokulice/salatu od cikle ili kratko pirjanu mrkvu, celer, korabu, i uz to jos dvije snitice dimljenog tofua i super.

21 tra 2009, 00:10

ivana ch - kako ide onaj tvoj recept sa sjemenkama i tamari sosom, da budu kao grickalice? ako sam dobro skužila, ti to nosiš na posao kao gablec? ili s tim nešto napraviš?
i - jel može umjesto tamarija, shoyu sos s tim sjemenkama?

nisam makrobiotičarka, vege i sl., ali me takvi recepti uvijek privuku, jer mrzim pripremati, dodirivati sirovo meso. pet dana u tjednu ne jedemo meso, pa zapravo često pripremamo bezmesne obroke.
npr. danas sam radila polpete od zobenih pahuljica (mrkva, luk, sv. sir), prilog ml.kupus+krumpir, uz takve stvari uvijek napravim neki umak od jogurta s češnjakom, ili mladim lukom, krastavcima, kaparima i sl.
sutra radim varivo od ječma - mljac, što je to fino, skoro svaki tjedan ga radimo - poriluk, mrkva, ječam... a na tanjuru naribam s parmezanom

jedna stvar mi nije jasna kod makrobiotike (hmm.. da samo jedna.. moš mislit) - kako to da se prednost daje prženju, a ne pečenju? prženje je inače uvijek isticano kao nešto najgore, a u markobiotici se puno toga prži (btw. na kojem ulju?)

21 tra 2009, 06:36

anlan, kod nas je isto kao i kod vas, isto nismo vege, makro ni mikro, ali isto jedemo samo jednom tjednom meso. to smo mi, S. ga možda koji put pojede i u vutiću :/ , iako više voli maneštre pa se nadam da ipak jede puno povrća i voća.

što se tiče nejasnosti u makrobiotici, možemo udrugu osnovat, a Ivana će nam odgovarat :mrgreen:

21 tra 2009, 06:57

Anlan, ajd pliz daj recept za te popečke od zobenih i vartivo od ječma.

21 tra 2009, 07:01

folne je napisao/la:Anlan, ajd pliz daj recept za te popečke od zobenih i vartivo od ječma.

upravo sam ja došla editirat prebrzo i prerano napisan post, al je folne bila brža :1
anlan, recepte na sunce :klanja

21 tra 2009, 08:05

Ne bih rekla da se prednost daje przenju. Cilj je zapravo koristiti raznovrsne nacine pripreme hranom. Jedan klasican makro obrok bi bio:
juha 5%
zitarice 40%
povrce 35-40%
mahunarke 5-10%
alge 5%
pickles 5%

Zitarice se kuhaju pod tlakom ili klasicno, mogu se praviti kroketi, popecci, salate... Mahunarke slicno tako. Povrce se kuha (krace ili duze), pari, kratko pirja, duze pirja, pece, przi u tempuri... Ovisno o godisnjem dobu mijenja se i nacin pripreme. Ljeti je pogodnije krace kuhanje, parenje, krace pirjanje te sirovo povrce, dok se zimi kuhaju variva, povrce pece u pecnici, przi...
Cesto ljudi (a tako sam i ja) kad tek pocnu jesti makrobioticki imaju vecu potrebu za przenom hranom cisto radi osjeta okusa jer je tako okus jaci i blizu onom na sto smo navikli. Ja obicno przim 1-2 puta tjedno, ljeti ponekad uopce ne...tako nekako. Sto se tice ulja za przenje ja koristim hladno presano suncokretovo jer je najekonomicnije, a ponekad przim (ako treba manje ulja) na tamnom sezamovom. Na jednom tecaju u Makronovi sam cak cula da se hladno presano suncokretovo ulje moze cak i dva puta upotrijebiti. Ja to ipak ne radim.

Anlan, recept za sjemenke:
sjemenke oprati i na suho poprziti da dobiju lijepu zlatno smedju boju. Dok su jos vruce zaliti s tamarijem ili shoyuom (nekoliko zlica ovisno o kolicini sjemenki). najbolje je stavljati jednu po jednu zlicu i mijesati da budes sigurna da neces staviti previse. Tako se mogu praviti i bademi.
Meni je to dodatak jelu. a ponekad grickam kao medjuobrok. Treba ipak biti umjeren jer je to vrlo slano.

Jecam je inace, idealna zitarica za proljece jer je odlican cistac, pa je ovo pravo vrijeme da ga se konzumira.

21 tra 2009, 08:31

upravo vam pišem punih usta ovog namaza od leće i tikvica
izvrsno je :klanja, odlično :1

21 tra 2009, 08:34

super topic
a ivana nam je guru :)

ja bi jela sva ta jela o kojima pišete, i jedem ih al ostatak obitelji bojkotira :angry
ječam... ima neki dobar receptić? ja ga obično stavljam u maneštru s fažolom (grahom)
u zadnje vrijeme puno jedem slanutak u svim kombinacijama

21 tra 2009, 08:51

corazon je napisao/la:super topic
a ivana nam je guru :)

ja bi jela sva ta jela o kojima pišete, i jedem ih al ostatak obitelji bojkotira :angry
ječam... ima neki dobar receptić? ja ga obično stavljam u maneštru s fažolom (grahom)
u zadnje vrijeme puno jedem slanutak u svim kombinacijama

eeeee, i MM je to prije bojkotirao. onda je dobio visoki tlak i sad ne da ne bojkotira, nego sam dovlači povrće, kuha i uživa :1

21 tra 2009, 15:56

...žao mi je što ne stižem pratiti, al zato kuham naveliko :lol

Jučer sam radila baš po makro receptu: Basmati riža i proso s blitvom, svježim začinima, limunom i prženim bademima; danas reintepretirala: iste žitarice (mogu se jesti dva dana) sa špinatom, zelenom lećom i mladim lukom.
Božanstveno!
(usto smo jeli i prženi sejtan i svježu zelenu salatu.)

Moram pogledati u Žitarice i naći neki zanimljiv recept za ječam :)

ivanach :hug

21 tra 2009, 15:59

mahima je napisao/la:...žao mi je što ne stižem pratiti, al zato kuham naveliko :lol

Jučer sam radila baš po makro receptu: Basmati riža i proso s blitvom, svježim začinima, limunom i prženim bademima; danas reintepretirala: iste žitarice (mogu se jesti dva dana) sa špinatom, zelenom lećom i mladim lukom.
Božanstveno!
(usto smo jeli i prženi sejtan i svježu zelenu salatu.)

Moram pogledati u Žitarice i naći neki zanimljiv recept za ječam :)

ivanach :hug

mahima, o-će-mo re-cept! o-će-mo re-cept! :cheer

21 tra 2009, 16:02

ivanaCH je napisao/la: Negdje sam procitala kako nije visokovrijedna namirnica. No nije to razlog, nego to sto ja uvijek pravim seitan sama, a dimit ga ne mogu.

:conf

Ja ga obožavam; uvijek moram imati nečega dimljenog - ili tofua, ili sejtana - osobito zimi za variva.

21 tra 2009, 16:07

proljetni rižoto od ječma:

kaže JBP da je to makroklasika :lol

4 šalice kuhanog ječma
1 manji poriluk
2 mrkve narezane na deblje polumjesece
2 žlice sez.ulja
120 gr. svježih gljiva
1 žlica tamarija
1 šalica vode ili temeljca
4 žlice sjeckanog peršina

popirjati poriluk 1 do 2 min, dodati gljive pa pirjati 3-4 min, umiješati mrkvu pa na sve staviti kuhani ječam, dodati šalicu vode ili temeljca kad zakuha dodati tamari, smanjiti vatru i poklopljeno kuhati 30 minna laganoj vatri.
na kraju umiješati peršin :)

:mah

21 tra 2009, 16:42

Vidim u Žitaricama da se ječam dobro slaže sa smeđom rižom i kamutom, pa se može kuhati zajedno:

1 i pol šalica smeđe riže
1 šalica ječma
pola šalice kamuta
4 i pol šalice vode
3 prstohvata soli

kuha se 50ak min, na kraju se pospe prženim i mljevenim sjemenkama sezama :)

21 tra 2009, 22:06

e thalia al dok nekima dođe do glave... ma dobro nije mm toliki problem, voli probati sve novo i sviđa mu se zelenjava (žitarice malo manje al podvalim)

mahima :klanja hvala za recepte...ovaj prvi mi se baš sviđa i jednostavan je
stavila sam recepte na sortirano... lijepite ih tamo cure

22 tra 2009, 00:38

ivana ch, hvala na receptu

thalia - baš taj recept za namaz imam već dugo spremljen, ali nikako da dođe na red. sad imam poticaj :)

recept za varivo od ječma našla sam davno na rodi, evo link jer na njemu ima još ideja za ječam (npr. salata mi izgleda dobro) http://roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?p=1394613&sid=8d564baa1cc5ce24a581edbb60787335
to je gusto, kremasto i žvakasto varivo. po fotki u albumu autorice recepta vidim da je preko posula sezam, ja, kad je već na tanjuru, naribam parmezan.

što se tiče polpeta od zobenih, moram napomenuti da još nisam našla idealan recept za bilo kakve polpete od žitarica, pa ako netko ima nek se slobodno javi :) .

za ove od jučer sam kombinirala par recepata, tj. stavila ono što sam u tom trenutku imala doma: na sitno nasjeckanom luku sam prodinstala sitno naribanu mrkvu, pa dodala zobene (one sitnije ;) ), pa tvrdi sir na kockice, pa jaje, pa mi se učinilo prerijetko pa sam dodala još zobenih, pa mi se učinilo pregusto pa sam dodala svježeg sira, tu negdje sam i začinila smjesu (soli, papra, što već tko voli), formirala polpete i uvaljala u krušne mrvice u dio kojih sam stavila i sezamove sjemenke. nisam pržila nego stavila na pleh tj. papir za pečenje i na 180 stupnjeva, koliko treba. nisu mi se raspali :mrgreen: !

da sam imala još neko povrće tipa, graška ili kelja ili možda brokule, to bih prvo skuhala i umiješala u smjesu za polpete. koliko vidim rade se i s grahom.

oni jesu bili ok, ali ne za :5 jer mi svi ti i takvi popečci uvijek traže neki umak, npr. salsu i sl., ja sam napravila brzinski od jogurta, češnjaka. inače su dosta suhi, što nije ni čudno s obzirom da nema ni kapi ulja, možda bi ih trebalo u nekom trenutku nečime zamastiti (npr špekom ;) )

22 tra 2009, 07:52

ovaj mahimin rizoto od jecma ja cesto spremam za uzinu. Dan prije skuham jecam a onda ujutro dovrsim. Jako je fino.
Jesam vam vec rekla da sam se prijavila za skolu prirodnog kuhanja kod JBP? Ne znam ni sama od kud cu namaknuti novce ali sam se prijavila, pa ce valjda doci od nekud. :mrgreen:

22 tra 2009, 12:29

ivana, super za školu, meni se čini da tebi to ne treba. :)

22 tra 2009, 14:26

radila sam nedavno ove kekse, fini su http://www.coolinarika.com/recept/keksici-preliveni-cokoladom, autorica ima još dosta zanimljvih recepata. zanimljive recepte ima i korisnica -electro (zanemariti vegetu), ona živi u Londonu pa ima dosta indijskih recepata. ivana - jel ti pripremaš indijsku klopu?

22 tra 2009, 14:41

prije sam vise kuhala indijsku klopu ali sam u medjuvremenu muza prebacila na makrobiotiku tako da u zadnje vrijeme ne spremam nista osim povremeno chappaties. Ali jako volim papati njihovu klopu, jako jako

22 tra 2009, 14:47

anlan, probaj ove keksice - odlicni su, a jednostavni Integralni American Cookies :mah

22 tra 2009, 15:19

mirci - probat ću sigurno, samo sa još više čokolade :) .
volim kukise svih vrsta, ali uvijek se vraćam prvom receptu koji mi je prije 20 godina dala moja tada 9-godišnja sestrična (da, toliko su jednostavni da ih je i dijete radilo :mrgreen: )

22 tra 2009, 15:21

ivanaCH je napisao/la: Ali jako volim papati njihovu klopu, jako jako

i ja, jako, jako :) ali ništa ne spremam jer za svaki recept treba barem 5 začina koje nemam i koje bi upotrijebila samo tada i tko zna kada.

22 tra 2009, 15:25

anlan je napisao/la:
ivanaCH je napisao/la: Ali jako volim papati njihovu klopu, jako jako

i ja, jako, jako :) ali ništa ne spremam jer za svaki recept treba barem 5 začina koje nemam i koje bi upotrijebila samo tada i tko zna kada.

i ja isto :/
a da mi kupimo zajedničke namirnice i začine pa ih šaljemo jedna drugoj :mrgreen:

22 tra 2009, 15:42

može, meni će trebati jednom godišnje kad se odlučim za takav poduhvat. znači kod mene bi začini bili do travnja 2010., a kod tebe do travnja 2011. za dalje ćemo se dogovoriti :gigl

22 tra 2009, 15:44

Ja jako ne volim indijsku hranu...
Tijekom boravaka u Indiji, jedem isključivo kvazitalijansku kuhinju :lol

22 tra 2009, 15:46

to je ista fora kao s kineskom hranom u kini?
Odgovori