Pita sa limunom i bjelancima:
Originalni recept je sa joyofbaking.com, ja sam povećala mjere jer imam formu za pite od 28 cm, originalni recept je za 23.
Kora:
300 gr brašna
malo soli
170 gr putera
75 gr šećera
1 jaje i 1 žumance
Pomješati sastojke mikserom po redu: puter, šećer, jaja te brašno i so. Kad se dobije masa staviti je u frižider na pola sata. Nakon toga pomastiti formu i rukama ljepiti masu u formu. (ne brinite, podatna je, ako pukne samo zaljepite rukom. Ja sam stavila i pek papir koji je malo virio na krajevima da mogu izvaditi pitu iz forme). Staviti opet u frižider na pola sata. Rernu ugrijati na 200 stepeni, formu staviti u lim za pečenje, na sam biskvit staviti pek papir i napuniti ga rižom da pokrije čitav biskvit. Sve staviti u rernu i peći 20 minuta.
Limun krema:
5 jaja
120 ml limunovog soka
250 gr šećera
94 grama putera
Malo izrendane kore od limuna
Zagrijati vodu u dubokoj šerpi. U zdjelu (stainles steel) koja može stati na šerpu umutiti jaja, šećer i limunov sok (ja sam pogrješila što nisam koristila mikser nego samo pjenjaču)STabiti zdjelu na šerpu ključale vode i kuhati na pari stalno mješajući dok ne dostigne konzistenciju majoneze (i ovde sam pogrješila, trebala sam koristiti mikser, ruka mi otpala mješajući 15 minuta) Ne smijete prestati mješati jer će se jaja onda skuhati i zgrudvati. Kad skuhate kremu, procjedite je u drugu zdjelu, dodajte puter na sobnoj temperaturi i limunovu koricu. Vruću masu uspite u biskvit u formi i vratite u rernu koju ste smanjili na 170 stepeni na 10 minuta. Za to vrijeme napravite meringue.
Meringue:
6 bjelanjaka
195 gr šećera
kašika limunovog soka (ili ako imate kašikica cream of tartar, ja ga nisam imala)
Bjelanca umutite sa limnovim sokom i polako dodajte šećer. Mutite do čvrte konzistencije.
Čim izvadite formu iz rerne sa biskvitom i limun kremom, kašikom dodajte meringue, počevši od krajeva prema sredini. Malo pritisnite kašikom, i ukrasite (ja imam onaj češalj za kolače, pa sam tim obišla krug oko meringue-a

). Vratite sve u rernu na 170 stepeni dok lagano vrhovi meringue-a ne posmeđe (15 minuta). Izvadite iz rerne i dobro ohladite. Ja sam onda uzela krajeve pek papira i izvadila pitu iz forme.
Prijatno!
Napomena: Ja sam pogriješila kod kreme, malo mi je zagorila (lagano se osjeti onaj miris i okus pečenih jaja), trebala sam mješati mikserom. I, za moj ukus je jaka, možda bi trebalo malo manje soka od limuna i šećera da bude laganija. To ću probati sljedeći put.