thalia je napisao/la:zanimaju me salate i popečci.
e sad, koji ne znam jer sam malo virnula.
vidjela sam tu salatu od slanutka i neku s ribanom mrkvom i ciklom, čini mi se.
i za savijaču od blitve

salata od slanutka i matovilca:
2 šalice skuhanog slanutka, 1 šalica matovilca, 1 šalica naribane mrkve, ulje, ocat (cikle nema). pomiješati, začiniti, ukrasiti rajčicicom.
ostale salate: od ječma i graha/ s tempehom/sa seitanom/raž na salatu/s tofuom/s kivijem. sve to uz moto "idi uvijek pješke, putem ćeš izgubiti misli teške".
savijače od blitve nema, ima pite od blitve:
4 šalice dinkel brašna, 1 žličica soli, 8 žličica suncokretova ulja, 2 žlice jabučnog octa, 2 šalice vode, 50 dkg blitve, pola šalice zobenih pahuljica, 1 žlica češnjaka, 2 žlice maslinova ulja.
od prvih 5 sastojaka napraviti tijesto, nasjeckati blitvu i pomiješati je sa zobenima, češnjakom i uljem. razvući prvu koru i staviti u posudu za pečenje, po kori staviti nadjev pa prekriti drugom korom. peći 15 min na 200C ili dok ne porumeni.
kore: 4 šalice integralnog pšeničnog brašna, 10 žlica ulja, 1 žličica soli, 2 žlice jabučnog octa, 2 šalice vode.
prvo suhe sastojke, pa tekuće i neka odstoji 20-ak min. razvući po pobrašnjenoj plohi. obavezno čekati da se nadjev dobro ohladi inače će pucati kod savijanja. vrijeme pečenja ovisi o vlažnosti nadjeva, gotovo je kad porumeni.
u rubrici savijača nema izreke, ali ima kod polpeta: "dovoljno je malo, samo kad bi se u pravo vrijeme znalo".
od polpeta ima neki miks od leće, riže, mrkve itd. te od palente. autorica otkriva i tajnu kako napraviti čvrste polpete bez jaja i koji je to samozatajni sastojak koji pušta sluz, ali to ćete saznati u idućoj epizodi.