O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.
Odgovori

Re: Kolač od sira - sa grizom

04 lis 2011, 22:14

curke, hvala na komentarima...

beammama je napisao/la:
med sam rastopila sa sokom od naranče i limuna...

To je ovo bijelo na kolaču? A kaj je ispod korica?

ovo ispod korica od naranče je kuglica sladoleda od limuna, čisto za dopuniti okuse i kao osvježenje na ne-kremasti kolač, a i kao dekoracija... ali može se jesti i bez sladoleda, naravno... i svejedno je fin... svaka čast na receptu :5

i ja mislim da se čokolada ne bi uklopila okusom u ovako okusima već bogat kolač...

lastavica je napisao/la:boysmama pa uništi ti Tinici topic, gdje će sada ona nakon ovog staviti sliku svog kolača :mrgreen

Tinice, oprosti, to mi stvarno nije bila namjera, nego ste me namamile sa tim receptom pa rekoh, ajde da probam... a i nisam mislila da je ovaj topic isključivo rezerviran za nečije fotke...

bubideu neću ni komentirati :mrgreen

05 lis 2011, 09:23

Ma daj to te cure zafrkavaju :hahaha jer znaju da sam ja totalni duduk sa slikama... joj uživam kad gledam ove fotke. :luv
Svaka ti čast baš si ga fino obogatila :5
A gdje ste našle onaj moj traum kolač? Ja ga tražim ali ne mogu ga nikako iskopati ;) A baš bi ga mogla raditi ovaj vikend... znam da je isto jednostavan :yess

05 lis 2011, 10:15

evo ja došla po recept da ga napravim odma,
i sad ne znam koji da pravim....
po Tinica redeptu ili po ovom drugom :conf

05 lis 2011, 13:02

tinica, nasla sam ga doma u fasciklu s receptima :D. Kaj da ti ga prepisem :hahaha?

05 lis 2011, 13:13

Dajjjjjjjjjjjj :klanja a ja se čudim kako to da ga nema u sortiranim :lol

05 lis 2011, 13:15

Mirci, ajde napiši i nama :D

06 lis 2011, 10:59

Evo mi ideje za vikend ;) Traum šnite - (ma nije to tak traumatično iskustvo :hahaha nego sanjovito :rolf )

06 lis 2011, 11:45

Pekla sam ga i stvarno je fini. Jos preliven domacim đemom od visnja,mljac,

06 lis 2011, 11:45

evo me, evo me :)

Steigenberger Traum by Tinica

250g margarina (ja stavljam maslac)
250g šećera
6 jaja

To sve izmiksati i dodati:

250g naribane čokolade za kuhanje (ili čokolade u prahu)
250g mljevenih oraha
100g brašna

Miksati 3-4 minute mikserom na najvećoj brzini.

U protvan staviti papir za pečenje i na njega smjesu te peći na 180°C 20 minuta.

Dok se kolač peće napraviti glazuru koja se sastoji od:
200g čokolade za kuhanje
2dl mlijeka
2 velika žlica šećera
1dl ulja
Glazura se miješa na vatri i kad se čokolada otopi kuha se jos 5 minuta na laganoj vatri.

Kad se kolač izvadi iz pećnice odmah ga režite na velike kocke i onda dok je jos topao preliti sa glazurom koja će se upiti u sve pore kolača.

06 lis 2011, 12:21

Hvala ti hvala :kiss
To je taj... sjećam se da sam ga jednom prilikom jela u tom hotelu i doslovce izmaltretirala personal dok mi kuhar nije dao recept. :rolf
A tek kad se sjetim kad smo to prevodili... :hahaha
Idem ga raditi ovaj vikend :luv

07 lis 2011, 10:27

koliko je protvan za ovaj Traum?

08 lis 2011, 21:46

Ja mislila zezancija, a ono Tinica fakat stavlja recepre na MiB. :hahaha ne mogu sebi doci :rolf :rolf :rolf

PS bravo Tinice, a ja se toliko trudila da te naucim nesto, a ti pocela izbacivat recepte :klanja one njoke sa sirom su ti bile super :bis

09 lis 2011, 09:15

Tinice, jučer napravila kolač, predobar je. Narendala sam unutra koru od cijelog limuna i šmek je mmmmm... ostalo ga još malo za danas.
Spremam se uskoro i na ovaj s pola kile čokolade.. ne može bit loš nikako :)

09 lis 2011, 13:09

napravila sam tinicin kolač u 1.1 beta verziji. :mrgreen dodala sam preljev i višnje.
kolač je ok, ali moram priznati da je meni puno bolja cheesecake varijanta sira u kolačima. :dunno

slika

09 lis 2011, 21:15

I ja sam danas napravila kolac. Iskreno nisam odusevljena. :|
Prvo se odozgo jako zapeko, a unutra jos je bio ziv. Pekla na 180 stepeni sa ventilatorom.
I Lena sigurno su visnje bas lepo osvezile ovu kombinaciju. ;)
slika

09 lis 2011, 22:19

MAJA Skopje je napisao/la:I ja sam danas napravila kolac. Iskreno nisam odusevljena. :|
Prvo se odozgo jako zapeko, a unutra jos je bio ziv. Pekla na 180 stepeni sa ventilatorom.

ja nikad ne koristim ventilator za kolače, pogotovo biskvitasti nisu za "puhanje" ako ne smiješ ni otvoriti pečnicu dok nije skoro gotov, a k tome ako je ventilator uključen računa se da je viša temperatura nego u običnoj pečnici.

10 lis 2011, 08:28

Baš mi je žao ali ja isto nikada ne pečem kolač sa ventilatorom :ne
Lena ovo sa višnjama mi baš super izgleda, vjerujem da je sočan ali ja ne volim višnje tako da mi nije baš apetitljiv ;)
ali moram priznati da je meni puno bolja cheesecake varijanta sira u kolačima
Ja isto obožavam cheesecake :up ali to je totalno druga vrsta kolača, neusporedivo sa ovim ovo je ovak više za svaki dan ;)
Ja sam pak ovaj vikend napravila traum kolač i bilo mi je potrebno 13 minuta da ga stavim peći :yess Mirci kremu sam radila upravo onako kak si rekla... ma fantazija :kiss
Djeni :baba šta si mislila da nikad niš od mene :rolf

10 lis 2011, 08:46

Tinica je napisao/la: ali moram priznati da je meni puno bolja cheesecake varijanta sira u kolačima

Ja isto obožavam cheesecake :up ali to je totalno druga vrsta kolača, neusporedivo sa ovim ovo je ovak više za svaki dan ;)

tako i ja, ali ovaj je okus drugačiji i nešto malo za promjenu, da nije uvijek isto...

cheesecake mi super ide s višnjama (jedna od mojih najdražih slastica) jer nema žumanjaka i cijela priča je kiselija, a ovaj recept od mirci ima bogat voćni okus naranči i još taj med preko sa sokom od naranče (kako sam ga ja radila) pa mi ta verzija nekako ne ide sa višnjama :dunno

a što se tiče pečenja, ja isto nisam pekla sa ventilatorom jer ga nemam :lol ali, istina je, prvo uhvati koricu odozgo i ispod, a onda se tek peče iznutra, samo što sam ga ja onda brzo pokrila folijom i pekla samo sa gornjim grijačem još cca 15 minuta na 150°C i potom ostavila još u pećnici da se postupno ohladi i ohlađen više nije bio tekući iznutra, iako mi je bio dosta sočan i visok... dok je bio vruć, bio je nekako želatinast tj. slaninast (kao klafuti :lol )...

nego, Tinice, daj tu sliku sa Traum kolačem kad si ga uspjela ishendlati za vikend ;)

10 lis 2011, 09:07

beammama je napisao/la:
MAJA Skopje je napisao/la:I ja sam danas napravila kolac. Iskreno nisam odusevljena. :|

ja nikad ne koristim ventilator za kolače, pogotovo biskvitasti nisu za "puhanje" ako ne smiješ ni otvoriti pečnicu dok nije skoro gotov, a k tome ako je ventilator uključen računa se da je viša temperatura nego u običnoj pečnici.

meni je ventilator baš za biskvite, tj. sve u što ide pecilni prašak. ovaj je isto bio pečen na ventilatoru :dunno peče se uvijek na 10 stupnjeva manje nego bez ventilatora.

10 lis 2011, 09:17

nisam pekla ovaj kolač i nemam pojma kakav bi trebao biti al samo komentar na pečenje s ventilatorom ili bez njega ;)

ja gotovo sve pečem s uključenom ventilacijom.
i mesna pečenja i kolače, dizana tijesta slatka i slana, biskvite....
taj ventilator mi ima funkciju ravnomjernog grijanja cijele pećnice, posebno je genijalan (i neophodan) kad pečem nešto u etažama (npr. dvije beze kore u isto vrijeme, božićne keksiće, ono kad ih treba ispeći čitavo brdo i tako...)
moja su iskustva (s mojom pećnicom) i da mi ventilator malo skrati potrebno vrijeme pečenja. i sjećam se, u početku mi je trebalo malo vremena da se naviknem, al i podešavala sam temp. tako da ako u receptu piše npr. peći na 200, ja bih stavila na 180.
al to već dugo ne radim, odnosno predugo koristim ovu pećnicu i znam je u dušu :lol pa se više prilagođavam njoj i oslanjam na svoje iskustvo nego što baš slijepo pratim upute u receptu.

dajte si vremena, upoznajte svoju pećnicu :mrgreen (možda je na pomolu početak jednog divnog prijateljstva :lol ) uključite ventilatore, olakšajte si kad vam je već dano i uživajte u prednostima moderne tehnologije (/a i nije to više baš tako novo).

10 lis 2011, 09:21

Solea je napisao/la:ja gotovo sve pečem s uključenom ventilacijom.
i mesna pečenja i kolače, dizana tijesta slatka i slana, biskvite....
taj ventilator mi ima funkciju ravnomjernog grijanja cijele pećnice, posebno je genijalan (i neophodan) kad pečem nešto u etažama (npr. dvije beze kore u isto vrijeme, božićne keksiće, ono kad ih treba ispeći čitavo brdo i tako...)
moja su iskustva (s mojom pećnicom) i da mi ventilator malo skrati potrebno vrijeme pečenja.

isto tako. :dada

10 lis 2011, 09:46

Masha je napisao/la:koliki je protvan za ovaj Traum?

Tinice, može meni odgovor na ovo pitanje, pliz!

10 lis 2011, 10:15

Ma moj je po veličini sličan ovome: http://www.google.hr/imgres?imgurl=http ... m=1&itbs=1
I zbilja se sve doslovce radi u jednoj zdijeli :lol
23x40 dubina 6 cm
I da sve sam rezala dok je još bilo vruče i samo onda zalila sa čokoladnom kremom točno po receptu :luv

10 lis 2011, 10:33

al i podešavala sam temp. tako da ako u receptu piše npr. peći na 200, ja bih stavila na 180.

Ja se isto ovog držim jer na nekim polugotovim stvarima koje sam znala kupiti je pisalo u uputama npr. u pečnici 180, u pečnici s ventilatorom 200.
Kolače, osim štrudli ne pečem s ventilatorom.

10 lis 2011, 10:57

evo modifikacije tinicinog recepta griza i sira...u ovaj ide jos cokolada ali na istu temu, skinula original receopt s coolinarike

Mramorna griz pita

150g griza
250 ml mlijeka
250 ml vode
200 g svjezeg sira
malo arome vanilie ili 1 van. secer
1 prasak za pecivo
1 stanga cokolade za kuhanje
3 zlice kakao
pola limuna naribana korica
1 zlica meda
malo smedjeg secera ili bijelog
1 jaje

Priprema
Pomijesati vodu i mlijeko, staviti da zakipi, smanjiti vatru i umijesati griz, kuhati 1-2
minute i maknuti s vatre.

U griz umijesati sir, jaje i sve ostale sastojke, dobro promijesati, na kraju prasak za
pecivo. Zasladiti secerom koliko volite slatko.Smjesu podijeliti na dva dijela. Jedan dio
ostaviti bijeli a u drudi dio umijsati kakao i rastopljenu cokoladu. Izlijevati malo jedne,
malo druge sjese naizmjence u manji nauljeni pleh (oko 20cm) i peci na 200 stupnjeva
oko 35-40 minuta, dok se lijepo zapece. Peceni kolac ostaviti da se ohladi, posuti
secerom u prahu ili preliti coko glazurom..narezati i posluziti.

10 lis 2011, 11:26

Solea je napisao/la:dajte si vremena, upoznajte svoju pećnicu :mrgreen (možda je na pomolu početak jednog divnog prijateljstva :lol ) uključite ventilatore, olakšajte si.

:hahaha

ontopic: pratim i (još) razmišljam :kima

10 lis 2011, 11:41

bajo :zivili

već sam se zabrinula i baš sam se pitala hoće li tko uočiti ovu misao dana :kiss :hahaha

10 lis 2011, 11:44

- ja imam valjda 10 opcija na pećnici al uvijek koristim istu, tu s ventilatorom :oops:
- i pratim ovaj vaš topic, čak sam i sir kupila, još prije tjedan dana :ajme

10 lis 2011, 11:48

Solea je napisao/la:dajte si vremena, upoznajte svoju pećnicu :mrgreen (možda je na pomolu početak jednog divnog prijateljstva :lol ) uključite ventilatore, olakšajte si.

10 lis 2011, 11:57

lara.b je napisao/la:

Ja pak koristim ventilator za sve osim povremeno za pecenje mesa. Radim sve isto kao i vi - smanjim temperaturu, skratim vrijeme pecenja. A meso mi isusi pa ventilator koristim samo ako pecem meso u vrecici ili poklopljeno.
Odgovori