O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.
Odgovori

Tufahije

02 tra 2010, 00:26

uhvatila me zelja za tufahijama nekada ih je moja mama radila ali to je bilo tako davno.
Imam neki recept za njih ali me zanima kako izdubite jabuke, kako izvaditi sredinu a da se jabuka ne raspadne, da li mi je podrebno nesto specijalno za to ili moze kako nozem.I da li su ljepse ako prenoce, ili ako se prave i jedu isti dan. Ja bi ih za uskrs radila.

recept sto imam ide ovako :
8 jabuka
200 gr secera
80 gr oraha
1 bjelanjak
1 limun
1 L vode
2 vanila secera

Oprati i oguliti jabuke,izdubiti im sredinu, a kore se sacuvaju. Jabuke staviti kuhati u kipucu vodu u kojoj je 50 gr secera, 1 vanila i limunov sok.Kuhane jabuke izvaditi, a u istu vodu staviti preostali secer i kore od jabuka .KAda sirup prokuha , procjediti ga i ostaviti da se ohladi.Jabuke nadjenuti s mjesavinom tucenego bjelanca, oraha i vanilin secer, posloziti u tepsiju i peci 15 min.Preliti sokom

Re: Tufahije

02 tra 2010, 07:40

nikad to nisam radila, pa ne znam koliko se jabuke mora izdubiti, samo sredina ili još i malo uokolo.
ako je samo sredina, postoji mala spravica za vađenje te sredine. naravno da ne znam kako se zove, ali ju zapikneš s gornje strane u jabuku, gurneš do dna i izvučeš zajedno s tom vadilicom sredinu jabuke.

02 tra 2010, 10:41

Buhtlica je napisao/la:ako je samo sredina, postoji mala spravica za vađenje te sredine. naravno da ne znam kako se zove, ali ju zapikneš s gornje strane u jabuku, gurneš do dna i izvučeš zajedno s tom vadilicom sredinu jabuke.

mrak, mrak stvarcica. I meni je mama kupila. :mrgreen Zove se jabuko-dubilica. :kima

02 tra 2010, 10:43

LiKmama je napisao/la:
Buhtlica je napisao/la:ako je samo sredina, postoji mala spravica za vađenje te sredine. naravno da ne znam kako se zove, ali ju zapikneš s gornje strane u jabuku, gurneš do dna i izvučeš zajedno s tom vadilicom sredinu jabuke.

mrak, mrak stvarcica. I meni je mama kupila. :mrgreen Zove se jabuko-dubilica. :kima

:lol

03 tra 2010, 03:56

Kupila sam tu spravicu danas :mrgreen
Ipak ih sutra budem radila, a slag (tuceno vrhnje ) cu staviti u nedjelju ujutro
Odgovori