O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.
Odgovori

kako se kuha u ekspres loncu?

25 vel 2008, 18:47

upute nemam jer je star već nekoliko godina
dakle, kad stavim nešto kuhati, upalim plin na najjače

i sad mi nije jasno - da li trebam smanjiti plin kad ventil počne pištati i kuhati na smanjenoj vatri ili i dalje na jajjačoj?

Re: kako se kuha u ekspres loncu?

25 vel 2008, 22:49

a prvo i osnovno ovisi koji model imas. Ako imas obican Pretis koji javlja pistanjem onda smanjis plin i pustis da pisti cca od 20 min do 30 min ovisno kaj kuhas. A ako imas model da ne smije pistati jer dize ventil (tipa WMF) onda gledas kada ce uci u crvenu zonu (na poklopcu ili na cep na loncu) i brojis 20 do 30 minuta na manjoj vatri da se vidi crvena zona, ringovi ili sto vec.

26 vel 2008, 09:43

Nemam pojma je li moj lonac obican ili neobican, ali ja u njemu kuham na najjačoj vatri dok ne zapišti, nakon toga spustim "pipak", smanjim vatru na najmanje i kuham prema vlastitoj procjeni ( pileca juha 15 min, juneca juha 30 min, varivo od povrca 15 min... ). Nakon toga ugasim vatru i ostavim stajati nekih 15 min, onda pustim ostatak pare iz lonca i voila!

26 vel 2008, 15:40

hvala :proljece
imam obični, na pištanje :mrgreen:

27 vel 2008, 21:22

http://mameibebe.biz.hr/phpBB2/viewtopic.php?f=63&t=37346

27 vel 2008, 21:45

hvala :proljece

02 ožu 2010, 10:09

eto.... nasljedila od bake pretis lonac star oko 20 godina a u njemu nikad kuhano. Marka je Silit sicomatic-s. imam upute i recepte al je sve na njemačkom pa niš ne kužim. Kontaktirala ja jučer njihovu stranicu da ih pitam jel imaju kakva uputstva na engleskom. još se nisu javili. prije dva posta skužih da on ne spada u obične jer kužim da mu se pipac diže i da je crven.Kak se u tome kuha? Možda ima još neko lonac tog tipa pa da mi objasni u kratkim crtama osnovu. Kolko skužih vrijeme se mjeri od trena kad se pipac digne da se vidi crveno? smanjim li vatru onda?

02 ožu 2010, 10:13

kad ti se pipac digne smanjiš vatru na najmanje. ja prebacim na najmanje plinsko kolo i najslabiju vatru.
kuham nešto duže nego što je j&a napisala. juneću juhu cca 45 minuta, tj. budući da juhe kuhamo najčešće sa smrznutim mesom prema uputi dodam 10 minuta kuhanja.

02 ožu 2010, 10:23

ja imam problem s ekspres loncem, imam Fissler i koliko god smanjim jačinu struje niš se ne događa. moram skroz isključiti da bi mi se pipac recimo vratio u normalni rad inače mi stalno bude iznad druge oznake što ne bi smjelo :conf

02 ožu 2010, 10:31

pa i meni je pipac cijelo vrijeme dignut. ne znam što misliš pod "normalni rad"?

02 ožu 2010, 10:41

na pipcu imam dvije bijele crte, kad zakuha pipac se digne pa se vide obje crte i još malo preko. Nakon toga treba smanjiti jačinu i pipac bi se trebao malo spustiti do prve ili druge bijele crte ovisno na kojoj jačini se želi kuhati. No koliko god smanjila struju stalno mi je iznad te druge bijele crte :dunno
jesam bolje objasnila ?

02 ožu 2010, 10:46

da kužim. ja imam drugačiji, ali mama baš taj blue point i njoj se uvijek vide obje crte (nakon što stavi na najmanju vatru). on kuha i lagano šišti jer otpušta višak pare.

02 ožu 2010, 10:47

lasto -kuzim ja o cemu pricas, ja imam vjerujem isti takav. mislim da prekasno smanjis vatru. moras par puta probat pa skuzit foru. ja sam pocela smanjivat vatru cim se digne na prvu crtu i kako je to jos uvijek jako vruce onda se lagano digne izmedju prve i druge i onda kuham tako. recimo prvo stavim na 6 da zakuha bez poklapanja, tj. stavim obican stakleni poklopac. kad zakuha poklopim s pravim i ostavim i dalje na 6, kad cujem onaj zvuk da prestane sistat, da se "zatvori" onaj poklopac u rucki (uf, kako objasnjavam) onda ce se pocet dizat pipac i onda pazim.. kad se krene dizat, smanjim na 3 i kuham koliko treba.
inace, i meni se to dogadjalo da mi se podigne iznad druge crte, ali onda on sam opet ispusta paru. ali ja sam ga i znala jednostavno izmaknut s ploce da se malo smiri pa vratim :mah

02 ožu 2010, 10:48

I ja imam Fissler blue point, točno to što je folne rekla, trebaju se vidjeti obadvije crte i lagano šišti. Ja stavim na najjaču vatru dok se obadvije crte na tom pipcu ne pokažu i onda smanjim tako da i dalje ostanu dva vidljiva. Ali imam plin, možda na struji trebaš staviti na manji ring?

02 ožu 2010, 10:54

Ja razmišljam o kupnji expres lonca.Jel se isplalati? Kolika im je cijena? Koliko se otprilike kuha govedina(npr. 1kg čistog mesa u komadu)-pitam jer je inače na plin kuham 3 sata...

02 ožu 2010, 10:56

eto sve su ti cure objasnile.
i ja imam ovaj obični i uglavnom kuham u njemu juhe obavezno, čorbe isto tako.
i bude gotovo sve za oko pola ure ;)
a ono što dinstam pravim u običnoj teći

02 ožu 2010, 10:58

znači ne vide se samo kod mene te dvije crte, u uputama piše da bi kod jačeg kuhanja trebale vidjeti dvije , a kod laganijeg jedna.
i onda ja stalno manevriram jel me frka da ne eksplodira. pa ga onda totalno isključim, pa zaboravim da sam ga isključila i tak veselje.
pa se on opet digne :mrgreen

02 ožu 2010, 11:08

pola sata? Ne mogu vjerovat.Znam da se kraće kuha ali toliko kraće...nisam znala...
Koliko se kreće cijena otprilike?Treba li na nešto paziti kod kupnje?

i onda ja stalno manevriram jel me frka da ne eksplodira.

Eksplodirat može????

02 ožu 2010, 11:11

ma ja sam ovaj obično platila oko 200 kn.
kuha se prvo okko 15-20 min i onda mi počne pištat, i onda još otprilike toliko :dunno

02 ožu 2010, 11:14

folne je napisao/la:kad ti se pipac digne smanjiš vatru na najmanje. ja prebacim na najmanje plinsko kolo i najslabiju vatru.
kuham nešto duže nego što je j&a napisala. juneću juhu cca 45 minuta, tj. budući da juhe kuhamo najčešće sa smrznutim mesom prema uputi dodam 10 minuta kuhanja.

te neke finese su mi interesantne...nikad mi nebi palo napamet produžiti vrijeme kuhanja ak je zamrznuto meso. dobro da si to napisala..... (toliko o mojoj logičnosti)... znači u principu za naprimjer juhu: imama naka rebra smrznuta za juhu i kosti. Stavim to u lonac metnem očišćeno povrće malo maslinovog i nalijem vodu. Kolko vode moram nalit? da mi pokrije meso? zapalim plin i poklopim. Kad mi se pipac digne kuham 45 min i zatim isključim plin i čekam da se ohladi i pipac spusti. jel to otprilike?

02 ožu 2010, 11:15

Ili ako ti se žuri staviš u sudoper i polijevaš hladnu vodu po poklopcu. Pa ga puno prije možeš otvoriti.

02 ožu 2010, 11:17

sad sam negdje pročitala da nije svejedno koliko vode ima u loncu? jel postoji granica do kud ga smijem napuniti? tipa da bi mogel se razletit ak ima preveć vode'

02 ožu 2010, 11:18

neće li se povrće raskuhati ako se stavi u isto vrijeme s mesom?-nemam pojma o ovom pa se nemojte čudit ako pitam gluposti :mrgreen

02 ožu 2010, 11:24

Ne eksplodira kao bomba, nego na ventil ispusti svu tekućinu po vasceloj kuhinji. :mrgreen To ako ne mijenjaš gumice i ventile redovito. Zato je bolje kupiti kvalitetni lonac za koji kožeš nabaviti rezervne dijelove, nego jeftini pa kad ti neki dio ode kupuješ novi jer nema šanse naći onu neku membranu npr.

znatiželjna, lonac ne bi trebalo biti pun više od 3/4.
i, da, povrće se više skuha ako ga staviš s mesom. ako baš želiš da i povrće bude taman kuhano možeš staviti meso, kuhati pola sata, staviti lonac pod hladnu vodu da se pipac brzo spusti, otvoriti, ubaciti povrće i onda kuhati još 15 minuta.

02 ožu 2010, 14:35

, da, povrće se više skuha ako ga staviš s mesom. ako baš želiš da i povrće bude taman kuhano možeš staviti meso, kuhati pola sata, staviti lonac pod hladnu vodu da se pipac brzo spusti, otvoriti, ubaciti povrće i onda kuhati još 15 minuta.

uf, meni je ovo prekomplikovano :D ja sve fino skuvam pa super. a za razinu vode imas unutar lonca nacrtanu crtu za min.tj. max tekucine pa nemres fulat. btw. kako ja obicno kuham samojuhu, i kako prvo zakuham bez poklapanja onda "oberem" onu pjenu od mesa.

02 ožu 2010, 14:46

Tmama i ja isto, ali ja u tom trenutku ubacim povrće i dalje se sve kuha do kraja zajedno :mrgreen

02 ožu 2010, 14:51

Ma ne radim ni ja tako, nego samo kažem da se može :mrgreen Ja čak ni ne zakipim, niti obirem. Sve utrpam i udri miško.

02 ožu 2010, 14:55

folne je napisao/la:Ne eksplodira kao bomba

oooo, da, eksplodira bome. nasim frendovima raznijelo novu kuhinju i staklenu napu. zepterov lonac

02 ožu 2010, 15:06

:shock :shock :shock

ma daj. ne znam kako zepter funkcionira, dal ima ventile kao i ovi obični.

meni je fissler 2 puta "eksplodirao" :plavusa :mrgreen al osim što mi je cijela kuhinja bila pošpricana ništa se drugo desilo nije.

02 ožu 2010, 15:15

tako je vrisnuo i moj Lagostinin. Ima sigurnosni ventil koji jednostavno se istopi i šišti para ko luda van.
Odgovori