O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.
23 tra 2010, 09:23
Ide i uz ribu i uz meso, može biti jelo samo za sebe, a može biti prilog.
23 tra 2010, 09:26
ma ja bi ga i napravila kao prilog, onda ću uz ribu
23 tra 2010, 09:28
bob raste samo u "našim"-tj "vašim

" krajevima, zato kontinentalke ne znaju za njega (osim ovih naših turbokuharica)
mladi je super lešo
"stari" s tjesteninom (bob i manistra, to je hrana naše mladosti

) ili artičokama.
23 tra 2010, 09:31
Uz ribu je meni osobno najfiniji ovako s blitvom, kako su cure prije navele.
Uz meso mi bolje paše sam, ja ga skuham u posoljenoj vodi i začinim kao salatu, s maslinovim uljem i malo kvasine.
Krumpirić - potpis
Inače, ja obožavam bob, tako da ne mogu zamisliti svakodnevnu prehranu bez njega pa mi bude čudno što neko nije čuo za njega. Sorry cure, ništa osobno, to je čisto moja zaluđenost bobom, a uz bok mu idu i poriluk, i kapula, i....da ne nabrajam dalje
23 tra 2010, 09:34
Krumpirić je napisao/la:bob raste samo u "našim"-tj "vašim

" krajevima, zato kontinentalke ne znaju za njega (osim ovih naših turbokuharica)
mladi je super lešo
"stari" s tjesteninom (bob i manistra, to je hrana naše mladosti

) ili artičokama.
kak mislis to u "vašim"? sveki svake godine sije bob i uredno raste, jedino kaj ga ne zna spremit, obicno pusti da "ostari" pa je tvrd i neukusan

, a i kuha ga na cuspajz, pa ga samo svekar jede
Ja si ga tu i zamo naberem mladog pa stavim u rizoto, ili s absmalcanim mahunama, a bas cu probat i ovak s blitvom i krumpirima
23 tra 2010, 09:36
A bob s artičokama?!
23 tra 2010, 09:37
sorry, lilly, ja ga ovdje na tržnici gotovo ni ne vidim, a u Dalmaciji raste ko iz vode
23 tra 2010, 09:53
ma ima ga i ovdje na placu.
a i u slavoniji ga ima iako nije ni blizu tako popularan kao u dalmaciji
23 tra 2010, 10:34
Inače, ja obožavam bob, tako da ne mogu zamisliti svakodnevnu prehranu bez njega pa mi bude čudno što neko nije čuo za njega. Sorry cure, ništa osobno, to je čisto moja zaluđenost bobom, a uz bok mu idu i poriluk, i kapula, i....da ne nabrajam dalje
Ja isto, ooooboooozavam
Krem juha od boba, ovo što kaze Krumpi manistra s bobom ( samo što mi to lokalno zovemo pašta s bobom

), pa ove sve lešo varijante, sam, s blitvom i krumpirom, samo s krumpirom, s dodatkog osmuklja u leši ili bez, mljac, kako bilo. Ovaj stari obavezno imam u zamrzivaču za krem juhe u jesen i zimu.
Ima ga kupiti i zamrznutog u dućanima.
23 tra 2010, 10:35
sad nam još moraš dati i recept za krem juhu.
23 tra 2010, 10:59
ja bih molila recept za manistru
23 tra 2010, 11:28
Mi manistru, odnosno kod nas zvoemo paštu, kuhamo isto kao i fažol/grah.
Napravimo zapršku na maslinovom ulju, malo brašna i malo crvene paprike, na to se baci nasjeckani češnjak samo da zamiriše, podlije se vodom.
Ako ne volite zapršku onda na maslinovom ulju popržiti samo malo crvene paprike i češnjak.
U to se onda doda bob, dvije do tri mrkve, jedna kapula, malo suhog mesa ili pancete, komad pršuta, nije bitno, a može i bez. Soli i papra po želji. Isto tako može se staviti komad celera, korijen peršina, selen, nasjeckani peršin, friški pomidori ako ih ima, komad korabice. Ukoliko niste radili zapršku sada se ubaci i krumpir-dva.
Ako je stari bob, a takav obično ide u ovo jelo, ja to kuham u ekspresu jedno 45 minuta, volim da mi je bob mekši. A može i u običnom loncu samo bi trebalo kušati bob pa ocjeniti jeli postigao željenu mekoću.
Kad je gotovo, mrkvu i kapulu izmiksam štapnim mikserom (kao i celer, i korijen peršina i krumpir, ovisno što sam unutra stavila) i vratim nazad, i u "čorbicu" ukuham malo pašte.
23 tra 2010, 11:35
Pašta bob radim slično ko i Guljka, samo što ništa ne miksam. Ako je bob stari bio prethodno zamrznut i prije zamrzavanja prokuhan, onda ga stavim mrvicu kasnije od ostatka povrća, jer mu onda treba jako malo za skuhati. Može se ići na varijantu zaprške prvo a može se sve staviti kuhati na hladno pa dodati zaprška. Ja stavim samo malo kore od pancete za miris, ne stavljam suho meso. Tjestenina obično ide ista kao u paštu fažol.
Krem juhu: prvo ogulim bob od korice (onaj stari prethodno srmznut i prokuhan, jedino jelo za koje uklanjam koricu sa starog boba), to radim da ga jos smrznutog prelijem vrelom vodom, tako se jako lako oguli. I onda stavim kuhati sve sto imam u frizideru od povrca, mrkvu, bob, korijen selena, pa peršin, selen, malo krumpira (kako kad, nekad i bez), u to dodam malo maslinovog ulja i zacinim po zelji. Pustim da se to dobro raskuha, ispari visak vode i onda samo sa stapnim usitnim. Netko to ugusti s vrhnjem za kuhanje, to dosta neutralizira okus za onu djecu koja ne vole okus boba. Ja ne stavljam vrhnje za kuhanje nego mi malo krumpira tome sluzi.
23 tra 2010, 12:02
Ana je neki dan kuhala tjesteninu s bobom i bademima, interesanto je izgledalo.
23 tra 2010, 13:03
Ma Skorpi ti si napisala da ti je muz mislio da je grasak pa me to asociralo na ciscenje jer sam vidjela ljude da pitaju na placu a kako cu ja to ocistiti.
obicno pusti da "ostari" pa je tvrd i neukusan

, a i kuha ga na cuspajz, pa ga samo svekar jede
taman sam htjela reci di je greska ali Skorpi sve vec objasnila
prvo ogulim bob od korice (onaj stari prethodno srmznut i prokuhan, jedino jelo za koje uklanjam koricu sa starog boba), to radim da ga jos smrznutog prelijem vrelom vodom, tako se jako lako oguli.
kad je skroz dozrio i star onda zapravo s bobom ima dosta posla jer se mora skinuti ta kozica inace je stvarno tvrd i neukusan.
23 tra 2010, 13:05
Adorabla, u mahuni izgleda slično ko i grašak u mahuni, glatka mahuna, slične širine i dužine. On zna bobo kako izgleda očišćen jer ga često jedemo ali za ovaj u mahuni nikad nije siguran šta je to u frižideru
25 tra 2010, 12:45
Imam 1 kg jogurta običnog kojem ističe rok danas i radila bi neki kolač
Većina kolača koji se rade sa jogurtom su sa malim količinama, ja bi da bar većinu potrošim.
Ideje?
25 tra 2010, 17:49
Ltl, izgleda super, samo nemam pola sastojaka doma
Morat ću iskombinirat nešto.
Hvala
25 tra 2010, 18:25
super topik
baš sam ove godine dobila u ruke sjeme boba i zasijala ga, sad čekam prve mahune.
naravno da ga kao prava kontinentalka do svoje 30te nisam nikada vidjela
25 tra 2010, 19:47
ja sam bob prvi put skuzila kao ledov proizvod
ima ga kupiti zaledenog
26 tra 2010, 10:49
Folne, ova trava koju si stavila mi zovemo roškanj. Nisam ga jela otkad je mama otisla iz Zadra, a svaki put na proljece kad bi dosla doma, ona bi mi to nabavljala. Mljac. obozavam ga. Jesi ga nasla na placu negdje? Mmmmm. Inace samo smo ga kuhali i polili maslinovim uljem.Naravno, ocistila bi ga od ove "osnovne stapke" tako da ostanu samo mali busencici jer je stapka drvenasta. Obiluje zeljezom.
Bob radim prema receptu iz vegetarijanske kuharice dinstan s mrkvom i lukom. Od zacina stavljam majcinu dusicu i lovor. Ne gulim kozicu.
27 tra 2010, 21:32
i ja bob najcesce lesam. Sam sa krumpirom ili u kombinaciji sa blitvom. A articoke ne mogu zamisliti bez boba
28 tra 2010, 19:31
Mirci je napisao/la:i ja bob najcesce lesam. Sam sa krumpirom ili u kombinaciji sa blitvom. A articoke ne mogu zamisliti bez boba

mirci, kako praviš artičoke s bobom? donila mi sveki i jedno i drugo pa bi sutra spremala

ja inače artičoke punim smjesom u koju ide grašak i onda se sve skupa kuha.
28 tra 2010, 21:34
Masho - nasjeckaš češnjak i peršin, malo posoliš i popapriš, dodaš u to malo mrvica i s time puniš prostor između listova artičoka (na artičokima prvo odrežeš onaj bodljikavi dio na vrhu lista i skineš par vanjskih najtvrđih listova).
Onda ih složiš u lonac, dodaš biža i boba po želji, možeš i samo bob ili samo biž, neki nasjeckaju i malo krumpira na kockice, ja osobno volim bez, podliješ vodom, kapneš malo maslinvog ulja, isto malo posoliš i popapriš i pustiš da krčka.
Možeš i na maslinovom ulju malo popržiti kapulu pa onda podliti s malo vode, složiti artičoke i dodati biž i bob pa dalje isto kao što sam gore napisala.
28 tra 2010, 22:01
aha, hvala!
tako i ja slično radim artičoke, jedino ja u punjenje dodam i biže i mrkvice na sitno.
znači mogla bi sve tako, pa na kraju u teću dodam i bob.
28 tra 2010, 22:50
Pa da, kako sve ostalo tako i njega. Gotov je kad su gotove i artičoke. I da im baš jedan posebni "gušt"....
P.S. I love bob
30 tra 2010, 23:50
upravo tako. Dodas ga uz grasak i to je to
01 svi 2010, 02:45
Prekjučer kuhala paštu-bob inspirirana ovim topikom, obozavam to jelo