O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.
Odgovori

Re: bučnica za neznalice i štrudla od šljiva

18 ruj 2013, 19:22

preporučam ovaj recept. umjesto maraschina stavila sam svoju domaću rakiju s okusom marelice....savršeno
http://damijenestoslatko.dobrahrana.jutarnji.hr/slatko/galette-od-sljiva-i-jabuka

štrudla od šljiva je prefina. ja stavim dosta cimeta....kore radim sama. pokazale su se najbolje :mrgreen

19 ruj 2013, 09:16

u nedjelju smo bili kod mmame i ona je razvukla kore za štrudel od šljiva. osim što smo zaboravile cimet, nismo ni šećera stavile pa je svejedno bio odličan

21 ruj 2013, 22:02

navukle ste i mene na bučnicu :nata
pravila danas, prvi put.
radila sam sama i tijesto, bila je sjajna! :liza
stavila istu količinu sira i buče, pekla 45-50 minuta.

east, možda krivu bundevu koristiš? kupi baš buču, onu koja izgleda malo slično lubenici, izvana zelena s manje ili više vidljivim prugicama a iznutra joj je meso bijelo. ili, još jednostavnije, kupi kod kumice na placu već naribanu buču, vidjet ćeš, drže ih u vrećicama za zamrzavanje. a i pitaj tamo ako nisi sigurna.

edit- evo i slika
slika

22 ruj 2013, 11:41

kaže moja ujna da su za bučnicu osim sira i buča jako važna i jaja :mrgreen a ona je doktorica za bučnice. ona stavi barem četiri ili pet jaja. ja moram vježbati tijesto...još ga ne mogu rastegnuti po cijelom stolu :mrgreen nego ono, 2/3

23 ruj 2013, 10:19

nu vidiš, a mene svekrva izribala da sam previše jaja stavila :lol

23 ruj 2013, 10:20

a na koju količinu sira i buče stavi toliko jaja?

23 ruj 2013, 10:21

pa ja sam stavljala 80 dag sira (buče isto toliko) i 5 jaja, a ona mi je rekla da na toliku smjesu ide samo 2 jaja

23 ruj 2013, 10:23

ja sam na 400gr milerama i 500gr sira stavljala 4 jaja. za prste polizat'!

23 ruj 2013, 10:23

tko ne broji kalorije nek isproba ovaj recept za bučnicu :)

u smjesu buće, sira i jaja dodati jedno kiselo vrhnje (ono narančasto pakirano vrhnje za sir-cijelo), smotane kore premazati rastopljenim maslacem i zaliti s pola litre vrhnja za kuhanje. :liza

kore su s placa, one žute debele i dosta je jedna.

23 ruj 2013, 10:26

rima :lol tako nekako sam i ja radila. ali nisam zalila na kraju.

23 ruj 2013, 10:27

rima, dodala si zadnju rečenicu?

ja sam sama razvukla tijesto.

23 ruj 2013, 11:13

Moji ne vole bučnicu baš, al sam je radila svejedno.

Jučer pitu od višanja i sira, a mogla bi probati i ovu sa šljivama. Meni su kupovne kore sasvim dovoljne, služe mi tek kao omotač. :lol Što tanja kora, meni draže.

23 ruj 2013, 12:22

Adorabla je napisao/la:pa ja sam stavljala 80 dag sira (buče isto toliko) i 5 jaja, a ona mi je rekla da na toliku smjesu ide samo 2 jaja

X

rima, s toliko vrhnja se zalijeva samo ako su kupovne kore u pitanju.

23 ruj 2013, 12:30

Lena, zar ti stvarno misliš da ja sama razvlačim kore? :plavusa
:lol

23 ruj 2013, 12:58

Rimaithor je napisao/la:tko ne broji kalorije nek isproba ovaj recept za bučnicu :)

u smjesu buće, sira i jaja dodati jedno kiselo vrhnje (ono narančasto pakirano vrhnje za sir-cijelo), smotane kore premazati rastopljenim maslacem i zaliti s pola litre vrhnja za kuhanje. :liza

kore su s placa, one žute debele i dosta je jedna.

ja uvijek dodam vrhnja :mrgreen i to ne bilokakvo...najbolje se pokazalo veronikino domaće kiselo vrhnje (zeleni poklopac)...i obavezno ga razmažem po korama...i dopunim maslacem. :dada

obožavana, ja na pol kile buča i sira stavim cca 4 jaja...vidim, da smo svi tu negdje oko te brojke...cccc sveki je šparna zagorka :lol

23 ruj 2013, 13:02

u ovaj recept ide vrhnje za kuhanje i to svih pola litre pa bude onako kremasto sve, nije isto kad se stavi kiselo vrhnje, pa makar i prefino veronikino :)

23 ruj 2013, 13:06

radila sam s vrhnjem za kuhanje. isto je za prste polizati, al kak ga ja vrlo rijetko koristim uglavnom ga nema u friđu....skoro svugdje zamijenila sam ga s ovim veronikinim. juniorka toća kruh u njega i liže prste ...a za jela je meni puno boljeg okusa.

23 ruj 2013, 13:19

ja imam strašnu averziju na vrhnje za kuhanje tako da ga više ne koristim (nego isključivo Veronikino slatko vrhnje).
Mamaja nisam ni sumnjala da i ti radiš sa svim Veronikinim potrepštinama :lol ali ako ikada odlučiš probati kupovne kore nemoj uzeti ove iz Veronike nego s našeg placa ;) jako, jako dobro :up

23 ruj 2013, 13:24

jučer sam pravila štrudlu od sira, jabuka i ovu od šljiva. ovaj put su šljive bile ok, ali sam uzela one s-budget kore koje su čisti užas.
možda ja griješim, ali koliko vi kora koristite za jednu štrudlu? ja stavila tri kore koje između mažem smjesom mlijeka i rastopljenog maslaca, pa mi se čini na kraju kao da jedem novinski papir. :dunno ili stavljam previše kora ili stvarno moram početi sam razvlačiti kore.

23 ruj 2013, 13:26

Stavljam 2.

Vrhnje za kuhanje volim kod slanih jela, mada mi onda svako jelo jednakog okusa, pa ga izbjegavam. Za slatka jela ga nisam koristila.

Tu Veroniku kod nas nisam sretala. :lol

23 ruj 2013, 13:30

Mirbi kod vas bi u većim trgovinama moglo biti proizvoda Riječkih mljekara. Oni su ok. Mils nema dobro ni vrhnje ni sir pa u tom slučaju rađe uzmi običan zagrebački (Dukatov) i Vindijino narančasto vrhnje (ili Mileram). Ponekada, ako je ultra svježa, dobar je sir iz marame.
Veronika je Desinić pa ne putuju još tako daleko.

23 ruj 2013, 13:33

Adorabla je napisao/la:nego isključivo Veronikino slatko vrhnje

aha slatko, ne kiselo. :plavusa
Koja je cijena?

23 ruj 2013, 13:36

Adorabla je napisao/la:ja imam strašnu averziju na vrhnje za kuhanje tako da ga više ne koristim (nego isključivo Veronikino slatko vrhnje).
Mamaja nisam ni sumnjala da i ti radiš sa svim Veronikinim potrepštinama :lol ali ako ikada odlučiš probati kupovne kore nemoj uzeti ove iz Veronike nego s našeg placa ;) jako, jako dobro :up

:dada volim ja vaš plac :)
nisam probala ove iz veronike jer su mi se na prvi pogled učinile gore nego moje :lol eto, samokritična sam :mrgreen
imam brašna, vremena pa malo isprobavam...tak da sam skužila da je to tijesto za štrudle samo praksa....dobro, i nešto vremena, prtljanja, mazanja, čišćenja ... :mrgreen
i to s vrhnjem za kuhanjem...ovo veronikino ima kakav takav okus...ona iz tetrapaka, meni su sva fuj&bljak.

mirbi, to je naša lokalna (lokalpartriotska) zagorska mljekara ;)

23 ruj 2013, 13:39

Hvala na info. :)

Imajte na umu da sam ja kuharica početnica, uglavnom se bavim voćem i povrćem, meso i riba ostaju MM-u. Tako da morate strpljivo sa mnom. :lol

Pite i savijače volim raditi, zgodno za marendu, za mene i dicu. Ne čini mi se da puno debljaju. Ili se ja tješim? :zub

23 ruj 2013, 13:40

masha za štrudlu od šljiva sam kupila kore na placu, tanke s jajima, stavljala sam po tri komada za jednu štrudlu
ove kore iz dućana ni meni baš ne valjaju previše, nužno zlo
sama ih ne radim
još :zub :znoj :lol

23 ruj 2013, 13:41

Rimaithor je napisao/la:
Adorabla je napisao/la:nego isključivo Veronikino slatko vrhnje

aha slatko, ne kiselo. :plavusa
Koja je cijena?

15 kn 0,5l
meni je trebalo malo vremena da se naviknem. ima intenzivnij miris i okus...ono ko pravo slatko vrhnje od mlijeka :lol

23 ruj 2013, 13:45

mirbi je napisao/la:Ne čini mi se da puno debljaju. Ili se ja tješim? :zub

samo se ti tjesi, mirbi. :zub

ja samo citam. ne znam raditi te pite i savijace. srecom.

23 ruj 2013, 13:45

dunja je napisao/la:masha za štrudlu od šljiva sam kupila kore na placu, tanke s jajima, stavljala sam po tri komada za jednu štrudlu
ove kore iz dućana ni meni baš ne valjaju previše, nužno zlo
sama ih ne radim
još :zub :znoj :lol

sad znam zakaj ja na placu ne kupujem kore. žute su :lol mislila sam da si to žene kupe pa rade rezance :plavusa
ja kore tj. tijesto radim samo brašno, mlaka voda, ulje, sol...nema jaja.

23 ruj 2013, 13:47

mirbi je napisao/la:Pite i savijače volim raditi, zgodno za marendu, za mene i dicu. Ne čini mi se da puno debljaju. Ili se ja tješim? :zub

ne više ili manje nego ostala hrana. al ak pojedeš cijeli protvan, to bu se vidlo ....na vagi :lol :mrgreen

meni je recimo komad, dva bučnice uz jogurt kompletni obrok. doručak npr. ili poslijepodne nešto za prigristi.

23 ruj 2013, 13:48

JiA, nešto moram jest. :lol Nekako se nastojim držati hrane bez kemije i aditiva, sve ostalo je opcija. A kućni proračun mi je isuviše tanak za neke fine stvari.

meni je recimo komad, dva bučnice uz jogurt kompletni obrok. doručak npr. ili poslijepodne nešto za prigristi.

Tako nekako. Šalica čaja. :)
Odgovori