Sada je: 01 kol 2026, 23:14.

zacini, trave... sta, kada, kako :)

O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.

Moderatori/ce: Hope77, mrava

zacini, trave... sta, kada, kako :)

PostPostao/la Solea » 21 svi 2008, 10:19

biovega - zacini

coolinarika - svjeze zacinsko bilje

coolinarika - suhi zacini

ajmo malo o zacinima
omiljenim, omrazenim...
koliko ih koristite
u kojim kombinacijama
i tako...

:pise
Solea
Sveta krava

Re: zacini, trave... sta, kada, kako :)

PostPostao/la Nanoibeba » 21 svi 2008, 12:22

Moje otkriće je vlasac i to u svježem siru i vrhnji.

Dobila sam tri paketića sjemenja (vlasac, peršin i bosiljak) i , začudo, kao antiotalentu za biljke sve tri teglice izgledaju prekrasno, s time da sam peršin previše zalijevala i on je počeo propadati. Vlasac sam zamijenila koprom i zaključila da ga ne volim i onda sam pročitala to za sir. I stvarno je prefino
Nanoibeba
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la olja » 21 svi 2008, 12:35

Bosiljak obozavam i stavljam ga u sve zivo kao i origano.
Cili i djumbir koristim povremeno - ne slazem se s mm oko toga - on voli cili (i sve sto je ljuto) ali mu djumbir ne lezi (a meni je bas fin).
Kim mi je uz bosiljak i origano omiljen! Volim ga i u slanim i u slatkim varijantama! Stavljam ga i u meso, variva od povrca, na kiflice...
Ruzmarin mi je super s pecenim krompirom. Vlasac takodje volim u kombinaciji sa sirevima i hladnim umacima od sireva.
U kuhinji imam i majcinu dusicu, majoran, zalfiju... a otkrice mi je beli luk s biberom (kotany).
olja
Od sad me zovite Šime!!!!

PostPostao/la badada » 21 svi 2008, 13:01

Nanoibeba je napisao/la:
Dobila sam tri paketića sjemenja (vlasac, peršin i bosiljak)

jel to ono nešto iz akcije od renaulta,neka eko akcija ako se dobro sjećam?
baš mi je drago da ti je uspjelo,moje su koma :roll:
od začina volim origano,crvenu papriku,kopar,vlasac,papar ,sol,lovor...
07.09.2006. veliki zvrk
09.09.2013. mala zvrkica
badada
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la IINA » 21 svi 2008, 13:27

Volim-origano-obično u salse, svih vrsta
-bosiljak-umak od sira sa tijestom, salse, meso bilokakvo
-mažuran, timijan, klinčić, sve zajedno u salsu (ja volim salsu, vidi se :mrgreen: )
-volim curry- rijetko ga stavljam, jer cure ne vole, al ide mi uz piletinu, njam
-cimet- :3srca
-kopar, vlasac-umak, sir, salata
-lovor-grah, dinstano kiselo zelje, salsa :mrgreen:
-žalfija- juha od paradajza, salsa :mrgreen:
Ne volim-papar, kim, mušk. oraščić, bilo kaj ljutog ak nije u kulenu, ružmarin
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la bergamot » 22 svi 2008, 09:23

Kumin mi nije mio, iako mi ide na jedne kifle, uvijek gledam da ga stavim malo.
Curry volim ali trenutno imam kurkumu i kardamom pa s njima baratam, uglavnom na piletini. Kurkumu stavljam i u rizu ako nemam safrana.

Najcesce su mi u upotebi friski persun, bosiljak i zalfija. Bosiljak stavljam u sve paradajzne bezmesne umake, u umake s morskim plodovima, u salatu s paradajzom, mozzarellom, u salatu s kozicama i grahom (u nju stavim i malo mente ako imam)... Zalfiju sa grahoricama, s njokima, pomalo u ragu... Timijan u umake od gljiva, po ribi, u grahorice. Ruzmarin s pecenim mesom, ribom, krumpirom, u rugu. Lovor i one bobe od bora isto u meso i krumpir, ribu. Peproncino bi stavljala svugdje, ono mrvu jednu, ali moram paziti radi djeteta. Origano na pizzu ili mrvu umjesto ruzmarina, mazuran po tikvicama s rizom, gljivama. Biber obozavam, kupila sam sad neki bijeli u bobicama, nesto najbolje sto mi je u posljednje vrijeme zamirisalo. :proljece
Cimet u kolac s jabukama, muskatni orascic u besamel...
Konacno posadila - bosiljak, zalfiju i persun jeeeee :proljece
meraviljozna krezubica
10|2002
bergamot
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la moj(a) djeca(k) » 22 svi 2008, 09:28

Moje otkriće je vlasac

Inace jako puno koristim zacine....ali o tome neki drugi put. :mah
djecak 02.03.2003.
djevojcica 05.01.2011.

-Novi dan, nova nafaka-
moj(a) djeca(k)
Sa čokoladom u kosi

Lokacija: Zlatna dolina smjestena u srcu "Zemlje u obliku srca"

PostPostao/la Adorabla » 22 svi 2008, 11:46

obozavam zacine imam ih tonu i potpuno sam senula pamecu kad sam u sarajevu na bascarsiji naisla na malu sitnu sicusnu trgovinicu sa svim zivim zacinima. Jos koristim kardamom koji sam tamo kupila.
Kombinacije mi nisu bas uvijek uspjesne ali ono sto je uspjesno i provjereno:
curry u pohanu piletinu, pohane tikvice te rizu uz orjentalna jela
safran ili kardamom u povrtne juhe i naravno paellu
bosiljak u aposlutno sve a dobitna kombinacija je svjezi bosiljak, svjezi vlasac i menta na ljetne salate (u kombinaciji s krastavcima i paradajzom). Inace to za mentu sam tu na forumu od nekog procitala i od tada obavezno na krastavce stavljam mentu i moram priznati da je okus fenomenalan.
svjezi vlasac umjesto persina na juhu naravno u sir i vrhnje te sve moguce kombinacije svjezeg sira
bosiljak, ruzmarin, origan, timijan, kajenski papar i djumbir pomijesam s malo vrlo malo sezamova ulja i time natrljam piletinu ispod koze
garam masala za iste potrebe trljanja piletine
cimet mi fantasticno pase uz rizu kad smo vec kod garam masale :mrgreen:
kim ne volim niti ja jedino mi pase u narancanama za miris za Bozic :mrgreen:
sezam inace ne koristim jer mi je prejakog okusa kao i tahina.
Jel spada u zacine i miso?
u paradajz sos za pizzu stavljam obilato orgiana i malo bosiljka i timijana
u obicnu salsu samo svjezi bosiljak i minimalno origana
Svjezi djumbir stvarno ne koristim. Nisam jos nasla da mi uz nesto pase. Odgovara mi onaj okus ukiseljenog djumbira koji se koristi uz sushi.
Muskatni orascic - skoro sam ga zaboravila. A to tek kako volim. U besamel naravno i uz sve zive krem juhe.
I to obavezno kupujem onaj u orahu i onda ribam. Ja sam stvarno malo nastrana :mrgreen:
Ali u glavnom moram priznati omiljeni najomiljeniji zacini su mi svjezi bosiljak i menta. To onako u prolazu otkinem listic i zvacem koliko mi pasu.

Moji doma mrze moje kombinacije i isprobavanja i toliko naginjanje glupim eksperimentalnim jelima. MM dapace smatra da samo losi kuhari toliko naginju zacinima koliko ja. A ja se onda branim golim kuharom. Zapravo mislim da sam postala tako ovisna o zacinima bas nakon golog kuhara :dunno
Adorabla
Medena

PostPostao/la Masha » 22 svi 2008, 15:24

bijeli luk - sušeni ili svježi. Njega stavljam u svako jelo.
bosiljak, sušeni (iako mi je puno draži svježi, ali njega mi samo ponekad donese sveki)
origano, isto ga suši i donosi sveki
vegeta (mama ju je posadila, slično peršinu, ali puuuno boljeg okusa)
peršin
celer
vlasac, isto mi je najbolji u kombinaciji sa svj. sirom ili ga ponekad ubacim i u abc sir - odlično
crvena paprika (slatka i ljuta)
mediteranska mješavina začina-Kotanyi (ružmarin, majčina dušica, šetrajka, bosiljak, estragon) - ovo mi odlično paše u salatama, pogotovo zelenoj koja je sama po sebi dosadna ili sa pomidorima.
chilli - puno ga koristimo, a mm ga posipa čak i po jajima na oko
papar - bijeli, crni, u zrnu...
kumin
sezam
ima toga još...
nedavno sam napravila odlično ljuto ulje za pizzu - maslinovo ulje, peperoncini, papar u zrnu...

MM dapace smatra da samo losi kuhari toliko naginju zacinima koliko ja.

E vidiš, meni su najdraža dooobro začinjena jela, i možda baš treba i to znati... dobro začiniti. ;)
Masha
dzkić više tekućine

PostPostao/la Adorabla » 22 svi 2008, 20:00

nedavno sam napravila odlično ljuto ulje za pizzu - maslinovo ulje, peperoncini, papar u zrnu...

uuu ovo dobro zvuci. Sta radis s uljem za pizzu? Poslije pecenja namazes?
Adorabla
Medena

PostPostao/la Masha » 22 svi 2008, 20:36

Polijem po pizzi nakon pečenja, pa je onako, fino ljuto... mmm... :liza To imaš i po pizzerijama, a oni znaju staviti i neke trave unutra ili one velike feferone. Možeš i po toplim sendvičima ili brusketama politi, kako tko voli. Mi obožavamo tako pikantne stvarčice, pa mi je ovo super.
Masha
dzkić više tekućine

PostPostao/la Nanoibeba » 23 svi 2008, 11:24

mala maza je napisao/la:
Nanoibeba je napisao/la:
Dobila sam tri paketića sjemenja (vlasac, peršin i bosiljak)

jel to ono nešto iz akcije od renaulta,neka eko akcija ako se dobro sjećam?
baš mi je drago da ti je uspjelo,moje su koma :roll:
...

Da, da.

A kako ja nisam vična vrtlarstvu, bial sam skeptična. A na kraju mi je odlično naraslo
Nanoibeba
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la sandram » 23 svi 2008, 19:44

Ja bih si rado posadila zacine u teglice, ali nista o tome ne znam. Ni kada, ni kakvu zemlju, ni gdje drzati i kako ih odrzavati....
Djeca nisu bojanke. Ne mozemo ih ispunjavati svojim omiljenim bojama.
sandram
pahuljica

PostPostao/la Solea » 24 svi 2008, 09:25

sandra, odi u neki vrtni centar, tamo ce ti dati savjete koje zacinske trave mogu skupa a koje ne, a i ostalo sto je potrebno znati ;)
imas ih u mercatoru, u posudicama, vec razvijene biljcice.

ovo sam nasla na stranicama peveca

Začin Upotreba Prostor/njega Trajanje

vlasac - za namaze, salate, omlete /zemlja mora biti vlažna /od ranog proljeća do jeseni
peršin - za juhe, umake i kao dodatak krumpiru / svijetao i topao prostor /od proljeća do jeseni
bosiljak - za salatu od rajčice i ostala jela od rajčice, za čaj / sunčan, topao i zaštićen prostor / od svibnja do mraza
vrisak - kao dodatak povrću, posebno grahu / sunčan do polusjenovit i suh prostor / od svibnja do mraza
timijan - kao dodatak ovčjem mesu / sunčan i suh prostor / od travnja
kadulja - za čaj kod grlobolje / sunčan i suh prostor / od kolovoza
origano - za picu, kao dodatak umacima od rajčice i mesu / sunčan prostor, zemlja mora biti suha / od proljeća do jeseni
curryjeva biljka - kao dodatak riži, jelima od povrća i mesa / puno topline, suh prostor / cijelo proljece

ja obozvam madi cesnjak, kratko traje al tada ga trosim nemilice. kako je puno blazi od onog zrelog stavljam ga i tamo gdje inace ne prakticiram (u salate, s jajima...) srecom, imam ga u vrtu.
persin i kopar ne stedim ;) njih dodajem juhama, umacima od vrhnja, salatama...ma moze uvijek i svuda.
bosiljak mi je najdrazi svjezi, stavljam ga uglavnom na umake od paradajza i salate od paradajza i sira. suseni isto dosta trosim al puno manje od svjezeg, totalno mi je drukciji.
safran u rizu, sezam uglavnom na peciva, origano uglavnom na pizzu, njega imam samo suhog.
ruzmarim mi najcesce sluzi kao grancica za premazivanje ribe na gredelama, pusti taman dovoljno mirisa i arome.
lovorov list ubacujem u mesne rague, a kod pripreme cobanca mi je obavezan i neizostavan!
obozavam cimet!
cimet koristim uglavnom u slatkim jelima, kolacima, palacinkama (mijesam ga s pekmezom). njegov miris mi je predivan, caroban!
jako volim i muskatni orascic, takodjer ga sama ribam :lol, volim i klincice, posebno zimi s kuhanim vinom.
ima toga jos....

zacini su u moju kuhinju usli na velika vrata isto zahvaljujuci golom kuharu :liza

jedini koji mi nije pretjerano drag a trenutno mi pada na pamet je kim.
Solea
Sveta krava

PostPostao/la Solea » 24 svi 2008, 09:26

Inace to za mentu sam tu na forumu od nekog procitala i od tada obavezno na krastavce stavljam mentu i moram priznati da je okus fenomenalan

zanimljivo, bas cu probati!
Solea
Sveta krava

PostPostao/la Ina66 » 24 svi 2008, 12:22

MM za mene kaže da sam spice-freak što, naravno, znači da ih stavljam u sve i svašta :mrgreen:
obožavam ovo doba godine kad ima svih svježih začina u izobilju - majčina dušica, timijan, bosiljak, origano, kopar, menta (možda sam ja ta koja je spomenula mentu ;) - sad tu ide tip: nemojte ju močiti jer pocrni, zamotajte vezicu u papirnati ubrus da se ne navlaži), vlasac, mladi češnjak (iz istih razloga koje je Solea navela)...
dodat ću još neke koje ima barba u kojega kupujem povrće:
čubar - koristim ga za jela u koja bi išao papar, ali ga ne stavljam zbog cura (papar)
pimpinela - ne znam koji je stručni naziv ove biljke, ali ide fenomenalno sa salatom od krastavaca
korijandar ili cilantro - svježi; odličan za pripremu bilo kineskih bilo meksičkih jela

ideje bilježim i mislim isprobati :)

p.s. ako ste zainteresirane, mogu prepisati iz Vegetarijanske kuhinje s čim se slažu koji začini
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Marin » 26 svi 2008, 16:18

Solea je napisao/la:
Inace to za mentu sam tu na forumu od nekog procitala i od tada obavezno na krastavce stavljam mentu i moram priznati da je okus fenomenalan

zanimljivo, bas cu probati!

Baš mi raste citrus menta, pa ću probati!!
Uz ove spomenute (više-manje sve koristim), za salatu od tunjevine mi je nezaobilazan mljeveni anis, dok u paprikaš pileći stavljam sjemenke anisa. Jednostavno obožavam njegov okus!
Marin 15.03.05.
Lele 27.10.08.

slikaslika
Marin
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Adorabla » 27 svi 2008, 20:43

Solea obzirom da smo iste, sigurna sam da se neces razocarati :mrgreen:
Da dijelimo i istu naklonost prema mladom cesnjaku. Totalno sam ovisna o njemu i valjda jedina ja na placu pokupujem sve mlade cesnjake. A tek juha od mladog cesnjaka :1
Nego zainteresirala me i lemon grass. Toga ima u cajevima ali ja to nikada nisam vidjela na placu. Jel ima toga kod nas?
Adorabla
Medena

PostPostao/la Marin » 27 svi 2008, 21:12

Ja sam je sijala i odlična je. Ja sam bila više nego odševljena s njom!!! A koristila za svašta, ma stavljala sam ju u skoro sve. Ove godine nisam našla sjeme, ali još nije kasno :mrgreen: . Na placu je nisam vidjela (govorim o limunskoj travi)
Marin 15.03.05.
Lele 27.10.08.

slikaslika
Marin
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Rimaithor » 27 svi 2008, 21:50

Obozavam zacine! SVE!
Jedino ne podnosim curry, chili (garam masala prolazi) i šafran a kim samo na slancima i sl.
Kurkuma prolazi (zapravo ne kuzim razliku sa i bez osim u boji) pa stavim ako pise u receptu ili bas za boju. :cool

Ne znam izdvojiti najdraze, evo nekih;
bosiljak, sezam, vlasac, origano, kopar, muskatni orascic, persin, lovor, ruzmarin, timijan, cimet...
Vanity is my favourite sin.
slika
Rimaithor
Ljupka Heidi

PostPostao/la Mirci » 27 svi 2008, 22:44

i ja volim mladi cesnjak :D

sebe ne bih nazvala freakom od zacina. Volim ih kombinirati, ali mislim da sam ipak dosta umjerena. Mozda zato sto ne podnosim bosiljak - koji mnogi svuda guraju :mrgreen:.
Zapravo najvise volim persin i njega stavljam kamo god mogu. Ostalo kombiniram, ovisno o receptu, vrsti hrane... Dosta koristim vlasac i kopar koje kupujem na placu i smrzavam. Volim i tipicne dalmatinske travcice (origano, kadulju, ruzmarin, lovor) koje pokupim na moru i osusim pa imam cijelu godinu. Ostalo kupujem suseno (mazuran, mentu, estragon, timijan) iako mi puno bolje mirise svjeze bilje. Volim i curry, chili, ludujem za dooobrom crvenom paprikom, koristim sve vrste papra, volim i kim, muskatni orascic. A zimi ne mogu bez cimeta i klincica :mrgreen:.
Sa safranom i kukurmom jos nisam kuhala iako su mi fini u malim kolicina :).
Kad se male ruke sloze, sve se moze, sve se moze...
Mirci
lovac na trag

PostPostao/la cleonikky » 30 svi 2008, 04:07

Nego zainteresirala me i lemon grass.

Ja ga obozavam, neizostavan je zacin za neka tajlandska jela (to mi je najbolja kuhinja)i ogromna je razlika izmedju svijezeg i onog u staklenkama. Jednom sam kupila taj u staklenci, nema ni blizu onaj miris i aromu kao svijezi. Inace, ovdje ima svijezeg.
Ovisno o vrsti jela koje pripremam, stavljam ove zacine- oni su dio svakodnevnice:
persin
lovor
basil
klincic
ginger
muskatni orascic
ruzmarin
paprika
origano
Tamariki slika Zvijezdicaslika

The mind, even while looking,sees nothing.
The heart, even without looking,sees everything.
cleonikky
volim zeleno

PostPostao/la Solea » 25 ožu 2009, 15:03

dizem ovo jer nam uskoro dolaze svjeze travice, pa da se malo sjetimo sta se s cime fino sljubljuje ;)
Solea
Sveta krava

PostPostao/la Adorabla » 26 ožu 2009, 10:49

Nego zainteresirala me i lemon grass. Toga ima u cajevima ali ja to nikada nisam vidjela na placu. Jel ima toga kod nas?

evo odmah da prijavim da sam nacula da toga ima na odjelu egzotike u hipermarketima. Moram u potragu :)

Mi smo otvorili sezonu travica prije mjesec dana s vlascem koji je nazalost vec dao svoj plemeniti zivot u kombinaciji sa sirom i vrhnjem.
Trenutno masnovno koristim kopar. Bas sam ga se zaljela. Em juhu, em s krumpirom....
Adorabla
Medena

PostPostao/la Marin » 26 ožu 2009, 10:57

lemon grass sam ja kupila prošle godine u sjemenarni i posijala. lijepo je izraslo na prozoru
Marin 15.03.05.
Lele 27.10.08.

slikaslika
Marin
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la folne » 26 ožu 2009, 12:46

bilo ga je i na trešnjevačkom placu.
folne
Mladenka

PostPostao/la Qwerty030 » 02 tra 2009, 14:25

Adorabla je napisao/la:A tek juha od mladog cesnjaka

Adorabla,
jel moze recept?
__--# Dodirni svoje rijeci rukama...#--__
Qwerty030
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Dudley » 08 tra 2009, 00:37

Mladi bijeli luk, mljaaac. Jel ga još netko kao ja tamani živoga, kao salatu uz jelo :p ? Juha je sigurno prefina ali meni to šteta :D

Jako volim začine, koristim ih prilično. Otkad malac jede (skoro) sve što i mi, stavljam manje....inače jako volim chilli pa ga sada stavljamo naknadno, u tanjur.
Vrtiguz
Dudley
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la ela di ami » 13 tra 2009, 22:30

i mene zanima ova juha

ja imam neki americki recept, nesto se zapece citava glavica u rerni, samo se toga sjecam
mozda napravim ovaj vikend
veliki brat 1995
velika sestra 1999
ja maleni 2009
ela di ami
Ovisna sam
Ovisna sam

Natrag na Recepti

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 17 gostiju.