Sada je: 02 kol 2026, 00:26.

MOLBA!

O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.

Moderatori/ce: Hope77, mrava

MOLBA!

PostPostao/la Jullishka » 15 svi 2009, 10:30

Svim strucnim mamama, kuvaricama ovde :)
Kad pisete neki recept, imajte na umu da ima ovde nas poprilicno neupucenih u kucne carolije, pa na primer treba nama detaljno objasnjenje kako se pravi neki krem, kolac, pita...sta ja znam!
Mozda nekome zvuci cudno, ali ja ne znam puno stvari da odradim, a ideci po nekom receptu koji je napisan tako da iskusne kuvarice znaju kako to ide, sjebem nesto regularno. Nije da cu baciti kolac koji sam sada ispekla :mrgreen: ali eto, napravila (verovatno) pocetnicku gresku oko krema...
Hvalaaa :klanja
Vanja 18.10.2006
♪♫•*¨*•.¸¸♥ ¸¸.•*¨*•♫♪
mama, ti mi se jako svidjas, vidi kako si mekana i lepa i nemoj da mrsavis, ja volim kad si debela
Sofija 03.08.2011
Jullishka
老师

Re: MOLBA!

PostPostao/la Mirci » 15 svi 2009, 11:05

ej, juls, pa lakse je da priupitas odmah na topicu gdje se nalazi recept za sve detalje i detaljcice :mah
Kad se male ruke sloze, sve se moze, sve se moze...
Mirci
lovac na trag

PostPostao/la Jullishka » 15 svi 2009, 12:03

Ma znam, i to jeste tako, ja to redovno radim...ali nekako mislim da je lakse kad nam predstavljate novi recept (svi mi) malo detaljnije opisemo postupak, za nas, tupave :bonk :buket
Vanja 18.10.2006
♪♫•*¨*•.¸¸♥ ¸¸.•*¨*•♫♪
mama, ti mi se jako svidjas, vidi kako si mekana i lepa i nemoj da mrsavis, ja volim kad si debela
Sofija 03.08.2011
Jullishka
老师

PostPostao/la thalia » 15 svi 2009, 12:45

jednoj mojoj prijateljici je baka ostavila kuharicu svojih recepata, sama joj je pisala krasopisom. počinjali su s:
Otvori kredenc i uzmi rajnglu. Onu plavu. :mrgreen:
Doorbells and sleigh bells and schnitzel with noodles
thalia
Von Trapp

PostPostao/la MON » 15 svi 2009, 12:46

thalia je napisao/la:jednoj mojoj prijateljici je baka ostavila kuharicu svojih recepata, sama joj je pisala krasopisom. počinjali su s:
Otvori kredenc i uzmi rajnglu. Onu plavu. :mrgreen:

E to ja zovem kuharicom!!! :5
MON
Intelektualni snob

PostPostao/la Mirci » 15 svi 2009, 13:03

moja sveki svoje recepte zavrsava - i daj djetetu jesti!! :mrgreen:
Mirci
lovac na trag

PostPostao/la TmamaKiN2 » 15 svi 2009, 13:26

moja sveki svoje recepte zavrsava - i daj djetetu jesti!!

:rolf :rolf ova je dobra! kad malo bolje razmislim, ima smisla :oops:
BUDILICE I MARATONCI
skolarka K 10/2001
skolarac-maratonac N 07/2003
TmamaKiN2
puna razumijevanja

PostPostao/la Potica » 15 svi 2009, 14:01

:rolf

Imam i ja jednu staru kuharicu u kojoj na kraju jendog recepta piše - nožić nakon upotrebe oprati i vratiti na mjesto :mrgreen:
Ovo mi MM nabija na nos kad traži mali oštri nožić koji naravno nije na mjestu :kima
Potica
No. 1 baka

PostPostao/la Jullishka » 15 svi 2009, 15:06

moja drugarica koja je gora kuvarica nego ja :mrgreen: kad mi trazi recept ovako kaze: reci mi da kupim prvo, pa onda sve :D ali redom sve da kazes!
Vanja 18.10.2006
♪♫•*¨*•.¸¸♥ ¸¸.•*¨*•♫♪
Sofija 03.08.2011
Jullishka
老师

PostPostao/la Solea » 15 svi 2009, 17:21

moze, juliska, sve cemo napisati korak po korak :drink

jesi li mislila na ono tipa - ispeci biskvit... a u nastavku recepta nit mjera nit postupka? ili - biskvit premazi ganache kremom.... :mrgreen: :lol

znaci, da tu napisemo neke standardne postupke kod izrade biskvita, krema, beze kora, glazura.....?
Solea
Sveta krava

PostPostao/la babalu » 15 svi 2009, 17:41

biskvit premazi ganache kremom

solea jos dolijeva i ulje na vatru :lol
ma ja mislim da je Julis mislila ovak otprilike :D ali za svaki recept ponaosob,jesam Julis u pravu?

SASTOJICI

6 jaja
20 dkg secera
35 deka mljevenih oraha
10 dkg cokse
vrhnje za slag pola litre
preljev za torte
pol kila jagoda

NACIN PRIPREME

Uzmite 6 jaja,razbijte
u jednu posudu odvojite bjeljanjke a u drugu zutanjke
zatim zutanjke izradite posteno(5 minuta) te u njih dodajte 20 deka secera koji ste prethodno izvagali
tucite secer i jaja jos 7 minuta
zatim u tu smjesu dodajte 35 deka mljevenih oraha(koje ste prethodno izvagali)izmjesajte te zatim uzeti cokoladu,staviti je u mikrovalnu na 2 minute da se otopi te je dodati smjesi i ostavite sada sve po strani!

uzmite onu zutu posudu sa bjeljanjcima i tucite ih na najacoj brzini mikserom dok se ne zgusnu tako jako da vidite dno posude
dodajte ih u prvu smjesu(zutanjci) ali ne mjesajte mikserom nego lagano umjesajte najvecom zlicom koju posjedujete :D

uzmite protvan, nauljite ga prstima sa malo ulja,pobrasnite,visak brasna istresite u sudoper,gore lagano izlijte tjesto i stavite u vec ugrijanu pecnicu na 180 stupnjeva 20 minuta

kada je tjesto peceno,pustite ga da odmori tj. dok se ne ohladi a u medjuvremenu istucite slag,najmanja brzina prvih pet minuta i kada malo zgusne pojacajte na najjacu te tucite dok ne vidite dno posude

lagano razmazite po tjestu te gore poslazite jagode kojima ste prethodno skinuli peteljke i oprali ih pod mlazom vode
na kraju pripremite preljev za torte,zelatinu(po uputi na vrecici) :mrgreen:

napomena:ovo nije pravi recept,ne pokusavati kod kuce
babalu
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Henrietta » 15 svi 2009, 17:50

babalu je napisao/la:napomena:ovo nije pravi recept,ne pokusavati kod kuce

:rolf :klanja nije dobro babalu napomenu si trebala staviti na početak :baba
K: Kada svi mi budemo veliki, tko će onda biti mali?
K: Molim odrezano, a ne narezano!
K: Volim te preko kaktusa!
Henrietta
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la dunja » 15 svi 2009, 18:50

:lol
umorila sam se čitajući

juls, ajd ti lijepo nas pitaj kaj god želiš, za receptić koji te zanima
i ja pitam, ma sve pitamo kaj ne kužimo, objsani nam se i sve 5
pa nemremo ovak recepte pisati :lol
dunja
most

PostPostao/la ANTHONY LUCAS » 15 svi 2009, 19:31

EVO JEDAN SUPER RECEPT-30DKG . SVIJEŽEG SIRA -30 DKG. BRAŠNA - 1 CIJELI MARGARIN -SOL PO POTREBI - MARGARIN OMEKŠATI DA GA MOŽETE UMIJESITI SA SIROM, BRAŠNOM I SOLI. TIJESTO STAVIT U FRIŽIDER 1 SAT. NAKON TOGA GA IZVADITE I RAZVALJATE NA CIRKA POLA CENTIMETRA RADITE OBLIKE KOJE ŽELITE DALI KOCKE , KRUGOVE ILI ŠTAPIĆE. NAMAŽETE IH JAJETOM I POSIPATE SEZAMOILI NEĆIM DRUGIM MAKOM ILI........ STAVITE IH PEĆI CIRKA 20 MINUTA NA 200 C. TO VAM DOĐE KO ONE SIRNICE U PEKARI ALI BOLJE. DOZU MOŽETE PODUPLAT KOLKO PUTA ŽELITE. :mah :mah :mah
ANTHONY LUCAS
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la ANTHONY LUCAS » 15 svi 2009, 19:37

EVO JOŠ JEDAN OD MOJE BAKE. 4JAJA 1 ŠALICA BRAŠNA 1 ŠALICA KUKURUZNOG BRAŠNA 1 ŠALICA ULJA 1 ŠALICA MLJEKA POLA PECILNOG PRAŠKA 1 VANILIN ŠEĆER SVE TO IZMIKSATE STAVITE U PLEH CIRKA 30 MIN .KADA POSMEĐI OD GORE , IZVADITE I PO STARINSKI IDE PEKMEZ GORE ALI JA STAVIM I SVIJEŽI SIR ONAKO SIR JAJA ŠEČER VANILIN ŠEĆER IVRHNJE PREMAŽEM I PEĆEM JOŠ 10 MIN. :dada :dada :kiss
ANTHONY LUCAS
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Jullishka » 15 svi 2009, 21:20

al ste me u'vatiliiiii :bonk :bonk :bonk

babe jedne :D

evo konkretno na sta mislim:
kad se treba na primer napraviti krem od zumanca, secera i brasna pa se to kuva u mleku kao puding (to mi pada na pamet sada) dali se prvo umute samo zumanca i secer pa se na kraju doda brasno pa se to kuva u vrucem mleku, dal ima tu neke posebne fore a da ne izadje grudvasto...na takve debilstine mislim :znoj

posto kad sam se ja latila miksera jednom kad mi je keva bila tu, kosa joj se digla na glavi kako ja to spremam (ne znam sta je bilo u pitanju, ali uglavnom treba da budu prvo zumanca, pa se valjda sve polako dodaje ostalo sto ide za testo). generalno, ja kako pise u receptu, sve natrpala pa miksam tri i po sekunde, i kontam, e to je to! keva :strah znaciii....rekla mi da nikad od mene domajzle!

pa tako mi je i sa nekim forama, koje mi ne idu u glavu...

al ajd, docete vi na moje tavce gravce nekad, videcete i probacete i moja kulinarska cuda, pa kad me pitate kako to julls da napravim!? ja cu reci: imas na receptima :belji
Vanja 18.10.2006
♪♫•*¨*•.¸¸♥ ¸¸.•*¨*•♫♪
Sofija 03.08.2011
Jullishka
老师

PostPostao/la babalu » 15 svi 2009, 21:41

ma julis,naj se ljutiti,sve kaj te zanima u odredjenom receptu,samo pitaj

ja kremu koju spominjes radim na sljedeci nacin :D
u posudi u kojoj namjeravam kuhati kremu dobro izlupam zumanjke,dodam secer, jos malo izlupam,stavim na vatru i odmah po malo dodajem mlijeko,kad ga potrosim i kada je smjesa vruca sipam brasno ali po malo u tankom mlazu da mi se ne zgruda i to je to :mrgreen: :mah
Zadnja izmjena: babalu; 16 svi 2009, 13:41; ukupno mijenjano 1 put/a.
babalu
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Jullishka » 15 svi 2009, 21:44

babalu macko, a gde vidis da se ljutim :mrgreen: nisam ti ja od tih ;)
samo onako, htela sam da dam eto primer, koji sam skenjala ja jednom svojom vestinom, pa vis' od sada cu procitati na primer kako ga ti radis, i znaci za dalje ;)
Vanja 18.10.2006
♪♫•*¨*•.¸¸♥ ¸¸.•*¨*•♫♪
Sofija 03.08.2011
Jullishka
老师

PostPostao/la danijela81 » 15 svi 2009, 21:50

ovaj topic me tako razveselio :lol

Jullishka, u potpunostite razumijem, i meni treba crtat.
a vjerujem da je to upravo zbog toga sto se ne opterecujem time, pa se ne trudim ni shvatiti zasto nesto ide tocno odredjenim redoslijedom.
nismo jednom jeli moj biskvitni kolac zlicom
Vi ste sol zemlje, vi ste svjetlo svijeta!
V. 03.11.2008. :luv
R. 11.06.2014. :luv
danijela81
(pre)fina gospoja

PostPostao/la Solea » 16 svi 2009, 00:07

meni je isto ova tema super! :lol:

babalu, odlican naglasak na vaganju :rolf
sad mi nije zgodno pisati, al vratit cu se uskoro....
Solea
Sveta krava

PostPostao/la MAJA Skopje » 17 svi 2009, 21:25

Ma odlican je topic.
Kad sam citala onu Tartuf tortu od Solea pa zapela kod p.z.p i cudim se sta je sad ovo. I sedoh i citam svekrvi sve po redu kako ide torta da mi napravi zena tu tortu za rodjendan a ona odma ko iz topa kaze pa to ti je prasak za pecivo. :oops:
MAJA Skopje
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Rimaithor » 18 svi 2009, 08:49

u posudi u kojoj namjeravam kuhati kremu dobro izlupam zumanjke,dodam secer, jos malo izlupam,stavim na vatru

Mislis, stavis na posudu sa malo vruce vode? Ili bas direkt na vatru? :lol
Vanity is my favourite sin.
slika
Rimaithor
Ljupka Heidi

PostPostao/la Mirci » 18 svi 2009, 11:26

babalu :rolf :rolf :up

e, ja tu kremu radim ovako - odmjerim mlijeko i veci dio ulijem u lonac i stavim kuhati na laganu vatru. Direkt na vatru, ne na vodu. U drugoj zdjeli miksam zumanjke i secer odmah zajedno dok se ne zapjeni (bar 5-7 minuta), dodam brasno i ostatak mlijeka (onaj manji dio koji nisam stavila kuhati) i dobro izmiksam. U medjuvremenu je mlijeko zakipilo pa maknem lonac sa strane i u tankom mlazu ulijevam izmiksanu smjesu i pritom mijesam kuhacom (u lijevoj ruci lonac sa kremom, u desnoj kuhaca). Tada jos malo izmiksam mikserom (2-3 min) i vratim na vatru. Stalno mijesam dok se ne pojave mjehuri. Kad se pojave - krema je kuhana. Ukratko - isto kao da kuhas puding :mrgreen:
Mirci
lovac na trag

PostPostao/la dunja » 18 svi 2009, 11:31

u lijevoj ruci lonac sa kremom, u desnoj kuhaca

:rolf
dunja
most

PostPostao/la Solea » 18 svi 2009, 11:36

MAJA Skopje je napisao/la:Ma odlican je topic.
Kad sam citala onu Tartuf tortu od Solea pa zapela kod p.z.p i cudim se sta je sad ovo. I sedoh i citam svekrvi sve po redu kako ide torta da mi napravi zena tu tortu za rodjendan a ona odma ko iz topa kaze pa to ti je prasak za pecivo. :oops:

:lol: vis kako sveki zna ;)
Solea
Sveta krava

PostPostao/la Adorabla » 19 svi 2009, 13:59

dal ima tu neke posebne fore a da ne izadje grudvasto...na takve debilstine mislim

julls nikad od tebe prave kuvarice jer smatras da su to debilstine, a zapravo je kod cijelog tog recepta najvaznija stvar da imas prekrizene prste na ruci (ili da stojis na jednoj nozi dok mutis) da krema uspije :mrgreen:

samo to ti druge nece reci jer se srame :lol
Adorabla
Medena

PostPostao/la olja » 19 svi 2009, 14:13

moja baka cak ima neki recept u kome se tamo-neko tijesto muti kuhacom tocno 36 puta u smjeru kazaljki na satu i nikako drugacije!! :starac
ja sam sto puta mislila da ona mene samo zeza, ali ne - skroz je ozbiljna i kaze da, ako ga ne umutis tocno tako, nece ispasti kako treba
slika
i umalo infarkt nije dobila jednom prilikom kad me je vidjela kako nesto tamo mutim (sto nije imalo tocno odredjeni broj mut-ova :mrgreen: ) i to samo zbog toga sto sam ja mutila malo ulijevo, malo udesno, pa opet malo ulijevo i tako... slika smjesa se muti iskljucivo u jednom smjeru, ako je moguce u smjeru kazaljki na satu i nema tu malo 'vako, malo 'nako!!!! slika
olja
Od sad me zovite Šime!!!!

PostPostao/la Solea » 20 svi 2009, 09:20

Adorabla je napisao/la:
dal ima tu neke posebne fore a da ne izadje grudvasto...na takve debilstine mislim

julls nikad od tebe prave kuvarice jer smatras da su to debilstine, a zapravo je kod cijelog tog recepta najvaznija stvar da imas prekrizene prste na ruci (ili da stojis na jednoj nozi dok mutis) da krema uspije :mrgreen:

samo to ti druge nece reci jer se srame :lol

a kako bi bila apsolutno sigurna da ces unistit i zadnju i najmanju grudicu, uz vec spomenute savjete, razvali CLASH do daske :drink :lol

jao, olja, genijalno! :lol
moja sogi uvijek spominje svoju mamu koja kreme mijesa u 8 (ono, kuhacom radi poteze u obliku osmice) i nikako drukcije ne valja :lol :znoj
Solea
Sveta krava

PostPostao/la Rimaithor » 20 svi 2009, 09:23

Olja, ja UVIJEK miksam iskljucivo u smjeru kazaljke na satu. Bilo na ruke ili mikserom. To me mama naucila :lol
Vanity is my favourite sin.
slika
Rimaithor
Ljupka Heidi

PostPostao/la Solea » 20 svi 2009, 09:28

julls, ovdje nas je bas krenulo :lol al otvorit cu ja jedan ozbiljni na ovu temu ;)
Solea
Sveta krava

Sljedeća

Natrag na Recepti

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 13 gostiju.