O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.
Odgovori

Re: LCHF prehrana - recepti, ideje, savjeti...

04 tra 2014, 09:09

:plavusa

http://www.gazdarica.com/stranice/kuhar ... s-jagodama

07 tra 2014, 15:19

sto je uopce slatko vrhnje? Koje koristite? Znam samo za kiselo, vrhnje za slag i vrhnje za kuhanje.

07 tra 2014, 16:26

Vrhnje za šlag i vrhnje za kuhanje su slatko vrhnje samosa različitim postocima mliječne masnoće

07 tra 2014, 16:46

S tim da vrhnje za kuhanje ima u sastavu puno vise ugljikohidrata.

07 tra 2014, 16:53

Sva?

07 tra 2014, 17:51

Mislim da sam Dukatovo gledala. Slatko ima 2 i nesto, a za kuhanje 6 i nesto na 100ml.

07 tra 2014, 18:03

ja kavu popijem ili s vrhnjem za kavu ili sa sojinim mlijekom. sojino ima oko 2 UH na deci.
folne, javi kakva je torta. :kima

07 tra 2014, 18:31

torta je izvrsna, za svaku preporuku!

i neLCHFuše su ju pohvalile.

07 tra 2014, 19:12

Vrhnje za kuhanje ima puno više razno raznih dodataka od slatkog vrhnja.
S time da ih slatko vrhnje od Veronike uopće nema. No jednom sam s njim radila neku kremu koja se treba zgusnuti pa mi baš nije uspjelo. Nisam dalje isprobavala za takve vrste krema no ako mi nije bitna čvrstoća onda njega uzmem.

07 tra 2014, 20:46

ja veronikino slatko koristim za kuhanje. skroz nam je ok. i za kolače i kreme je dobro. posebno za parfe ili sl. nije čvrsto pa i nije za neke čvrste varijante.

10 tra 2014, 20:37

Prijavljujem se da pratim. Nista mi jos nije jasno, ima li kakvih linkova za pocetnike sa jednostavnim receptima?

Imam jos jedno pitanje po dijabeticarskoj dijeti je dozvoljeno malo fruktoze, po LCHF sme li se fruktoza i kako sa vocem?

10 tra 2014, 21:15

Evo linka na forum.hr topic samo s receptima

http://www.forum.hr/showthread.php?t=578870

Imas tamo i lchf cavrljacke topice gdje cure pisu sto jedu.

Na nasem forumu isto imas proslomjesecne kuharske istrazivace s odlicnim receptima na temu lchf-a

Osobno bi fruktozu skroz preskocila. Njoj ne treba inzulin, ali citala sam neka istrazivanja vezano uz fruktozu i povisene masnoce u krvi, s zaista je u ovom nacinu prehrane suvisna.
Stevija je sasvim dobra zamjena za secer.

Od voca za prvu ruku sumsko voce i jagode, a kasnije kad vidis kako ti organizam reagira i je li ti dovoljno biti na opustenom lchf-u mozes to prosiriti.

10 tra 2014, 21:51

Hvala folne. Googlam i citam.

13 tra 2014, 08:44

pratim :mah :liza

17 tra 2014, 16:56

cure, planiram raditi ovu tortu:

http://istineilaziohrani.blogspot.com/2 ... -lchf.html

u nju idu višnje. na jednom drugom mjestu je žena za LCHF verziju koristila višnje iz kompota, ali oni su prepuni šećera.
pa me zanima... uzela bi smrznute višnje, odmrznula ih i biskvit natopila sokom koji dobijem kod topljenja -mislite li da bi to bilo prekiselo? i hoće li same višnje nezaslađene biti prekisele ili je ganache sam po sebi dovoljno sladak?

17 tra 2014, 18:30

Meni se čini da će biti prekiselo, možda da odmrznute višnje malo prokuhaš sa stevijom, a i taj sok bi onda bio finiji nego kad je samo odmrznut :dunno

17 tra 2014, 21:14

Super ideja, tako cu.

21 tra 2014, 21:14

Bok cure. U potrazi internetom za nekim receptima i savjetima oko ishrane naišla sam na lchf. Jako mi se sviđa i mislim da je zbilja OK i da ima smisla. No nije baš za mene, no potaknulo me je da malo ipak modificiram jelovnik. Zapravo sam daleko od lchf, ali prakticiram i pratim neke savjete. Ono što me zanima je kako izbjegavate rafinirano ulje npr. ako jedene u restoranima pitanje je da li upotrijebe maslinovo ulje/maslac unatoč vašim uputama? Također pitanje je podrijetlo mesa, salata. Ili ne jedete nigdje osim doma.
I još jedno pitanje, takva prehrana ima smisla ako zbilja sve nabavljate domaće ili same doma radite tipa kefir ili sl. Imam osjećaj da ta vrsta prehrane/stila života ima smisla samo ako se u potpunosti pridržavate svega preporučenog ili griješim?
Velim sviđa mi se, ali mi se strogi lchf doista čini kao dijeta (iako nisi gladan), a kod opuštenog treba jako paziti koliko je opušten jer se od mesa/masti/mliječnog može udebljati ako se uz to konzumira i UH (iako u manjoj količini), mene ne brine kilaža jer sam mršava, ali me zanima kakav vi efekt mogao ostaviti na tijelu ako je opušteni lchf nešto opušteniji, joj ne znam da li sam dobro opisala što mislim reći :znoj

Usput, budući da smo na receptima, evo jedan moj jako blizak lchf-u (ovo je za dva kolačića jako slična lava cake-u, ali nije naravno lava cake):
- pomiješati veće jaje sa stevijom
- otopiti crnu čokoladu bez šečera sa maslacem (cca 30 deka jednog i drugog)
- te dvije smjese pomiješati i dodati malo psyllium praška i kokovih pahuljica (otprilike da smjesa bude gusta, ali ipak tekuća)
- uliti u dvije šalice za kavu koje ste prethodno namazale maslacom i posule kokosom
- peći u zagrijanom pećnici cca 10-tak minuta
- poslužiti sa malo slatkog vrhnja (unutra će kolačić biti malo mekši, izvana hrskav)

21 tra 2014, 21:58

Da se jedan obrok dnevno jede u restoranu uvijek postoji neko meso i povrce na meniju, i da se iskombinirati. Naravno da se u 99% slucajeva kuha na masnoci koja nije lchf prihvatljiva, ali ja bi to skroz zanemarila. Ne volim striktnost i iskljucivost i da sad odjednom nista osim domaceg ne valja. Naravno da je domace, provjerenog porijekla najbolje, ali nazalost i nedostupno, odnosno kvaliteta onog sto prodaju pod domace je isto upitna.
Sto bi se desilo na opustenom lchf-u s ugljikohidratima? Debljanje.
Probala je poznanica pa je uz lchf dorucak uzela samo jedan stiropor od rize i tako par stvari i nako nekog vremena sva u cudu jer kakav je to nacin prehrane (dijeta) kad se ona deblja. Kad smo isle analizirati od lchf-a ni l. Ako se unosi puno masnoce i uz to dodaju ugljikohidrati, organizam ce ugljikohidrate koristiti za energiju, a masnocu spakirati za krizna vremena.
Opusteni lchf ukljucuje mlijecno, orasasto i voce, ali ne i rizu, tjesteninu, kruh, krumpir...

22 tra 2014, 07:59

Ne jedem u restoranima. :mrgreen

27 tra 2014, 11:43

folne je napisao/la:Opusteni lchf ukljucuje mlijecno, orasasto i voce, ali ne i rizu, tjesteninu, kruh, krumpir...

To je jasno.
Analizirala sam LCHF, ima smisla i tko može zbilja je OK.
Osobno ne bih mogla bez pokoje obične palačinke (pod obične mislim sa brašnom i mlijekom ;), probala sam ovu sa kokosom :ajme isto se ne bih mogla odreći moje domaće pite od jabuka (šečer+brašno), kao i komada torte na roćkasima i sl. tako da nije lchf za mene.
No velim, osnovna načela su ok i pokušavam ih se držati tako da bez UH priloga (riža, krumpir, tjesto) i bez kruha mogu bez većih problema, a pazim da ako prekršim sa gore navedenim da onda unosim manje masti, nije to velika nauka. No budući da grijeha imam u obliku povremenih jela sa brašnom, šečerom i mlijekom, a u restoranu mi je jedan obrok dnevno tko zna kakve masnoće i tko zna kakvo meso/salata, a to sve skupa nije lchf i gotovo. To je neka moja kombinacija. Tak da je malo ovo i offtopic. :lol sorry :gace

Nego koliko ste dugo na lchf (vi koje jeste na baš lchf)?

27 tra 2014, 13:12

Ti imas savrsenu liniju pa ako nemas nekih zdravstvenih problema radi kojih bi bi odgovarao lchf nema razloga da nisi na nekoj takvoj verziji opustenog lchf-a s povremenim izletima.

22 svi 2015, 08:40

Da malo podignem temu iz mrtvila s pitanjem.

Je li netko radio LCHF beze kore i kako i s kojom steviom?

:kavica

02 lip 2015, 14:11

Pal, jesi radila beze? Jesu uspjele?

02 lip 2015, 14:22

Jesam, negdje sam i recept stavila. Uspjele jesu, no nisu se dovoljno sušile pa su mi ostale gnjecave u sredini, ali oni krajevi koji su se dobro sasušili su bili apsolutno fenomenalni. Dakle, sušila sam na preniskoj temperaturi i prekratko, a napravila sam ovo:

3 bjelanjca, 100 gr xylithola, malo soli i žličica vinskog praška za pecivo (weinstein - iz DMa). Pekla sam sat vremena na 100 i još 20 minuta na 130

Mislim da se treba peći bar sat i nešto sitno na 130, ja sam na maloj temperaturi jer sam htjela da mi budu sasvim bijele. Ako ćeš raditi poigraj se malo s temperaturom i ostavi si više vremena, ja sam ih radila u podne, a trebale su mi za 7 navečer :ajme

Radila sam Eton Mess, nije mi bilo sasvim bitno da budu suhe, a okusom je bilo odlično.

02 lip 2015, 14:34

ajmee, imam jagoda, a i viška bjelanjaka od nutella torte.

gdje si kupila ksilitol?

02 lip 2015, 14:39

U Mulleru, ali skup je za poludit, kila 120 kuna. Ali tamo na fejsu na LCHF grupi govore da xylithol ne, a ja našla po stranim forumima da da. Njihov argument je da je otrovan za pse. Pa i paradajz i čokolada su otrovne za pse, tak da ne kužim.

Ako hoćeš tih 10 deka dođi do mene pa ti dam

02 lip 2015, 14:43

probat ću prvo sa stevijom.
on ima okus blizu šećeru?

02 lip 2015, 14:49

Bojim se da ti neće Stevia biti dobra. Zato jer ne karamelizira.

Ovo je jednake strukture kao šećer samo ima 7g UH na 100 grama i ne diže šećer.

01 srp 2015, 12:40

nakon sto sam prosle godine imala izvrsno iskustvo s prelaskom na lezerni LCHF (skinula oko 4 kg za mjesec dana i nisam ih duugo vratila natrag), i nakon prestanka s ovim rezimom (jer mi iskljucivost nije dugotrajna opcija sto organizacijski, sto financijski a i volim pojesti UH tu i tamo :lol ) ipak generalno mogu ustvrditi da sam smanjila kolicinu UH u normalnoj prehrani u odnosu na to koliko sam konzumirala prije (na primjer kruh, peciva i slicni pekarski proizvodi mi jednostavno vise ne prijaju kao prije i rijetko ih kupim).

inace nemam problema s tezinom, osim onih 3-4 kg vise koje dobijem svake godine preko zime i onda ih skinem prije ljeta.

do ove godine :angry . e sad, jel zbog toga sto je moje tijelo naviknulo na smanjene UH ili je nesto drugo posrijedi, sad cak i kad izbacim SKROZ UH i pazim na masnoce, i vjezbam, i puno pijem, jedem povrce s malo masnoce da me odrzi sitom - dakle, NITI GRAMA nisam izgubila :shock
Odgovori