O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.
29 sij 2010, 13:03
Ako sam fulala topic, molim da se tema prebaci.
Govorilo se prije da je ulje zdravije od masti, da je mast kancerogena...
Danas se priča da je mast zdravija i bolja od ulja kod kuhanja.
Pa eto, koja su vaša saznanja, šta koristite?
29 sij 2010, 13:18
koristim industrijsko suncokretovo ulje i domace maslinovo.
kad pecem krumpire ili meso u pecnici obavezno ubacim zlicicu domace svinjske masti.
inace ju ne koristim.
29 sij 2010, 13:49
da to sam i ja cula da je mast bolja...a to je dokaz da mast koju su moji kupovali kostala prije koji mj. 1kg-8kn a sad 1kg-24kn
ali ja inace koristim suncokretovo ulje nekako mi je puno bolje od masti iako ga puno vise potrosim...
29 sij 2010, 13:54
Danas se priča da je mast zdravija i bolja od ulja kod kuhanja.
tko i gdje? prodavači?
sve zasićene masnoće postaju prilično nezdrave na višim temperaturama. i to prije 100 stupnjeva.
29 sij 2010, 14:20
mozda zdravija u smislu kao "domace" a ulje je valjda industrijsko

Koristim mast kad ju imam i to uglavnom za krumpir ko JiA ili za jaja ponekad. A kad me uhvati zelja bome se napucam kruha, masti i luka
Ma opcenito ja mislim da je sve zdravo ako se umjereno koristi i ako nemas neku bolest pa da si time jos pogorsavas stanje. Recimo ko ja zuc kad se namlatim kruha, masti i luka
29 sij 2010, 14:22
Adorabla je napisao/la:A kad me uhvati zelja bome se napucam kruha, masti i luka
mene uhvati dosta cesto ta zelja....
03 vel 2010, 11:40
Moji roditelji imaju gice i prave domacu mast. Ja je koristim u kuhanju, obicno mijesam ulje i mast za recimo corbe jer ulje pliva po povrsini. I kad pecem meso isto volim staviti mast.
Nikad nisam probala mast na kruh - to mi nekako
Koristim puno i maslinovo ulje za salate, kelj, blitvu i sl.
btw. mast koristim i u ljekovite svrhe, ali ovo nije mjesto za pisanje o tome
03 vel 2010, 11:46
koristim samo domace maslinovo ulje i tu i tamo suncokretovo za nesto pofrigat, a pecem skoro pa bez ulja, koja kap...
03 vel 2010, 12:10
Ja gotovo sve radim na extra djevicanskom maslinovom, nazalost ne domacem jer ga nemam di nabavit.
Suncokretovo koristim vrlo malo.
Mast mi se gadi.
03 vel 2010, 12:14
Krumpirić je napisao/la:koristim samo domace maslinovo ulje i tu i tamo suncokretovo za nesto pofrigat, a pecem skoro pa bez ulja, koja kap...

X
mislim da bi mi se od masti zeludac okrenuo, ali to je dijelom jer sam iz tih krajeva di masline rastu a svinja nema
03 vel 2010, 12:23
Koristim suncokretovo ulje ali jako rijetko frigam, uglavnom dinstam na jako malo ulja.
Maslinovo mogu staviti u salatu ali nema šanse da na njemu kuham jer mi se odmah želudac diže.
Mast koristim kad ju imam, a to je jako, jako rijetko jer mora biti domaća a takvu je teško nabaviti, obično je dodam kad pečem krumpir ili meso u pečnici i za gris knedle bez masti mi oni nisu oni.
03 vel 2010, 12:40
maslinovo ulje za salate i vrlo kratka dinstanja (za juhe npr), hladno presano suncokretovo (spec. za przenje i pecenje) kad duze dinstam i kad przim u dubokom ulju. kad zelim jacu aromu kod przenja seitana i tofua onda stavim hladno presano tamno sezamovo ulje.
03 vel 2010, 12:57
vrlo kratka dinstanja
zasto? ima neki poseban razlog ili ti samo tako vise pase?
03 vel 2010, 13:04
Koliko znam, maslinovo ulje mijenja sastav kod dužeg pečenja i friganja. Ja ga isto koristim za salate ili dodam na kraju kuhanja. Koristim samo Zvijezda suncokretovo, mast, ako imam domaću, kod pečenja. Jaja frigam na maslu.
03 vel 2010, 13:05
ma daj? sta znaci "duzeg"?
03 vel 2010, 13:06
Nisam tako dobra kuharica da bi ti znala odgovorit na to. Čekaj Ivanu.
03 vel 2010, 13:07
cekam.
03 vel 2010, 13:16
svaka masnoća mijenja sastav na visokim temperaturama. tu smo negdje, mislim na dohrani, imali raspravu o nekoj američkoj teoriji o opasnosti iz maslinovog ulja.
kad sam pitala par njih koji se malo bolje od mene kuže u biologiju i kemiju saznala sam ono što sam znala od ranije. zasićene masnoće mijenjaju se u nezdrave puno brže i na puno nižim temperaturama.
inače niti jedno ulje koje se koristilo za friganje ne bi trebali ponovo koristiti, opet zagrijavati.
03 vel 2010, 13:24
ok, ali sta to konkretno znaci? Mozes 5 min pirjati na maslinovom, ali 10 ne?
inače niti jedno ulje koje se koristilo za friganje ne bi trebali ponovo koristiti, opet zagrijavati.
03 vel 2010, 13:26
ma ne, možeš i duže ali gubiš vitamine, omega masne kiseline i sl. jedino moraš paziti da ne promijeni miris zbog pregrijavanja.
03 vel 2010, 13:36

de, dobro je onda. Mislim da nikad nista ne pirjam duze od cca 15 min.
03 vel 2010, 13:45
kad pravim krem juhe zimi mi pase povrce baciti na lagano zagrijano ulje, dobije jaci okus...eto tad obicno izaberem maslinovo ulje.
03 vel 2010, 13:47
aha. ok.
03 vel 2010, 13:57
možda teorija o tome da je mast zdravija za kuhanje proizlazi iz činjenice kako je nastala ( topljenjem sala ) pa se onda ponovnim zagrijavanjem ne mijenja toliko kao ulja ( na stranu što je to zasićena masnoća )
ja koristim maslinovo ( salate, dinstanja ),bučino i suncokretovo hladno prešano ( salate ), suncokretovo rafinirano ( za friganje ribica , krafne ) i ponekad maslo ( ghee - za palačinke )
sezamovo bih probala rado za prženje...
mast mi podvali mama neki put kod pečenja mesa ( doda žlicu )..al to rijetko jedem...
03 vel 2010, 13:58
mijenja se još više.
no nikoga nije ubila povremena žlica masti na krumpiru iz rerne
03 vel 2010, 14:13
eli, eto spekuliram
03 vel 2010, 14:15
Štednjak (ploče) - ulja (suncokret, češće maslina) ponekad u kombinaciji s maslacem
Pećnica - češće mast, npr. za pečenja...
Inače, kad pečem kolače, protvan, lim, oblik za torte uvijek mažem s masti + brašno, nikad ulje ni maslac.
03 vel 2010, 14:18
Maslinovo manje više za sve. Osim za frigane krumpire - suncokret.
03 vel 2010, 14:48
Mast: za pečenje, prženje mesa i krumpira.
Suncokretovo ulje: salate
06 vel 2010, 20:19
POtice-
Mast koristim kad ju imam, a to je jako, jako rijetko jer mora biti domaća a takvu je teško nabaviti
os da ti teleportiram?

Ne, za ozbac, mm napravio citav kazan masti, koju ja odbijam koristiti

pa si ju on maze na kruh

ak trebas, vici.
ja koristim suncokretovo, maslinovo slabo, tj, rijetko.