O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.
Odgovori

zaledjene neociscene dagnje

15 ožu 2010, 11:33

tutnula ih u skrinju prije jedno 2-3 tjedna
da ih bacim ili ih mogu napraviti?

tnx

Re: zaledjene neociscene dagnje

15 ožu 2010, 13:28

Iskreno, ne znam, ali ja osobno se bas bojim skoljki koje nisu posve svjeze.

15 ožu 2010, 13:54

neociscene u smislu zatvorene?
Nemam pojma. Ne vidim neku posebnu opasnost ako sad skuhas i dobro prokuhas skoljke da se otvore (ne stavljas kuhati one koje su se otvorile) i ne jedes poslije toc nego samo meso. To onak laicki, sto ja vidim da je ok.

15 ožu 2010, 13:54

ja bih pitala zene u ribarnici. One ce ti najbolje znati da li i oni to rade ili ne.

15 ožu 2010, 13:58

neociscene u smislu da su u onom svom oklopu, nisu izvadjene iz njega
a nis, bolje da ja to zafitiljim u smece, a? :da?
da se jos bezveze ne potrujemo zbog dvije kile skoljki

15 ožu 2010, 14:00

Ja bih to radije hitila, trovanje skoljkama je fakat grdo. No ne bi bilo zgorega pitati, sta adorabla kaze. :dada
A da se i ja ubacim, koliko dugo riba smije stajati smrznuta? Otkrila sam u bespucima frizera neku pastrvu iz prosinca.

15 ožu 2010, 14:13

Lik, ne znam jel po PS-u ali mi cijelu godinu jedemo ribu koju MM ulovi preko ljeta :p

15 ožu 2010, 14:14

I dijete isto?

15 ožu 2010, 14:15

Mi jedemo dagnje isključivo izronjene u novigradskom moru (koje je i poznato po njima). Moj pokojni dida bio je majstor od kužine i uvijek je govorio da se dagnje zamrznu samo očišćene i onda spremaju na rižoto. :dada

15 ožu 2010, 14:15

riba-šest mjeseci cca
školjke bi bacila :dunno

15 ožu 2010, 14:17

Ne, mali voli konkretnu ribicu, ovo što MM vadi nije u tom rangu :lol

15 ožu 2010, 14:18

hvala!

15 ožu 2010, 14:22

nisam ih nikad tako smrzavala :dunno

15 ožu 2010, 14:50

Kao što je netko prije napisao, očišćene zalediti da, neočišćene nikako, baci ti to u smeće da ne bi bilo trovanja.

15 ožu 2010, 15:05

Jedina verzija zaleđenih u oklopu su one novozelandske kojih je prije bilo kupiti u Billi, sad ih duuuugo nisam vidjela. Mi ih kupujemo uredno na skijanju. Odlične su. U toj verziji je dagnja samo kratko na pari tretirana da se otvori kako bi se skinuo samo gornji dio oklopa tzv. poklopac. Donji dio na koji je pričvršeno samo tijelo školjke ostaje i takve budu zamrznute. Kasnije ih možeš spremati kako voliš. Ja ih najviše volim posložene na pleh i začinjene mješavinom maslinovog, prošeka, peršina, soli, papra i češnjaka. Sama nisam nikada zamrzavala neočišćene školjke. :dunno

15 ožu 2010, 15:28

zapečeš ih tako?

nisam nikad probala, zvuči mljac
al koliko plehova treba napraviti ;)

15 ožu 2010, 15:32

Aaaaa, puno... iako, ako se toga naždereš kasno navečer loše ćeš spavati jer školjke nisu baš lako probavljive. :lol

Te polovice složiš na papir za pečenje i onda unutra žlicom puniš koliko stane gore navedenog dressinga kojeg smučkaš u jednu zdjelicu, a to ti otprilike bude jušna žlica po dagnji. Ovisi i o tome koliko su velike. Ove novozelandske su relativno velike, pa jušna žlica tekućine stane u svaku polovicu bez problema. Pečem na jakoj vatri oko 10 minuta u prethodno dobro zagrijanoj pećnici, ponekad dodam uz klasično pečenje da bude upaljen i gril odozgo.
Slažeš ih na pleh bez prethodnog odmrzavanja, osim koliko je potrebno da se razdvoje jedna od druge, ako su slijepljene.

Ako ih netko negdje u dućanu vidi, nek me obavijesti. :mah Kod nas ih nisam već jako dugo vidjela po dućanima. Kupili smo na skijanju dva paketa od po kilu, stavili u Thule kako je bilo hladno i nije se odmrznulo do Zg. :lol

15 ožu 2010, 16:12

radim ovo prvom prilikom
mi ih znamo kupiti u metrou - do sad par puta, bile su nam uvijek ok

recept zbilja zvuči jako dobro, hvala ti :kiss

17 ožu 2010, 15:14

skorpionka je napisao/la:Jedina verzija zaleđenih u oklopu su one novozelandske

ja maloprije u svom sparu vidjela neke nordijske dagnje, odmah sam se tebe sjetila i poslala ti fotku a sad vidim da ti spominjes novozelandske :lol
:plavusa

17 ožu 2010, 15:59

Dobre su i nordijske :lol Jend ei druge su one zelenkaste za razliku od nasih tamnih.

17 ožu 2010, 16:47

ajd dobro je :zivili

17 ožu 2010, 16:55

offt:
svaki put pročitam naziv topica kao:
"zaluđene neočišćene dagnje" :lol

17 ožu 2010, 17:35

:rolf
Odgovori