O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.
15 lip 2012, 22:43
sok do visanja nisam nikad kuhala, uvijek radim onaj koji se ne kuha.
moj recept ide ovako i super je:
3kg višanja
3l vode
3 vrećice limuntusa
Sve se zajedno stavi u veliki lonac, izgnječi (ne cistim koštice) i stoji 24h.
Nakon 24h dodati 1,5g šećera i dobro promiješati te opet ostaviti 24h. Povremeno miješati da se šećer otopi.
Nakon drugih 24 sata procijediti kroz gazu i puniti u sterilne boce.
Da imam takav sokovnik ja bih sve to pustila korz njega umjesto procijeđivanja kroz gazu

.
Nisam probala bez limunutusa ili sam pravim limunima, al mama je znala staviti manje limuntusa i sok bi bio bljutkast.
16 lip 2012, 08:57
Mirci, koliko litara izađe?
16 lip 2012, 09:02
Joj, teško pitanje

, ne pamtim bas takve detalje, ali mislim da bude negdje 5-6l
16 lip 2012, 14:33
boce ne kuhas onda nakon zatvaranja?
Mogla bih to probati. Smijem li smanjiti secer, jesi li probala s manje secera?
16 lip 2012, 17:23
ne, nisam probala sa manje jer je i ovo znacajno manje od originalnog recepta gdje secer i voce ide u omjeru 1:1.
Btw. ovo nije sok nego sirup

pa se prilikom pijenja razrijeđuje sa vodom tak da nije to bas tak puno secera

. Al opet sve ovisi o visnjama
Boce zagrijem u pecnici prije punjenja, isto kao tegle za pekmez, ohladim i punim. I to je to. I drzim sve to u frizideru jer i je i moj veliki

. Al to se tako brzo pije da nema sanse da mu se nesto dogodi
16 lip 2012, 18:30
ovo mi se sviđa, a i moje vole sok od višnje
samo moram naći staklene boce. imam samo one od ulja, a njih ni u mašini ne mogu oprati
16 lip 2012, 20:47
Mirci, ja sam pravila danas sirup od 6 kg višanja, očistila sam od koštica, ali su sitne, pa ima još poneka koštica. Prelila sam vodom i posula limuntusom, sad čekam
Hvala ti na receptu, moja sveki ima sličan omjer i isto ne kuha ništa, samo puni boce, a držala je uvijek u starom ormaru u dvorišnoj zgradi. Nikad se nije kvarilo.
Šta radiš s tim višnjama (ostatkom nakon cijeđenja), netko pravi savijaču, mislim, bude kiselkasto od limuntusa, ali...meni je žao baciti.

I da, kako cijediš višnje, jel ih još gnječiš rukama preko gaze?
16 lip 2012, 20:56
ja ne cistim kostice pa sve to bacim
prvo uzmem veliku cjediljku da odvojim velike komade i kostice, a onda jos dodatno procijedim kroz cistu gazu.
17 lip 2012, 16:53
adorabla, jesi li radila pekmez od višanja u pekaču?
nekak mi se ne da stajat nad štednjakom i miješat. može samo voće i šećer? ne trebam pektin?
17 lip 2012, 17:19
ne treba ti pektin, ali nemoj smanjivati šećer iz recepta inače ti neće biti jestiva od kiselosti
17 lip 2012, 17:45
piše mi u uputama 580g voća, šećera 360 g, pektin ili sok jednog limuna.
probam pa javim kak je ispalo.
17 lip 2012, 19:48
Ovisi koliko su ti zrele višnje, i otkud su. Ja sam lani radila sa dvije različite vrste pa potpuno drukčije ispalo. Druga tura su mi bile maraske, ono baš prezrele, sa uobičajenom dozom šećera, otprilike ovo koliko kažeš i ti silki, pa su bile i preslatke skoro..
17 lip 2012, 21:47
silki je napisao/la:piše mi u uputama 580g voća, šećera 360 g, pektin ili sok jednog limuna.
probam pa javim kak je ispalo.
ili? pektin i limunov sok nisu isto, nemaju istu svrhu. ako se neće zgusnuti, naribaj pola jabuke unutra, u njoj pektina na izvoz.
18 lip 2012, 06:36
da, piše ili

probat ću jednu turu danas pa ću vidjet kako će ispast.
inače višenje su prefine, zrele i nisu jako kisele
18 lip 2012, 08:54
Jučer sam pekla džem od višanja, a prije pečenja sam iscijedila sok kojeg su pustile (očistili smo ih u subotu i malo pošećerili). Također sam nabrala i očistila višnje za škrinju pa i njih malo ocijedila. Od tog soka napravila sam sirup (kuhala sam ga).
Ispalo mi je cca 5 kg višanja za škrinju, cca 6 kg džema i 6 l sirupa.
U džem sam iscijedila 3 limuna i dodala 2,5 kg šećera, a u sok 2 limuna i 3,5 kg šećera i još uvijek nije presladak (naše višnje su kisele i imaju puno soka).
Za danas imam cca 2 kg malina i cca 1 kg ribizla pa ću napraviti džem (svako voće posebno), ali sa Želinom.
Onda čekam marelice

i nadam se da ću ih naći negdje povoljno, a da budu dobre.
18 lip 2012, 13:49
E da, maline ću i ja sutra ili prekosutra. Prvi put ih imam "konkretnu" količinu. Kako one stoje sa zgušnjavanjem? Jel može i bez želina? I koliko šećera, lijepo su slatke pa sam mislila stavit ca pola njihove težine šećera...
18 lip 2012, 14:26
šećera možeš i manje od pola, a bez pektina neće ići zgušnjavanje. umjesto želina, naribaj jabuku. na konkretnu količinu, tih pola ili jedna jabuka ni na koji način neće utjecati na okus.
18 lip 2012, 16:37
Mirci, hvala još jednom na receptu, dobila sam 11,5 l soka
18 lip 2012, 19:11
problem, visnje mi stoje od petka u prvoj fazi bez secera na balkonu

ima li spasa? pokosile nas viroze na sve smo zaboravili
18 lip 2012, 21:22
a, gle, oberi pjenu i probaj ga. Ako je okus po visnjama, a ne po vinu onda je valjda ok
25 lip 2012, 14:58
Solea, super ti je žele (a sad idem pogledati na blog

)!
Meni je ispalo džema od ribizla cca 2 kg, od malina otprilike isto, a prekjučer sam napravila još malo džema od višanja, no ovaj put nisam ocijedila višnje već ih tako kuhala dok se sok kojeg su pustile nije ukuhao u sirup, a višnje bile pomalo pečene i jako je ukusan, baš se jako osjeti okus višnje.
Čekam marelice i nadam se da ću ih naći negdje jeftino (ako tko zna, nek javi!).
25 lip 2012, 15:29
ja sam preskocila ovaj prvi korak i samo ukuhala secer u sok od ribizla kojeg sam dobila iz sokovnika. ispalo mi je malo pregusto i preslatko - ali sam imala puno manje ribizla oko po kile. no fino.
mogu li ovako i s marelicama? ne znam sto cu dobiti. samo da ne moram ici u ducan po limuntuse i ostale điđe
25 lip 2012, 20:40
Ja sam džem od ribizla radila po receptu moje mame, odn. ona je eksperimentalno napravila, moji dečki su se oduševili, onda smo nabrali dosta ribizla pa sam odlučila i ja napraviti.
Radila sam s cijelim bobicama i to djelomično po receptu sa Želina. Mama je na 1 kg ribizla stavila 400 g šećera pa sam tako mislila i ja, no ja sam imala 1800 g ribizla i nisam preračunala količinu

, no svejedno je ispao dobar i ne prekiseo (taman). Dodala sam još oko 1,5 dl vode i koristila sam 1 i pol Želin (dakle, manje no što piše u uputama, ali je i to ispalo dobro). Neke bobice su se raspale, neke ostale djelomično cijele i jako mi se sviđa kako izgleda (jesam li već negdje napomenula da patim na teksturu

). U džem sam iscijedila pola limuna (ne volim limuntus nikako).
Mr.eastwood, prošle godine sam radila džem od marelica da sam skidala kožice (ofurila sam ih u vrućoj vodi i gulila). Kuhala sam sa želinom i to po uputi, jedino što sam stavila dosta manje šećera (nemam pojma, možda 300 g na 1 kg voća) i na tih 4,5 kg marelica stavila sam sok od 2-3 limuna. One se vrlo brzo raspadnu, čak i ako ne guliš kožice (u biti se niti ne mora, to je takva kožica koja se niti ne osjeti u džemu osim što da malo gorčine).
25 lip 2012, 20:58
Ja sam prošle godine radila džem od kajsija prema ovom receptu:
http://www.coolinarika.com/recept/741696/ Prezadovoljni smo svi u kući, jako je fin. Nadam se i ove godine praviti ga.
25 lip 2012, 21:00
Ja sam uspjela propustiti jagode

ali se nadam da ću nabaviti marelice.
Ovdje je na tržnici očajna ponuda voća i jaaaako skupa
25 lip 2012, 21:02
I kod nas (Slavonija) je sve prekupo, kajsije 19.90
25 lip 2012, 21:04
mrava - to ti je to - ja sam u Vukovaru - najskupljem gradu u Hrvatskoj
ali da kažem da sam napravila sok od limuna

mm i ja ga prosto obožavamo
25 lip 2012, 21:05
Super da ste oduševljeni sokom, mi ga isto volimo jako, baš osvježava
25 lip 2012, 22:03
Jel tko radi sok od šljiva? Ili ima kakav prijedlog za isti?