O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.
Odgovori

Re: MasterChef HR

31 ožu 2011, 08:30

jopic2 je napisao/la: ja sam svaki put kad su sipali gljive u lonac pitala televizor zakaj gljive?

i ja :D

ali ajde, rekoh, dok su ih stavljali u mesne temeljce

ali u riblji, hm, bas cudno, to stvarno nikad ne bih stavila

31 ožu 2011, 08:33

jopic2 je napisao/la: ja sam svaki put kad su sipali gljive u lonac pitala televizor zakaj gljive? :hahaha sve su objasnili samo su gljive ostale nepoznanica...jel zna netko?

mene su isto šokirale te gljive :shock to svakako nije temeljac na kojem bih kuhala djeci... brijem da su gljive zato da povežu sve to skupa u onu slinavu masu jer puste dosta sluzi... valjda im bjelančevine iz mesa (agar) nisu dosta da to bude tako gusto...

31 ožu 2011, 08:36

boysica, zasto sampinjone ne dajes djeci?

31 ožu 2011, 08:42

i mene su iznenadile gljive i isto sam zaključila da ih stavljaju zbog te sluzi, tj. želatine. zbog okusa nije sigurno jer šampinjoni nemaju nikakav okus.

i umakanje prsta sam primjetila :lol
a i općenito kad kušaju hranu sam totalno fokusirana na to da neke stvari probaju u dva griza. uvijek se sjetim seinfelda i double deep in-a :lol

31 ožu 2011, 08:51

ivana7997 je napisao/la:boysica, zasto sampinjone ne dajes djeci?

zato što su još mali, a ne preporučaju se gljive davati djeci do 7. (u nekoj literaturi i do 12.) godine... tijekom stajanja i kuhanja ispuštaju toksine štetne za djecu... pa ti si to sigurno već čula

Novamama je napisao/la:a i općenito kad kušaju hranu sam totalno fokusirana na to da neke stvari probaju u dva griza. uvijek se sjetim seinfelda i double deep in-a :lol

e, da, sad si i mene sjetila toga :hahaha

31 ožu 2011, 08:52

i umakanje prsta sam primjetila

Nova i ja. I to malog. Bljak :basnecu

31 ožu 2011, 08:54

prst sam i ja primijetila :lol
gljive isto :p

31 ožu 2011, 09:00

suzica je napisao/la:Mene se dojmilo umakanje i lizanje malog prsta u holandez. Pa onda još jednom isti prst. Ne bi ja njemu u kuhinju :ne

ja nemam problem s umakanjem prsta. ako idemo od toga da moraju imati sanitarnu i da bi trebali imati čiste ruke, onda mi je isto jel ga umače u umak ili mi s tim prstima slaže nešto na tanjur. ako je lizao pa opet, to je drugi par cipela definitivno.
i općenito sam jednom čitala na jednom roditeljskom forumu temu o gadljivosti prema takvim stvarima i ostala iznenađena što se sve ljudima gadi i pitala se da li ti isti ikada ili nikada jedu po restoranima i, ukoliko, jedu, onda zanemaruju te primisli? :dunno ja se ne pitam što je radio kuhar dok je kuhao. mislim da mi je onda bolje da ostanem doma i sama kuham, a ne da plaćam obrok kojem mi je draž uništena razmišljanjem jel umakao ili svaki put taknuo hranu čistim priborom i kuhačom. :ajme kad jedem, onda jedem i ne okrećem po glavi takve gadljivosti.

31 ožu 2011, 09:07

Ne bih ni ja imala problema da je jednom. Ali dva puta. Nisam cak ni toliko gadljiva koliko sam se tome zacudila. I onda dodje Mate i on umoci mali. Prst. To im je neko kuharsko pravilo koji prst se umace :lol Ko oni koji pustaju nokat bas na malom prstu, :drink

31 ožu 2011, 10:04

Madir je napisao/la:I ja gledam.
Samo nije mi jasno, kako su se neki uspijeli prošvercat kao amateri, a u stvari su profesionalni kuhari.
Za jednog siguno znam da je kuhar i to vrsni.
Favorit mi je Robert. :1 (Liv taj je iz Trogira)

A Mate, Mate ima vremena da se zaokruži kao '' pravi '' kuhar, još je mlad.

daj reci ;) i meni se čini da nisu baš svi amateri...

super mi je MasterChef... baš sam jedva čekala da počne taj show...

od kandidata još nemam favorite...nekako imam osjećaj da će neki muški pobijediti...

kak to da nitko nije pitao za gljive u temeljcu ? :)
i čini mi se da su premalo vode stavili...pa to sve ispari za 10 :shock sati ???

31 ožu 2011, 10:07

e
Zadnja izmjena: jopic2; 29 stu 2011, 16:30; ukupno mijenjano 1 put/a.

31 ožu 2011, 10:07

i ja gledala i sviđa mi se što mogu nešto i naučiti :)

a natjecatelj iz Trogira mi je odnekud poznat samo ne znam otkud

31 ožu 2011, 10:16

Ja se skroz navukla. Jedva čekam svaku novu večer :)
jučer sam se koncentrirala na imena kako bi vas tu lakše pratila. :mrgreen

Meni je ziri :1

31 ožu 2011, 10:42

Meni je odlična emisija :1 samo što ogladnim dok gledam... pa onda narežem par komada pršuta, pa malo hljeba, pa ajvara....i ubijam se iz noći u noć :ne
Imena im nisam zapamtila(prilikom žvakanja uši mi se začepe :mrgreen )ali pokušaću objasniti moje favorite...od muških-simpa mi je onaj stari ribar sa kapicom, debeli motorista što mu žena ne zna kuhati i onaj živčani, e on je čini mi se Davor, od žena mi naj simpa ona što je bila među top tri naj, kad su pravili jetricu.
Eh sad, ono što meni straaaaaašno ide na živce su one čupave žene, kad milijun puta dok spremaju jelo diraju i zabacuju kosu.Pa što ih ne svežu nije mi jasno :/ Vjerovatno iz tog razloga imam više muških koji su mi simpa....eh da ima još jedna curka koja mi je super, to je ona sa čudnom kratkom frizurom i ludim šiškicama.

31 ožu 2011, 11:00

E da i mene zanima zašto gljive i ,kak to da tak malo vode ne ispari u 10 sati????
I niš nisu rekli kolko može stajati taj temeljac npr imam recept u koji ide cc pol lite temeljca kaj da ga kuham cijeli dan prije i to tih pola litre :shock
Ja eto umjesto toga nalijem vodu dodam soli i začine :hahaha, al zato i nemam ambicija postati MasterChef

A liker od anisa???? Pa svježi estragon ,pa zvjezdice anisa di to kupiti uopće ? Već par mjeseci kupujem plod korijandra pa nema. Barem nema tu kod mene. :whew

Umak Holandez nisam znala ni da to postoji i da je to osnova za pripremu umaka :ajme

Primjetila sam prst, al me nije zasmetalo, baš mi je zgodno i spontano bilo i on to nekak baš elegantno. :mrgreen
I nisam primjetila da je bilo dva puta.
Kaj se tak fine radite :gigl ko da ne umačete prste dok doma kuhate :mrgreen :cool
Znate da su rekli da svaki dobar kuhar mora stalno isprobavati . :dada
Ste vidle negdje hrpu malih žličica? :mrgreen

31 ožu 2011, 11:10

Umak Holandez nisam znala ni da to postoji i da je to osnova za pripremu umaka

ajoj, a imamo i ovdje recept (kuh. istraživači- ribe), nedavno je Lena pravila lososa s holadnezom. i fotku odličnu uz to. :mrgreen

ovdje su recepti i kandidati -http://masterchef.novatv.hr/recepti

teutonija, temeljac razdijeliš na manje porcije i smrzneš, vadiš po potrebi.

31 ožu 2011, 11:28

HM -da, još da ga imam di držati smrznutog :ajme No to je moj problem dok si ne kupim neku malu škrinjicu.

Nego krivo sam se izrazila za Holandez ,čula sam za njega ,čula i vidla ga na kuh. istraživačima naravno, al nisam znala da je umak umaka ,tj Kralj svih umaka i da je tak bitno znati ga raditi.
Čula za Holandez, jogurt ,kopar ,paradajz umak ,meni to sve isto ,umak ko umak. :ajme

Jela ga nisam nikad.

31 ožu 2011, 11:46

meni je Holandez premastan...
mislim mogla bih pojesti mrvicu preko šparoga u nekom restoranu...al da ga baš doma spremam... u stvari kaj mi tu brijemo...pa masterchefovi i rade po finim restoranima.... ;)

31 ožu 2011, 12:04

Solea, koje manje porcije? I ja mislim da litra i pol vode koje su oni stavili ispari za 10 sati. Jel' kuhate hladetinu?
Veli mm: "Evo ti tvoje hladetine, to možeš koristiti za temeljac."
Ni meni nije palo na pamet da temeljac ne treba soliti, ja često običnu juhu koristim, mada više za podlijevanje kad pirjam nego za temeljac.
Ja sam bila za kompom, pa nisam pretjerano pažljivo gledala, a i kad je bilo najinteresantnije došao bi ili Amadej ili Benedikt nešto reći ili pitati :baba tak' da neke stvari nisam čula, pogotovo ovaj dio s umacima mi je promakao.

31 ožu 2011, 12:27

NI meni nije jasna ona mala količina vode , i na to ona hrpa povrća i mesa plus
kuhanje od 10 sati?????
Da fakat se dobije hladetina kad se ohladi. Ak uopće kaj vode ostane. :lol

A jel može u ekspres lonac? :p

31 ožu 2011, 13:10

Oni su spomenuli da se kuha na jako laganoj vatri ali količina vode im nikako ne paše za 10 sati da može ostati ista. Mislim onoliko koliko je njima ispalo je previše, a toliko vode nisu dodali, definitivno.

31 ožu 2011, 13:14

boysmama je napisao/la:valjda im bjelančevine iz mesa (agar) nisu dosta da to bude tako gusto...

agar se ne dobiva iz mesa :D

31 ožu 2011, 14:12

Ja sam si jucer protumacila da vodu dodaju tek reda radi jer nsiu kuhali. Kada kuhaju, uliju vecu kolicinu vode, pa jeste vidjeli koliki je lonac.
Mate me odusevio sjeckanjem. Ja bih tako tanko uspjela jedino s ribezom :p

31 ožu 2011, 14:29

Meni isto nisu jasni šampinjoni. Smeta me i drvena daska za rezanje. Kaj ne bi to trebali imati ona bakelitnu
dasku ?
I jel netko popratio stavljanje octa u karamel? Mislilm da je razlog dodavanja bio zaustavljanje karamelizacije?! :shock
Nikad čula, jel zna netko nešto o tome?

31 ožu 2011, 14:34

ha, ja u zadnje vrijeme proučavam recepte za doboš tortu, i u svima je kao jedan od sastojaka za gornju karamel koru naveden i ocat ili limunov sok

31 ožu 2011, 14:57

Ja sam si jucer protumacila da vodu dodaju tek reda radi jer nsiu kuhali. Kada kuhaju, uliju vecu kolicinu vode,

Kraj svega kaj su unutra nametali oni išli štediti na vodi. :lol

31 ožu 2011, 15:03

beammama je napisao/la:Solea, koje manje porcije? I ja mislim da litra i pol vode koje su oni stavili ispari za 10 sati.

mislim da su oni u one lonce sipali više vode, bio je jedan kadar kada mate sipa vrč vode, al kasnije se vidi da su lonci bar 3/4 puni. i kuhali su temeljce ;) bez obzira što su imali i gotove, ranije pripremljene.

e da, i ovi šefovi podučavaju restoranskoj kuhinji, ne daju baš savjete za svakodnevno kuhanje doma ;)
recimo, ne vjerujem da će mi ikada trebati vještina oblikovanja krumpira, ne vjerujem da bih svoje ukućane ili goste zadivila time (znate ono kad je bob rock gulio krumpir :lol :hahaha )

31 ožu 2011, 15:20

Solea je napisao/la:
beammama je napisao/la:Solea, koje manje porcije? I ja mislim da litra i pol vode koje su oni stavili ispari za 10 sati.

mislim da su oni u one lonce sipali više vode, bio je jedan kadar kada mate sipa vrč vode, al kasnije se vidi da su lonci bar 3/4 puni. i kuhali su temeljce ;) bez obzira što su imali i gotove, ranije pripremljene.

e da, i ovi šefovi podučavaju restoranskoj kuhinji, ne daju baš savjete za svakodnevno kuhanje doma ;)
recimo, ne vjerujem da će mi ikada trebati vještina oblikovanja krumpira, ne vjerujem da bih svoje ukućane ili goste zadivila time (znate ono kad je bob rock gulio krumpir :lol :hahaha )

Očito nisam pratila na satu, ali vidim da nisam jedina :lol Da, drugi put nema sjedim za kompom i istovremeno gledam ako hoću štogod naučit.

Neke vještine jesu za restoranske kuhinje, ali bome imamo što i naučiti, a ostatak, koristile ili ne je interesantno pogledati.
Jedino što moram reći, na ovo tvoje "da ne vjeruješ da bi svoje ukućanje ili goste zadivila time" nikad ne znaš! Ja nikad nisam mislila da ću sama raditi figurice od ticino mase za tortu, pa nakon obilaska topica o ukrašavanju torti i slastica baš na ovom našem forumu sam se upustila u izradu žaba. I uz dobre upute vještih mama su mi sasvim pristojno uspjele i bila sam strašno ponosna na sebe.

31 ožu 2011, 16:30

Ina66 je napisao/la:
boysmama je napisao/la:valjda im bjelančevine iz mesa (agar) nisu dosta da to bude tako gusto...

agar se ne dobiva iz mesa :D

Ina
, postoji malt agar koji je biljni, dobiva se iz ekstrakta algi i postoji hranjivi (goveđi) agar koji je iz mesa... oboje se koriste kao hranjive podloge u uzgoju plijesni (malt) i bakterija (hranjivi)... malo generaliziram, ali u kratkim crtama to je objašnjenje :mrgreen

31 ožu 2011, 17:36

hvala za objašnjenje jer sam ja do sada razlikovala samo želatinu (životinjskog porijekla) i agra (biljnog porijekla)

kranjica je napisao/la:I jel netko popratio stavljanje octa u karamel? Mislilm da je razlog dodavanja bio zaustavljanje karamelizacije?!

:dada
tako je to Gretić objasnio i sasvim mi je logično jer se i dodavanjem mlijeka u karamelizirani šećer također zaustavlja karamelizacija ("čuveni" napitak za nadražajni kašalj)
Odgovori