O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.
28 kol 2013, 16:35
Inace smiksam sve zajedno, ali taj puta sam radila vise toga, izmedju ostalog i samo sa sirom pa mi se nije dalo mijesat. Ja isto stavim jedno jaje
29 kol 2013, 08:56
Adorabla- bravo- tradicija se nastavlja.

Ja radim s domaćim sirom i vrhnjem, i da, vrhnje mora biti bogato, punomasno i bolje je s više vrhnja i manje sira, barem meni. Meni je Veronikin sir prekiseo.
Meni isto ispadne bogata i mekana, radimo isto osim tog škropljenja tijesta. Maslac odozgo da onaj zadnji bogati šmek.
masha- kaj ti nije uspjelo? Meni je to najbolja štrudla.
29 kol 2013, 09:41
Teutonija ih da je to samo tradicija. To ti je prisilno pozagorčivanje

Nikako mi sveksi ne može oprostiti što nisam zagorka
Meni je Veronikin sir prekiseo
moraš jako paziti na datum. Ja kupujem uvijek s min 14 dana do isteka trajanja. Čim je ono tipa 8 dana do isteka, uhvati već kiselkast šmek
29 kol 2013, 09:53
teutonija, nije da nije uspjelo nego mi je bila bezveze. pretpstavljam da bi puno bolje bilo s domaćim korama i zrelijim šljivama. ja sam koristila one plave, možda te nisu dobre za ovu štrudlu?
29 kol 2013, 10:07
Masha ja mislim da ti je problem u vrsti koju si stavila. Mislim da bi trebala raditi s oonim bistricama ili s onim divljim malim koje budu jako mekane kad su zrele.
Isto ko i knedle i pekmez. Nisu baš dobri kad se koriste one tvrde šljive (jesu te za rakiju?)
29 kol 2013, 10:19
I ja koristim većinom gotove kore i fino je i s njiima, no šljive moraju biti zrele i sve to skupa se mora dugo peći, na 180 dok se šljive unutra ne raskaše pa sve bude fino mekano i saftno. na šljive ide šećera, limuna i malo cimeta.
Adorabla- viš ima to smisla, nije mi palo na pamet.
29 kol 2013, 10:44
U pravu ste obje. Nisam toliko dugo pekla, a šljive su bile tvrde plave, ne one mekane.
04 ruj 2013, 13:30
Adorabla, a gdje/od koga si kupila to vučeno tijesto/kore?
Ponukana ovim topicom napravila sam bučnicu i sama vukla tijesto, i uspjela

Zaključila sam da to nije čak ni vremenski toliko zahtjevno kako sam mislila.
Jedino, ni moja baka i sveki nisu rezale na komade, nego se smotalo u protvan. I MMu i meni su najdraži baš ti savijeni dijelovi. I krajci

I ostatak tijesta, oni odrezani rubovi su se pekli i bili fini, i to pamtimo (pa sam ih i ja ispekla sa strane).
04 ruj 2013, 16:25
kod sebe na placu (i to me svekrva uputila di tocno moram kupiti kore

)
04 ruj 2013, 22:20
ne znam gdje da napisem, pa cu ovdje
radila sam kolac sa sljivama po ovom receptu, bila skepticna naskroz, ali odlucila riskirati
http://tortekolaci.com/kolaci/atomska-pita-sa-sljivamamogu samo reci - mljac
05 ruj 2013, 09:30
e, ja sam gledala vec taj recept, cak si ga i isprintala i nedavno sam ga bacila jer mi je bilo sumnjivo. znaci, FINO!! ajde, onda dobro, idem si ga ponovo isprintati
05 ruj 2013, 09:36
a ja javljam da je u nedjelju na Tresnjevackom placu sve bilo krcato zrelim bistricama i da sam odlucila ovaj vikend i ja napraviti strudlu
05 ruj 2013, 11:10
Odlično izgleda
Proslijedila sam recept mami
05 ruj 2013, 11:16
morala sam i ja probati ovu strudlu sa sljivama.domace sljive i kupovne kore,ali rezultat je fenomenalan
cak su i klinci jeli iako nisu ljubitelji sljiva u kolacima
05 ruj 2013, 12:25
ovu atomsku moram probati!
pravila sam nekidan dalmatinsku verziju bučnice - s tikvicama - djeca oduševljena

kore iz Lidla su odlične
sad mi ostaje još ova štrudla od šljiva
06 ruj 2013, 08:12
atomska je odlična, ja je radim s jabukama
neki dan sam radila pitu sa šljivama, ispala je odlično, a za vikend i ja radim štrudlu
razmišljam dal da kupim tanje ili deblje kore, s kakvima vi radite?
teutonija?
06 ruj 2013, 08:42
nisi mene prozvala

, ali ja radim s tankima, pa po dvije
06 ruj 2013, 10:41
MALA2006 je napisao/la:Odlično izgleda
Proslijedila sam recept mami

Odlično je ispao kolač, predivo izgleda, a okusom je savršen
06 ruj 2013, 10:47
meni stalno ta bucnica ispada žilava. nešto propuštam
06 ruj 2013, 10:51

koliko dugo peces? mozda nije pecena dovoljno, to je jedino sto mi pada na pamet.
06 ruj 2013, 10:56
ili staviš premalo sira?
nama je sveki ispekla slanu bučnicu prošli vikend. inače su joj štrudle od sira nekakve ni slane ni slatke što meni baš ne paše. ovo je bilo mrak mračni. svi su se podavili.
06 ruj 2013, 11:07
pekla sam razne kombinacije, ali nikad ispod 45 min, temp od 170 - 200.
zeljanica uredno bude gotova u tih 45 min...
možda previše kore umotam? ne znam. probala sam razne tikve, jedino nisam probala da ih ne žmikam kad ih posolim.
jednom sam ih ostavila cijelo jutro, inace nakon po ure cijedim.
od prilike stavim buce, sira 1:1
06 ruj 2013, 11:10
da, ribam na ovaj kraj za jabuke

žilava mi je buca, kore i ostatak nadjeva su mi fini.
06 ruj 2013, 11:37
a jel posoliš i ocijediš?
tmama hvala ti, znači ok je s tankim korama?
06 ruj 2013, 11:38
dunja je napisao/la:a jel posoliš i ocijediš?
da, kažem - to uvijek napravim. jedino nisam probala da to ne napravim.
06 ruj 2013, 12:22
štrudla sa šljivama mi je omiljena. Ja obavezno stavim i grubo sjeckanih oraha.
Šljive narežem, posipam šećerom i ostavim malo da puste sok, tad mi se fino razmekšaju kod pečenja.
06 ruj 2013, 21:00
dunja meni je dobro i s tankim i s debelim korama, ma meni je fino sve kaj je štrudla.
mrs. eastwood- ne kužim zašto ti ispada žilavo, probaj malo dulje peći, bučnica mora odozgo biti malo reš.. I ja uvijek cijedim buče, mislim da bi to sve skupa bilo premokro da se ne cijede.
Ovu atomsku moram i ja isprobati.
06 ruj 2013, 23:35
east, znači da je nedovoljno pečena. I buču uvijek žmičem.
09 ruj 2013, 08:16
radila sam jučer štrudlu od šljiva, oduševljeni smo svi, najbolja štrudla
teutonija hvala na tips&tricks
09 ruj 2013, 16:42
mrs. eastwood je napisao/la:pekla sam razne kombinacije, ali nikad ispod 45 min, temp od 170 - 200.
zeljanica uredno bude gotova u tih 45 min...
možda previše kore umotam? ne znam. probala sam razne tikve, jedino nisam probala da ih ne žmikam kad ih posolim.
jednom sam ih ostavila cijelo jutro, inace nakon po ure cijedim.
od prilike stavim buce, sira 1:1
U zadnjih tjedan dana sam nekoliko puta radila bučnicu i ispalo je da se mora peći (u mojoj pećnici) sat vremena na 200 stupnjeva (za svaki slučaj prije izvadim neki ćošak pa isprobam da vidim je li se napravila korica gore i dolje i jesu li buče pečene - tko bi dočekao da prođe tih sat vremena kad onako dobro miriši

).