O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.
Odgovori

Marende, gableci, užina

11 ožu 2010, 22:27

U recesijskom duhu pokrećem temu koja bi trebala pomoći da smislimo što bolje gablece koje bismo mogli nositi od kuće, da ne trošimo toliko vani.

Naravno da sam temu pokrenula radi vlastite koristi jer trebamo jako stegnuti remen, i zato su mi potrebna maštovita rješenja.
Ja sam jučer spekla vafle pa smo to nosili za gablec. Ponekad si ponesem cijeli ručak u termos-zdjeli, ali više me zanimaju prava gablec-rješenja.

palo mi je napamet da u kalupu za muffine ispečem neka fina punjena peciva, važno je da budu slana - ima li netko recept za to?

Re: Marende, gableci, užina

11 ožu 2010, 22:39

jako je fina palenta sa sirom (koji god imaš), mirodijama ( timijan, majčina dušica), možeš staviti i gljive, neku salamu, sve što nađeš u frižideru a da ti paše, palentu napraviš tvrđu.
i onda fino režeš na komade i nosite na posao. odlično ide uz jogurt, koji si isto napraviš sama. znaš kako?

11 ožu 2010, 22:56

Beppa, vidi ove: http://zonica.bloger.hr/post/pizza-muffini/701121.aspx i ove http://zonica.bloger.hr/post/slavonski- ... 03181.aspx

11 ožu 2010, 22:59

ovo s plentom mi se čini super ideja :5
beppa ja radim ove slane muffine i jaaako ih volimo :mrgreen
http://www.coolinarika.com/recept/mirisni-muffini
radim i neke kao pizza muffine al ne mogu sad naći link.

možeš i ispeći neku od pita koje smo na nedavnom topiku spominjali:
http://mameibebe.biz.hr/phpBB2/viewtopic.php?f=63&t=55426
ova od poriluka je :1

11 ožu 2010, 23:12

sve je genijalno. :klanja

počinjem redom od sljedećeg tjedna.

mm je izabrao slavonske muffine, onda ćemo palentu, pa poriluk....

kima, kako radiš domaći jogurt?

11 ožu 2010, 23:17

Beppa, imaš ovaj divni i prekrasni topic gdje su cure pisale kako prave jogurt. Preporučam svakako pročitati sve 4 strane ;)

12 ožu 2010, 10:22

uzmem litru mlijeka i pol jogurta, stavim navečer tu polovinu jogurta u mlijeko i na termo peć ili negdje na toplo, ujutro imam litru. dobrog, pravog. probaj

12 ožu 2010, 12:29

jooj domaci jogurt, mljac. ja ga u zadnje vrijeme redovno radim, i uzivamo kcer i ja u njemu.

ja napunim casice od jogurta mjesavinom kao sto je kimama rekla (u stvari, uzimam domace mlijeko, prokuham ga, i kad se ohladi do mjere da mogu prst staviti unutra a da se ne opecem :lol pomijesam s jogurtom), pa stavim u pecnicu, a u pecnosu stavim i lonas sa kipucom vodom i pustim preko noci.

kad radim u jednoj posudi bude mi previse one vode jednom akd pocenem jogurt vaditi.

12 ožu 2010, 12:42

ovo sam purom (palentom) cesto radim recimo navece pa njima ujutro ostavim za marendu ujutro prije vrtica/skole

samo ne tribas kuvat ugusto, nego uz sir dodas mlijeko (ja dodam i maslinovog ulja) pa sve zapeces u u pecnici
kad porumeni to je gotovo i ohladjeno izrizes na kocke
i uz jogurt je super

12 ožu 2010, 13:22

pročitala sam cijeli topic o Bioaktivu.

Zašto, oh zašto? :bonk

12 ožu 2010, 14:15

ujutro se brzo može napraviti kuskus i spakirati u posudu. zmućkaš unutra ono što imaš u frižideru, možeš skuhati jaje i nasjeckati ga unutra, dodati sira, šunke, krastavaca... još ako ti se da skuhati šaku smrznutog povrća imaš konkretan obrok. zaliješ na poslu jogurtom ili bioaktivom :mrgreen
ako dan prije skuhaš previše tjestenine, od ostatka si možeš za gablec napraviti salatu sa svježim povrćem, ili već onim što voliš.
to bi se moglo napraviti i s rižom, ali ja to ne prakticiram jer mi nešto šeće da riža ne bi smjela stajati
u posudu ti je zgodno spakirati sir i vrhnje (ako nemaš puno kolega u blizini i mladi luk) i to pojedeš s nekim finim pecivom.
ili kupiš onaj dugotrajni integralni kruh narezan na šnite i doma si napraviš nabrzaka sendvič.

znaš što je tragikomično - ja sve to radim jaaako rijetko, najčešće se tovim po pekarama, špeksijem u panpeku, bućnicom iz bogovićeve, lješnjak štangicom iz mlinara itd. :roll
Odgovori