Sada je: 02 kol 2026, 18:05.

tijesto za pizzu

O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.

Moderatori/ce: Hope77, mrava

tijesto za pizzu

PostPostao/la Masha » 13 vel 2008, 22:49

Treba mi neki dobar recept za tijesto za pizzu. Sve što sam dosad pravila nekako mi nije ono što želim. :dunno
Ja bi da tijesto bude glatko, fino, da se lako razvlači, da nakon pečenja bude tanko po sredini, a rubovi napuhani :liza ...ne bi ona debala tijesta...
Ima li tko kakav receptić ili savjetić da pizza bude barem malo slična onoj iz pizzerije?? :zub
Masha
dzkić više tekućine

Re: tijesto za pizzu

PostPostao/la Rimaithor » 13 vel 2008, 23:39

Ja uvijek koristim svjezu germu i dodam vrlo malo jabucnog octa.

Ovo mi je mjera za protvan koji dobijes sa pecnicom
oko 40 dag glatkog brasna (ili Podravkino brasno za pizzu, ne treba vagat ;) )
pol svjeze germe (stavim u salicu s mrvom secera i malko tople vode dok se ne digne)
2-2,5 dl mlake vode (pazi da nije pretopla)
malko jabucnog octa, ono par kapi

umjesim mikserom sa spiralnim stapovima
ostavim oko 25 min u zdjeli da se diže (imam onu tuperverovu zdjelu s poklopce, bas za dizanje tijesta)
stavim na pobrasnjenu povrsinu i rukama razvucem (tijesta ti je taman da bude tanka po sredini s debelim krajevima, mozes ih i napuniti sirom)
prebacim u uljem namazani protvan i stavljam nadjev
pecem na 200 oko 20 min

Kao iz krusne peci nece nikad biti :dunno
Ili probaj protvan pobrasniti, u pizzeriji nema ulja ;)

:mah
Vanity is my favourite sin.
slika
Rimaithor
Ljupka Heidi

PostPostao/la kruska » 14 vel 2008, 09:56

ja radim odokativno, glatko brasno, kvasac (ali instant, prakticniji mi je), sol, malo secera, toplo mlijeko.
Umjesim tak da nije tvrdo vec mekano i ljeplljivo. Ostavim dizat i kasnije poravnam valjkom. Pecem na papiru za pecenje. Rubove premazem maslinovim uljem, mada mi bas en volimo rubove pa cesto poravnam sve ravno.
BE the change you want to SEE!
Gandhi
kruska
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la mama25 » 14 vel 2008, 10:31

moj ti muz radi super tijesta za picu znam da umisto secera stavi med.tj u casi mlake vode rastopi med i kvasac ostalo je sve isto,
samo sta je ne pece u tepsiji vec na one gradele stavi foliju i na to stavi tijesto i bude ko iz pizzerije!
mama25
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Adorabla » 14 vel 2008, 14:33

meni je najbolje tijesto za pizzu ono isto koje i za kruh. Mijesim ga u pekacu prema tome i recept je isti
550 brasna (mijesano ostrog i glatkog ili ova mjesavina)
1 svjezi kvasac
1 jusna zlica secera
3 dcl tople vode
1,5 mala zlicica soli
Adorabla
Medena

PostPostao/la Masha » 14 vel 2008, 22:31

Vi nijedna ne stavljate maslinovo ulje u tijesto? Ja stavljam žlicu, dvije, jer sam tako dosad pronalazila u receptima. Možda ne bi trebala... :da? Nisam ni mlijeko dosad stavljala.
Rima, zašto ide ovaj ocat u tijesto? Adorabla, tvoj mi fino zvuči, samo što nemam pekač, pa ću ja to ručno zamijesiti.
Baš ću isprobati vaše receptiće, hvala vam! :mah
Masha
dzkić više tekućine

PostPostao/la NINANJA » 14 vel 2008, 23:00

naš bivši susjed je pic-majstorslika i on mi je dal ovakav recept + naputak za kvalitetnu pizzu:

dakle, ovo je mjera za pleh onaj veliki - od rola.

malo više od 1/4 germe dignut u toploj vodi (sa malo šećera) - oko 2 dl vode
u zdjelu stavit soli (odokativno) i prelit sa 1/2 /pol deci/ dl vrućeg mlijeka (taman da se sol rastopi) i nalit na to mlijeko napuhnutu (dignutu) germu
tom mešungu dodavat postepeno MEKO brašno (meni je najbolje od Tene) cca 40 dkg i tople vode
dobro umjesiti da bude mekano

balu (mislim na kuglu tijesta) ostavit dizat na pobrašnjenoj površini (OŠTRIM brašnom) pokrivenu krpom (da tijestu bude toplo)

kad se lijepo digne, počet od sredine vrtit rukom (otvorenim dlanom) u krug tijesto i lagano širit tijesto u krug (onak, djelovat vlastitom rukom i prstima :naughty ): to je najbolja metoda dobivanja debelih krajeva, a ne pretanke sredine :up

pleh pobrašnit (znači, ne nauljit!) oštrim brašnom, i to tak da uzmeš brašna među prste i onda lagano, skroz malo sipaš brašno po plehu

rastegnuto brašno (btw, može se i valjkom razvaljat) uredit na plehu (onak, poriktat ga) i gore staavljat po želji :klopa

BITNO JE da gotovu pizzu se stavi u VRUĆI ROLslika(znači da je već nahajcan) na cca 220°c i peć oko 15 minuta (to opet ovisi o pećnici)

Inače, paradajz umakslika, recept opet od pic-majstora je:
osim paradajza kojeg svako koristi različito (netko voli pelate, netko razrijeđuje koncentrat, neko ima sreće pa ima domaći kuhani...), nutra ide češnjak u prahu, origano, žlica-dvije maslinova ulja

ja kad delam, onda na paradajz prvo stavim ribane gaude (onak da prekrije paradajz na šarenoslika) pa deblje narezane šunku (tost šunka od Purisa mi je najlaganija, nije preslana), pa mozzarelu narezanu na šnite i onda opet na to još naribane gaude.

kad mogu, ubacujem kuruzu, papriku, paradajze (obavezno kad je ljeto onaj fini domaći), nekad ubacim parmezana (malo), crne masline, nekad radim sa tunom

znam da je pitanje o tijestu, al' nisam mogla a da sve ovo ne napišem s obzirom da sam na dijetislika pa mi mozak dela 100 na sat (samo na klopu mislim :bum )
Zadnja izmjena: NINANJA; 16 vel 2008, 22:48; ukupno mijenjano 1 put/a.
fantazija je divna baš zato što bi se možda mogla ostvariti
NINANJA
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la LiKmama » 14 vel 2008, 23:49

:klanja morat cu i ja opet probat
(po receptu koji sam imala mi nije fino ispadala, nisam bas bila zadovoljna)
dh: I hate work. It interferes with life.
Before you decide to criticize someone, try walking a mile in their shoes. That way, if you do decide to criticize them, you'll not only be a mile away but you'll have their shoes as well.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

Lokacija: u nekoj tamo pokrajini čudnog imena, a možda i u trgovini

PostPostao/la AA » 15 vel 2008, 09:08

:shock: NINANJA :klanja :klanja :klanja
It’s all mind over matter. If I don’t mind, it doesn’t matter
AA
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Mirci » 15 vel 2008, 10:52

ja stavljam maslinovo ulje u tijesto.

U 250ml tople vode otopim zlicicu smedjeg secera ili meda. U 400g glatkog brasna dodam 1 malu zlicicu soli, instant kvasac (iz d&m bez emulgatora :mrgreen:), 4 zlice maslinovog ulja i onu vodu sa secerom. Umijesim i ostavim pola sata da se dize. Meni je mrak :).

Moram isprobati ovo od ninanje sa ostrim brasnom i ou foru od mame25 sa pecenjem na foliji. Bas me zanima koja je razlika.

Sjecam se da sam jednom gledala Jamie Olivera kako pece pizze - on u pecnicu stavlja samotnu plocu na kojoj ih pece. I ja bih to, samo ne znam gdje da to nabavim. :mrgreen:
Kad se male ruke sloze, sve se moze, sve se moze...
Mirci
lovac na trag

PostPostao/la † RLmama » 15 vel 2008, 11:05

probat ću baš tijesto od Ninanje, i foliju koju je netko gore spomenuo (nadjev ne ispada?)...

A tijesto radim točno onako kao i Brzo i fino kifle... Bude savršeno! Unutra ide ulje (maslinovo) ide i šećer (rađe smjeđi daje poseban okus) a i u pome stavim malko smeđeg šećera (uz sol, papar, maslinovo ulje i origano). Rubove mažem opet s malo maslinovog ulja ...
Show must go on...
† RLmama
Quatrrrromama

PostPostao/la LiKmama » 15 vel 2008, 11:13

Mirci je napisao/la: on u pecnicu stavlja samotnu plocu na kojoj ih pece. I ja bih to, samo ne znam gdje da to nabavim. :mrgreen:

ako mislis na onaj plitki, okrugli protvan s rupicama - toga ti ima u ikei.
ili mislis na ono s dugom ruckom kao u pizzeriji? za to ne znam (mozda bi se kod slijepaca nesto takvo naslo?).
Before you decide to criticize someone, try walking a mile in their shoes. That way, if you do decide to criticize them, you'll not only be a mile away but you'll have their shoes as well.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Mirci » 15 vel 2008, 11:49

pa, napisala sam na sta mislim - na samotnu plocu :dunno .
Sa kvacicom na s. Ono sa cime se oblazu peci za grijanje i krusne peci. On je imao plocu odrezanu tako da ju moze umetnuti u utore pecnice, a bila je debela 5-6 cm (sto zanci i da je teska valjda 20-tak kg :)). Pizze je pekao direktno na njoj, malo pobrasnjenoj.
Mirci
lovac na trag

PostPostao/la LiKmama » 15 vel 2008, 11:53

sorry, nikad cula za samotnu plocu (s kvacicom), samo sam pokusala pomoci.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la VIPmama » 15 vel 2008, 12:15

tijesto radim točno onako kao i Brzo i fino kifle... Bude savršeno! Unutra ide

Viš, ovo stvarno mora da je super, moram probati. Je li dosta za onaj protvan koji dođe s pećnicom (širine pećnice) jedna masa ili?
Vrag nosi Pradu
VIPmama
mirisni cvjetić, jutarnja rosa

PostPostao/la † RLmama » 15 vel 2008, 12:20

Imaš točno za dva protvana iz pećnice!
Show must go on...
† RLmama
Quatrrrromama

PostPostao/la filipovamama » 15 vel 2008, 13:48

I ja ću sutra probati s receptom za brze i fine kifle. Idem ga sad proučiti.

Znači, suhi kvasac?
Filip - 16.01.1996.

Onkraj born on 23 November 2008 at 14:20 in Zagreb
filipovamama
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Masha » 15 vel 2008, 14:08

Ninanja :klanja hvala ti do neba!! Super mi se čini receptić. Mislim da je uz tijesto jako bitan i sos koji staviš gore. Ja uvijek radim s pasiranim pomidorima, stavim unutra origana, bosiljka, mediteranskih biljčica, bez ulja i u zadnje vrijeme umjesto luka u prahu, protisnem svježi češnjak.
Jedan mali tip, za one koji ipak mažu lim: namazati samo sredinu, kako se krajevi ne bi skupljali u sredinu.

Mirci, i ja bi volila nabaviti tu ploču, jer kažu da pizza bude kao iz krušne peći. Možda je malo kompliciranije, ali ja bi sve dala za dooobru pizzu.. :mrgreen: Baš ću pitati tatu di bi to mogla nabaviti.
Ovaj pleh s rupicama što Lik spominje, meni osobno i nije nešto, općenito mi ti plehovi teflonski nisu dobri. Najbolje mi je peći u običnom crnom limu od pećnice.

Ajde RL mama, stavi ako nije problem i taj receptić za brzo i fino. :mase
Masha
dzkić više tekućine

PostPostao/la filipovamama » 15 vel 2008, 15:53

Ja sam onaj našla za brzo i fino kiflice. Jel to to?

600g glatkog brasna
casica kiselog vrhnja
200ml toplog mlijeka
1 suhi kvasac digo
1 zlica secera (velika ako hocete slatko tijesto)
1 zlicica soli (manja ili velika ovisno o slatkoci ili ne tijesta)
1 dcl ulja
prasak za pecivo

Pomijesajte 600 g glatkog brasna, prasak za pecivo i zlicicu soli. Dodajte 100 ml ulja i 1 Dukat kiselo vrhnje sa 12% masnoce te promijesajte. Posebno pomijesajte 200 ml toplog mlijeka, instant suhi kvasac i veliku zlicu secera te ulijte u gotovu smjesu. Zamijesite u glatko tijesto, podijelite na 4 dijela i razvaljajte u krug na 1/2 cm debljine. Krug kao tortu rezite na 8 trokutica i rolate u kiflice. Po želji punite (slatko ili slano)!Zagrijte pecnicu na 180. Kiflice slazite na namasten lim i ostavite u kuhinji na toplome 10-15 minuta. Premazite zutanjkom i po zelji pospite sezamom, kimom ili makom. Pecite u pecnici 10-15 minuta
Filip - 16.01.1996.

filipovamama
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la LiKmama » 15 vel 2008, 16:48

Ovaj pleh s rupicama što Lik spominje, meni osobno i nije nešto, općenito mi ti plehovi teflonski nisu dobri.

ni meni nije bio dobar, ali sam mislila da je do tijesta. :dunno
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la LiKmama » 15 vel 2008, 23:34

ninanja, :klanja
radila sam po tvojim uputama...
prvo sam te htjela zadavit jel mi se ljepilo do preksutra, tak da sam jos fajn brasna dodala nutra. super se diglo, sve 5.
oklagiju nisam ni izvadila, sve sam rukama zgnjeckala i onda porihtala u protvanu.
speklo se za petnaestak min, jedino kaj su se rubovi digli :shock: e pa dva cm su bili debeli, strasno nesto, a i sredina mi je na kraju ispala mrcu predebela, ali za prvi put - mrak. :up

definitivno radim opet. hvala. :bye
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la NINANJA » 16 vel 2008, 22:55

LiK - dobro je da si daleko da me nemreš tak lako zadavit :belji

Nego, ne kužim kak ti se ljepilo :da? ?!

Pa, vodu dodaješ odokativnom metodom. Bitno je da je mekano, ne gnjecavo nego onak fino mekano, ne-ubito ili pretvrdo tijesto.

I, naravno da su rubovi se digli ko mutavi kad si nadodala hrpu brašna :D

Ja bum evo sutra si delala pizzu jer mi je sutra takav dan (opet sam na UN dijeti).
I to samo za sebe, ubit ću se u pizzi sa povrćem. :naughty
NINANJA
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la NINANJA » 16 vel 2008, 22:59

Zaboravila sam napisat nekaj kaj meni još više podiže okus pizze:

one fine rubove pečene pizze premažem maslinjakom, i to čim izvadim iz pećnice!

/inače, rub obožavam jest, i još k svemu nekad ga znam malo više razvuč, pa duguljasti komad sira stavit i onda preklopit sa ttijestom, tak da je rub zapravo punjen sirom :mrgreen: /
NINANJA
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la filipovamama » 18 vel 2008, 10:53

Ja sam na kraju u subotu otišla do obližnje pekare i kupila tjesto za pizzu :mrgreen: .
Filip - 16.01.1996.

filipovamama
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la IINA » 18 vel 2008, 10:57

NINANJA :klanja
Prvi recept koji sliči na pizzu, a ne na kruh.
Hvala čuvam ga ko oko u glavi.
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la Bubidea » 18 vel 2008, 11:14

misim da cemo i mi ovaj tjedan, neplanirano, zahvaljujuci ninanji , imati pizzu :cool
:lebdi
Bubidea
Bogom mi je dano

PostPostao/la Mirci » 18 vel 2008, 12:10

ja radila sa svojim tijestom po ninanjim uputama za pecenje i ispalo je odlicno :up. Jednu sam ispekla na pobrasnjenoj poledjini lima za pecenje, a drugu na alu floji pa na resetku kako je rekla mama25 i obje su bile odlicne.

Masha, bas sam isla citati neke svoje receptice i nasla sam gdje Ana Ugarkovic takodjer preporucuje takvu plocu za pecenje pizze, samo sto ona kaze da se moze upotrijebiti i kamena ploca. I upute za pecenje su drugacije - pecnica se zagrije na makismum i pizza se pece desetak minuta. Iako, meni je super ispalo i ovako kako je ninanja napisala :mase.
Mirci
lovac na trag

PostPostao/la TanjaMT » 18 vel 2008, 13:42

ja sam vise odokativna: za onaj crni pleh stavim ca 35-40 dkg brasna (ja imam samo univerzalno, jer sam ona vrsta kuharice koja nikad ne zna koje brasno se koristi za nesto), sol, jedan instant kvasac, zlicu-dvije maslinovog ulja. mijesam sa spiralnim metlicama, kad se digne (tijesto :mrgreen: ) rukom razvaljam na plehu. ruku namocim vodom, a pleh namazem hladnim putrom i onda mi se tijesto ne "vraca". rubove radim jer ih volimo grickati. dosad se niko nije na moju picu pozalio :nata
TanjaMT
kile su mi ko bitcoin

PostPostao/la Masha » 18 vel 2008, 14:49

Ninanja, radila sam jučer tvoju picu :mrgreen: , super je ispala, iako mi se malkicu prepekla :cigle, jer nisam znala kad mi je gotova, ali unatoč tome bilo je odlično. Super se umijesilo, diglo, razvuklo, iako ću probat s malo manje brašna, jer mi je ispala ooogromna picetina...
Još jedan mali trikić... ja prvo razvaljam tijesto, premažem sosom i uvalim u pećnicu na par minuta, da se tijesto malo samo speče i šug malo posuši, onda izvadim i stavim sir, šunku ni osatlo što ide gore i natrag u rol da se do kraja ispeče. Tako postignem to da mi sir bude onako fino rastopljen, a ne prepečen.
Čovječe, još ću postat pravi pic-majstor uz vas! :1 :up
Masha
dzkić više tekućine

PostPostao/la IINA » 18 vel 2008, 15:06

Ja baš volim prepečeni sir :gladan
Isuse, kak sam sad gladna :roll:
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

Sljedeća

Natrag na Recepti

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.