O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.
23 tra 2009, 07:40
nije, kad sam u indiji ja jedem samo indijsku hranu i uzivam. Istina, povremeno se osjecam kao da imam rupu u zelucu, ali sta's. Meni je prava indijska hrana u indiji 100 puta bolja od onog sta se nudi po restoranima.
23 tra 2009, 07:50
ivanaCH je napisao/la:nije, kad sam u indiji ja jedem samo indijsku hranu i uzivam. Istina, povremeno se osjecam kao da imam rupu u zelucu, ali sta's. Meni je prava indijska hrana u indiji 100 puta bolja od onog sta se nudi po restoranima.
sline mi sad cure

ja bih tako rado da mi netko napravi neki fini indijski obrok, mljac, mljac pa da se onda oporavljam danima
nego imam cvjetaču doma, a ne znam šta bih s njom. mislila sam je zapeći u pećnici s mrvicama, češnjakom, peršinom, al ne znam hoće li to moji jesti ili ne
23 tra 2009, 08:01
našla sam današnji desert
ivana, ja mislim da ja pojedem indijski obrok da bi se čula sirena hitne pomoći
23 tra 2009, 08:23
sline mi idu: chapatiji, dose, parote, mint chutney, coconut chutney, palak panir, pakal dal, mini idli, shrimp curry, fish curry, pickles, pakode ili pakore, bhaji...jao
je, krumpiric s tvojim zelucem malo bi teze bilo... nego kako sad stvari stoje, jel se sta popravilo?
23 tra 2009, 13:04
Prve godine u Indiji željela sam puno toga probati...ispalo da mi se sviđa samo butter nan, chapati, može i subji (neko njihovo povrće); ali začini tipa masala - mene ubilo

edit: Al što god da jedem u Indiji, imam crijevne komplikacije i dođem doma do pet kila mršavija
Joj ustvari dok pišem o Indiji, tako mi se ide
IvanaCH - Kad ćemo u Indiju?
24 tra 2009, 07:35
Al što god da jedem u Indiji, imam crijevne komplikacije i dođem doma do pet kila mršavija
X sto i nije tako lose...
a kad cemo ici? bog zna...puno kosta.
24 tra 2009, 23:09
ivanaCH je napisao/la: chapatiji, dose, parote, mint chutney, coconut chutney, palak panir, pakal dal, mini idli, shrimp curry, fish curry, pickles, pakode ili pakore, bhaji...jao
od svega ovog razumijem samo - jao

, što ne znači da ne bih sve to probala (izuzevši jao)
25 tra 2009, 09:58
a ja zaboravila na ovaj topik
25 tra 2009, 15:50
ivanaCH je napisao/la:Al što god da jedem u Indiji, imam crijevne komplikacije i dođem doma do pet kila mršavija
X sto i nije tako lose...
a kad cemo ici? bog zna...puno kosta.
ovaj put vodite mene, e bilo bi skroz fajn da kad ja skinem određenu gospođicu sa sise

odemo same žemske, eto.
27 tra 2009, 07:50
anlan...ti si totalno luda
27 tra 2009, 14:05
evo ja vam saljem svima garam masalu kojoj je rok isteka 9.mjesec a kupila sam prije dvije godine i nisam valjda vise od dvije jusne zlice potrosila a cak mi je to i vrlo koristen dodatak jer mi super pase uz piletinu.
27 tra 2009, 14:10
Adorabla je napisao/la:evo ja vam saljem svima garam masalu kojoj je rok isteka 9.mjesec a kupila sam prije dvije godine i nisam valjda vise od dvije jusne zlice potrosila a cak mi je to i vrlo koristen dodatak jer mi super pase uz piletinu.
Adorabla, ti svakom žličicu u vrećicu i na razne adrese
27 tra 2009, 14:13
zamisli da postom saljem i da me zatraze da otvorim kuvertu
27 tra 2009, 14:21
Adorabla je napisao/la:zamisli da postom saljem i da me zatraze da otvorim kuvertu

još bi i u dnevniku završila
29 tra 2009, 16:33
pomozite meni neukoj
u naletu inspiracije da ću kuhati zdravu hranu svako toliko nakupujem koješta s polica zadrave hrane.
jučer sam radila čistku, makla ono čemu je prošao rok i ostala sa prosom, heljdom i kuskusom.
kockice od soje sam napravila za danas, kaže prođa MM 0 bodova kod klinaca
kuskus sam isto probala napraviti vulgaris prema receptu s paketića i ispalo je pretekuće, nejestivo i završilo u smeću, ostalo mi pola paketa.
kaj mogu napraviti s tim namirnicama, da je po mogućnosti jednostavno, a i jestivo
29 tra 2009, 16:35
pa kuskus ti ne bi trebao ispast tekuć, kad ga ubaciš, pustiš da nabubri i onda još vratiš na vatru.
uz to si izdinstaš luk, tikvice, paradajz, paprike i patliđane recimo.
29 tra 2009, 16:37
vratim na vatru??

moram ponovo pročitati uputstvo, ali tog dijela ili nema ili sam preskočila

koliko dugo? moram miješati da mi se ne uhvati?
29 tra 2009, 16:38
malo, minuticu.i dodaj malo maslaca pa miješaš. ja obožavam kuskus, baš si me sjetila da mi se jede.
29 tra 2009, 22:40
a sa prosom napravi za pocetak ovo -
Proso sa blitvom ili ga skuhaj na mlijeku kao rizu i prelij cokoladom. To nema sanse da ne bi jeli

.
Od heljde napravi salatu
http://www.coolinarika.com/recept/salata-od-slanutka-i-heljdine-kase
29 tra 2009, 22:43
za nekakav početak možeš, po meni, kuskusom zamijenit rižu u npr. nekakvom rižotu s povrćem. Heljdu možeš ubacit u varivo bilo koje.
30 tra 2009, 07:39
Meni je heljda super kad se skuha pa se baci na dinstani kiseli kupus i malo zacini. mljac...
i sto se tice dehidrirane soje, kockica, medaljona...to stvarno nije zdrava hrana
30 tra 2009, 07:51
ivanaCH je napisao/la:Meni je heljda super kad se skuha pa se baci na dinstani kiseli kupus i malo zacini. mljac...
i sto se tice dehidrirane soje, kockica, medaljona...to stvarno nije zdrava hrana
to je gore smeće od pašteta, meni mama kad je zamolim kad smo kod njih, da malo oladi od meso/krumpir kombinacije, predloži dehidriranu soju da zamjeni mljeveno meso, ajmeeeeeeee, strašno
30 tra 2009, 08:36
...nije zdravo, al to ljudi jedu (znam po sebi

) u fazi kad misle da meso mora imati zamjenu - i to baziranu na soji.
A u trgovinama je drže na policama Zdrave hrane.
30 tra 2009, 09:03
svašta oni drže tamo
na primjer, dijabetičke čokolade.
koje su zdravom čovjeku zdrave koda otrova malo jede.
30 tra 2009, 09:10
Ok, ok za soju nisam pojma imala

Od jednom nam ne bu valjda ništa.
Što je najgore MM-u i meni bilo fiiino

Mirci, super ideje za proso. Heljda sa slanutkom nema šanse da prođe. Mislim da će najlakše proći kamuflirana u nekom varivu.
06 svi 2009, 22:29
ni ja nisam znala za tu dehidriranu soju da nije zdrava
Mirci odlični su ovi recepti

isprobat ću svakako, taman stavila močiti slanutak a imam i heljde doma
ja sama smišljam kombinacije raznorazne i meni sve super ispadne i baš je fino jestivo
radila sam ječam sa povrćem (kao rižoto) ubacila još i šparoge i razno povrće koje se našlo u frižideru
danas mi je od ručka ostalo integralne riže sa porilukom, dodala u to svježu crvenu papriku, celer, kukuruz, dimljeni tofu i feta sir... izgledalo je wow i baš je bilo fino
kuskus sam mješala sa koječim, npr. poriluk i gljive...mljac
25 svi 2009, 11:39
nis samo dizem topik da ne nestane
25 svi 2009, 11:46
ivanaCH je napisao/la:nis samo dizem topik da ne nestane
Ivana, ja sam nabavila sve za ume-sho-kuzu koji nam nije pomogo. osim što znam što ću s tamarijem, nemam pojma što ću s kuzuom, a još manje s umeboshi pastom.
dakle, što mi je činiti? vidim da se kuzu koristi kao zgušnjivač i kao "jaje" u palačinkama.
a pasta?
26 svi 2009, 07:32
a koliko ste cesto uzimali ume-sho-kuzu?
Inace, obicno se za ljekovite svrhe koristi sljiva a ne pasta. Kuzu tako kako si rekla, u variva, juhe, palacinke. Pastu mozes umijesati u salatne preljeve, dodati u variva, juhe, staviti po zitaricama umjesto soli. Mozes staviti i na kuhani kukuruz umjesto soli....
07 lip 2009, 19:08
Evo - nisam tu još nikad pisala...a nisam još ni pročitala cijeli topić...
U svezi kus-kusa....ja ga slažem tak da ga prvo na suho pržim oko 3 minute (lagana vatra, tiha, ne smije se skuriti) pa tek onda polako zalijevam s vrućom vodom, pa malo opet na tihu vatru da bubri, pa dok se upije, opet malo vruče vode i tak...
Da se ne rastekući, a da nabubri...
Krasan recept - salata od ječmene kaše (sa jajem - nije za makrobiotičare):
200 g ječmena namočena prek noći i skuhana, ohlađena
jaja (2) kuhana, nareckana na kockice
1 glavica luka - može mladi (nekoliko cijelih)
malo fiškog paradajza (1 kom) na kockice
3 kisela krastavca
malo vlasca
sol, malo octa , malo ulja (ili ne)
2 dcl vrhnja
izmješati sve
količine prema ukusu