O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.
Odgovori

Sir i vrhnje

06 svi 2009, 10:50

Cesto mi se nadju u frizideru, sto dukatov zagrebacki sto domaci od poznatih ljudi. kratko traju pa mi se cesto i pokvare. dajte neke recepte sto napraviti kad ga moras iskoristiti. osim pite, naravno s kupovnim listovima jer ne znam razvijati, nista mi ne pada na pamet.

Re: Sir i vrhnje

06 svi 2009, 10:53

Meni prvo na pamet padaju slatka jela, a osim pite prvo sam pomislila na Sveti gral tortu i na kolač Crvnekapicu koji je meni zakon. E sad točne omjere za biskvit ne znam, recept mi je doma, ali uglavnom ide biskvit s višnjama, pa krema koja se nparavi od pola kile svježeg sira, šlaga i malo šećera i gore onaj preljev za torte.

06 svi 2009, 11:02

fina je crvenkapica, nisam radila al sam je jela par puta.
a slano? nekako vise naginjem na sir u slanoj kombinaciji.

06 svi 2009, 11:17

mozes i knedle od sira

KNEDLE SA SIROM by Sretna

1/2 kg sviježeg kravljeg sira
2 cijela jaja
1 šaka griza (sipaš na dlan dok ne počne "curiti" sa strane)
4 šake brašna
prsothvat soli

Priprema:
Nabrojene sastojke dobro izmješati vilicom (NE mikserom!), vlažnim rukama oblikovati knedle i staviti ih u kipuću vodu. Kuhati 12-15 minuta.
Preliti prezlama preprženim na malo ulja.
Poslužiti sa kiselim vrhnjem (moji klinci stave i malo šećera)
Sve je gotovo za 20 minuta, a stvarno je mljac.

06 svi 2009, 11:19

Nabujak sa sirom

Skuhaš makarone (ne raskuhati), pomiješaš ih tako vruće s pol kg svježeg sira, oko 2 dl vrhnja, soli i 1-2 jajeta. Sve dobo izmiješaš i staviš u namaštenu tepsiju/lim. Odozgo još malo premažeš s vrhnjem zamućenim jednim jajetom. Pečeš oko 20 minuta na 200 °C. Jede se toplo i uz to jako prija jogurt. Ispadne kao sirnica.

06 svi 2009, 11:23

ili ovo Tjestenina sa svjezim sirom

a bio je tu negdje i odlican recept za zlevanku, al ga sad ne mogu naci :dunno. Ako ne nadjem prepisem kasnije.

06 svi 2009, 11:28

Ja cesto upotrebljavam sir i vrhnje. Radim Sretnine knedle, kezekuhn, pite od sira, strudle, razne torte sa sirom i vocem, sveti gral, brownie tortu, palacinke sa sirom zapecene u pecnici, lazanje sa sirom i spinatom, tijesto sa sirom...

06 svi 2009, 11:40

Zlevanku radim tako da napravim tijesto gušće nego za palačinke (jaja, brašno - pola kukuruzno, pola bijelo, malo soli, mlijeko, mineralna), ostavim da malo odstoji, unutra umiješam mrvljeni sir, ulijem u margarinom namazanu tepsiju (trudim se da bude što tanje jer mi je ukusnije i napravi se fina korica), gore prelijem vrhnjem i pečem valjda na oko 200 stupnjeva nekih 30-40 min (dok se gore ne zarumeni).

06 svi 2009, 11:42

A volim i zeljanicu (recept s Coolinarike, s gotovim listovima za savijače) - brzo je i jednostavno! Od slanog još pogačice sa sirom.
Također mi je fina torta s kremom od sira koja se ne peče i preko nje preljev od voća.

06 svi 2009, 11:43

ja uvijek od ostataka napravim savijacu od sira, to nekako svi volimo

06 svi 2009, 12:05

MS,
mozel recept za kolac sa sirom :mah .

06 svi 2009, 12:48

evo recept za izvrsnu zlevku:

ZLEVKA

10 ŽLICA PALENTE
6 ŽLICA BRAŠNA
1 PRAŠAK ZA PECIVO

3 JAJA I JEDNO KISELO VRHNJE I 2 ŽLICE ULJA (I NE MORA SE) I 3 DCL MLIJEKA POMIJEŠATI DODATI GORNJU SMJESU PRETHODNO POMIJEŠANU, DODATI MALO SOLI, VANILIN ŠEćER, 30 DAG KRAVLJEG SIRA I ŠEćERA PO ŽELJI
PLEH NAMASTITI I POSUTI KRUŠNIM MRVICAMA.

IZLITI U PLEH I PEćI OKO POL SATA NA 180 C.

sorry na caps, tak imam spremljen recept

06 svi 2009, 13:10

SLANCI OD SIRA
koliko sira, toliko brasna, toliko maslaca/margarina+soli

sve to skupa zamijesiti, razvaljati na otprilike pola cm debljine, moze se gore premazati razmuc. jajetom , a i ne mora, moze posipati s nekim sjemenkama ( sezamom recimo)

ja nista ne mazem i ne posipavam, jer sam prelijena

dobijes fine slance s okusom sira
Zadnja izmjena: Bubidea; 06 svi 2009, 14:33; ukupno mijenjano 1 put/a.

06 svi 2009, 14:09

Qwerty030 je napisao/la:MS,
mozel recept za kolac sa sirom :mah .

Ma, ništ posebno -
400 g sira (takvo mi je pakiranje, može i 500 g)
1 kiselo vrhnje (masnije)
šećer i vanilin šećer (odokativno, metodom isprobavanja, makar u receptu kojeg sam imala piše 10 dag)
po želji limunov sok

-->sastojci se miksaju štapnim mikserom dok smjesa ne postane glatka i sjajna.

Tada se u nju umiješa šlag napravljen od 2 dl slatkog vrhnja i premaže kora (napravi se ili biskvit ili kora od mljevenih keksa pomiješanih s maslacem i malo šećera te kratko zapečena 5 min u pećnici).

Preljev od voća - bilo koje bobičasto kuha se sa šećerom (isto po želji), a ako želiš krupnije komade trebaš kuhati kraće pa ukuhati malo gustina (pola žličice) umućeno s malo vode, da bude tekuće (zgusnut će se s hlađenjem). Rashladiti pa tek onda preliti tortu.

06 svi 2009, 14:37

Palačinke sa sirom i vrhnjem.
Mljac.

06 svi 2009, 15:37

IINA je napisao/la:Palačinke sa sirom i vrhnjem.
Mljac.

E to obožavam.Baš budem ih danas napravila. :5

07 svi 2009, 09:33

ja radim zlicnjake (tijesto slicno ko sretnine knedle)
cetiri zutanjka izmutim jako s maslacem, dodam cca 400 do 500g sira, 6 zlica griza i 4 zlice brasna. Ostavim stajati cca 15 minuta i onda u to umijesam istuceni bjelanjak.
Kad posebno radim zutanjak, bjelanjak onda su fino mekane, onako nabubre i meni budu super. Samo se moraju odmah jesti dok je vruce, ne smije stajati.

Obozavam jos i mlince sa sirom i vrhnjem. Netko je dao recept za tjesteninu sa sirom a ja radim isto to ali skuham mlince. Mljac.

Onda radim naravno sirnicu i strudlu vulgaris; 4 jaja, sir, vrhnje pa ko hoce dodam soli ili secera i motam u kore

I vec jako dugo nisam radila nekakav svoj izmisljeni nabujak od sira i kruha. To sam nekada davno jako cesto radila jer je uvijek bilo ostataka bijelog kruha. Namocim bijeli kruh onako fest u mlijeko i slazem u lonac ili modlu za kolac. Na to gore izlijem mjesavinu sira, vrhnja, jaja i soli te ako ima od rucka blitve dodam i to onako u kopletu sa cesnjakom i maslinovim :mrgreen: i gore na vrh opet poslazem kruh namocen u mlijeko.
Ako sam dobre volje onda gore malo i putra stavim.
Tako fino a sve stvarno od samih ostataka.

07 svi 2009, 09:52

oho, ima dobrih ideja! hvala vam...

07 svi 2009, 12:58

Bubidea je napisao/la:SLANCI OD SIRA
koliko sira, toliko brasna, toliko maslaca/margarina+soli

sve to skupa zamijesiti, razvaljati na otprilike pola cm debljine, moze se gore premazati razmuc. jajetom , a i ne mora, moze posipati s nekim sjemenkama ( sezamom recimo)

dobijes fine slance s okusom sira

jel to ispadne ko oni mekani slanci iz pekare ili ko slani, hrskavi stapici?
kak se pece?

ja nista ne mazem i ne posipavam, jer sam prelijena

:lol tocno ko ja.

07 svi 2009, 14:46

to ti ispadne ko stapici od lisnatog, tak ih i rezes, na tu velicinu
a kak se pece?
ja to nekak prema sluhu
pa stavim na 180, valjda jedno pola sata, ili manje, nemam pojma, pogledam kak zgledaju, pa ih vadim kad treba

07 svi 2009, 14:48

da, to su oni onak hrskavi, kuzim.
za pecenje, mislim, stavis ih na mastan plitki protvan? znat cu prepoznat kad su gotovi, ali me ovo zanimalo i temp.
i daj mi, please, neki omjer, od koliko dobijes koliko?

07 svi 2009, 14:56

ne, stavim ih na nenamasceni protvan, masni su dosta sami po sebi
mislim , mozes ti i na papir na pecenje, zapravo stavi onak kak peces slance od lisnatog, ak ih peces :mrgreen:

a to kolko dobijes, malo teze, jer uvijek napravim kolicinu ovisno o tome kolko mi sira ostane
ali recimo pola kile sira, pola kile brasna, i sad bi trebalo ici pola kile putra, ali ja to prepolovim ( i dobro je ) nekak mi previse masnoce to.-.. jedan veliki crni protvan od spareta
i sad opet ovisi koliko ih debelo valjas i koliko ih gusto slazes

07 svi 2009, 15:22

ne moraju biti slani. Mozes ih razvaljati, rezati u trokute, puniti pekmezom ili nutelom i zarolati u kiflice. Kad se ispeku treba ih odmah vruce, uz pomoc zlica, uvaljati u secer u prahu.

07 svi 2009, 15:27

LiK, jeste, kako kaze Bubi, treba malo smanjiti kolicinu maslaca. Ja ih obicno spremam od po 250g sastojaka (maslaca, ponavljam, malo manje) i ispadne doooosta - bar je nama to dosta. Redjam na papir za pecenje i premazem zutanjkom, pospem kimom i sezamom :5
Super je zanimacija za dosadne veceri kad ne znas sta bi sa sobom i djecom ;) Modlice u ruke i mirni su najmanje sat vremena :)
edit: nisam probala slatku varijantu - bas bih mogla :dada

Od sira radim gibanicu, pite sa sirom/sirom i zeljem, palacinke sa sirom i vrhnjem, projanicu...
Vrhnje - jedna od namirnica koje stalno imam u frizideru, stavljam u sve i svasta - koristim ga po principu "svako neuspjelo jelo se moze popraviti zlicicom kiselog vrhnja" :)

07 svi 2009, 15:51

Mirci je napisao/la:ne moraju biti slani. Mozes ih razvaljati, rezati u trokute, puniti pekmezom ili nutelom i zarolati u kiflice. Kad se ispeku treba ih odmah vruce, uz pomoc zlica, uvaljati u secer u prahu.

ma jel?
ajd, super
na pamet mi nije palo da bi mogli i slatki biti, bas cu probati, posto dijete nekad preferira slatko

07 svi 2009, 15:53

o, tu su vec svakakve ideje pale :klanja
probam, svakako, hvala.

08 svi 2009, 09:45

aha, a da dam i mali doprinos: mi radimo razne kiflice, klipice i sl. i punimo smjesom sir/vrhnje/secer, to ispadne jako mljac.

08 svi 2009, 10:41

ja od sira obično napravim te knedle s grizom ili pogačice (slično ovom koliko-toliko samo ide manje masnoće pa su mi zato draže)

08 svi 2009, 16:36

Kakvi su to sirevi, tvrdi ili meki?
Ako su tvrdi izribas i u zamrzivac, i uvijek imas za pizzu ili lazanje ili, ili...

08 svi 2009, 16:50

ja svježi sir jedem čestooooo ovako, za večeru i slično
sir, vlasac, češnjak, sol, papar, maslinovo ulje

ili tu istu kombinaciju ispečem u korama.
Odgovori