Sada je: 05 kol 2026, 01:11.

Ana Ugarković

O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.

Moderatori/ce: Hope77, mrava

Ana Ugarković

PostPostao/la LTL » 03 vel 2010, 15:07

kad stignem pogledam njenu emisiju i stvarno ima odlićnih recepata! ovu temu sam zamislila da međusobno podijelimo neke njene recepte koje smo isprobale i koji su nam dobro ispali!
ili ako netko uspije zapisati recept koji netko drugi traži,kao npr ja :mrgreen :lol
gledala sam emisiju kad je radila one male kolačiče s karamelom,znaći valjala je čokoladno tijesto i stavljala u male kalupiće,kao košarice,u to je ulila karamel i na to čokoladu rastopljenu u slatkom vrhnju! na to je posipala krupna zrna soli! Molim vas ako je netko zapisao recept,voljela bi to isprobati,hvala unaprijed!
LTL
Ovisna sam
Ovisna sam

Re: Ana Ugarković

PostPostao/la silki » 03 vel 2010, 15:09

a ja čekam recept za kekse s parmezanom i pistaciom.
probala kod frendice. prefino :liza
silki
ni kljun ni krila ni nogice

PostPostao/la Rimaithor » 03 vel 2010, 15:11

Juha od celera i kestena
Za 4

250 gr kuhanih i oguljenih kestena, razrezanih na četvrtine
2 manje glavice celera, oguljene i narezane na kockice od 1 cm
30 gr maslaca
75 gr pancete, tanko narezana i nasjeckana na štapiće od 5 mm
srce ili žuti, središnji dijelovi lisnatog celera
2 režnja češnjaka, oguljeni i sitno nasjeckani
pileći ili povrtni temeljac
3 klekovih bobica
4 svježih listova lovora, kojima je odstranjena središnja žila i nasjeckana vrlo sitno
sol
75 ml slatkog vrhnja ili milerama
50 gr parmigiano reggiano sira, svježe naribanog
ekstra djevičansko maslinovo ulje

U velikoj rajngli ili dubokoj tavi, rastopite maslace i dodajte pancetu. Kuhajte na laganoj vatri dok nije prozirna.
Dodajte celer i pirjajte još nekoliko minuta, dok se arome ne pomiješaju. Posolite, U posebnom loncu zagrijte temeljac. Dodajte cijele oguljene kestene i nasjeckani češnjak u celer i pancetu. Kuhajte na laganoj vatri, miješajući i zatim dodajte klekove bobice i lovor. Dodajte vrući temeljac, pustite da zavrije i kuhajte 15-20 minuta, dok celer nije mekan.
Sa vilicom ili spravom za gnječenje krumpira, razmrvite dio povrća da dobijete gustu juhu (to možete učiniti tako da odvojite dio povrća u drugu posudu, ispasirate ga i zatim vratite u juhu). Na kraju umiješajte vrhnje i poslužite sa naribanim parmezanom i maslinovim uljem.

*Kestene zarežite u križ sa zaobljene strane i kuhajte u kipućoj vodi ili mlijeku dok nisu melani, oko 15 minuta ili ih pecite u pećnici, zagrijanoj na 200°C dok ne omekšaju. Ogulite kestene dok su još topli, jer ih je teže guliti kad se ohlade.

Juha od slanutka i blitve

175 g suhog slanutka
2 velika režnja češnjaka
6 žlica maslinovog ulja
700 g oprane blitve
Sol i svježe mljeveni papar
1 ljubičasti luk
2 mrkve
2 male ljute suhe papričice, razmrvljene
100 ml bijelog vina
3 ocijeđenih pelata (iz konzerve) narezanih na kockice
1,5 l temeljca od povrća ili vode u kojoj se kuhala blitva
Velika veziva zelenog peršina
2 žlice limunovog soka
Maslinovo ulje

Suhi slanutak namočiti i zatim skuhati. Ukoliko koristimo slanutak iz konzerve, dobro ga ispravi. Dio slanutka propasirati, kako bi juha kasnije imala gustoću. Blitvu kratko kuhati u slanoj vodi. Blitvu ocjediti i izrezati.

Nasjeckati luk na sitne kockice i s paprikom propirjati na maslinovom ulju i dodati češnjak narezan na ploške. Kad luk dobije boju, podliti ga s bijelim vinom i dodati nasjeckani pelato. U juhu dodati slanutak, blitvu i vode u kojoj se kuhala blitva po potrebi. Juhu pustimo da zavri i dodamo peršina, maslinovog ulja i limunovog soka.
Vanity is my favourite sin.
slika
Rimaithor
Ljupka Heidi

PostPostao/la Rimaithor » 03 vel 2010, 15:12

Silki, ove?
Keksi sa limunom, pistacijama I crnim maslinama
Za oko 40 tak keksa

400 g glatkog brašna
¼ žličice svježe mljevenog papra
2 žličice praška za pecivo
¼ žličice soli
100 g maslaca, hladan, narezan na kockice
3 žlice maslinovog ulja
2 jaja
125 ml mlijeka
korica dva limuna, naribana
150 g očišćenih pistacija
150 g crnih maslina sitno nasjeckanih
1 jaje, razmućeno sa žlicom vode I malo soli, za premaz

Stavite brašno, papar, prašak za pecivo I sol u zdjelu od miksera dodajte maslac I izmiješajte dok ne dobijete smjesu koja nalikuje na grube mrvice.
U drugoj posudi, razmutite jaja maslinovo ulje I mlijeko. Postepeno ulijte tu smjesu na mrvice I promiješajte dok se sve ne skupi u tijesto. Umiješajte koricu limuna, pistacije I masline. Izvadite tijesto na pobrašnjenu površinu.
Zagrijte pećnicu na 180°C.
Nauljite lim ili masni papir sa maslinovim uljem. Razdijelite tijesto na 4 dijela. Oblikujte svaki u štruce oko 4 cm široke I 18 cm dugačke.
Prebacite štruce na lim sa razmakom od najmanje 5 cm između njih. Prekrijte folijom I stavite u hladnjak 30 minuta.
Premažite svaku štrucu sa razmućenim jajetom I pecite dok nisu zlatne boje I relativno tvrde na dodir, 30-40 minuta. Prebacite na rešetku da se malo ohlade. Smanjite temperaturu na 120°C.
Sa nazubljenim nožem, narežite štruce na dijagonalne ploške debljine oko 7 mm I dužine oko 8 cm I položite ih na lim s odrezanom stranom prema dolje, u jednom sloju. Na pola pečenja okrenite ih na drugu stranu I pecite dok nisu suhi, oko 40 minuta.
slika
Rimaithor
Ljupka Heidi

PostPostao/la LTL » 03 vel 2010, 15:30

Našla :joy :joy

Male pite od karamela i čokolade

(za oko 24 pite)

Za tijesto:
125g maslaca
100g šećera u prahu
1 žumanjak
180g glatkog brašna
30g kakaa u prahu

Za karamel:
100ml vode
400g šećera
125g maslaca
125ml slatkog vrhnja
2 žlice milerama

Za čokoladnu kremu:
125ml slatkog vrhnja
100g čokolade sa 70% kakaa

Natrgati maslac i istući ga sa šećerom u prahu dok ne postane pjenast. Odvojiti žumanjak od bjelanjaka i taj žumanjak dodati smjesi.
Pomiješati kakao i brašno, a zatim ga prosijati u smjesu. Sve izmiješati da se dobro poveže, zamotati u prozirnu foliju i ostaviti u hladnjaku da se stisne.

Za kremu od karamela rastopiti šećer s malo vode i ostaviti da se karamelizira. Kad dobije boju, oprezno ubaciti maslac. (Mogao bi prskati zbog ključanja, pošto je karamel na temperaturi od 180C, a maslac hladan.) Zatim dodati slatko vrhnje i malo milerama.

U međuvremenu započnite čokoladnu kremu. Tamnu čokoladu nasjeckajte i rastopite pomoću vrućeg slatkog vrhnja. Staviti slatko vrhnje da se zagrije i preliti ga preko čokolade i ostaviti dok se čokolada ne rastopi, a zatim promiješati. Ostaviti da se malo stisne, ali ne previše jer ipak mora biti tekuća kako bi se mogla preliti na prhko tijesto.

Razvaljati tijesto na tanko. Vaditi okrugle oblike i stavljati ih u kalupiće. Peći na 10ak min 165C i paziti da se ne prepeče.

Izvaditi tijesto iz kalupa. Preliti žlicom karamela, a kad se malo stisne, preliti i žlicom kreme od čokolade. Posipati sa malo soli. (Cvijet soli.)
ovu sol izbacujem! samo moram nabaviti kalupiće!
LTL
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Ina66 » 03 vel 2010, 15:30

a kad ne stignete uhvatiti recept, potražite ga ovdje ;)
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Rimaithor » 03 vel 2010, 15:31

Male pite od karamela i čokolade (za oko 24 pite)

Za tijesto:
125 g maslaca
100 g šećera u prahu
1 žumanjak
180 g glatkog brašna
30 g kakaa u prahu

Za karamel:
100 ml vode
400 g šećera
125 g maslaca u komadićima
125 ml slatkog vrhnja
2 žlice milerama

Za čokoladnu kremu:
125 ml slatkog vrhnja
100 g čokolade (70% kakao mase)

Iznenađenje u obliku karamela, skrivenog ispod čokoladne kreme, ono je što čini ove pite zaista neodoljivim. Nemojte zaboraviti par zrna krupne soli na kraju, jer će dati slatkom karamelu sasvim drugu dimenziju.

Priprema tijesta:
Mikserom tucite omekšali maslac i šećer u prahu, toliko da se šećer umiješa. Dodajte žumanjak, a zatim brašno pomiješano s kakaom, te promiješajte da dobijete tijesto. Oblikujte ga u disk i zamotajte u prozirnu foliju. Ostavite da se stisne u hladnjaku najmanje 2 sata.
Zagrijte pećnicu na 165ºC.
Pripremite male kalupe za pite, promjera 10 cm ili manje. Vrlo tanko (oko 3 mm) razvaljajte tijesto između dva masna papira ili dva komada prozirne folije. Stavite tijesto nakratko u frizer ili hladnjak da se opet malo stvrdne, a zatim okruglim rezačem, malo većim od promjera kalupa, izrežite krugove i obložite kalupe. Višak tijesta na rubovima odrežite nožem, a na dnu ga malo izbodite da se previše ne napuhne kod pečenja. Pecite tijesto 10-12 minuta, dok nije sasvim suho na dodir i ne dobije laganu boju. Prije vađenja iz kalupa pustite da se ohladi.

Priprema karamela:
U posudu s debelim dnom stavite šećer sa 100 ml vode i na vrlo laganoj vatri pustite da se šećer sasvim rastopi. Pojačajte vatru i kuhajte ga dok ne dobijete zlatno smeđi karamel. Vrlo oprezno dodajte maslac (karamel će početi snažno ključati), a zatim i vrhnje. Prodrmajte posudu da se karamel, maslac i vrhnje umiješaju, te držite na vatri toliko da se rastopi karamel koji se stvrdnuo. Pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim stavite po žlicu te smjese u pečeno i ohlađeno tijesto. Držite na hladnom mjestu (ali ne u hladnjaku).

Priprema čokoladne kreme:
Izlomite u posudi čokoladu na male komadiće. Zagrijte slatko vrhnje do vrenja i prelijte ga preko čokolade. Promiješajte dok ne dobijete glatku i homogenu kremu. Pustite da se malo ohladi i kremom napunite pite s karamelom do vrha. Po volji možete na vrh dodati par zrna fine krupne morske soli.
slika
Rimaithor
Ljupka Heidi

PostPostao/la silki » 03 vel 2010, 15:35

rima, slično tome samo što ne idu masline već parmezan.
ali i ovo mi izgleda :liza
silki
ni kljun ni krila ni nogice

PostPostao/la Novamama » 03 vel 2010, 16:05

ima na max tv-u serijal, 5 kn je epizoda, detaljno objašnjava svaki recept.
http://www.tportal.hr/maxtv/videoteka/serije/index.html
Novamama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Solea » 03 vel 2010, 18:42

ina, jel pises ti tamo?
Solea
Sveta krava

PostPostao/la Potica » 03 vel 2010, 18:47

Solea je napisao/la:ina, jel pises ti tamo?

A ti Sole?
Potica
No. 1 baka

PostPostao/la Rimaithor » 03 vel 2010, 20:49

Meni je Liz Taylor tako poznata :lol
slika
Rimaithor
Ljupka Heidi

PostPostao/la Potica » 03 vel 2010, 21:00

Rimaithor je napisao/la:Meni je Liz Taylor tako poznata :lol

:naughty
Potica
No. 1 baka

PostPostao/la Luantaro » 03 vel 2010, 21:06

Luantaro
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Solea » 03 vel 2010, 22:03

Rimaithor je napisao/la:Meni je Liz Taylor tako poznata :lol

:lol

a tek ono konspirativno kodno ime, da ne kazem niknejm :rolf
Solea
Sveta krava

PostPostao/la LTL » 03 vel 2010, 22:09

rima,hvala , :kiss tvoj recept je još bolje objašnjen!
LTL
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Solea » 03 vel 2010, 22:15

ovo smo vec tu komentirale, pravila sam ovu cokoladnu kremicu i odlicna mi je :)

FLAN OD MOCHE

200 + 100 g secera
125 ml vode
500 ml slatkog vrhnja
100 g cokolade (min 60% kakaa), sitno sjeckane
60 ml espressa
1 jaje i 2 zumanjka

Prvo se napravi karamel od 200 g secera i 125 ml vode (zbog vode mu treba malo dulje da se skuha tj. prijede u onu lijepu smedu boju).
Za vrijeme dok se kuha karamel, umute se 1 jaje, 2 zumanjka i 100 g secera, ali ne previse pjenasto, da se krema tokom kuhanja ne bi zapjenila (dakle, samo ih se izmijesa pjenjacom).
Slatko vrhnje se zagrije do vrenja, pa se u njega stavi nasjeckana cokolada + espresso, ostavi se malo stajati, pa se sve dobro izmijesa da se smjesa homogenizira. Malo se ohladi i polako ulijeva u smjesu jaja i secera, mijesajuci citavo vrijeme kako jaja, od topline vrhnja, ne bi iskoagulirala.

Mali kalupcici (koji mogu u pecnicu, ako imate one za creme brulee, ti ce biti super) se stave u jedan veci pleh (koji isto tako moze u pecnicu), u njih se OPREZNO ulijeva karamel (moze i zlicom) na nacin da oblozi dno i stijenke (zakretanjem posudice). Karamel se odmah stvrdne, tako da se nakon toga ulijeva cokoladna krema skoro do vrha posudice, a na kraju se u veliki pleh ulije kipuca voda do 2/3 visine kalupcica.
Sve se stavi u pecnicu, vjerojatno na 150°C, otprilike 40 min do sat vremena, a krema je gotova kada rubovi postanu stisnuti, a u sredini ostane drhtavo.
Najbolje je ostaviti preko noci da se ohladi, a kod serviranja se nozicem prode oko rubova i smjesa se preokrene na tanjur.
Moze se servirati s tucenim slatkim vrhnjem.

(kopirano s dmjns ;))
Solea
Sveta krava

PostPostao/la Ina66 » 03 vel 2010, 23:45

ne, ne pišem tamo
samo čitam :D
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Beppa Joseph » 04 vel 2010, 00:07

Nisam radila puno njenih recepata, samo dva, ali ispala su izvrsno, pogotovo ova krema od crne čokolade i cenog vina. Sad mi je to fora za šik večere. Okus je bogato čokoladni, a onda se tek razvije aroma vina koja dugo ostaje u ustima. Važno je samo da i vino i čokolada budu kvalitetni.
Drugi je bio krem juha od graška i također je jako fina, ali sad ne mogu naći recept.

Evo za kremu...
Sastojci:

Za 4 - 6 osoba

150 ml dobrog crnog vina
90 g šećera
250 g tamne čokolade najmanje 65 % kakao mase
4 žumanjka
130 ml mlijeka
250 ml slatkog vrhnja
1 žlica maslaca

Priprema:

Napravite sirup od crnog vina i 50 g šećera: Stavite vino i šećer na vatru, pustite da se šećer rastopi, da sirup zavrije i kuhajte dok se ne reducira za dvije trećine, oko 15 minuta. Maknite s vatre i malo ohladite. Na pari rastopite čokoladu (stavite posudu s komadićima čokolade na lončić s kipućom vodom na laganu vatru - posuda s čokoladom ne smije doticati kipuću vodu), i umiješajte u nju sirup od crnog vina. U drugom lončiću, zagrijte mlijeko i pola količine slatkog vrhnja. Tucite žumanjke s ostatkom šećera dok ne dobijete pjenastu smjesu i dodajte, miješajući, malo po malo vruće mlijeko i slatko vrhnje. Dodajte maslac i pomiješajte sve sa čokoladnom smjesom. Ulijte kremu u čaše i pustite da se ohladi i sasvim stisne. Prije serviranja, mekano istucite ostatak slatkog vrhnja u šlag i stavite po žlicu na vrh ohlađene kreme. Po želji napravite «holipe» od čokolade: stavite veći komad čokolade na toplo mjesto (ne smije se rastopiti) na nekoliko minuta dok malo ne omekša i zatim s velikim nožem ukoso režite tanke ploške koje će «zarolati» u holip.
:luv Post 21,6
Beppa Joseph
normalna mama

PostPostao/la Dudley » 04 vel 2010, 02:01

Jel netko uhvatio kako je radila onaj prilog od brokulolikog povrća :mrgreen, sad neki dan ? (mislim da ga je ona zvala broccoli romanesco)

Na njenoj stranici ima recept samo za glavno jelo toga dana - teletina s kaparima, ali nema za ovo...
Vrtiguz
Dudley
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la teutonija » 04 vel 2010, 15:45

Gledala sma jučer popodne,pojma nemam na kojem programu ,al radila je desert ,BLAĆE,sitni kolačići sa lješnjacima ,karamelom ,vrhnjem ,čokoladom i kakakom.Izgledalo je mljac.
Ne mogu naći RP pa ak ko zna .....
Budilica, 2003.
Mudrica, 2006.
teutonija
sex blau aviona

PostPostao/la Rimaithor » 04 vel 2010, 15:49

Dudley :cool

Romanesco brokoli
2 glavice romanesco broccoli (shanon – izgleda kao zeleni karfiol)
ekstra djevičansko maslinovo ulje
4 režnja češnjaka, nasjeckana
ljuta papričica
konzerva cherry rajčica
pecorino romano sir, nariban

Odstranite središnju tvrdu stabku iz brokola I narezite ostatak na male komadiće.
Zagrijte maslinovo ulje u tavi I dodajte češnjak. Kad češnjak počne dobivati boju, dodajte papričicu I romanesco. Kuhajte nekoliko minuta, dodajte rajčice I pustite da malo tekućine od rajčica ispari. Poklopite I kuhajte dok brokoli ne omekša, oko 30 minuta. Dodajte naribani sir prije

Teutonija,

Baci

150 g šećera
150 g lješnjaka, tostiranih desetak minuta na 170°C i oguljenih
400 ml slatkog vrhnja
700 g mliječne čokolade (green&black), nasjeckane
300 g tamne čokolade
100 g kakaa u prahu

Ovo su sastojci, Poti je stavila pripremu :mah
Zadnja izmjena: Rimaithor; 04 vel 2010, 15:54; ukupno mijenjano 3 put/a.
slika
Rimaithor
Ljupka Heidi

PostPostao/la Potica » 04 vel 2010, 15:51

Čokoladne kuglice –“Baci” by Ana Ugarković

PRIPREMA:
Rastopite šećer u velikoj posudi i kuhajte dok ne dobijete zlatno smeđi karamel. Dodajte lješnjake i promiješajte, zatim izlijte na nauljeni lim ili silikonski podmetač. Ostavite da se ohladi, a zatim usitnite u mužaru ili kuhinjskom robotu.
Zagrijte vrhnje, prelijte njime mliječnu čokoladu, promiješajte da se rastopi i umiješajte usitnjene lješnjake. Ulijte smjesu u plitku veliku posudu i stavite u zamrzivač da se stisne.
Uz pomoć žličice napravite kuglice od te smjese.
Držite na hladnom, a u međuvremenu rastopite tamnu čokoladu, umočite kuglice u nju i uvaljajte u kakao.
Ostavite da se čokolada stisne u hladnjaku.
Potica
No. 1 baka

PostPostao/la Dudley » 04 vel 2010, 18:20

Rima :klanja
Vrtiguz
Dudley
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la teutonija » 05 vel 2010, 12:24

Hvala curke ,vidim da sam fulala kod naziva ,zato nisam niti mogla naći RP :lol :mrgreen
Škicala sam dok sam čuvala nećakinjicu,
Budilica, 2003.
Mudrica, 2006.
teutonija
sex blau aviona

PostPostao/la Potica » 05 vel 2010, 12:34

Tek sam sad skužila da nisam kopirala sastojke :oops: ali nisam ih kopirala ni u svoju arhivu :roll hvala Rima :kiss
Potica
No. 1 baka

PostPostao/la Rimaithor » 05 vel 2010, 12:41

Nemojte mislit da sam ja sve to isprobala :lol Al imam dobru arhivu recepata na PC-u :lol
slika
Rimaithor
Ljupka Heidi

PostPostao/la Mirci » 06 vel 2010, 00:58

dakle, sole :lol :lol
Kad se male ruke sloze, sve se moze, sve se moze...
Mirci
lovac na trag

PostPostao/la eli » 10 vel 2010, 15:32

eli
Sveta krava

Natrag na Recepti

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.