O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.
Odgovori

Re: Kaj ne znate ...

04 ožu 2010, 12:03

folne je napisao/la:Obožavana, daj i ti za varivo od gljiva.

ma obicno varivo kao i svako radis. Izdinstas nasitno, nasitno luk na putru. Napravis laganu zaprsku. Dodas mjesavinu gljiva. (Ja kupim susene, onu mjesavinu, pa ih namocim u vodi, a bukovace i sampinjone kupim svjeze i narezem deblje). Prvo stavim ove susene koje su se namakale u vodi, pa nakon par minuta bukovace i sampinjone. Lagano, lagano, lagano krckas da puste vodu, dodas vina cca dcl ili manje da ishlapi i onda dodas jos malo vode ukoliko treba, malo vrhnja za kuhanje, crvene paprike zlicicu.
Ako neces zaprsku mozes na kraju ukuhati gustin.
Mamaja kuha s ricetom, a ja ne stavljam ni krumpir ni nista u to jer mi se ne svidja.
Evo nasla
http://mameibebe.biz.hr/phpBB2/viewtopic.php?f=63&t=45678&p=1523208&hilit=varivo+od+gljiva#p1523208

E i sjetila sam se ne smije nišpošto stajati i nipošto podgrijavati. Mora se odmah jesti tako da je to samo za vikend jela

04 ožu 2010, 12:09

Slušala sam na radiju onog nekog profesora s agronomije koji se baš bavi gljivarstvom i u SC-u organizira izložbe i čuda, i javno tvrdio da je to s gljivama i zagrijavanjem zabluda :dunno

04 ožu 2010, 12:11

Ne znam napravit dobre griz knedle (one u juhi). Il se sve raspadne ili bude tvrdo ko kamen :dunno
I ne znam napravit fritule, koji god recept da uzmem, uvijek su masne i bljak.
Al za fritule se ni sekiram, ionako ih ne volim baš previše, al griz knedle baš volimo. mamine :mrgreen

04 ožu 2010, 12:13

Ja sve sto radim - dobro radim, ali je moj repertoar mozda trecina nekih vasih. :dunno
Ima masa stvari koje nikad nisam ni probala raditi, pogotovo mesnih jer meso ne jedem pa ga radim tek na par vrlo jednostavnih nacina.
Pa onda recimo krafne, fritule, pogace i sl. nikad nisam radila.
Knedle sam probala dvaput, oba puta ih je pojelo smece, a ne mi i vise nisam pokusavala.
Njoke nikad nisam probala raditi....ma ima toga hrpa.

04 ožu 2010, 12:14

Griz knedle:
1 jaje
4 žlice griza
1 žlica ulja (ja stavim maslinovo)
pola žličice soli

pomiješaš, ostaviš da odstoji 14 minuta i budu savršeni

04 ožu 2010, 12:20

velis 14 min? :lol :1

04 ožu 2010, 12:22

Jaaako edukativan topic :dada

Pitanje: kod peksimeta (Coolinarika) - što znači "potkuhati toplim mlijekom"?

Ne zna skuhati - rižu. Ili je tvrda ili raskuhana, ne mogu pogoditi onaj trenutak kaj je otaman :dunno
I sve to neovisno o vrsti riže...

Ovu nedjelju sam prvi put uspjela zarolati roladu :bis

Dobra sam u mesnim juhama i idu mi kolači, slastice.
Ma kaj, ja zapravo još učim :mrgreen

A što se tiče tradicionalnih jela tipa variva, sarmi, filanih paprika itd. isl. - tu se zapravo na mlade kuharice (što godinama, što stažom) vrši užasan pritisak, da baš mora biti onako kako su radile mame, bake, svekrve...
Pa od treme, jadne, ne uspijevaju - ozbiljno to mislim!

Ma isto vrijedi i za kolače i tak... Zato sam ja prvo kretala sa jelima koja sveki nikad nije kuhala (srećom pa toga ima dosta), pa tek onda na te neke standarde.

04 ožu 2010, 12:23

:lol omaklo mi se :lol

15 i ni slučajno sekunde duže ni kraće :lol

04 ožu 2010, 12:36

folne je napisao/la:Griz knedle:
1 jaje
4 žlice griza
1 žlica ulja (ja stavim maslinovo)
pola žličice soli

pomiješaš, ostaviš da odstoji 14 minuta i budu savršeni

ja ih zamijesim ujutro i taman do završetka juhe su taman "napuhnuti" za se ukuhaju ;) po istom receptu radim

04 ožu 2010, 13:01

Adorabla je napisao/la:ok, dobro, moras doci na degustaciju :lol
Kad izvadis tijesto na dasku onda ne napravis od tijesta krug kao sto obicno radis nego napravis veliki, veliki valjusak; 25cm dug, 5 cm sirok i 5 cm dubok :mrgreen

Ahaahaaha..
I onda režem po širini i ..razvučem kam?
U koju stranu, u dužinu ili širinu?

04 ožu 2010, 13:14

A što se tiče tradicionalnih jela tipa variva, sarmi, filanih paprika itd. isl. - tu se zapravo na mlade kuharice (što godinama, što stažom) vrši užasan pritisak, da baš mora biti onako kako su radile mame, bake, svekrve...

Zato se udas za Engleza koji te stvari nikad nije vidio, a mamino kulinarsko umijece mu zavrsava kod otvaranja konzerve i pripremanja suhog tijesta iz vrecice. :mrgreen

04 ožu 2010, 13:19

LiK - tko zna - zna ;)

04 ožu 2010, 13:30

:lol zato sam ja tu master chef. :faca

04 ožu 2010, 13:33

to je moja mama govorila. da je najpametnije udati se za nekoga ko niš ne radi i niš ne zna. tak je rekla i da će meni proplakati nebo jer moj em zna kuhati, em pegla. :znoj

04 ožu 2010, 13:53

potkuhati toplim mlijekom

umjesto vode u brasno dodajes mlijeko (toplo)

04 ožu 2010, 13:54

Moj isto pegla. I sauga. I pere ves, slaze krevete, pere sudje, tusira djecu....al se fine, domace kuhinje dohvatio tek kad je mene zel. :kima ;)

04 ožu 2010, 14:08

Ne znam napravit dobre griz knedle (one u juhi). Il se sve raspadne ili bude tvrdo ko kamen :dunno
I ne znam napravit fritule, koji god recept da uzmem, uvijek su masne i bljak.

griz knedle napravi po folninom receptu. Kad ih umijesis, umutis, vise ih ne smijes dirati. To je kljucno. Ako ihj jos jednom ides promijesati onda ce ti biti pretvrde.

A kljucna stvar kod fritula je temperatura ulja. Ako su ti premasne znaci da peces na premaloj temperaturi. Povisi temperaturu pecenja i brze okreci i radi manje fritule. Ulje mora biti vruce a fritule se peku svega minutu, dvije.

04 ožu 2010, 14:11

Meni gris knedli nikad nisu fini sa uljem kao s masti. :dunno Kad stavim mast onda se baš onako tope u ustima kao bakini.

04 ožu 2010, 14:22

Moj radi sve osim peglanja, to mu ne dam, da mi kuću ne zapali. :lol

A kad se uvati kužinavanja, to su ili gradele ili toć. :mrgreen

04 ožu 2010, 15:06

jel zna tko kako se zove ono...nije pohanje al je slično, nešto u što se isto mota meso i prži se u ulju,a ispadne onako fino mekano,mmm topi se u ustima.
Neznam kako se to zove a ni kako se radi pa ako tko zna plizz neka napiše.To sam to jela jednom prije 5-6 godina,a poslje svi moji pokušaji da napravim slično i nisu bili uspješni. :dunno
Ma to je ko neko tijesto u koje se umače meso(šnicli) pa se stavlja u ulje....ne znam kako da objasnim :dunno

04 ožu 2010, 15:18

pa samo zamutis jaja i brasno i u to uvaljas meso. A mozes napraviti i pivom (samo dodaj malu zlicu smedjeg secera) i recimo jako puno currya. I onda u to uvaljas male komadice pileceg bijelog mesa. Odlican snek.

A ako hoces da bude fino i mekano onda ti je najbolje pohati tako da stavis u brasno pa u jaje pa opet u brasno pa opet u jaje pa (nastavi niz :mrgreen ) pa onda u prezle.
Samo onda moras paziti lagano okretati jer takva panada :conf jel bi to bilo hrvatski, je uzasno osjetljiva i hoce puknuti. Al da je slasna i mekana, je.

04 ožu 2010, 15:19

Adorabla je napisao/la:A kljucna stvar kod fritula je temperatura ulja. Ako su ti premasne znaci da peces na premaloj temperaturi. Povisi temperaturu pecenja i brze okreci i radi manje fritule. Ulje mora biti vruce a fritule se peku svega minutu, dvije.

A da li je idealna temperatura, isprobas cackalicom ;) To sam ovdje na forumu naucila :kiss
Ubacis (drvenu ofkors) cackalicu u ulje i ako se oko nje stvaraju mjehurici, to znaci da je temperatura bas kakva treba biti.

04 ožu 2010, 15:25

MD hvala :kiss

04 ožu 2010, 15:27

A mozes napraviti i pivom

kako ide to s pivom? Ima li kakav točan omjer sastojaka-meni uvjek dođe tvrdo (dobro ne tako da možeš zube polomit,ali nije onako lijepo mekano) :dunno

04 ožu 2010, 15:29

mamamia evo:
http://www.coolinarika.com/recept/riba- ... om-tijestu

04 ožu 2010, 15:39

Hvala! :buket

05 ožu 2010, 22:36

Odbijam da naucim da pravim sve sto obozavam da jedem od testa uglavnom, slatko ili slano :mrgreen
Ostalo uglavnom mi neide lose.
Doduse eto losa sam sa raznim vrstama recepata za ribu i morske plodove...a to obozavam

15 ožu 2010, 15:12

ne ide mi grah,probala,al nije kao mamin, :place

15 ožu 2010, 15:25

Ja manje više sve od nabrojanoga na ovom topicu radim, i fritule, krafne, njoke, knedle, ribu, riblju juhu, variva, pečeno meso, špinat, sarmu, punjenu papriku, pašticadu, divljač....bla, bla, ali nisam nikad pokušala napraviti štrudlu (bojim se da neću znati razvući tijesto) i nisam pokušala praviti uskršnje pogače. Ne da ne bi htjela, pomagala sam mami i bakama još od djetinjstva, ali uživam u svekrvinim pa se okanim toga posla. Iako, sve me nešto kopka da bi mogla ove godine... :loce

15 ožu 2010, 15:25

E da zaboravila sam da nikako ne mogu napraviti dobru i ukusnu paradajz juhu. Uvijek joj nešto "fali". :mrgreen
Odgovori