O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.
Odgovori

Ulje ili mast?

29 sij 2010, 13:03

Ako sam fulala topic, molim da se tema prebaci.

Govorilo se prije da je ulje zdravije od masti, da je mast kancerogena...
Danas se priča da je mast zdravija i bolja od ulja kod kuhanja.

Pa eto, koja su vaša saznanja, šta koristite?

Re: Ulje ili mast?

29 sij 2010, 13:18

koristim industrijsko suncokretovo ulje i domace maslinovo.
kad pecem krumpire ili meso u pecnici obavezno ubacim zlicicu domace svinjske masti.
inace ju ne koristim.

29 sij 2010, 13:49

da to sam i ja cula da je mast bolja...a to je dokaz da mast koju su moji kupovali kostala prije koji mj. 1kg-8kn a sad 1kg-24kn :ne

ali ja inace koristim suncokretovo ulje nekako mi je puno bolje od masti iako ga puno vise potrosim...

29 sij 2010, 13:54

Danas se priča da je mast zdravija i bolja od ulja kod kuhanja.

tko i gdje? prodavači?

sve zasićene masnoće postaju prilično nezdrave na višim temperaturama. i to prije 100 stupnjeva.

29 sij 2010, 14:20

mozda zdravija u smislu kao "domace" a ulje je valjda industrijsko :dunno
Koristim mast kad ju imam i to uglavnom za krumpir ko JiA ili za jaja ponekad. A kad me uhvati zelja bome se napucam kruha, masti i luka :mrgreen
Ma opcenito ja mislim da je sve zdravo ako se umjereno koristi i ako nemas neku bolest pa da si time jos pogorsavas stanje. Recimo ko ja zuc kad se namlatim kruha, masti i luka :mrgreen

29 sij 2010, 14:22

Adorabla je napisao/la:A kad me uhvati zelja bome se napucam kruha, masti i luka :mrgreen

mene uhvati dosta cesto ta zelja.... :mrgreen

03 vel 2010, 11:40

Moji roditelji imaju gice i prave domacu mast. Ja je koristim u kuhanju, obicno mijesam ulje i mast za recimo corbe jer ulje pliva po povrsini. I kad pecem meso isto volim staviti mast.
Nikad nisam probala mast na kruh - to mi nekako :dunno
Koristim puno i maslinovo ulje za salate, kelj, blitvu i sl.

btw. mast koristim i u ljekovite svrhe, ali ovo nije mjesto za pisanje o tome

03 vel 2010, 11:46

koristim samo domace maslinovo ulje i tu i tamo suncokretovo za nesto pofrigat, a pecem skoro pa bez ulja, koja kap... :dunno

03 vel 2010, 12:10

Ja gotovo sve radim na extra djevicanskom maslinovom, nazalost ne domacem jer ga nemam di nabavit.
Suncokretovo koristim vrlo malo.
Mast mi se gadi.

03 vel 2010, 12:14

Krumpirić je napisao/la:koristim samo domace maslinovo ulje i tu i tamo suncokretovo za nesto pofrigat, a pecem skoro pa bez ulja, koja kap... :dunno

X
mislim da bi mi se od masti zeludac okrenuo, ali to je dijelom jer sam iz tih krajeva di masline rastu a svinja nema

03 vel 2010, 12:23

Koristim suncokretovo ulje ali jako rijetko frigam, uglavnom dinstam na jako malo ulja.
Maslinovo mogu staviti u salatu ali nema šanse da na njemu kuham jer mi se odmah želudac diže.
Mast koristim kad ju imam, a to je jako, jako rijetko jer mora biti domaća a takvu je teško nabaviti, obično je dodam kad pečem krumpir ili meso u pečnici i za gris knedle bez masti mi oni nisu oni.

03 vel 2010, 12:40

maslinovo ulje za salate i vrlo kratka dinstanja (za juhe npr), hladno presano suncokretovo (spec. za przenje i pecenje) kad duze dinstam i kad przim u dubokom ulju. kad zelim jacu aromu kod przenja seitana i tofua onda stavim hladno presano tamno sezamovo ulje.

03 vel 2010, 12:57

vrlo kratka dinstanja

zasto? ima neki poseban razlog ili ti samo tako vise pase?

03 vel 2010, 13:04

Koliko znam, maslinovo ulje mijenja sastav kod dužeg pečenja i friganja. Ja ga isto koristim za salate ili dodam na kraju kuhanja. Koristim samo Zvijezda suncokretovo, mast, ako imam domaću, kod pečenja. Jaja frigam na maslu.

03 vel 2010, 13:05

ma daj? sta znaci "duzeg"?

03 vel 2010, 13:06

Nisam tako dobra kuharica da bi ti znala odgovorit na to. Čekaj Ivanu. :mrgreen

03 vel 2010, 13:07

:lol
cekam.

03 vel 2010, 13:16

svaka masnoća mijenja sastav na visokim temperaturama. tu smo negdje, mislim na dohrani, imali raspravu o nekoj američkoj teoriji o opasnosti iz maslinovog ulja.
kad sam pitala par njih koji se malo bolje od mene kuže u biologiju i kemiju saznala sam ono što sam znala od ranije. zasićene masnoće mijenjaju se u nezdrave puno brže i na puno nižim temperaturama.

inače niti jedno ulje koje se koristilo za friganje ne bi trebali ponovo koristiti, opet zagrijavati.

03 vel 2010, 13:24

ok, ali sta to konkretno znaci? Mozes 5 min pirjati na maslinovom, ali 10 ne? :dunno

inače niti jedno ulje koje se koristilo za friganje ne bi trebali ponovo koristiti, opet zagrijavati.

:dada

03 vel 2010, 13:26

ma ne, možeš i duže ali gubiš vitamine, omega masne kiseline i sl. jedino moraš paziti da ne promijeni miris zbog pregrijavanja.

03 vel 2010, 13:36

:znoj de, dobro je onda. Mislim da nikad nista ne pirjam duze od cca 15 min.

03 vel 2010, 13:45

kad pravim krem juhe zimi mi pase povrce baciti na lagano zagrijano ulje, dobije jaci okus...eto tad obicno izaberem maslinovo ulje.

03 vel 2010, 13:47

aha. ok. :)

03 vel 2010, 13:57

možda teorija o tome da je mast zdravija za kuhanje proizlazi iz činjenice kako je nastala ( topljenjem sala ) pa se onda ponovnim zagrijavanjem ne mijenja toliko kao ulja ( na stranu što je to zasićena masnoća )

ja koristim maslinovo ( salate, dinstanja ),bučino i suncokretovo hladno prešano ( salate ), suncokretovo rafinirano ( za friganje ribica , krafne ) i ponekad maslo ( ghee - za palačinke )
sezamovo bih probala rado za prženje...
mast mi podvali mama neki put kod pečenja mesa ( doda žlicu )..al to rijetko jedem...

03 vel 2010, 13:58

mijenja se još više.
no nikoga nije ubila povremena žlica masti na krumpiru iz rerne

03 vel 2010, 14:13

eli, eto spekuliram :)

03 vel 2010, 14:15

Štednjak (ploče) - ulja (suncokret, češće maslina) ponekad u kombinaciji s maslacem
Pećnica - češće mast, npr. za pečenja...

Inače, kad pečem kolače, protvan, lim, oblik za torte uvijek mažem s masti + brašno, nikad ulje ni maslac.

03 vel 2010, 14:18

Maslinovo manje više za sve. Osim za frigane krumpire - suncokret.

03 vel 2010, 14:48

Mast: za pečenje, prženje mesa i krumpira.
Suncokretovo ulje: salate

06 vel 2010, 20:19

POtice-
Mast koristim kad ju imam, a to je jako, jako rijetko jer mora biti domaća a takvu je teško nabaviti

os da ti teleportiram? ;)
Ne, za ozbac, mm napravio citav kazan masti, koju ja odbijam koristiti :lol pa si ju on maze na kruh :p
ak trebas, vici.

ja koristim suncokretovo, maslinovo slabo, tj, rijetko.
Odgovori