O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.
Odgovori

Riba

05 ožu 2010, 11:24

Drage dame kako spremate ribu?Ja okvirno znam da postoje razne marinade,pa uvijanje u foliju,rerna itd..Ali nesto detaljnije vise,nemam pojma.Pliiiiz saveti,ako moze sto pre,MM je otisao da kupi ribicu...bice lososa,verovatno i pastrmke.No saveti za svaku vrstu ribe su vise nego dobrodosli.

Re: Riba

05 ožu 2010, 11:38

Znatizelje radi, ti NIKAD ne radis ribu?
I na dohrani i ovdje se bas puno pisalo o ribi, ali dok netko ne zalijepi kakav link - bilo koju ribu, filet ili cijelu, mozes peci u foliji. To je najjednostavnija stvar na svijetu. Stavis malo ulja ili putra, ubacis ribu, trave ako zelis, povrce ako zelis, zarolas foliju i peces. Ako je riba citava, pogledas je za cca 25 min, ako su fileti, za 15. I gotovo.
Isto tako mozes zagrijati pecnicu, staviti protvan, malo ulja i peci ribu tako. Vremena nisu bitno razlicita.
Pastrva se pece relativno kratko, krace od recimo brancina ili bakalara, ali velim, nisu to neke bitne razlike.

05 ožu 2010, 11:46

Ma jedemo ribu bar jednom nedeljno,ali sve se svede na isto.Ja bi nesto ono znalacki,fino,drugacije, novo.Ne samo turi u rernu,foliju..nego neke marinade,pa znam da za svaki ribu ima caka,ono bas da bude nesto.

05 ožu 2010, 11:50

a zašto se stavlja u foliju,tako nisam nikad spremala

05 ožu 2010, 20:45

Ako je neka obična riba (ka šta smo mi danas imali arbuniće), ja je skuham, onako vulgaris, napravim lipu juhicu, a ribicu očistim od drača. Zatim te komadiće pomiješam sa jajem, smixanom kapulom (crvenim lukom) i petrusimulom, soli, fetu/dvi kruha natopim u juhu i pomiješam sa smjesom, oblikujem polpete, zavaljam u prezlu i brzinski pofrigam (može se staviti i u pećicu na masni papir da nema friganja i masnoća). I eto jednog od omiljenih jela mojim zvjerčićima! :dada Prilog po želji, mi lešamo blitvu ili kupus.

Palamidu ili neku takvu plavu ribu znamo ispeć i na toster (onaj preklopni), zalit uljem i opet mljackamo. Sa salatom i/ili krumpirom lešo.

Ribu u foliji u pećici pečenu ne volim, nekako mi je lešana. :dunno Doduše, jela sam je samo jednom, možda da je sama spremim ispadne bolje...

EDIT: Nisam gradele spomenila, to mi je definitivno naaajbolji način spremanja svih vrta ribe! :klanja

06 ožu 2010, 01:12

Hvala Marto,super ideja!

06 ožu 2010, 09:01

http://www.mojkuvar.com/riblji-specijaliteti/ evo jedan link,nadam se da će pomoći ;)

Tu stvarno ima ribljih recepata koliko vam srce želi :dada

08 ožu 2010, 08:18

TO sam bas trazila,veliko hvala!

08 ožu 2010, 12:42

:mah

08 ožu 2010, 14:11

Ribu u foliji u pećici pečenu ne volim, nekako mi je lešana. :dunno Doduše, jela sam je samo jednom, možda da je sama spremim ispadne bolje...

ne smijes skroz jako zatvoriti nego onako da malo pri vrhu ostane otvoreno. Inace u foliji se i pece da ostane toca.
Ja obozavam ribu u foliji jer mi je to ekstra brzo gotovo. Najcesce u foliji pecem filete bijele ribe s mozzarellom i malim paradajzom a u zadnje vrijeme jako cesto pecemo lososa u foliji. Cisti filet stavim u foliju. Nakapam malo maslinovog, posolim sa zacinskom solju i ispecem. To jedemo uz krumpir i jos napravimo umak od kopra za to. Ma gotovo u dvije sekunde a super rucak.

08 ožu 2010, 14:38

Obozavana,moze recept za taj umak od kopra i osim lososa uz sta jos ide? :mah

08 ožu 2010, 14:41

ja obožavam pećenu pastrvu ,ali mi se uvijek zalijepi!možda zato kaj ju pobrašnim prije pećenja?
kad se ispeće stavim gore sitno nasjeckanog i na ulju poprženog češnjaka,njaaaaaam! i neki put mi je preslana drugi put neslana,nejde mi to baš!
Zadnja izmjena: LTL; 08 ožu 2010, 15:47; ukupno mijenjano 1 put/a.

08 ožu 2010, 15:26

sgrafaha je napisao/la:Obozavana,moze recept za taj umak od kopra i osim lososa uz sta jos ide? :mah

Moze, samo ako obecas da ces me zapamtiti :lol :lol :lol
Umak od kopra radim ovisno koliko vremena imam. Ja uvijek u dubokom imam tone kopra, onako vezica pa to saad koristim dok ne pocne nova sezona. Inace umak od kopra radim tako da otopim putar, dodam malo brasna umijesam mlijeko (znaci pocetak kao besamel) ali onda u to obavezno dodam ili juhu ili vodu ili nesto da razblazim taj besamelasti okus. Najbolje je da stavis pola mlijeka a pola juhe (riblja je isto ok, dapace). Unutra kad je gotovo isjeckas puno kopra. Sto vise to bolje :mrgreen Mora biti rjedje naravno.
A ako nemam vremena onda ti ja uzmem vrhnje za kuhanje, umijesam unutra malo gustina, ugrijem da gustin malo zgusne i isjeckam puno kopra.

A on ti se zapravo sluzi uz kuhano meso, ali ja ne volim kuhano meso a meni losos apsolutno najbolje ide s koprom.

A sad se spremam jedan dan eksperimentirati umak od meda i kopra. Odnosno takav sluze u Apachiju i meni se jako svidja pa se spremam podesavati malo u svojoj varijanti :mrgreen Ako uspije bilo sto jestivo, zalijepit cu ovdje :mrgreen

08 ožu 2010, 15:29

a obožavam pećenu pastrvu ali mi se uvijek zalijepi!možda zato kaj ju pobrašnim prije pećenja?

ja ju nikada ne brasnim. Umuljam ruke sa solju i maslinovim uljem i onda s time dobro onako pastrvu umuljam. U utrobu dodam bijeli luk i limun. Pečem na backpapiru i uvijek se zalijepi al barem ne moram strugati :mrgreen

08 ožu 2010, 15:42

adorabla,hvala ti,znaći sljedeći put bez brašna! ;)

08 ožu 2010, 19:41

i mislila sam da ce biti alla Ti "jednostavno,a komplicirano" :lol gdje cu naci friški kopar zeno,jedva sam sacuvala bosiljak u tegli i koristim listice ko' da su zlatni!Ne brini zabiljezila i cekam kopar sezonu :mah

08 ožu 2010, 19:51

ovo mi je najbolji način spremanja "na brudet"
riba na lisabonski

daleko najbolji način spremanja ribe mi je pečenje na gradelama.

09 ožu 2010, 11:57

Moji vole brodet sa palentom, zatim juhu. Oboje radim ili od zamrznute skrpine ili zamrznutog bakalara. Ponekad, ako nadjem friskog oslica, onda juhu napravim od oslica. Lignje radim s krumpirima u pecnici, a ako naletim na neku finu ribicu, onda najcesce u foliji u pecnici. Da se ne zaljepi, potrebno ju je obrisati da bude suha i nauljit foliju. Znaci ne stavljat ribu u foliju pa onda polit maslinovim uljem nego stavit ulje pa onda ribu i onda opet ulje i to na SUHU ribu. ;) Najbolja mi je riba na gradele, ali i to od onih koji znaju ju radit. Ali to je rezervirano, na zalost samo za ljetne mjesece.

Ali probat cu jednom ovo na lisabonski. Zvuci dobro.

09 ožu 2010, 13:51

Ta riba na lisabonski je zapravo bakalar na crveno. :dunno
Meni se nikad riba u foliji ne zalijepi.
Na tavi se hoce zalijepiti ako je ulje prevruce i/ili riba premokra (pogotovo ako je bila smrznuta).

Servuz, ako hoces konkretne masterchef savjete, onda moras napisati i za koju ribu i kakav nacin. :dunno

Sos od kopra radim na bazi besamela, ne smeta me prebesamelast okus, no jedemo ga mm i ja, djeci se ne svidja.

09 ožu 2010, 14:58

Riječnu ribu paniram u kukuruznom brašnu, morsku vrlo površno posipam oštrim brašnom.
Ako imam manje komade riba ili filete, radim gregadu.

09 ožu 2010, 15:43

Nama je omiljen recept upravo taj "bakalar na crveno".
U lonac uliti dosta maslinovog ulja pa red krumpira na ploske, red luka, pospem sjeckanim persinom i cesnjakom i zalijem paradajz sosom iz tetrapaka, posoliti, papra po ukusu. Na vrh stavim ribu - oslica (kupim svjezeg) ili skarpinu smrznutu, vode ulijem da pokrije krumpir, poslije krumpir spadne pa i riba bude u juhi/tocu. Kuha se na laganoj vatri izmedju 45 min i sat vremena i protresa zdjelu u krug da ne zagori.
Papriku i vegetu ne stavljam, nisam iz Portugala :mrgreen

09 ožu 2010, 15:46

ovo "na crveno" mi se svidja, bas cu probati...Kakva bi jos riba bila dobro, koliko "jusno" treba biti na kraju, vise se voda ne dodaje tijekom kuhanja?
jos nesto, kako se luk reze?

09 ožu 2010, 16:08

ja to isto radim sa srdelama ili s incunima. Naravno incuni su bolji jer imaju manje draci.

09 ožu 2010, 20:00

Pastrmku obozavam i to recnu. A isto mi se svidja i crvena. Ove iz ribnjaka mi nemaju nikakav okus.
Spremam je u foliji stim da je napunim limunom, mrkvom i bjelim lukom.
Volim je i przenu.
Druga omiljena varijanta mi je Krap i to imas varijatnu krap na soli i przeni krap.
Probala sam razne varijante spremanja ribe i definitivno najukusnija mi je isprzena. (nije najzdravija al mi je najukusnija)

09 ožu 2010, 21:03

A to "na crveno", tako se slilčno na Korčuli radi riba, zove se popara (sa kumpirom i kapulom na fete, pa sve tako na redove). A opet, slično ja kuvan juhu od ribe (kumpir, kupula, petrusimul, luk, riba, malo pome...). Sve su to varijacije na temu. :dunno

10 ožu 2010, 23:53

Ivana, luk na sto tanje kolutice ili ploske. U obrok za cetvero ne vise od 3 srednja luka i 2 cesna cesnjaka, bude inace "tesko". Tetrapak paradajza od 1/2 litre. Mozes s bilo kojom bijelom ribom npr. i s uzgojenim brancinom kojeg ima po supermarketima. Oslic je najprakticniji zbog malo kostiju a i uvijek imas svjezeg za kupiti na ribarnici.
Smrznutu skarpinu izbjegavam bas zbog djece, bolje svjeze nego tko zna kad smrznuto s nekog Norveskog broda.

11 ožu 2010, 10:38

Evo slasnog recepta za pijanog šarana - najboljeg sam davno jela u jednom restoranu u Moslavini.
Šaran iz uzgoja zna biti prilično masan, pa ako netko dobije/ulovi divljaka, tim bolje.
Recept je malo zasitniji, ali - s obzirom na produženu zimu, treba nam još jače hrane. :D

1,5 kg šarana - za 4 osobe
20 dag luka
4-5 česna češnjaka
50 dag rajčice
2 paprike
4 dl bijelog vina
2 žličice mljevene crvene paprike
5 dag slanine
1 dl ulja
1 žličica peršina
sol
papar

Očistiti ribu, narezati s obje strane i u svaki rez staviti 1 česen češnjaka i sitno rezanu dimljenu slaninu.
Ribu posoliti i uvaljati u brašno pomiješano s crvenom slatkom paprikom.
Zagrijati pećnicu, uliti malo ulja u posudu veličine ribe, zagrijati ulje.
U vruće ulje staviti šarana da porumeni s obje strane.
Očistiti 1 kg krumpira, izrezati na kockice ca. 2cm, posoliti, dodati peršin i ispeći u dosta ulja kao pomfrit.
U međuvremenu na ulju popržiti na ploške narezan luk, dodati na rezance narezanu papriku i oguljenu i sitno nasjeckanu rajčicu.
Posoliti, popapriti i pirjati nekoliko minuta.
Izvaditi šaran i krumpir, te zatim ravnomjerno rasporediti sve sastojke u posudi (šaran, krumpir i đuveč), preliti bijelim vinom, nastaviti zalijevati tijekom pečenja.
Ribu peći na temp. 200°C 50-55 min.
Odmah poslužiti. Dobar tek!

12 ožu 2010, 12:18

Krenula na dijetu,pa ovo nisam ni citala.DRage dame bas ste svasta lepog napisale.Ala ce biti ribe i samo ribe!

Nama je svejedno koja vrsta ribe ide samo da se adekvatno pripremi,tj. da znamo sta uz nju ide.Sad sam puno naucila.Hvala!
Odgovori