O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.
Tema je zaključana

Re: FOTKE - "slane" i "slatke" 4.

31 pro 2011, 12:14

boysmama je napisao/la:SM, sad si mi dala posla :lol

Izvini boys, ali kad izgledaju tako dobro. Ja volim kremaste kolace, a svaki sloj patispanja ti izgleda mek i vazdusast kao dusa. Kreme ti stoje i ne razlivaju se, dakle ti su recepti pravi. I hvala ti na trudu :kiss

31 pro 2011, 12:20

Jedno pitanje jaja u coko kremu se mogu prokuvati na pari? Nemam pristup domacim, a u ova industrijska bio nemam bas poverenja.

31 pro 2011, 17:27

Nije moj uradak, već proslijeđeno mailom, al' je tak dobar da ga moram i ovdje staviti

slika

31 pro 2011, 19:53

beammama, zakon! :5

Stefanova_mama je napisao/la:edno pitanje jaja u coko kremu se mogu prokuvati na pari? Nemam pristup domacim, a u ova industrijska bio nemam bas poverenja.

kod ove kreme ne mogu, nažalost :| jaja se ubacuju jedno po jedno sirovo i jako utječu na konzistenciju kreme... ali evo ti jedan zamjenski dobar recept za kuhanu kremu od čokolade, i ona je jako fina (iako je meni ova prva finija):

1 L mlijeka
5 cijelih jaja
20 dkg šećera
8 žlica brašna
2 bourbon vanilin šećera (ili sjemenke od 1 vanilije)
25 dkg crne čokolade
aroma od ruma, gorkog badema ili naranče/limuna (koju voliš)
1 maslac

jaja, šećer i brašno se izmiksaju sa malo mlijeka u gustu smjesu, a u ostatak mlijeka se izmrvi na kockice čokolada i miješajući skupa zakuha (princip kuhanja pudinga)... u zakuhano čokoladno mlijeko se ulije gusta smjesa i vrati na laganu vatru da zakuha te se kuha još 10ak minuta uz konstantno miksanje... kad se krema ohladi na sobnu temperaturu (mlaka treba biti), u nju se izmiksa tj. otopi maslac i prelije preko biskvita u kalupu... krema je rijetka dok je topla, ali se hlađenjem u frižideru stvrdne...

SM, za ostale kolače ću ti recepte napisati sutra, sad se pripremam za novu!

živili i sve najbolje Vam želim :zivili neka i dalje ovaj naš topic osvaja srca naših ukućana, a i šire :kiss

01 sij 2012, 20:50

SM, evo mene... idemo dalje :nesvist

Tiramisu

tiramisu ko tiramisu... raj za nepce odraslih kavopija... standardan recept, osim što umjesto piškota spečem 1 debelu koru biskvita kad nije žurba (ne volimo baš piškote)...

BISKVIT (za kalup fi 26 cm)
6 jaja
200 g šećera
2 vanilin šećera
6 žlica vode
100 g mljevenih oraha ili badema*
150 g glatkog brašna
korica od 2 naranče
prašak za pecivo

Biskvit se priprema klasično, uz odvajanje žumanjaka i bjelanjaka. Dno kalupa se presvuče sa papirom za pečenje, a stranice se namaste. Peći na 180 °C 20 minuta (provjera sa čačkalicom). Kad je biskvit ohlađen na sobnu temperaturu, tankim koncem ili rezačem biskvita se prereže na dva uzdužna dijela za 2 kore te se kore poklope krpom ili prijanjajućom folijom da ne izgube vlagu. Kod sklapanja kolača skuhati 1/2 L jake crne turske kave (nju treba procijediti) ili espresso kave (za izvorni okus kave) u koju se doda aroma ruma ili gorkog badema i dobro se zaliju kore da su sočne.

*može i bez, u zamjenu par žlica brašna više

TIRAMISU KREMA (dupla doza - za kalup fi 26 cm)
10 žumanjaka
8 žlica šećera
4 bourbon vanilin šećera (ili sjemenke 1-2 vanilije)
1 vrećica nescaffe 3u1 instant kave
1 kg mascarpone sira
500 mL tučenog slatkog vrhnja
2 kisela vrhnja
1 vrećica želatine bijele*

Žumanjci i šećer se skuhaju na pari uz miješanje dok smjesa ne poprimi gustu i svjetlu caklastu strukturu te se ostavi hladiti do sobne temeprature. Potom se smjesi doda sir, tučeno i kiselo vrhnje te nescaffe (čisto za ekstra okus kave) i na kraju navlaženu i otopljenu želatinu (prema uputstvima na vrećici). Krema se podijeli na dva jednaka dijela i filuje preko dva dijela biskvita u kalupu. Kolač ukrasiti krupno ribanom čokoladom i čokoladnim strugotinama ili se igrati sa čokoladnim bočnim ogradama po želji.

*može i više ako želite čvrst kolač, mi više volimo da je malko mljackav i više kremast

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Narančine ploške

KORA
6 bjelanjaka
150 g šećera
2 vanilin šećera
30 dkg mljevenih oraha
3 žlice krušnih mrvica
2 žlice oštrog brašna
korica od 2 naranče
1 prašak za pecivo

Dno pravokutnog kalupa (30inešto x 20inešto cm) obložiti papirom za pečenje, a strane namastiti. Bjelanjke umutiti mikserom u čvrst snijeg i dodati šećer. Dodati vanilin šećer, brašno, orahe, mrvice, prašak za pecivo, mikserom mutiti da se dobije ujednačena masa. Smjesa je gusta i treba ju ravnanjem sa lopaticom ravnomjerno rasporediti po dnu kalupa te peći na 180°C 15 minuta (provjeriti čačkalicom). Kada je biskvit pečen, izvaditi ga iz pećnice, ostaviti par minuta da se prohladi, dok se rubovi ne počnu odvajati od strana kalupa. Ukloniti papir za pečenje i biskvit okrenuti donjom stranom prema gore (ravnija je).

KREMA
6+2=8 žumanjaka
200 g šećera
2 vanilin šećera
aroma od naranče
3 žlice oštrog brašna
korica* i sok od 4-5 naranči
1 i pol maslac

Žumanjci, šećer i brašno te korica od naranči se kuhaju na pari uz stalno miješanje dok smjesa ne poprimi gustu i svjetliju caklastu strukturu, zatim se smjesi lagano dodaje sok od naranči te još nekoliko minuta ukuha u homogenu smjesu. Kad se smjesa ohladi na sobnu temperaturu (mora biti mlaka), u nju se mikserom umuti (otopi) maslac i dodaju preostale arome. Krema se ravnomjerno premaže po kori te fino zagladi i ostavi u frižideru par sati da fino očvrsne. Ohlađen kolač se izreže na kocke i na svaku kocku se pomoću šprice nanese na vrh malo slatkog tučenog vrhnja i umetne sitna kriškica oguljene naranče (bez tanke kožice) za dekoraciju.

*kako ide dosta korice od naranči, treba ju dan-dva prije naribati i pustiti da odstoji u vodi (da bi izgubila gorčinu) te ju nekoliko puta procijediti i promijeniti vodu, a onda posušiti na papiru za pečenje i pomiješati sa žlicom-dvije šećera te nastaviti sušiti do potpune suhoće... takva korica će biti intenzivne arome od naranče, a neće biti gorka...

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Lava cupcakes

radila sam ih u kalupu za muffine prema ovom linku http://damijenestoslatko.bloger.hr/post ... 82275.aspx, pustila da se dobro ohlade i preko sa širokim nastavkom za špricu (onim za izradu keksića) nalijela dobro rashlađenu čokoladnu kremu/mousse od sirovih jaja (gore napisan recept, ista kao u cheesecake-u)... iako im ne bi ništa smetalo da su muffini bili i bez gornje kreme jer su jako fini i sočni iznutra... ali mojim kremoljupcima kreme nikad previše... mogla je gore ići i obična ganache krema od čokolade i vrhnja...

ukrašavanje po želji... neki su imali crvene djedica-kapice od ticina, a neki ukrasne kuglice...

01 sij 2012, 22:45

Boys hvala do neba na trudu i vremenu. :klanja

02 sij 2012, 01:13

bea, ovo je genijalno! :) kako su se samo sjatili?!

curke, hvala vam na pohvalama! da, sve sam sama radila:)

Lena, nazalost, etazer sam dobila na poklon prije 3 godine...moram priznat da takav nisam vidjela nigdje...

Grčki kolač

3 l vode
1 kg šećera
1 vanili šećer
1 kg naranči
0.5 kg krupnog griza

Prokuhati vodu i šećer s vanili šećerom, dodati naribanu koru i sok od naranči. Polako dodavati griz mješajući da se ne naprave grudvice i kuhati max 3 min. Uliti u tepsije (ova količina je dovoljna za 2 velike tepsije) obložene plastičnom folijom. Kad se stegne, rezati na kockice. Po želji posuti kakaom.

TIPS: naranče dobro oprati i držati u vodi neko vrijeme. Prvo njih naribati i ocijediti sok, pa onda krenuti s ostalim. Grčki je naziv dobio jer sam ga ljetos dobila od šefa restorana gdje sam jela hobotnicu, a kolač je dobijen kao dar kuće. Nisam se dala dok nisam dobila recept, koji sam odmah zapamtila:)

ROLAT DO KAVE

250 g mljevenog keksa
100 g šećera u prahu
100 g mljevenih oraha
1 dcl skuhane jake kave (uzela nescafe)

Sve suhe sastojke izmješati, dodati kavu i izraditi ručno u kompaktnu masu.

100 gr maslaca
100 gr šećera u prahu
6 gr kakaa

Mikserom umutiti maslac, šećer i kakao.
Masu s keksom razvući na cca 0.5 cm izmedju papira za pečenje, preko mase namazati fil i urolati. Ostaviti u frižideru da odstoji 2-3h, nakon čega se može lako narezati.

Možda će vas zanimati i medenjaci bez jaja:

Medenjaci

1 čaša meda
1 čaša ulja
1 čaša šećera
1 čaša jamnice
2 žličice sode bikarbone
brašna po potrebi (min. 0.5 kg)

Tjesto pripremiti kao za vanilice. Razvući koru i čašom vaditi medenjake, ređati u pleh na papr za pečenje i peći 12-15 min na 200-220 C. Prije pečenja, može se na sredinu svakog medenjaka staviti komadić oraha ili se na kraju potopiti u čokočadnu ocaklinu.

EDIT: zaboravila sam zapisat zacine koje sam stavila u medenjake: anis i cimet.
Zadnja izmjena: JednomCuPostatiMama; 08 sij 2012, 15:35; ukupno mijenjano 1 put/a.

02 sij 2012, 10:51

Stefanova_mama je napisao/la:Boys hvala do neba na trudu i vremenu. :klanja

ma, ništa... sad ih i ja imam u elektronskom obliku ;)
:kiss

03 sij 2012, 00:24

kod nas u siroj obitelji je tiramisu kolac broj 1 za Bozic i nestane u trenu. zadnje dvije godine ga nije bilo, moram izvidit zasto :protest
obozavam taj okus, ali ne volim varijacije na temu.

07 sij 2012, 18:26

Danasnji rucak, pizza
slika

I desert, kremsnite
slika

08 sij 2012, 01:08

Bozicne bombice ;)

slika

08 sij 2012, 18:02

Divno izgleda cure! :proljece

09 sij 2012, 16:04

evo i nasi burekcici...
slika

i torta za krstenje
slika

09 sij 2012, 23:58

Anamija i Majo, super su vam fotke!

Mrđi, burekčići mame, ali cipelice su ti mrak! aj stavi fotke tamo na ukrašavanje ;)

10 sij 2012, 00:54

Ja bi recept od ove kremsnite :moli

10 sij 2012, 08:52

Ja bi recept od Bozicnih bombica
:D

10 sij 2012, 19:15

Za Božić sam napravila jako finu tortu od lješnjaka :)
slika

a kad više ne mogu ni vidjeti a kamo li jesti slatko ja napravim slano :ajme
pogačice sa čvarcima - čvarkuše :D

slika

10 sij 2012, 19:45

Molim recept za tortu s lješnjacima, ajme sline mi cure na sve ove slike

10 sij 2012, 19:53

lješnjak tortu sam izmislila tako da nosi ovakvo ime

Moja lješnjak torta :lol

10 bjelanjaka
10 žlica šećera
25 dag badema i lješnjaka
2 velike žlice brašna
2 žlice kaka

Ulupati čvrsti snijeg pa lagano kuhačom umiješati prepržene, oguljene i sitno mljevene lješnjake (ja sam stavila pol pol bademe i lješnjake jer nisam imala baš puno lješnjaka), brašno i kakao.
Peći 15 min na 200 stupnjeva, u velikom protvanju od pečnice, kad je gotovo prerezati na tri dijela.

10 žutanjaka
7 žlica šećera
2,5 dcl mlijeka
5 žlica gustina
3 žlice šećera
2,5 dcl mlijeka
250 dag maslaca
200 dag lješnjaka

Ulupati žutanjke sa šećerom, doliti 2.5 dcl milijeka, dobro izmiješati i staviti kuhati na laganu vatru.
Gustin pomiješati sa šećerom zaliti sa mlijekom, dobro promiješati da nema grudica, kao kod pudinga i kao puding to ukuhati u žutanjke. U hladno dodati razmućeni maslac sa štaub šećerom i 150 dag lješnjaka mljevenih.

Nutela za premazivanje
Krupnije narezan lješnjak - pišem 50 dag ali ja sam od oka sipala tako da ne znam točno koliko
Krokant sa lješnjakom za ukrašavanje

Slagati koru pa ju premazati nutelom i posipati sa krupnije mljevenim lješnjacima ili korokantom, pa kremom i tako do kraja. Zadnji sloj treba biti krema koju onda obilato posipati krokantom.

10 sij 2012, 20:26

Kremšnite sam radila po receptu sa coolinarike:http://www.coolinarika.com/recept/koprivnicke-kremsnite/
Radila sam pola količine (sa 4 jaja) i smanjila šećer na svega 4 žlice plus jedan vanilin šećer. Ostalo sve kako piše. Šlaga sam stukla cca 3 dcl, a gore naribala malo čokolade. Super su i ispadne od pola količine protvan veličine cca 20x30 cm. Odlične.

10 sij 2012, 21:02

Hvala na receptu :luv

11 sij 2012, 17:43

potice, daj za čvarkuše. ove izgledaju mmmmm, a pun mi kufer slatkog.

13 sij 2012, 11:06

joj, pogačice, danima već mislim na njih :lol

evo jedne fine juhice

slika

recept - http://www.facebook.com/pages/COOKam-i- ... 27?sk=wall

13 sij 2012, 11:16

Pogačice od čvaraka sam radila prema receptu sa Coolinarke i nisam baš zadovljna s njima, nije mi se dosta listalo i nije bilo dosta začinjeno, kad nađem bolji recept prikeljim ga tu. :dada

20 sij 2012, 20:06

vi koje imate staža tu, sjetit ćete se ovog recepta ;)

http://blog.vecernji.hr/tanja-klaic/201 ... i-krumpir/

slika

20 sij 2012, 20:41

aaa, super fotka, Sole... ja sam na prvi tren mislila da je to slatka jabuka, al' onda vidjeh salatu pored :D

20 sij 2012, 22:31

Mmmmmmm henrijev krumpir :liza :mrgreen
Kako je " uredan" :klanja

25 sij 2012, 20:20

Do sad nisam probala ovaj nacin spremanja krumpira. Pa imam jedno pitanje.
Znaci kad se nariba krumpir na kriske izmedju se stavi ona smesa koja se stavi da provri. Znaci prvo na ploske pa izmedju ide samo cesnjak i maslac. A sir se nariba na kraju jel tako???? Zar se izmedju slojeva ne stavi sir???

I jos jedno pojasnjenje vrhnje za kuhanje je....? Mleko???

25 sij 2012, 20:37

ne, nije mleko, nego pavlaka za kuvanje:
ovako nesto
u maslac i vrhnje sa cesnjakom umijesas krumpir na ploskice - sve je to tekuće i dobro će se umiješati, samo probaj :)
sir na kraju, odozgo, može, ne mora, nije višak svakako :lol

25 sij 2012, 21:44

evo, olja je sve objasnila.

ja zapravo ne stavljam vrhnje za kuhanje već obično kiselo vrhnje iz čašice. ono s malo više masnoća, jelte :lol
da, sir samo na vrh naribaš. ništa između slojeva, jer ti ni ne slažeš slojeve, samo iz tave prespeš taj krumpir koji bude sav obložen umakom od maslaca i vrhnja. eventualno malo poravnaš krumpir prije nego naribaš sir po njemu.

to je jedno od onih jela koje bih valjda svaki dan s guštom jela :ajme
Tema je zaključana