O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.
Odgovori

Re: Što kuhate za goste?

19 tra 2013, 14:07

:zivili

olja je napisao/la:Svi su tvrdili da spremam jako dobre palacinke, ali bi na kraju ipak trazili da im jos ispoham kruh jer kao niko ne pravi tako dobar pohani kruh kao ja :lol

jesi sigurna da su ti palačinke baš tako dobre :nata

19 tra 2013, 14:15

Naravno da nisu :lol
Pa nisam ja blesava - samo su svi ostali bili suviše lijeni za pravljenje palačinki, pa su mi hranili ego :bis kako bih ja hranila njih :lol

19 tra 2013, 15:10

Vidiš kako su ukusi različiti olja, ja baš volim pohani kruh namočen do srži, da jajeta bude do same sredine šnite, mljac. :liza

19 tra 2013, 15:11

Moji gosti vole doci meni u goste, nije vazno da li kuham, i sta kuham. :p

Primjetila sam da vecina mojih prijateljica ako poziva kuci na veceru ili rucak, uvijek ima isti jelovnik. Kod mene nije tako. Uvijek se trudim ponuditi nesto novo i razlicito, ustvari prilagoditi meni ljudima koje trebam da ugostim.

Drugo, na Istoku je obicaj da svako nesto donese za jelo, umjesto poklona, tak da se priredi prava gozba, ali bez prevelikog 'zahmeta' za domacicu.

Trece, JiA i sama sam ti nervozna i panicna prije dolaska gostiju. Najvise zbog toga da li cu sve stici od sudja da operem, pocistim kucu i serviram prije njihovog dolaska. Nemam paniku zbog toga da li cu stici skuhati, jer to mogu zavrsavati kada su gosti tu, ili ne moram ni zavrsiti, ali zadrzavati se oko prebacivanje hrane u adekvatno sudje, serviranje itd dok gosti sjede nije bas prikladno.
I da uvijek sve zavrsim u zadnjoj sekundi, ili kad pocnu da zvone na ulazna vrata ( ispred zgrade), ja tek tada pocnem sa sredjivanjem sebe. :ajme
Srecom ne trebam puno za staviti karmin i surmu, tako da ih uglavnom uvijek docekam na vratima (srecom treba vremena dok se popenju na nas cardak :lol )

Olja, rijetko pravim przenice, i to uglavnom za dorucak, ali pokusacu primjeniti tvoj recept.
Znaci, ti ne potopis kriske u smjesu, vec samo onako kako si vec opisala? :p

19 tra 2013, 17:10

Jao cure,mi smo Bosanke,mislim da je to genetika u nama,mehanizam,brzina :lol
Ja kad pravim rucak za nas 4 kuci,to nikad nije samo jedna vrsta hrane,vec nekoliko.Jednostavno neznam napraviti malo i kad recimo pravim neku pitu to mi tako izgleda malo :mrgreen Uz to mora ici supa,salata,makar neke spagete u umaku,krompirici,bilo sta.
Isto tako majke mi znam napraviti po tri vrste kolaca u jednom danu :mrgreen Uz to sve perem sudje,ves peglam,vristim na djecu,kupim smece po podu :lol
MD svaka cast! Ja bi rado da si ti moja zena :nata

19 tra 2013, 18:39

zaboravila sam dodati da i mm odlicno kuha,pa ako ga neka hoce :lol (nemora ga vracati) nacicu ja sebi drugog :hahaha

19 tra 2013, 21:39

Jao bubice :rolf

23 tra 2013, 10:28

mmar je napisao/la:
Recimo piletina u pivskom tijestu i sezamu mi je odlična jer se brzo spremi, a može se panirat, pa čak i pohat prije i samo držat u mlakoj pećnici, tak da nisi na knap s vremenom.

Može pliz recept za ovu piletinu :)

02 svi 2013, 13:32

bubice, imaš li kojeg koji voli čistit i spremat. Ovakvog koji dobro kuha imam i ja i samo mi probleme stvara jer nikako da smršavim.
MD, mene ne čudi što ti gosti rado dolaze, jer ti kad "ne spremaš" nešto posebno za jelo, u mom rječniku je to gozba.

02 svi 2013, 14:17

Baš, Beam gozba
iako, ja nemam za to riječi :lol

02 svi 2013, 19:19

Mi često imamo goste na ručku, večeri... Rođendana je hrpa, pa kojekakvih drugih prigoda. Ako se baš ništa ne događa, moramo nešto smišljati. :nata

Svi vole klopu i nekako baš nemam strah da nešto neće uspjeti, kod nas sve prolazi (kaže moja svekrva da za dobru gicu nema lošeg napoja :hahaha ).
Za obiteljska okupljanja (nas dvadesetak) kuhamo mama i ja. Krmiće s lukom, slaninom i lovorom, pečenu vratinu, zapečeni ljuti grah, junetinu u umaku od luka i mrkve s dizanim knedlima, pečene purice, patke, guske, piliće i razna druga jela.

Za ostala društva mi također nekad pomaže mama, a često mi se u kuhanju priključe i prijatelji. Zapravo volimo kuhati zajedno i kod nas i kod drugih.
A da, još je na jelovniku često šunka u kruhu, croissant peciva, dizane kiflice, pečena pastrva, lepinje, razni štrudli od domaćeg tijesta, slani i slatki. I puno kolača raznih vrsta.
Čudo da nemamo svi po sto kila (doduše neki i imaju ;) )

03 svi 2013, 10:44

mm i ja ne volimo goste (neki iz familije) koji, ako na fešti nema odojka cijelom društvu pokvare raspoloženje, jer fešta ne valja ako nema pečenog odojka :whew
Daš si truda da pripremiš nešto posebno i drugačije i onda netko, bez obzira na veliki izbor svega i svačega cijelo vrijeme maltretira sve jer nema odojka :gaah

03 svi 2013, 13:46

To se meni jednom dogodilo.....i to za rođendan moje kćeri....potrudila sam se, nisam htjela ići na onu klasičnu varijantu narezaka (pršut, sir) nego sam sama priredila svega za tu zakusku pa je bilo diplomat sendviča, paštete od tune uz bruschete koje sam pripremila, dvije vrste hladne salate s tjesteninom, jedna je bilja riblja verzija, sa repovima kozica, tunjevinom, a druga s piletinom, obje s hrpom povrća i dersinzima koje sam par dana prije mućkala i isprobavala kako bih dobila pravi omjer za taj dan. Pa sam napravila i neke mini pogačice s paštetom, pizzete.
Od kolača jedino je torta bila naručena, a ja sam ih napravila nekoliko, crvenkapicu, krempitu, marcipan oblatne, kokos roladu, tortu od bresaka.....
....kad su došli gosti, našlo se par nezahvalnika (također dio familije) koji su prokomentirali kako nema pršuta i sira jer su to očekivali :ajme

03 svi 2013, 14:39

Zadnje goste je docekala posna varijanta. Nezgodno je jer je sve na bazi ribe, i malo toga se moze pripremiti dan ranije, pa smo padali s nogu, ali je slava super prosla, i gosti su bili zadovoljni (tako kazu, a i prazni tanjiri dosta govore) :yess
Mama je pripremila riblju corbu, i sarmu od dimljenog sarana, seka i ja smo bile zaduzene za kolace, njih smo pravile ranije. Pravile smo sarana, oslic, i san pjer pohovani, a pastrmku sa nadjevom od bijelog luka i persuna, u rerni, pa preliveno bijelim vinom. Pasulj prebranac, zapecen sa crvenim lukom i paprikom, gljive, pita od krompira, krompir salata, salata od luka, kupusai krastavaca, rotkvice...

06 svi 2013, 11:38

fancy, Zašto ste spremale posno? Jel' inače običaj da se nešto drugo sprema za slavu?
Možeš li malo više napisati o tome? Jedino što ja znam o slavi je da je vezano za sveca zaštitnika određene obitelji.

28 svi 2013, 13:08

za jucerasnje neplanirane goste serivrala sam japanske specijalitete (sushi i vise vrsta maki kombinacija), zeleni caj i ledenu tortu od tri vrste voca.
novi krug caja bio je sa majcinom dusicom i aromom zelenog caja.
od grickalica iznijela sam samo pistacije.

prosle sedmice imali smo goste na veceri, e tu noc bilo je svega i svacega (jos sam zaboravila najukusnije jelo u rerni :ajme ), a curry nisam uopce iznosila jer ga je bilo malo za toliko ljudi (7. odraslih plus 4. djece)
da ne nabrajam sta je sve bilo servirano na trpezi...spomenucu samo 'slatikse' ili dvije torte, bijelu i crvenu. :zub

30 svi 2013, 16:01

Danas smo imali bake na ručku. Radila sam juhu od teletine, lazanje, zelenu salatu, a za desert zuppa inglese (jednostavno sam morala isprobati s kuharskih istraživača) i smeđe ledene kocke.
Odgovori