O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.
Odgovori

Re: Kada imam para, za kuhanje imam dara

30 pro 2013, 21:38

rucho, poti :hahaha :hahaha

30 pro 2013, 21:45

dakle mene jednom u par godina ufati huja i idem radit kolače.
za prigode ide uvijek ista torta, ona truffle s kojom nema šanse fulat.

al tako, jednog dana sam odlučila napravit ni manje ni više tortu pavlovu. :lol

thalijina torta je za to bila vrhunac slastičarstva, da ne duljim, mm ju je jeo iz zdjele, žlicom, izgledala je ko bijele šnenokle s komadićima jagoda :joy :ajme

30 pro 2013, 22:38

:lol
moji su kolači uglavnom jestivi, ali nisu izgledni. volim ih zvati - rustikalnima :nata
bacila sam jedino prije nekoliko godina neku čoko-tortu ali to nisam bila kriva ja nego glupi recept koji je imao neke čudne mjere, pa je tako pisalo, čini mi se, 0,2 decilitara, mislim, skroz glupo, jel, a ja sam to pročitala, ko prava kuharica, 2 decilitra i šibnula tekućinu (vodu, mlijeko, nemam pojma kaj je bilo) i neko vrijeme pobožno gledala u pećnicu čudeći se zašto se ne peče tj zašto sve to skupa ostaje tekuće. i da, nije završilo u smeću nego u zahodu :p

30 pro 2013, 22:43

jaaaao, pa da, sad me je baja sjetila kako sam jednom krenula spremati onu silkinu tortu (jel' silkina? solejkina? :da? neka čokoladna svakako :lol ) pa sam umjesto 0.33 ml nečega izmjerila fino 33 ml :hahaha
ne znam kako, ne sjećam se, ali znam da sam je uspjela spasiti i da smo je pojeli cijelu ;)

30 pro 2013, 23:05

:lol
tak ja stalno objašnjavam juniorki. ništ bez matematike. :mrgreen nemreš niti kolač speči ....0.33 nije isto kao i 33 :p

alex pavlova :mrgreen :lol

31 pro 2013, 05:41

pavlova :hahaha jedna od laksih

Bajo 'rustikalni" :hahaha, to isto kada se nama nekad u praistoriji razlivao tus iz rapidografa, mi pricali profesorima na faksu da je to 'umetnicki kapric" (nas 'umetnika') :plavusa

Inace ja nisam ispekla niti jednu tortu dok nisam napunila 31-nu godinu, kad je moj sin napunio godinu dana.
Pre toga sam 'vezbala' sa prijateljicom koja me ucila.
I odaberemo recept (jafa torta) i ona ko farmaceut odmerila namernice i pokazivala mi sta ide prvo koja brzina miksera, ma sve, :klanja I mi napravimo tu tortu i ja sam samo trebala da je odnesem u frizider, i spustim je na ivicu i padne mi :ajme po Marfijevom zakonu tacno 'naglavacke'
S obzirom da je ta torta bas onako cvrsta, nije joj bilo nista, malo se samo ugruvala, skinule smo spoljasnji fil i stavile slag :kino
To je bio moj prvi susret sa 'zamazivanjem' gresaka na torti :lol

31 pro 2013, 09:55

Ja vjerujem da je torta i izmišljena tako da se nekome biskvit ili npr. kuglof raspao pa mu je sinulo da to zakrpa kremom :)

Moram priznati da ja nisam opterećena izgledom kolača previše, vise mi je stalo da bude tehnički pravilno pripremljen. A macarons su precijenjeni. Ajde jos ako su prirodni ili sa coksom to mi je i fino i lijepo, al kad natrpaju u njih one umjetne boje nema šanse da bih to jela. A i nije to tako teško za napraviti :D

31 pro 2013, 10:17

Moje torte i kolači većinom ne izgledaju prelijepo, ili ih ne znam narezati, ali su jestivi pa makar žlicom. Ionak radim samo par vrsta koje se svima sviđaju. No :nata

lani sam bacila cijelu turu vanilin kiflica jer sam zaboravila dodati jaja u tijesto. Tijesto je bilo super, lijepo su se valjale i oblikovale i onda u pečenju sve spojile i pretvorile i pahuljasti biskvit. Ptice nisu imale niš protiv. :lol

Fijasko mi je bila i beze torta, nju smo pojeli, ali žlicama, sve se raspalo, kore su mi se primile za papir za pečenje, pa potrgale, onda mi je voće pustilo previše vode pa razmočilo te jadne kore i šlag. :rodj Ukratko žlicama smo ju vadili u zdjelice. :lol Ali je bilo jako ukusno. :gigl

31 pro 2013, 10:53

Jučer spremam kolače i od samog starta mi nije išlo. Za samu pripremu i vaganje sastojaka mi je trebalo samo uru vremena, a ostalo neću ni spominjati. A danas kolači ukusni samo nisu baš reprezentativni. :mrgreen
Meni bitno da ih djeca hoće probati i pojesti jer kad oni neće onda je stvarno propalo. :lol

31 pro 2013, 11:19

Rijetko mi se desavalo da zavrsi u smecu, obicno se nekako pojede/iskoristi. Sem kad sam kuhala puding za fil, a zazvonio telefon :hahaha Mislim da jos uvijek smrdi :D Prve krofne su mi okolo bile garave, unutra gnjecave.

31 pro 2013, 11:23

Beze sa voćem u zdjelici ima i svoje fensi ime - eton mess i cijenjeni je desert :lol

31 pro 2013, 15:23

prvo updejt - pecem kuglof... i narafski puno smjese mali kalup eno ga lagano curi na dno pecnice..... dijete pita zasto curi a moja malenkost odgovara e da bi ja mogla lagano shiznut..... ajd ispeklo se.... ovo iscureno malo ima garavo dno al jestivo je... tj bilo je jer sam ga upravo pojela.... a ostatak kuglofa sta je odlucio ostat u kalupu hladi se i ceka glazuru koje ce garant trebat ne dupla neg trodupla doza jer sve mi se cini da nece milom htjet van iz kalupa....

a glede letecih jaja..... prije kojih mjesec ipo sinak punio trecu godinu i okurazila se ja napravit tortu... i zagrijavam mlijeko za kremu i idem umutiti jaja i puding u onu plasticnu zdjelu u kojoj se inace muti..... ni danas ne znam kako je zdjela otklizala a prekrasno pjenasto umucena jaja s pudingom bijahu posvuda- po meni po kuhinji zidu polici s knjigama pa i na uspavanom muzu na kaucu kojih 2-3 metra podalje..... uspjela su napraviti ostar zavoj kroz prostor izmedju zida i frizidera (15 cm) i sletjet na izlaz iz kuhinje u hodnik.... i na jos neke po meni nemoguce dohvatne dijelove..... jos i sad otkrivam po kuhinji i boravku po koju kaplju te mjesavine....

31 pro 2013, 16:32

Mirci je napisao/la:Beze sa voćem u zdjelici ima i svoje fensi ime - eton mess i cijenjeni je desert :lol

zapravo, veliki dio naših kulinarskih "neuspjeha" su neki fensišmenski deserti :lol ;)

aaaaaa, pečenje kuglofa...zamjerilo mi se :mrgreen je,je...pojelo se ali uz dodatno pečenje :znoj

31 pro 2013, 20:27

ahahaha pavlova onako odjemput!!

ahahahah
ahahaha

ja rikavam na leteća jaja i na goste pod stolom

01 sij 2014, 23:57

bila danas kod sveki... potpuno sam zaboravila na kolac koji sam tamo napravila (valda mozak cini amneziju neugodnih dogadjaja... :nata ).... zove se ruska pita i u fil ide ni manje ni vise neg deset jaja.... al meni ih je u posudu za pecenje stalo upola manje.... i podloga je od tijesta za pite.... onak prhka... pa je na kraju kolac ispao onako "zguzvan" i s tamnijom patinom.... u prijevodu tijesto se utopilo u fili koja je onda malo zagorila.... jesam ja posula secera u prahu.... al bezobrazan kolac sve upio... pa sad izgleda kao sah polje... a sveki kaze da joj je odlican.... bogat okusom... aj onda neka... necu joj pokazat kako zaista treba izgledat taj kolac (ima slika)....

khhhmm.... mislim da bih trebala prestat pratit ovaj topic... jer kako citam sve vise se pocinjem prisjecat brojih svojih "uspjesnica".... al uistinu brojnih moglo bi se reci bezbrojnih.....

02 sij 2014, 01:06

rucho je napisao/la:khhhmm.... mislim da bih trebala prestat pratit ovaj topic... jer kako citam sve vise se pocinjem prisjecat brojih svojih "uspjesnica".... al uistinu brojnih moglo bi se reci bezbrojnih.....

jel znaš onu, da je svaki neuspjeh dio uspjeha ?! :mrgreen ;) eto, tak ja mislim da treba gledati na to :lol

03 sij 2014, 09:02

Radila ja za Božić trufle, čokoladne kuglice i bile su jako zgodne i fine, došla za Novu godinu narudžba za još. Sve lijepo napravila, dobro ohladila smjesu u zamrzivaču i napravila kuglice. Za koji sat kuglice su se pretvorile u neku kašu, sve skupa je spuzilo, splasnulo i postalo jedna masa, juha od čokolade u kutiji :mrgreen

07 sij 2014, 16:14

eeee... a ja imam pricu iz pecnice isto iz vremena zivota u zg.... nije nista zgorilo al je blago receno krepalo.... naime izvadila komad mesa da se topi i da mi ne smeta frknula ga u pecnicu.... a kako je pecnica imala onako tamnije staklo nista se nije vidilo unutra.... i ne znam zasto i kako al zaboravila ja na to meso... prodje dan dva tri... tjedan mjesec cak... i narafski meni nesto strasno vonja u kuzini.... oribala ja kuzinu uzduz i poprijeko... al smrdi i dalje.... eh da se bar pecnice sjetih...... i tako usred zime luftam ja..... i dosao dan ustrebala mi pecnica..... otvorila ja vratasca...... :nesvist

07 sij 2014, 17:24

:hahaha :hahaha :hahaha

07 sij 2014, 22:30

rucho je napisao/la:eeee... a ja imam pricu iz pecnice isto iz vremena zivota u zg.... nije nista zgorilo al je blago receno krepalo.... naime izvadila komad mesa da se topi i da mi ne smeta frknula ga u pecnicu.... a kako je pecnica imala onako tamnije staklo nista se nije vidilo unutra.... i ne znam zasto i kako al zaboravila ja na to meso... prodje dan dva tri... tjedan mjesec cak... i narafski meni nesto strasno vonja u kuzini.... oribala ja kuzinu uzduz i poprijeko... al smrdi i dalje.... eh da se bar pecnice sjetih...... i tako usred zime luftam ja..... i dosao dan ustrebala mi pecnica..... otvorila ja vratasca...... :nesvist

riknut ću od smijeha, pa ovo mi totalno nepoznato hahaha, sva sreća pa ti sad pećnica češće treba ;)

a ja pravila jednom bajaderu koju jaaako volim (inače je mama zadužena za pravljenje iste) i radim sve po receptu, rastopila šećer umješala sastojke, sve složila u kalup, prekrasno izgleda ... ja sva ponosna drugi dan krećem u rezanje iste .... e kad tad nisam nož slomila neću nikada. Tvrdo ko kamen, uzela ja u ruke cijeli kolač i lupam po stolu ... ono ništa ... sve stoji kako se steglo - da steglo ... mogla sam vježbat s bajaderom k'o s diskom :mrgreen . Eto mogu predložit novu atletsku disciplinu - bacanje bajadere u dalj :ajme

07 sij 2014, 22:58

jesi ikad shvatila sto je pošlo ukrivo?

07 sij 2014, 23:19

trebala sam staviti manje vode dok sam topila šećer a ja sam stavila previše i nisam čekala da se šećer rastopi kako treba i onda se sve samo steglo. nisam od onda pokušavala ali ću svakako probati i javim se .... nadam se ne na ovom topicu ;)

08 sij 2014, 10:16

jazz77 je napisao/la:
rucho je napisao/la:eeee... a ja imam pricu iz pecnice isto iz vremena zivota u zg.... nije nista zgorilo al je blago receno krepalo.... naime izvadila komad mesa da se topi i da mi ne smeta frknula ga u pecnicu.... a kako je pecnica imala onako tamnije staklo nista se nije vidilo unutra.... i ne znam zasto i kako al zaboravila ja na to meso... prodje dan dva tri... tjedan mjesec cak... i narafski meni nesto strasno vonja u kuzini.... oribala ja kuzinu uzduz i poprijeko... al smrdi i dalje.... eh da se bar pecnice sjetih...... i tako usred zime luftam ja..... i dosao dan ustrebala mi pecnica..... otvorila ja vratasca...... :nesvist

riknut ću od smijeha, pa ovo mi totalno nepoznato hahaha, sva sreća pa ti sad pećnica češće treba ;)

eeee to je bio onaj period kad tebe ne bjese u mom stanu.... da si bila ranije bi shvatila gdje vonja.....

08 sij 2014, 10:19

e sad sam se sjetila...... glede viska secera u kolacu..... kad smo gazda i ja radili kekase mjerila sam odoka (tko ce vagu s njim... ima botune dusu dalo za razdrmat...) i ukrcala secera da se sve prasi..... i narafski keksi ispali ko kamen... dobro da nismo zube polomili.... pa sam izmislila "umakanje".... zato mi sad gazda oce kavu.... da umoci... sreca kekasa nema vise.....

09 sij 2014, 11:16

ih kad čitam kakvih sve štetočina na ovom topicu ima mam se osjećam ko vrhunska kuharica :lol
Kolače ne pravim jer ih ne volim i ne uspijevaju mi. Imam jedan, dva recepta kojih se držim a ostale kolače radi ćer. Recimo da je razum prevladao :nata
Najveći promašaji u kuhinji (odnosno oni koje pamtim još dan danas) su vezani uz moju mamu koja je mrzila kuhinju iz dna duše ali se pačala u nju. Imala je ona jela koja je radila vrhunski, vrhunski. Npr domaća bistra juhica, špinat, bohem kocke, princes krafne i tako. Međutim put do tog vrhunskog umijeća je bio jako jako trnovit :lol
Najogre mi je bilo kad mi je velikodušno odlučila pomoći u kuhinji pa je automatizmom na moje oči, prije nego sam išta stigla izustiti moju divnu bistru juhicu izlila u sudoper. Stavila je ona cjedilo, nije da nije samo je zaboravila ispod cjedila lonac podmetnuti.
A drugi puta me odlučila iznenaditi bohem kockama. I izmučila se ona i donijela mi ih sva sretna a ono umjesto šećera jadna dodala sol

09 sij 2014, 16:01

ooooo kad potezemo i mame.... ima bisera i iz nannyne kuzine..... jedan od najpamtljivijih bisera jest kad je frisko udata zagorska puca stigla u dalmaciju i htjela skuhat morski rucak pa odlucila se za hobotnicu... i pita muza kolko triba otpilike pa kaze on njoj a jedno dvi-tri ure..... al nije napomenuo da to treba u obicnom loncu..... pa se hoba kuhala u espresu tri sata.... uglavnom imali smo krepku gustu juhu od hobotnice raspadnute na atome.....

09 sij 2014, 16:37

ali je to stvarno lijep pokušaj od nje,rucho.
i ja tako isto.
pašticadu kuham i svaša istarsko pa se svi pitaju odakle sam.
ispadne dobro al vjerujem da bi se svaka domaćica uvatila za glavu da me vidi kako kuham te specijalitete

13 sij 2014, 11:59

pčelica_maja_23 je napisao/la:ali je to stvarno lijep pokušaj od nje,rucho

sta jes jes..... al se isprakticirala u ovih trideset i koju godinu boravka na jadranu..... sad kuzinaje ko da je fetiva... i jos kaze "ma tak su nasi stari".... :hahaha bas s tim "tak" i onim pravim zabregackim naglaskom..... ;)

13 sij 2014, 14:48

ma zapravo sve je to isto.
ako netko poštuje svoje naslijeđe i tradiciju voljet će njegovati i tuđu, tamo di je doselio

ja volim kombinirati kuhinju, ima zagorske, zagrebačke, istarske,dalmatinske i one moje:splačinaste

17 sij 2014, 15:54

ha.. danas ocem ja speci kuglofich za svoje starceke jer popodne idemo do njih na frigane lignje i ribice... ;) ... i tako miksam ja sve kako idje i narafski dosli bjelanjci na red... a njima juzina pa se meckaju razvodnjuju napuhuju i ispuhuju..... ne pomaze nit zrno soli nit kap kvasine..... al nisam ih bacila... onako tekuce uvalila sam u ostatak smjese ispekla i sad cekam da se ohladi e da vidim kako to cudo izgleda iznutra... i narafski ovajput je izasao iz kalupa u komadu ..... :whew

daklem kod mene pri pecenju kolaca mora obvezno barem jedan korak poc ukrivo... srecom pa po tom pitanju nisam traziteljica dlake u jajetu pa najcesce dodje kolac do stola a ne do kante..... :mrgreen
Odgovori